Uradni list

Številka 35
Uradni list RS, št. 35/2018 z dne 25. 5. 2018
Uradni list

Uradni list RS, št. 35/2018 z dne 25. 5. 2018

Kazalo

1743. Sklep o postopku priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta reciklirni obrat kamnoloma Gostenčnik Sele – Vrhe, stran 5299.

  
Na podlagi prvega odstavka 57. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (ZPNačrt; Uradni list RS, št. 33/07, 70/08 – ZVO-1B, 108/09, 80/10 – ZUPUDPP, 43/11 – ZKZ-C, 57/12, 57/12 – ZUPUDPP-A, 109/12, 76/14 – odl. US, 14/15 – ZUUJFO in 61/17 – ZUreP-2) in 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07, 27/08 – uradno prečiščeno besedilo) ter na osnovi 16. člena Statuta Mestne občine Slovenj Gradec (Uradni list RS, št. 87/15 – uradno prečiščeno besedilo – Statut MOSG-UPB-2) je župan Mestne občine Slovenj Gradec sprejel
S K L E P 
o postopku priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta reciklirni obrat kamnoloma Gostenčnik Sele – Vrhe 
I. 
Namen sklepa in pravna podlaga 
S tem sklepom se začne postopek priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta reciklirni obrat kamnoloma Gostenčnik Sele – Vrhe (v nadaljevanju OPPN).
Pravno podlago za izvedbo postopka priprave sprememb in dopolnitev Odloka o ureditvenem načrtu Sotočje (Uradni list RS, št. 75/01, 87/03 – sprememba) predstavlja 57. člen Zakona o prostorskem načrtovanju (ZPNačrt; Uradni list RS, št. 33/07, 70/08 – ZVO-1B, 108/09, 80/10 – ZUPUDPP, 43/11 – ZKZ-C, 57/12, 57/12 – ZUPUDPP-A, 109/12, 76/14 – odl. US, 14/15 – ZUUJFO in 61/17 – ZUreP-2).
II. 
Ocena stanja in razlogi za pripravo in sprejem OPPN reciklirni obrat kamnoloma Gostenčnik Sele – Vrhe 
Investitor upravlja z obstoječima kamnolomoma Selo in Gostenčnik. To dejavnost želi v prihodnje širiti in jo dopolniti s spremljajočimi dejavnostmi. Tako namerava v neposredni bližini kamnoloma zgraditi še reciklirani obrat. V Občinskem prostorskem načrtu Mestne občine Slovenj Gradec (odlok objavljen v Uradnem listu RS, št. 65/17, nadaljevanju OPN) sta ONRP in PNRP ustrezno opredeljeni, z odlokom OPN pa je predvidena izdelava OPPN tako za širitev kamnoloma Gostenčnik Sele – Vrhe kot tudi za gradnjo reciklirnega obrata kamnoloma Gostenčnik Sele – Vrhe.
Investitor ni lastnik zemljišč na katerih namerava zgraditi reciklirni obrat, zato se je odločil, da bo postopka izdelave OPPN za kamnolom Gostenčnik Sele – Vrhe in reciklirni obrat kamnoloma Gostenčnik Sele – Vrhe vodil ločeno.
V OPPN kamnolom Gostenčnik Sele – Vrhe mora določiti pogoje za širitev in razvoj osnovne dejavnosti izkoriščanja in opustitve izkoriščanja mineralne surovine:
a. Izkoriščanje mineralne surovine iz kamnoloma, ki skladno z ZRud (2. člen, točka 1.3.) vključuje izvedbo del, katerih namen je pridobivanje, obogatitev in skladiščenje mineralnih surovin kar pomeni širitev in razvoj pridobivalnega prostora tehničnega kamna (dolomita), eventualno možnost združitve obeh kamnolomov (severnega/Gostenčnik in južnega/Sele), prostorske in okoljske pogoje izkoriščanja tehničnega kamna – torej pridobivanja, obogatitve (ki vključuje tudi razvoj obstoječe betonarne) in skladiščenje, vključno z vsemi potrebnimi objekti in napravami ter vso potrebno infrastrukturo.
b. Opustitev izkoriščanja mineralne surovine, ki skladno z ZRud (2. člen, točka 1.4.) vključuje vsa potrebna dela, ki jih je potrebno izvesti z namenom sanacije okolja, degradiranega zaradi pridobivanja, bogatenja in skladiščenja mineralnih surovin ter vzpostavitve prejšnjega stanja ali drugačne sanacije, če vzpostavitev v prejšnje stanje ni možna, da se po zapustitvi kamnoloma vzpostavi za opravljanje drugih dejavnosti primerna raba prostora kar pomeni celovito, sprotno in končno sanacijo obeh oziroma enega, združenega kamnoloma vključno z vsemi potrebnimi posegi, ki jih je za to potrebno izvesti.
V OPPN reciklirni obrat kamnoloma Gostenčnik Sele – Vrhe pa bo določil pogoje za širitev in razvoj spremljajočih dejavnosti v okviru določil OPN.
V OPN je celotno območje občine razdeljeno na enote urejanja prostora. Območje reciklirnega obrata kamnoloma sodi v enoto urejanja prostora SE – 02 (reciklirni obrat kamnoloma Gostenčnik Sele – Vrhe) z opredeljeno osnovno namensko rabo (v nadaljevanju ONRP) stavbna zemljišča in opredeljeno podrobnejšo namensko rabo prostora (v nadaljevanju PNRP) namenjeno zasnovi reciklirnega obrata – opredeljeno kot gospodarska cona, ki je namenjena obrtnim, skladiščnim, prometnim, trgovskim, poslovnim in proizvodnim dejavnostim, z oznako IG.
V OPN je določeno tudi, da je za enoto SE-02 predvidena izdelava občinskega podrobnega prostorskega načrta, pri čemer je potrebno upoštevati podane usmeritve za SE – 02 reciklirni obrat kamnoloma Gostenčnik Sele – Vrhe (podrobnejša namenska raba prostora: IG):
– Osnovna dejavnost v enoti urejanja prostora SE-02 – Reciklirni obrat kamnoloma Gostenčnik Sele je predelovalna dejavnost, spremljajoče dejavnosti so storitve.
– V enoti urejanja prostora so dopustne gradnje novih objektov, dozidave, nadzidave, rekonstrukcije, vzdrževanje in odstranitve objektov.
– V enoti urejanja prostora je dopustna gradnja poslovnih in industrijskih stavb, skladišč, reciklirnega obrata za potrebe predelave gradbenih odpadkov in gradbeno inženirskih objektov.
– Dopustni so tisti enostavni in nezahtevni objekti, ki so dovoljeni tudi na območjih podrobnejše namenske rabe IG.
– Višina stavb je v skladu s tehnološkimi potrebami.
S tem sklepom se opredelijo vsebina in obseg OPPN, postopek in roki priprave, seznam pristojnih nosilcev urejanja prostora, ki sodelujejo v postopku načrtovanja predvidene prostorske ureditve, pripravljavci in nosilci upravno-strokovnih aktivnosti ter zagotovitev potrebnih finančnih sredstev za izvedbo naloge. Priprava OPPN bo potekala po predpisanem postopku skladno z določili Zakona o prostorskem načrtovanju (ZPNačrt; Uradni list RS, št. 33/07, 70/08 – ZVO-1B, 108/09, 80/10 – ZUPUDPP, 43/11 – ZKZ-C, 57/12, 57/12 – ZUPUDPP-A, 109/12, 76/14 – odl. US, 14/15 – ZUUJFO in 61/17 – ZUreP-2) in Pravilnika o vsebini in obliki in načinu priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta (Uradni list RS, št. 99/07 in 61/17 – ZUreP-2).
III. 
Območje OPPN reciklirni obrat kamnoloma Gostenčnik Sele – Vrhe 
Območje OPPN vključuje naslednje zemljiške parcele, vse k.o. Sele: 648, 650/2 in 850 v obsegu cca 19.000 m2 oziroma zaokroženo cca 2 ha. Zaradi navezovanja na občinsko prometno omrežje pa je potrebno obravnavati širše območje, ki poleg že naštetih parcel obsega še dele naslednjih zemljiških parcel, vse k.o. Sele: 645, 648, 654, 654/3, 656/4, 849, 850 in 854/12.
Območje predvidenega OPPN in območje dostopa do občinskih cest ni v lasti investitorja. Skladno z zakonodajo je prostorske akte dopustno izdelovati na zemljiščih, ki niso v lasti investitorja vendar je zaradi zagotavljanja in smiselnosti načrtovanja nadaljnjega razvoja dejavnosti nujno ta razmerja urediti.
Območje OPPN reciklirni obrat kamnoloma Gostenčnik Sele – Vrhe se v fazi izdelave lahko spremeni.
IV. 
Način pridobitve strokovnih rešitev 
Pri izdelavi OPPN se upošteva Strokovna podlaga št. AP/152/2018-OPPN/SP z dne maj 2018, ki jo je izdelalo podjetje Atelje Piano, atelje krajinske arhitekture, Saša Piano s. p. iz Velenja in Idejna zasnova za izkoriščanje in sanacijo pri širitvi – združitvi kamnoloma tehničnega kamna – dolomita Gostenčnik – Sele ter strokovne podlage za dopolnitev oziroma spremembo prostorskega akta Občine Slovenj Gradec, vodja projekta Vladimir Železnikar, univ. dipl. inž. rud., št. projekta 5-9/09-VŽ, Ljubljana, september 2009.
Poleg teh strokovnih podlag se v možnem obsegu upoštevajo in uporabijo že izdelane strokovne podlage, v kolikor so ustrezno ažurne in skladne z OPN MOSG ter veljavnimi predpisi za posamezna območja.
V postopku priprave OPPN se lahko zagotovijo tudi druge strokovne podlage, če to izhaja iz vsebine problematike, ki jo je treba razrešiti.
Prostorske ureditve OPPN bodo temeljile na:
– analizi stanja prostora in dejanske rabe
– idejni zasnovi prostorske ureditve območja na podlagi pobude investitorja in programskih izhodišč občine,
– idejni zasnovi predvidenih objektov
– idejni zasnovi krajinskih ureditev
– idejnih rešitvah prometnega priključevanja na javno cestno omrežje
– idejnih rešitvah komunalne infrastrukture, znotraj in zunaj območja urejanja.
V primeru, da se bodo za prostorsko ureditev pripravile variantne rešitve, je le-te potrebno ovrednotiti in medsebojno primerjati s prostorskega, okoljskega, funkcionalnega in ekonomskega vidika.
Za izdelavo OPPN se uporabijo geodetske podlage, ki jih je izdelalo podjetje Geoid Geodetski inženiring d.o.o. 2014. Geodetski načrt kamnoloma Sela Vrhe, št. načrta GEODIT2014-011.
V. 
Roki za pripravo OPPN reciklirni obrat kamnoloma Gostenčnik Sele – Vrhe 
Postopek priprave, izdelave in sprejema OPPN reciklirni obrat kamnoloma Gostenčnik Sele – Vrhe bo potekal po naslednjih fazah:
Faza
Rok
Objava sklepa o začetku priprave OPPN reciklirni obrat kamnoloma Gostenčnik Sele – Vrhe
Maj 2018
Izdelava osnutka OPPN reciklirni obrat kamnoloma Gostenčnik Sele – Vrhe
Julij 2018
Pridobivanje smernic nosilcev urejanja prostora in odločbe MOP o potrebnosti izdelave celovite presoje vplivov OPPN reciklirni obrat kamnoloma Gostenčnik Sele – Vrhe (v nadaljevanju: CPVO) 
Avgust 2018
Izdelava vseh strokovnih podlag skladno z zahtevami v pridobljenih smernicah ter izdelava dopolnjenega osnutka OPPN reciklirni obrat kamnoloma Gostenčnik Sele – Vrhe s smernicami nosilcev urejanja prostora in izdelava gradiva za javno razgrnitev
Oktober 2018
Obvestilo o javni razgrnitvi in javni obravnavi
15 dni
Javna razgrnitev in javna obravnava dopolnjenega osnutka OPPN reciklirni obrat kamnoloma Gostenčnik Sele – Vrhe
December 2018
Proučitev stališč do pripomb in zavzetje stališč do njih ter dopolnitev odloka o OPPN reciklirni obrat kamnoloma Gostenčnik Sele – Vrhe s stališči iz javne razgrnitve 
Januar 2019
Izdelava predloga OPPN reciklirni obrat kamnoloma Gostenčnik Sele – Vrhe
Februar 2019
Pridobivanje mnenj nosilcev urejanja prostora na dopolnjen predlog odloka o OPPN reciklirni obrat kamnoloma Gostenčnik Sele – Vrhe
Marec 2019
Priprava usklajenega predloga OPPN reciklirni obrat kamnoloma Gostenčnik Sele – Vrhe
April 2019
Obravnava in sprejem odloka o OPPN reciklirni obrat kamnoloma Gostenčnik Sele – Vrhe Sotočje na občinskem svetu
Maj 2019
Objava odloka o OPPN reciklirni obrat kamnoloma Gostenčnik Sele – Vrhe v Uradnem listu RS
Julij 2019
Izdelava končnega elaborata OPPN reciklirni obrat kamnoloma Gostenčnik Sele – Vrhe
15 dni
Navedene faze ter roki predstavljajo oceno in so odvisni od odzivnosti in zahtev nosilcev urejanja prostora oziroma od vseh sodelujočih v postopku izdelave OPPN reciklirni obrat kamnoloma Gostenčnik Sele – Vrhe. V kolikor bo potrebna izvedba celovite presoje vplivov na okolje, bo postopek potekal istočasno z izdelavo OPPN reciklirni obrat kamnoloma Gostenčnik Sele – Vrhe, čemur se bodo prilagodile navedene faze in roki. V primeru spremembe zakonodaje oziroma predpisov, ki bi vplivali na postopek ter vsebino izdelave OPPN reciklirni obrat kamnoloma Gostenčnik Sele – Vrhe, se le-ta lahko ustrezno prilagodi.
VI. 
Nosilci urejanja prostora, ki podajajo smernice za načrtovanje OPPN reciklirni obrat kamnoloma Gostenčnik Sele – Vrhe 
Pristojni nosilci urejanja prostora, ki dajo smernice za pripravo OPPN reciklirni obrat kamnoloma Gostenčnik Sele – Vrhe so:
– Ministrstvo za okolje in prostor, Dunajska 48, 1000 Ljubljana
– Ministrstvo za okolje in prostor, Direkcija RS za vode, Oddelek porečja reke Drave, Krekova ulica 17, 2000 Maribor
– Agencija RS za okolje, Vojkova 1b, 1000 Ljubljana
– Zavod RS za varstvo narave, Območna enota Maribor, Pobreška cesta 20a, 2000 Maribor
– Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Maribor, Slomškov trg 6, Maribor
– Ministrstvo za kulturo, Direktorat za kulturno dediščino (Maistrova 10, 1000 Ljubljana)
– Ministrstvo za infrastrukturo, Direktorat za infrastrukturo, Langusova ulica 4, 1000 Ljubljana
– Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje, Vojkova 61, 1000 Ljubljana
– Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Direktorat za gozdarstvo, lovstvo in ribištvo, Dunajska cesta 22, 1000 Ljubljana
– Zavod za gozdove Slovenije, OE Slovenj Gradec, Vorančev trg 1, 2380 Slovenj Gradec
– Ministrstvo za obrambo, Direktorat za logistiko, Vojkova cesta 61, 1000 Ljubljana
– Ministrstvo za infrastrukturo, Direktorat za energijo (področje rudarstva), Langusova ulica 4, 1000 Ljubljana.
Lokalni nosilci urejanja prostora so:
– Mestna občina Slovenj Gradec, Oddelek za gospodarstvo, gospodarsko infrastrukturo, gospodarjenje s premoženjem in promet, Referat gospodarskih javnih služb in infrastrukture, Šolska ulica 5, 2280 Slovenj Gradec
– Javno komunalno podjetje Slovenj Gradec, Pameče 177 A, 2380 Slovenj Gradec
– Elektro Celje, za PE Slovenj Gradec, Vrunčeva 2a, 3000 Celje (distribucija električne energije).
V postopku sodeluje tudi Ministrstvo za okolje in prostor, Direktorat za okolje, Sektor za strateško presojo vplivov na okolje, Dunajska 47, 1000 Ljubljana.
V postopek se lahko vključijo tudi drugi nosilci urejanja prostora, če se v okviru postopka priprave ugotovi, da so potrebne njihove smernice za načrtovanje predvidene prostorske ureditve. V kolikor bi se v postopku izdelave OPPN reciklirni obrat kamnoloma Gostenčnik Sele – Vrhe izkazalo, da ureditve posegajo v pristojnost posameznega nosilca urejanja prostora, se le tega vključi v postopek, da poda smernice in kasneje mnenje na predlog odloka.
VII. 
Financiranje priprave OPPN reciklirni obrat kamnoloma Gostenčnik Sele – Vrhe 
Pripravo OPPN reciklirni obrat kamnoloma Gostenčnik Sele – Vrhe in izdelavo vseh strokovnih podlag financira pobudnik Verdis d. o. o., Sele 22, 2380 Slovenj Gradec.
VIII. 
Objava sklepa 
Ta sklep se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in na svetovnem spletu (http://www.slovenjgradec.si) in začne veljati z dnem objave.
Št. 350-0015/2018
Slovenj Gradec, dne 17. maja 2018
Župan 
Mestne občine Slovenj Gradec 
Andrej Čas l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti