Uradni list

Številka 34
Uradni list RS, št. 34/2018 z dne 21. 5. 2018
Uradni list

Uradni list RS, št. 34/2018 z dne 21. 5. 2018

Kazalo

1645. Sklep o postopku priprave sprememb in dopolnitev Odloka o ureditvenem načrtu Sotočje, stran 5161.

  
Na podlagi prvega odstavka 57. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (ZPNačrt; Uradni list RS, št. 33/07, 70/08 – ZVO-1B, 108/09, 80/10 – ZUPUDPP, 43/11 – ZKZ-C, 57/12, 57/12 – ZUPUDPP-A, 109/12, 76/14 – odl. US, 14/15 – ZUUJFO in 61/17 – ZUreP-2) in 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07, 27/08 – uradno prečiščeno besedilo) ter na osnovi 16. člena Statuta Mestne občine Slovenj Gradec (Uradni list RS, št. 87/15 – uradno prečiščeno besedilo – Statut MOSG-UPB-2) je župan Mestne občine Slovenj Gradec sprejel
S K L E P 
o postopku priprave sprememb in dopolnitev Odloka o ureditvenem načrtu Sotočje (Uradni list RS, št. 75/01, 87/03 – sprememba)
I. 
Namen sklepa in pravna podlaga 
S tem sklepom se začne postopek priprave sprememb in dopolnitev Odloka o ureditvenem načrtu Sotočje (Uradni list RS, št. 75/01, 87/03 – sprememba).
Pravno podlago za izvedbo postopka priprave sprememb in dopolnitev Odloka o ureditvenem načrtu Sotočje (Uradni list RS, št. 75/01, 87/03 – sprememba) predstavlja 57. člen Zakona o prostorskem načrtovanju (ZPNačrt; Uradni list RS, št. 33/07, 70/08 – ZVO-1B, 108/09, 80/10 – ZUPUDPP, 43/11 – ZKZ-C, 57/12, 57/12 – ZUPUDPP-A, 109/12, 76/14 – odl. US, 14/15 – ZUUJFO in 61/17 – ZUreP-2).
Spremembe in dopolnitve akta se sprejemajo skladno z 61.a členom ZPNačrt-a po skrajšanem postopku.
II. 
Ocena stanja in razlogi za pripravo in sprejem sprememb in dopolnitev Odloka o ureditvenem načrtu Sotočje (Uradni list RS, št. 75/01, 87/03 – sprememba)
Mestna občina Slovenj Gradec je leta 2001 sprejela Odlok o ureditvenem načrtu (v nadaljevanju UN) Sotočje (Uradni list RS, št. 75/01), ki je določal merila in pogoje prostorske regulacije za prenovo, dopolnilno gradnjo in komunalno sanacijo ureditvenega območja industrijske cone v sotočju reke Mislinje in Suhadolnice.
Leta 2003 je občina sprejela spremembo in dopolnitev Odloka o ureditvenem načrtu Sotočje, ki je objavljena v Uradnem listu RS, št. 87/03. Sprememba zajema dopolnitev meril in pogojev, ki zajemajo območje objektov, ki so v ureditvenem načrtu zajeti v funkcionalnih enotah F3 in F5, in sicer objekt Koroških pekarn in objekte, kjer se opravljajo tehnični pregledi in prodaja vozil ter vogalni objekt na križišču Francetove in Kidričeve ulice, ki se zavrti na paralelno gradbeno linijo.
Zaradi spremenjenih gospodarskih razmer in gradnje severne obvoznice je v skrajnem severnem delu območja UN Sotočje občina leta 2012 sprejela še drugo spremembo in dopolnitev UN Sotočje, in sicer na delu zemljišča, ki na severu in zahodu meji na občinsko cesto, na vzhodu na državno cesto, na jugu pa na obstoječe poslovno trgovsko območje.
Mestna občina Slovenj Gradec je konec leta 2017 sprejela Odlok o občinskem prostorskem načrtu Mestne občine Slovenj Gradec (v nadaljevanju OPN MOSG) (Uradni list RS, št. 65/17). Nekoč območje namenjeno industriji, je po novem razdeljeno na tri enote urejanja prostora (v nadaljevanju EUP), in sicer na SG-76, SG-120 in SG-86. Spremenjena pa je tudi podrobnejša namenska raba prostora. V enotah SG-76, SG-120 in delu SG-86 je podrobnejša namenska raba prostora IG – gospodarske cone. V delu SG-86, v pasu neposredno ob Francetovi cesti, je podrobnejša namenska raba prostora CU – osrednja območja centralnih dejavnosti. V tem delu je UN Sotočje neskladen z OPN MOSG, zato smo odlok v tem delu razveljavili. Gradnja objektov je v tem delu dopustna v skladu s Prostorsko izvedbenimi pogoji – PIP-i (Uradni list RS, št. 65/17).
Lastnik območja zemljišč, ki so predmet sprememb in dopolnitev odloka želi ohraniti dosedanjo namembnost objektov (avtomehanične delavnice, objekti namenjeni opravljanju tehničnih pregledov in prodaji vozil ter jo dopolniti s sorodnimi dejavnostmi, ki bodo še izboljšale celovitost ponudbe. Željo ima zgraditi avtopralnico in objekt namenjen sušenju ter sesanju avtomobilov. Obstoječe objekte v katerih že opravlja dejavnost, pa obnoviti oziroma dozidati za potrebe maksimiranja in izboljšanja delovnih procesov.
Obstoječa dejavnost kot tudi dejavnost objektov, ki jih investitor želi zgraditi, sovpada z osnovno dejavnostjo, ki je predvidena v OPN MOSG za gospodarske cone – IG. V teh conah je predvidena gradnja objektov katere osnovna dejavnost je obrtništvo, trgovina, storitve, poslovne dejavnosti, gradbeništvo, promet in skladiščenje.
V delu, kjer je obstoječi odlok razveljavljen, zaradi spremenjene podrobnejše namenske rabe prostora, se v postopku sprememb in dopolnitev odloka načrtuje gradnja objektov, ki so skladni z OPN MOSG in jih je dopustno graditi v območju CU.
Obstoječi odlok tovrstne gradnje oziroma širitve objektov ne dopušča, zato je potrebno predhodno sprejeti spremembo in dopolnitev UN Sotočje. Spremembe in dopolnitve se nanašajo tako na grafični kot tekstualni del odloka. Parcele, ki bodo vključene v ureditveno območje sprememb in dopolnitev UN Sotočje so v privatni lasti.
S tem sklepom se opredelijo vsebina in obseg sprememb in dopolnitev UN Sotočje, postopek in roki priprave, seznam pristojnih nosilcev urejanja prostora, ki sodelujejo v postopku načrtovanja predvidene prostorske ureditve, pripravljavci in nosilci upravno-strokovnih aktivnosti ter zagotovitev potrebnih finančnih sredstev za izvedbo naloge. Priprava sprememb in dopolnitev UN Sotočje bo potekala po predpisanem postopku skladno z določili Zakona o prostorskem načrtovanju (ZPNačrt; Uradni list RS, št. 33/07, 70/08 – ZVO-1B, 108/09, 80/10 – ZUPUDPP, 43/11 – ZKZ-C, 57/12, 57/12 – ZUPUDPP-A, 109/12, 76/14 – odl. US, 14/15 – ZUUJFO in 61/17 – ZUreP-2) in Pravilnika o vsebini in obliki in načinu priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta (Uradni list RS, št. 99/07 in 61/17 – ZUreP-2).
III. 
Območje sprememb in dopolnitev UN Sotočje 
Območje sprememb in dopolnitev UN Sotočje zajema parcele s parcelnimi številkami 244/50, 244/49, 209/1, 244/2, 213/7, 244/48, 207/3 in 207/4 vse k.o. Slovenj Gradec (850) in meri skupaj 12.253 m2.
Sestavni del teh sprememb in dopolnitev UN Sotočje so tudi zemljišča izven območja urejanja, ki bi bila v nadaljnjem postopku priprave prostorskega akta ugotovljena kot potrebna za neposredno prometno priključevanje na omrežje javnih cest, zagotavljanje intervencijskih mest ter izvedbo komunalnih priključkov in naprav gospodarske javne infrastrukture potrebnih za komunalno opremljanje območja ter nujne morebitne protierozijske ukrepe in vodnogospodarske ureditve.
Območje sprememb in dopolnitev UN Sotočje se v fazi izdelave lahko spremeni.
IV. 
Način pridobitve strokovnih rešitev 
Pri izdelavi sprememb in dopolnitev UN Sotočje se upošteva strokovna podlaga, ki jo je izdelalo podjetje ARH DEKO d. o. o. iz Slovenj Gradca. Poleg te strokovne podlage se v možnem obsegu upoštevajo in uporabijo že izdelane strokovne podlage, v kolikor so ustrezno ažurne in skladne z OPN MOSG ter veljavnimi predpisi za posamezna območja.
V postopku priprave sprememb in dopolnitev UN Sotočje se lahko zagotovijo tudi druge strokovne podlage, če to izhaja iz vsebine problematike, ki jo je treba razrešiti v spremembah in dopolnitvah UN Sotočje.
Prostorske ureditve sprememb in dopolnitev UN Sotočje bodo temeljile na:
– analizi stanja prostora in dejanske rabe
– idejni zasnovi prostorske ureditve območja na podlagi pobude investitorja in programskih izhodišč občine
– idejni zasnovi predvidenih objektov
– idejni zasnovi krajinskih ureditev
– idejnih rešitvah prometnega priključevanja na javno cestno omrežje
– idejnih rešitvah komunalne infrastrukture, znotraj in zunaj območja urejanja.
V primeru, da se bodo za prostorsko ureditev pripravile variantne rešitve, je le-te potrebno ovrednotiti in medsebojno primerjati s prostorskega, okoljskega, funkcionalnega in ekonomskega vidika.
Za izdelavo sprememb in dopolnitev UN Sotočje se uporabijo geodetske podlage, ki so bile podlaga za izdelavo Strokovne podlage št. 11E/2018.
V. 
Roki za pripravo sprememb in dopolnitev UN Sotočje 
Postopek priprave, izdelave in sprejema sprememb in dopolnitev UN Sotočje bo potekal po naslednjih fazah:
Faza
Rok
Objava sklepa o začetku priprave sprememb in dopolnitev UN Sotočje
Maj 2018
Izdelava osnutka sprememb in dopolnitev UN Sotočje
50 dni
Pridobivanje smernic nosilcev urejanja prostora in odločbe MOP o potrebnosti izdelave celovite presoje vplivov sprememb 
in dopolnitev UN na okolje (v nadaljevanju: CPVO) 
30 dni
Izdelava vseh strokovnih podlag skladno 
z zahtevami v pridobljenih smernicah 
ter izdelava dopolnjenega osnutka sprememb in dopolnitev UN s smernicami nosilcev urejanja prostora in izdelava gradiva za javno razgrnitev
45 dni
Obvestilo o javni razgrnitvi in javni obravnavi
15 dni
Javna razgrnitev in javna obravnava sprememb in dopolnitev UN Sotočje
25 dni
Proučitev stališč do pripomb in zavzetje stališč do njih ter dopolnitev odloka o spremembah 
in dopolnitvah UN s stališči iz javne razgrnitve 
30 dni
Izdelava predloga sprememb in dopolnitev 
UN Sotočje
20 dni
Pridobivanje mnenj nosilcev urejanja prostora na dopolnjen predlog odloka o spremembah 
in dopolnitvah UN Sotočje 
30 dni
Priprava usklajenega predloga sprememb 
in dopolnitev UN Sotočje
30 dni
Obravnava in sprejem odloka o spremembah in dopolnitvah UN Sotočje na občinskem svetu
60 dni
Objava odloka o spremembah in dopolnitvah UN Sotočje v Uradnem listu RS
30 dni
Izdelava končnega elaborata sprememb 
in dopolnitev UN Sotočje
15 dni
Navedene faze ter roki predstavljajo oceno in so odvisni od odzivnosti in zahtev nosilcev urejanja prostora oziroma od vseh sodelujočih v postopku izdelave sprememb in dopolnitev UN Sotočje. V kolikor bo potrebna izvedba celovite presoje vplivov na okolje, bo postopek potekal istočasno z izdelavo sprememb in dopolnitev UN Sotočje, čemur se bodo prilagodile navedene faze in roki. V primeru spremembe zakonodaje oziroma predpisov, ki bi vplivali na postopek ter vsebino izdelave sprememb in dopolnitev UN Sotočje, se le ta lahko ustrezno prilagodi.
VI. 
Nosilci urejanja prostora, ki podajajo smernice za načrtovanje sprememb in dopolnitev UN Sotočje 
Pristojni nosilci urejanja prostora, ki dajo smernice za pripravo sprememb in dopolnitev UN Sotočje so:
– Ministrstvo za okolje in prostor, Dunajska 48, 1000 Ljubljana
– Ministrstvo za okolje in prostor, Direkcija RS za vode, Oddelek porečja reke Drave, Krekova ulica 17, 2000 Maribor
– Zavod RS za varstvo narave, Območna enota Maribor, Pobreška cesta 20a, 2000 Maribor
– Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Maribor, Slomškov trg 6, 2000 Maribor
– Ministrstvo za infrastrukturo, Direktorat za infrastrukturo, Langusova ulica 4, 1000 Ljubljana
– Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje, Vojkova 61, 1000 Ljubljana
– Plinovodi d. o. o., Cesta Ljubljanske brigade 11b, p.p. 3720, 1001 Ljubljana
Lokalni nosilci urejanja prostora so:
– Mestna občina Slovenj Gradec, Oddelek za gospodarstvo, gospodarsko infrastrukturo, gospodarjenje s premoženjem in promet, Referat gospodarskih javnih služb in infrastrukture, Šolska ulica 5, 2280 Slovenj Gradec
– Javno komunalno podjetje Slovenj Gradec, Pameče 177 A, 2380 Slovenj Gradec
– Elektro Celje, za PE Slovenj Gradec, Vrunčeva 2a, 3000 Celje (distribucija električne energije).
V postopku sodeluje tudi Ministrstvo za okolje in prostor, Direktorat za okolje, Sektor za strateško presojo vplivov na okolje, Dunajska 47, 1000 Ljubljana.
V postopek se lahko vključijo tudi drugi nosilci urejanja prostora, če se v okviru postopka priprave ugotovi, da so potrebne njihove smernice za načrtovanje predvidene prostorske ureditve. V kolikor bi se v postopku izdelave sprememb in dopolnitev izkazalo, da ureditve posegajo v pristojnost posameznega nosilca urejanja prostora, se le tega vključi v postopek, da poda smernice in kasneje mnenje na predlog odloka.
VII. 
Financiranje priprave sprememb in dopolnitev UN Sotočje 
Pripravo sprememb in dopolnitev UN Sotočje financira pobudnik Avtoservis d. o. o., Kidričeva 4, 2380 Slovenj Gradec.
VIII. 
Objava sklepa 
Ta sklep se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in na svetovnem spletu (http://www.slovenjgradec.si) in začne veljati z dnem objave.
Št. 350-0014/2018
Slovenj Gradec, dne 14. maja 2018
 
Župan 
Mestne občine Slovenj Gradec 
Andrej Čas l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti