Uradni list

Številka 65
Uradni list RS, št. 65/2018 z dne 5. 10. 2018
Uradni list

Uradni list RS, št. 65/2018 z dne 5. 10. 2018

Kazalo

3116. Odlok o enkratnem denarnem prispevku za novorojence v Mestni občini Kranj (uradno prečiščeno besedilo) (UPB-1), stran 9826.

  
Na podlagi 131. člena Poslovnika Mestnega sveta Mestne občine Kranj (Uradni list RS, št. 18/17, 23/17 – popr.) je mestni svet na 40. redni seji dne 19. 9. 2018 potrdil uradno prečiščeno besedilo Odloka o enkratnem denarnem prispevku za novorojence v Mestni občini Kranj, ki obsega:
– Odlok o enkratnem denarnem prispevku za novorojence v Mestni občini Kranj (Uradni list RS, št. 11/05)
– Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o enkratnem denarnem prispevku za novorojence v Mestni občini Kranj (Uradni list RS, št. 17/14)
– Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o enkratnem denarnem prispevku za novorojence v Mestni občini Kranj (Uradni list RS, št. 67/17, 1/18 – popr.)
– Odlok o spremembah Odloka o enkratnem denarnem prispevku za novorojence v Mestni občini Kranj (Uradni list RS, št. 50/18).
Št. 121-214/2018-11-(47/09)
Kranj, dne 19. septembra 2018
O D L O K 
o enkratnem denarnem prispevku za novorojence v Mestni občini Kranj (uradno prečiščeno besedilo) (UPB-1) 
1. člen 
Ta odlok ureja dodeljevanje enkratnega denarnega prispevka za novorojence v Mestni občini Kranj in določa upravičence, pogoje, postopek, način dodelitve in višino enkratnega denarnega prispevka.
2. člen 
Enkratni denarni prispevek je enkratna denarna pomoč upravičencu, ki se zagotavlja iz sredstev občinskega proračuna, s katero se družini zagotovi dopolnilni prejemek za kritje stroškov, ki nastanejo z rojstvom otroka.
3. člen 
Upravičenec do enkratnega denarnega prispevka je eden od staršev novorojenca, če starša novorojenca živita skupaj.
Če starša novorojenca ne živita skupaj je upravičenec do enkratnega denarnega prispevka tisti od staršev, pri katerem otrok živi.
V primeru, ko novorojenec nima staršev ali za katerega starši ne skrbijo, je upravičenec do enkratnega denarnega prispevka oseba, ki je njegov skrbnik oziroma rejnik po odločbi centra za socialno delo, in pri njem novorojenec dejansko biva. Skrbnik oziroma rejnik mora priložiti potrdilo centra za socialno delo o tem, da je novorojenec postavljen pod skrbništvo oziroma oddan v rejništvo.
Pogoj za dodelitev enkratnega denarnega prispevka je prijavljeno stalno prebivališče v Mestni občini Kranj za upravičenca do enkratnega denarnega prispevka in novorojenca. V primeru iz prejšnjega odstavka tega člena, mora imeti novorojenec pri upravičencu na območju Mestne občine Kranj prijavljeno vsaj začasno prebivališče.
4. člen 
Pravico do enkratnega denarnega prispevka uveljavlja upravičenec s pismeno vlogo na predpisanem obrazcu, ki ga sprejme župan Mestne občine Kranj in ga upravičenec dvigne v sprejemni pisarni oziroma je na razpolago na spletni strani Mestne občine Kranj ter ga izpolnjenega pošlje po pošti ali vloži v sprejemni pisarni Mestne občine Kranj, najkasneje v šestih mesecih od otrokovega rojstva. Po preteku tega roka pravice do enkratnega denarnega prispevka ni več mogoče uveljavljati in se vloga zavrže kot prepozna.
5. člen 
Pismeni vlogi iz prejšnjega člena mora biti priložen:
– izpisek iz rojstne matične knjige novorojenca ali izjava upravičenca, s katero dovoljuje pristojnemu občinskemu organu, da izpisek iz rojstne matične knjige novorojenca pridobi iz uradnih evidenc,
– skrbnik oziroma rejnik – potrdilo centra za socialno delo o tem, da je novorojenec postavljen pod skrbništvo oziroma oddan v rejništvo ali izjava upravičenca, s katero pristojnemu občinskemu organu dovoljuje, da potrdilo centra za socialno delo pridobi iz uradnih evidenc.
6. člen 
Postopek ugotavljanja upravičenosti do dodelitve enkratnega denarnega prispevka vodi in o njej odloča z odločbo občinski organ, pristojen za socialno varstvo.
Zoper izdano odločbo je dovoljena pritožba na župana Mestne občine Kranj. Pritožba se lahko vloži v roku 15 dni od dneva vročitve odločbe, pisno ali ustno na zapisnik.
7. člen 
Mestna uprava nakaže z odločbo dodeljeni znesek enkratnega denarnega prispevka najkasneje v roku 30 dni po njeni pravnomočnosti.
8. člen 
Enkratni denarni prispevek po tem odloku ni prenosljiv na drugo pravno ali fizično osebo, niti ga ni mogoče nameniti v humanitarne ali druge namene.
9. člen 
Višina enkratnega denarnega prispevka po tem odloku se začne izplačevati za otroke rojene od 1. 1. 2005 dalje in znaša za novorojenega otroka 130,00 EUR.
Mestna uprava lahko na podlagi pismenega mnenja patronažne službe ali centra za socialno delo določi, da se v protivrednosti enkratnega denarnega prispevka dodeli pomoč novorojencu v materialni obliki, če tako zahtevajo koristi otroka.
10. člen 
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporablja pa se od 1. 1. 2005.
Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o enkratnem denarnem prispevku za novorojence v Mestni občini Kranj (Uradni list RS, št. 17/14) vsebuje naslednje prehodne in končne določbe:
5. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o enkratnem denarnem prispevku za novorojence v Mestni občini Kranj (Uradni list RS, št. 67/17, 1/18 – popr.) vsebuje naslednje prehodne in končne določbe:
5. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se prične s 1. 1. 2018.
Odlok o spremembah Odloka o enkratnem denarnem prispevku za novorojence v Mestni občini Kranj (Uradni list RS, št. 50/18) vsebuje naslednje prehodne in končne določbe:
2. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Župan 
Mestne občine Kranj 
Boštjan Trilar
 
Zanj 
Boris Vehovec l.r.
Podžupan 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti