Uradni list

Številka 66
Uradni list RS, št. 66/2018 z dne 12. 10. 2018
Uradni list

Uradni list RS, št. 66/2018 z dne 12. 10. 2018

Kazalo

3166. Pravilnik o licenci osebja službe letalske meteorologije, stran 9956.

  
Na podlagi petega odstavka 43. člena Zakona o letalstvu (Uradni list RS, št. 81/10 – uradno prečiščeno besedilo in 46/16) izdaja ministrica, pristojna za promet
P R A V I L N I K 
o licenci osebja službe letalske meteorologije 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(vsebina pravilnika) 
(1) Ta pravilnik določa strokovno izobrazbo, strokovno usposabljanje, zaključni izpit, licenco in pooblastila za opravljanje posameznih strokovnih del za letalsko osebje, ki opravlja naloge v zvezi z izvajanjem letalskih meteoroloških opazovanj in dajanjem napovedi, ter za pooblastilo inštruktorja.
(2) Med osebje iz prejšnjega odstavka, ki opravlja naloge v službi letalske meteorologije, spadata: letalski meteorolog prognostik (v nadaljnjem besedilu: prognostik) in letalski meteorolog opazovalec (v nadaljnjem besedilu: opazovalec).
2. člen 
(splošni pogoji za pridobitev licence) 
Oseba, ki opravlja naloge izvajanja letalskih meteoroloških opazovanj in dajanja napovedi, pridobi licenco osebja službe letalske meteorologije (v nadaljnjem besedilu: licenca) v skladu z zakonom, ki ureja letalstvo, če izpolnjuje naslednje pogoje:
– je stara najmanj 18 let,
– ima strokovno izobrazbo, predpisano s tem pravilnikom,
– opravi strokovno usposabljanje za pridobitev pooblastila, predpisano s tem pravilnikom, in zaključni izpit,
– ima veljavno zdravniško spričevalo, izdano v skladu s predpisom, ki določa zdravstvene zahteve, ki jih mora izpolnjevati letalsko osebje.
3. člen 
(program strokovnega usposabljanja za pridobitev pooblastila) 
(1) Strokovno usposabljanje za pridobitev pooblastila (v nadaljnjem besedilu: strokovno usposabljanje) se izvaja po programu usposabljanja, ki je določen v prilogi 1, ki je sestavni del tega pravilnika. Izvaja se v obliki teoretičnega in praktičnega usposabljanja.
(2) Podrobnejše vsebine strokovnega usposabljanja se glede na vrsto pooblastila, za katero se kandidat usposablja, določijo s priročniki o usposabljanju, ki morajo vsebovati najmanj vsebino teme za posamezni predmet, časovni potek ter načine in metode poučevanja.
4. člen 
(osebje, ki izvaja strokovno usposabljanje) 
(1) Teoretični del usposabljanja lahko izvaja inštruktor, ki ima enako ali višje veljavno pooblastilo, za katero se usposablja kandidat, ali visokošolski učitelj, ki je nosilec predmeta javnoveljavnega študijskega programa v Republiki Sloveniji, primerljivega z zahtevano vsebino iz programa usposabljanja iz tega pravilnika.
(2) Praktični del usposabljanja se izvaja pod vodstvom inštruktorja oziroma pod nadzorom osebe, ki ima pooblastilo, za katero se usposablja kandidat.
II. POOBLASTILA 
1. Prognostik
5. člen
(zahtevana strokovna izobrazba za pridobitev pooblastila prognostik) 
Kandidat za pridobitev pooblastila letalski meteorolog prognostik (v nadaljnjem besedilu: pooblastilo prognostik) mora imeti najmanj izobrazbo, pridobljeno po študijskem programu druge stopnje, oziroma izobrazbo, ki ustreza ravni izobrazbe, pridobljene po študijskih programih druge stopnje, in je v skladu z zakonom, ki ureja slovensko ogrodje kvalifikacij, uvrščena v 8. raven po programu izobraževanja, ki je v skladu z zahtevami Svetovne meteorološke organizacije (WMO), določenem v prilogi A dokumenta Technical Regulations Basic Documents No. 2, Volume I – General Meteorological Standards and Recommended Practices (WMO-No. 49).
6. člen 
(vsebine strokovnega usposabljanja) 
(1) Teoretični in praktični del strokovnega usposabljanja za pridobitev pooblastila prognostik zajema predmete:
– letalska meteorologija,
– delovanje navigacijskih služb in izvajanje zračnega prometa,
– letalsko meteorološko izrazoslovje v angleškem jeziku.
(2) Podrobnejša vsebina teoretičnega in praktičnega usposabljanja je določena v prilogi 1 tega pravilnika.
7. člen 
(pooblastila prognostika) 
Na podlagi pridobljenega pooblastila lahko prognostik:
– neposredno spremlja meteorološke razmere na letališčih, zračnih poteh in v zračnem prostoru, za katere je odgovoren,
– pripravlja meteorološke napovedi in obvestila o meteoroloških razmerah na letališčih, zračnih poteh in v zračnem prostoru,
– pošilja opozorila in obvestila o meteoroloških razmerah drugim pristojnim navigacijskim službam zračnega prometa in drugim uporabnikom, ki skrbijo za varen, reden in nemoten zračni promet,
– izvaja posvetovanje z letalskimi posadkami, piloti, enotami ATS in drugim letalskim osebjem o meteoroloških razmerah na letališčih, zračnih poteh in v zračnem prostoru,
– sestavlja vse vrste meteoroloških napovedi in opozoril za letalstvo,
– proučuje in analizira vremenske značilnosti na letališčih in v zračnem prostoru.
2. Opazovalec
8. člen
(zahtevana strokovna izobrazba za pridobitev pooblastila opazovalec) 
Kandidat za pridobitev pooblastila letalski meteorolog opazovalec (v nadaljnjem besedilu: pooblastilo opazovalec) mora imeti najmanj srednjo izobrazbo naravoslovne, tehnične ali splošne smeri (najmanj izobrazba, pridobljena po izobraževalnih programih za pridobitev srednje izobrazbe oziroma srednje strokovne izobrazbe, ki je po zakonu, ki ureja slovensko ogrodje kvalifikacij, uvrščena v 5. raven slovenskega ogrodja kvalifikacij).
9. člen 
(vsebine strokovnega usposabljanja) 
(1) Teoretični in praktični del strokovnega usposabljanja za pridobitev pooblastila opazovalec zajema predmete:
– osnove splošne meteorologije,
– letalska meteorologija,
– delovanje navigacijskih služb zračnega prometa in izvajanja zračnega prometa,
– letalsko meteorološko izrazoslovje v angleškem jeziku.
(2) Podrobnejša vsebina teoretičnega in praktičnega usposabljanja je določena v prilogi 1 tega pravilnika.
10. člen 
(pooblastila opazovalca) 
Na podlagi pridobljenega pooblastila lahko opazovalec:
– opravlja redna in posebna letalska meteorološka opazovanja,
– nadzira delovanje letališkega meteorološkega informacijskega sistema,
– pripravlja kodirana meteorološka poročila,
– pošilja meteorološka poročila telekomunikacijskemu centru in zainteresiranim uporabnikom na letališču,
– pripravlja predpisano in potrebno dokumentacijo za let,
– obvešča letalske posadke, pilote, enote služb zračnega prometa in drugo letalsko osebje o meteoroloških razmerah na letališču,
– obdeluje dokumentacijo o meteorološkem opazovanju na letališču.
3. Inštruktor
11. člen 
(pogoji za pridobitev pooblastila inštruktor) 
Pooblastilo inštruktor lahko dobi imetnik licence z najmanj enim veljavnim pooblastilom, ki je:
– najmanj pet let izvajal naloge iz 7. ali 10. člena tega pravilnika,
– opravil pedagoško-andragoško usposabljanje in
– pridobil pozitivno mnenje odgovorne osebe letalske šole, da je strokovno usposobljen za opravljanje inštruktorskih del.
12. člen 
(pooblastila inštruktorja) 
Na podlagi veljavnega pooblastila lahko inštruktor:
– izvaja teoretični in vodi praktični del usposabljanja za pridobitev pooblastila,
– izvaja preverjanja med usposabljanjem na delovnem mestu,
– izvaja osvežitvena usposabljanja,
– ocenjuje strokovno usposobljenost v primeru prekinitve izvajanja privilegijev iz ustreznega pooblastila za več kot 12 mesecev in
– ocenjuje predhodno strokovno usposobljenost imetnika ustreznega pooblastila za namen obnove le-tega.
III. ZAKLJUČNI IZPIT 
13. člen 
(oblika zaključnega izpita) 
(1) Zaključni izpit za pridobitev pooblastila, razen inštruktorskega, je sestavljen iz teoretičnega dela, ki ga sestavljajo izbirna in opisna vprašanja, in praktičnega dela.
(2) Teoretični del zaključnega izpita glede na vrsto pooblastila, za katero kandidat opravlja izpit, vsebuje teoretična znanja iz vsebin strokovnega usposabljanja, navedenih v 6. in 9. členu tega pravilnika.
(3) Praktični del zaključnega izpita glede na vrsto pooblastila, za katero kandidat opravlja izpit, vsebuje oceno ciljev uspešnosti za posamezno pooblastilo iz programa strokovnega usposabljanja za izvajanje posebnih strokovnih del, navedenih v 7. oziroma 10. členu tega pravilnika.
14. člen 
(pogoji za opravljanje zaključnega izpita) 
(1) Za opravljanje zaključnega izpita se predloži pisna prijava Javni agenciji za civilno letalstvo Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: agencija).
(2) K zaključnemu izpitu lahko pristopi kandidat, ki izpolnjuje predpisane pogoje glede:
– ustrezne strokovne izobrazbe in
– končanega strokovnega usposabljanja po programu usposabljanja.
(3) Kandidat predloži agenciji pisno prijavo tudi za popravni izpit.
15. člen 
(izpitna komisija) 
(1) Agencija po prejemu prijave na zaključni izpit preveri, ali kandidat izpolnjuje pogoje za opravljanje izpita, in če jih, najkasneje v 15 dneh po prejemu prijave izda sklep, s katerim imenuje izpitno komisijo (v nadaljnjem besedilu: komisija) ter določi dan, uro in kraj izpita.
(2) Najmanj en član komisije mora imeti veljavno licenco osebja službe letalske meteorologije z enakim ali višjim pooblastilom, za pridobitev katerega se zaključni izpit izvaja, in hkrati ni imenovan za vodjo usposabljanja kandidata. Ta se imenuje na predlog izvajalca usposabljanja.
(3) Najmanj en član komisije mora imeti pooblastilo za vodenje posameznih dejanj v postopku pred izdajo odločbe v skladu s predpisi o splošnem upravnem postopku.
(4) Drugi člani komisije se lahko imenujejo izmed pilotov, kontrolorjev zračnega prometa in uradnih oseb agencije. Predsednik komisije je predstavnik agencije.
(5) Med dnem vročitve sklepa iz prvega odstavka tega člena in dnem opravljanja zaključnega izpita mora miniti najmanj deset dni, razen če kandidat poda pisno soglasje za krajši rok.
16. člen 
(zaključni izpit) 
(1) Zaključniizpit se izvaja posebej za vsak vsebinski sklop usposabljanja iz priloge 1 tega pravilnika (izpitni predmet), ki ga mora opraviti kandidat za pridobitev posameznega pooblastila.
(2) Nabor izpitnih vprašanj in praktičnih nalog pripravi izvajalec usposabljanja. Izvajalec usposabljanja imenuje osebe za nadzor nad vprašanji. Vsa izpitna vprašanja se pred izpitom hranijo tako, da kandidat ne ve, katera vprašanja bodo osnova izpita. En izvod nabora izpitnih vprašanj in praktičnih nalog se izroči agenciji.
(3) Zaključni izpit se izvaja v skladu s standardi za izvajanje zaključnega izpita iz 20. in 21. člena tega pravilnika.
(4) Na posameznem izpitu uporabljena izpitna vprašanja se nato na izpitih ne uporabljajo najmanj dve leti. Če se v tem obdobju spremenijo predpisi, ki urejajo vsebine iz programa usposabljanja, se nabor vprašanj ustrezno popravi. Zapis uporabljenih vprašanj se zadrži v evidenci zaradi ugotavljanja morebitnih napak v sistemu usposabljanja ter za razvojne in raziskovalne namene.
(5) Vse izpitne pole se na začetku izpita izročijo kandidatu, ob koncu odmerjenega izpitnega časa pa vrnejo komisiji. Med izpitnim časom se izpitne pole ne smejo odnašati iz prostora.
(6) Poleg dokumentacije, potrebne za izvedbo izpita, sme biti kandidatu med izpitom na voljo samo izpitna pola.
(7) Kandidati so na izpitu med seboj ločeni tako, da ne morejo brati izpitnih pol drug od drugega. Kandidati ne smejo govoriti z nikomer, razen s člani komisije.
(8) Kandidatu, za katerega je bilo ugotovljeno, da je pri izpitu goljufal, se rezultati ne priznajo, tega izpita pa ne more znova opravljati najmanj šest mesecev od datuma izpita.
17. člen 
(naloge članov komisije) 
(1) Predsednik komisije organizira zaključni izpit, pripravi izpitno polo iz nabora vprašanj iz prejšnjega člena, preveri istovetnost prijavljenih kandidatov, po končanem izpitu vpiše rezultate v izpitne liste kandidatov in opravlja druga administrativno-tehnična dela v zvezi z organizacijo izpita.
(2) Člani komisije ugotavljajo pravilnost odgovorov (ocena odgovora na posamezno vprašanje in skupno število pravilnih odgovorov) in zadostnost števila pravilnih odgovorov pri posameznem predmetu za vsakega kandidata ter ocenjujejo njegovo uspešnost pri izvedbi praktičnega dela zaključnega izpita.
(3) Zaključni izpit lahko vodi kateri koli član komisije.
18. člen 
(zapisnik o delu komisije) 
(1) O delu komisije in zaključnem izpitu se piše zapisnik.
(2) Zapisnik piše predsednik ali član komisije, ki ga določi predsednik komisije.
(3) Zapisnik podpišeta predsednik in zapisnikar. Zapisnik se skupaj s poročilom o rezultatu izpita pošlje agenciji.
19. člen 
(izpitni roki) 
Zaključni izpit se opravlja glede na potrebe in ni vezan na izpitne roke.
20. člen 
(standard za izvedbo teoretičnega dela zaključnega izpita) 
(1) Teoretični del zaključnega izpita se izvaja v obliki izbirnih oziroma opisnih vprašanj, kot je opredeljeno v nadaljevanju:
1. vsako izbirno vprašanje mora imeti navedene tri odgovore, od katerih mora biti samo eden pravilen;
2. vsako opisno vprašanje zahteva pripravo pisnega odgovora;
3. vsako opisno vprašanje ima zasnovan vzorčni odgovor, ki vsebuje tudi vse poznane alternativne odgovore, ki bi lahko bili pomembni za druge podrazdelitve;
4. vzorčni odgovor iz prejšnje točke se razčleni v seznam pomembnih točk, znanih kot ključne točke;
5. kandidat uspešno opravi teoretični del izpita iz posameznega predmeta, če doseže najmanj 75 odstotkov pravilnih odgovorov;
6. zadostna ocena za vsako opisno vprašanje je 75 odstotkov pravilnih odgovorov glede na ključne točke, pri čemer mora kandidatov odgovor vsebovati najmanj 75 odstotkov zahtevanih ključnih točk, ki jih to vprašanje obravnava, in nobene pomembne napake v zvezi s katero koli zahtevano ključno točko;
7. za določitev, ali je kandidat izpit opravil, se ne smejo uporabljati sistemi kazenskega označevanja.
(2) Izpit iz neopravljenega posameznega izpitnega predmeta se ne sme opravljati prej kot čez 14 dni.
(3) Predsednik komisije določi število izbirnih in opisnih vprašanj za vsak posamezen predmet in dovoljeni čas opravljanja zaključnega izpita. Predsednik komisije pripravi od 15 do 20 izpitnih vprašanj za vsak posamezen predmet v skladu s 16. členom tega pravilnika, za katera se predvidi povprečen čas 90 sekund za pripravo odgovora na posamezno izpitno vprašanje.
21. člen 
(standard za izvedbo praktičnega dela zaključnega izpita) 
(1) Po opravljenem teoretičnem delu zaključnega izpita lahko kandidat opravlja praktični del.
(2) Komisija izbere tri naloge iz nabora praktičnih nalog, vezanih na pooblastilo, ki ga kandidat pridobiva.
(3) Če kandidat ne opravi praktičnega dela zaključnega izpita, ponavlja samo ta del izpita, vendar ne prej kot čez 14 dni.
22. člen 
(ocena zaključnega izpita) 
Komisija oceni kandidatov uspeh na zaključnem izpitu z oceno »opravil« ali »ni opravil«.
23. člen 
(preverjanje strokovne usposobljenosti) 
Določbe 13. do 22. člena tega pravilnika se smiselno uporabljajo tudi za preverjanje strokovne usposobljenosti na podlagi 46. člena Zakona o letalstvu (Uradni list RS, št. 81/10 – uradno prečiščeno besedilo in 46/16).
IV. LICENCE IN POOBLASTILA 
24. člen 
(izdaja licence in vpis pooblastila) 
(1) Na podlagi vloge kandidata, ki je uspešno opravil zaključni izpit za pridobitev prvega pooblastila in izpolnjuje tudi druge pogoje, agencija izda licenco in vanjo vpiše pooblastilo, s katerim imetnik pridobi dovoljenje za samostojno opravljanje del. Vsa nadaljnja (dodatna) pooblastila se, prav tako na zahtevo imetnika, vpisujejo v licenco v časovnem zaporedju pridobitve.
(2) Na podlagi vloge imetnika licence, ki izpolnjuje pogoje za pridobitev pooblastila za opravljanje inštruktorskih del, agencija vpiše v licenco pooblastilo inštruktor.
25. člen 
(oblika zahteve) 
(1) Vloga iz prvega odstavka prejšnjega člena vsebuje najmanj vložnikove osebne podatke: osebno ime, datum in kraj rojstva, naslov stalnega oziroma začasnega prebivališča in navedbo pooblastila, ki ga želi vpisati.
(2) Obvezna priloga k vlogama iz prejšnjega člena je dokazilo o izpolnjevanju zdravstvenih zahtev (veljavno zdravniško spričevalo).
26. člen 
(veljavnost licence in pooblastila) 
Licenca je veljavna, če ima vpisano vsaj eno veljavno pooblastilo. Veljavnost posameznega pooblastila je omejena na 24 mesecev, razen pooblastila inštruktor, ki velja pet let.
27. člen 
(podaljšanje veljavnosti pooblastila) 
(1) Vloga za podaljšanje veljavnosti pooblastila se vloži najmanj 30 dni pred iztekom njegove veljavnosti.
(2) Veljavnost pooblastila se podaljša, če so izpolnjeni naslednji pogoji:
– imetnik licence ima veljavno zdravniško spričevalo,
– dana je izjava vodje letalske šole, da je imetnik licence v zadnjih 24 mesecih izvajal privilegije iz pooblastila v trajanju najmanj 180 ur,
– če je znotraj veljavnosti pooblastila prišlo do prekinitve izvajanja privilegijev iz pooblastila za več kot 12 mesecev, se priloži izjava, da je inštruktor preveril kandidatovo strokovno usposobljenost.
(3) Imetnik licence lahko podaljša veljavnost pooblastila inštruktor, če:
– ima veljavno najmanj eno pooblastilo,
– ima veljavno zdravniško spričevalo,
– je v obdobju veljavnosti pooblastila inštruktor izvedel vsaj eno izmed nalog iz 12. člena tega pravilnika.
28. člen 
(zahteve za obnovo pooblastila) 
(1) Imetniku licence, ki mu je veljavnost pooblastila potekla, se to lahko obnovi, če so izpolnjeni naslednji pogoji:
– imetnik licence ima veljavno zdravniško spričevalo,
– dano je potrdilo inštruktorja, da je preveril predhodno strokovno usposobljenost imetnika licence in s tem ocenil njegove trenutne kompetence (znanja in spretnosti) ter da je imetnik licence opravil vse obveznosti na podlagi te ocene,
– dana je izjava vodje letalske šole, da je imetnik licence izvajal privilegije iz pooblastila v trajanju najmanj 180 ur (v skladu z drugim odstavkom 4. člena tega pravilnika), in sicer v obdobju neposredno pred oddajo vloge za obnovo pooblastila.
(2) Za obnovo pooblastila inštruktor mora imetnik licence:
– imeti veljavno najmanj eno pooblastilo,
– predložiti dokazilo vodje letalske šole o izvedenem osvežitvenem usposabljanju pod nadzorom drugega inštruktorja, ki je bilo izvedeno v obdobju treh mesecev neposredno pred vložitvijo zahteve za obnovo pooblastila, in
– imeti veljavno zdravniško spričevalo.
29. člen 
(oblika obrazca licence) 
(1) Obrazec licence je določen v prilogi 2, ki je sestavni del tega pravilnika.
(2) Obrazec licence se natisne v slovenskem in angleškem jeziku.
V. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
30. člen 
(prevedba pooblastil inženir in inženir inštruktor) 
(1) Z dnem začetka veljavnosti tega pravilnika se pooblastili inženir in inženir inštruktor ne uporabljata več, za imetnike licence s tema dvema pooblastiloma pa se šteje, da imajo do izteka njune veljavnosti pooblastilo opazovalec oziroma inštruktor.
(2) Naziva pooblastilo inštruktor prognostik in pooblastilo inštruktor opazovalec se spremenita v naziv pooblastilo inštruktor ob prvem naslednjem podaljšanju veljavnosti. Pogoji za podaljšanje veljavnosti pooblastila inštruktor iz prejšnjega stavka morajo biti izpolnjeni v enem letu od začetka veljavnosti tega pravilnika.
31. člen 
(prenehanje veljavnosti) 
Z dnem začetka veljavnosti tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o strokovni izobrazbi, strokovnem usposabljanju, izpitih, licencah in pooblastilih osebja službe letalske meteorologije (Uradni list RS, št. 79/09 in 100/10).
32. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-22/2018/20
Ljubljana, dne 27. septembra 2018
EVA 2018-2430-0003
mag. Alenka Bratušek l.r.
Ministrica 
za infrastrukturo 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti