Uradni list

Številka 29
Uradni list RS, št. 29/2018 z dne 26. 4. 2018
Uradni list

Uradni list RS, št. 29/2018 z dne 26. 4. 2018

Kazalo

1276. Pravilnik o usposabljanju za spremljevalce izrednih prevozov, stran 4289.

  
Na podlagi trinajstega odstavka 34.b člena Zakona o cestah (Uradni list RS, št. 109/10, 48/12, 36/14 – odl. US, 46/15 in 10/18) minister za infrastrukturo izdaja
P R A V I L N I K 
o usposabljanju za spremljevalce izrednih prevozov 
1. člen 
Ta pravilnik določa program osnovnega in obnovitvenega strokovnega usposabljanja ter način in postopek opravljanja preizkusa znanja za spremljevalca izrednih prevozov, obliko in vsebino potrdila o usposobljenosti za spremljevalca izrednih prevozov ter način in stroške pridobitve novega potrdila v primeru izgube, kraje ali uničenja.
2. člen 
Program osnovnega in obnovitvenega strokovnega usposabljanja kandidatov za spremljevalca izrednih prevozov (v nadaljnjem besedilu: kandidat) obsega:
1. teoretično usposabljanje
a) predpisi v delih, ki se nanašajo na izvajanje izrednih prevozov:
– zakon, ki ureja ceste,
– zakon, ki ureja pravila cestnega prometa,
– pravilnik, ki ureja dele in opremo vozil,
– pravilnik, ki ureja pogoje in način opravljanja izrednih prevozov po javnih cestah ter tranzitne smeri za izredne prevoze v Republiki Sloveniji,
– pravilnik, ki ureja prometno signalizacijo in prometno opremo na cestah,
– pravilnik, ki ureja zapore na cestah;
b) organizacija in tehnična priprava izrednih prevozov:
– pravice, odgovornost, pristojnosti in obveznosti spremljevalca izrednih prevozov,
– pomembni geografski in drugi podatki o cestah v Republiki Sloveniji,
– vozila za spremstvo, njihova oprema in označitev,
– nevarnosti v prometu, povezane z izrednim prevozom,
– izvajanje izrednih prevozov ob posebnih razmerah na prevozni poti;
c) prometna varnost pri izvajanju izrednih prevozov:
– metode spremljanja izrednega prevoza,
– vožnja skozi predore in preko premostitvenih objektov,
– delne ali popolne zapore ceste zaradi izvajanja izrednih prevozov,
– sodelovanje in komunikacija z voznikom izrednega prevoza, policijo in izvajalci rednega vzdrževanja cest pri izvajanju izrednih prevozov,
– prekinitve izvajanja izrednih prevozov,
– ukrepi v primeru okvar ali nesreč pri izvajanju izrednih prevozov;
č) načela defenzivne vožnje − prepoznavanje napačnega ravnanja drugih udeležencev v cestnem prometu in možni protiukrepi;
2. praktično usposabljanje
a) izvajanje različnih metod spremstva;
b) zavarovanje manevriranja vozila za prevoz izrednega tovora na javni cesti;
c) zavarovanje vozila za prevoz izrednega tovora v primeru njegove okvare ali udeležbe v prometni nesreči na javni cesti;
č) oprema spremljevalca izrednih prevozov in njegova označitev pri izvajanju izrednega prevoza;
d) usmerjanje prometa v primeru popolne ali delne zapore ceste:
– znaki, ki se dajejo s položajem telesa,
– znaki, ki se dajejo z rokami,
– znaki, ki se dajejo z loparjem za urejanje prometa in svetilko,
– uporaba svetlobne table na vozilu za spremstvo izrednih prevozov.
3. člen 
(1) Strokovno usposabljanje iz prejšnjega člena, ki ga izvaja pooblaščena organizacija, traja osem pedagoških ur, od tega sta najmanj dve uri namenjeni praktičnemu usposabljanju.
(2) Pedagoška ura traja 45 minut.
4. člen 
(1) Delo komisije poteka po poslovniku o načinu dela, ki ga komisija sprejme v 30 dneh od njenega imenovanja.
(2) Po zaključenem osnovnem strokovnem usposabljanju določi predsednik komisije tričlansko izpitno komisijo, pred katero se opravi preizkus teoretičnega in praktičnega znanja kandidatov. Preizkus praktičnega znanja opravljajo kandidati pred članom izpitne komisije, ki je imenovan za opravljanje preizkusa praktičnega znanja.
(3) Po zaključenem obnovitvenem strokovnem usposabljanju določi predsednik komisije dvočlansko izpitno komisijo, pred katero se opravi preizkus teoretičnega znanja kandidatov.
(4) Ne glede na drugi in tretji odstavek tega člena lahko predsednik komisije glede na število kandidatov imenuje izpitno komisijo tudi v širši sestavi, pri čemer ima lahko največ pet članov.
(5) Izpitno komisijo vodi predsednik komisije, v primeru njegove odsotnosti pa eden izmed njegovih namestnikov.
5. člen 
(1) Organizacijska, strokovna in tehnična opravila za komisijo opravlja pooblaščena organizacija.
(2) Pooblaščena organizacija v 30 dneh od podelitve pooblastila pripravi katalog vprašanj za preizkus teoretičnega znanja kandidatov, ki ga odobri ministrstvo, pristojno za infrastrukturo. Pooblaščena organizacija skrbi za posodabljanje kataloga izpitnih vprašanj.
(3) Če je za izvajanje strokovnega usposabljanja za spremljevalca izrednih prevozov pooblaščenih več organizacij, pripravijo katalog vprašanj iz prejšnjega odstavka skupaj.
6. člen 
(1) Preizkus znanja poteka v slovenskem jeziku.
(2) Pooblaščena organizacija s pomočjo ustrezne programske in računalniške opreme zagotovi naključno izbiranje izpitnih vprašanj za preizkus teoretičnega znanja iz kataloga vprašanj.
(3) Preizkus teoretičnega znanja je pisni in traja največ 60 minut ter obsega največ 30 vprašanj. Preizkus praktičnega znanja je ustni in traja največ 30 minut.
(4) Ocena pri preizkusu teoretičnega in praktičnega znanja je »opravil« ali »ni opravil«.
(5) Kandidat uspešno opravi preizkus osnovne strokovne usposobljenosti, če na preizkusu teoretičnega znanja pravilno odgovori na 70 odstotkov postavljenih vprašanj in uspešno opravi preizkus praktičnega znanja. Uspešno opravljen preizkus praktičnega znanja je pogoj za pristop k preizkusu teoretičnega znanja.
(6) Po zaključenem obnovitvenem strokovnem usposabljanju kandidat uspešno opravi preizkus teoretičnega znanja, če na preizkusu pravilno odgovori na 70 odstotkov postavljenih vprašanj.
(7) Kandidat, ki ne soglaša z oceno preizkusa znanja, lahko po preizkusu znanja oziroma najpozneje v dveh dneh od seznanitve z oceno vloži pritožbo pri predsedniku izpitne komisije, ki o njej odloči najpozneje v desetih delovnih dneh. Njegova odločitev je dokončna.
(8) Kandidat, ki preizkusa znanja ne opravi, ga lahko ponovno opravlja na naslednjem terminu za preizkus znanja, vendar ne prej kot po preteku treh tednov. Stroške ponovnega preizkusa znanja plača kandidat.
(9) Kandidatu, ki je uspešno opravil preizkus praktičnega znanja, ni pa opravil preizkusa teoretičnega znanja, se preizkus praktičnega znanja prizna, zato na ponovnem preizkusu osnovne strokovne usposobljenosti opravlja le preizkus teoretičnega znanja.
7. člen 
(1) Kandidat, ki se želi udeležiti strokovnega usposabljanja oziroma opravljati preizkus znanja, vloži prijavo v pisni ali elektronski obliki pri pooblaščeni organizaciji na obrazcu iz priloge 1, ki je sestavni del tega pravilnika.
(2) Pooblaščena organizacija po prejemu prijave preveri, ali kandidat izpolnjuje pogoje za pristop k strokovnemu usposabljanju, ki jih določa zakon, ki ureja ceste. Če kandidat izpolnjuje vse pogoje, ga pooblaščena organizacija pozove k plačilu stroškov strokovnega usposabljanja in preizkusa znanja.
(3) Ko pooblaščena organizacija prejme potrdilo o plačilu stroškov iz prejšnjega odstavka kandidata obvesti (npr. po pošti, elektronski pošti, telefonu, faksu) o kraju in času opravljanja strokovnega usposabljanja oziroma preizkusa znanja.
(4) Kandidat, ki se je strokovno usposabljal pri določeni pooblaščeni organizaciji, lahko preizkus znanja opravlja pri drugi pooblaščeni organizaciji po vnaprejšnjem dogovoru z obema pooblaščenima organizacijama.
8. člen 
(1) Izpitna komisija vodi zapisnik o poteku preizkusa znanja.
(2) V zapisnik o preizkusu teoretičnega znanja se vpišejo zlasti naslednji podatki: sestava izpitne komisije, ime kandidata, ocena preizkusa znanja ter kraj in datum opravljanja preizkusa znanja. Zapisnik o preizkusu teoretičnega znanja podpišeta predsednik in člani izpitne komisije.
(3) V zapisniku o preizkusu praktičnega znanja se poleg podatkov iz prejšnjega odstavka navedejo tudi vsebine, ki so bile preverjene na preizkusu praktičnega znanja. Zapisnik o preizkusu praktičnega znanja podpiše član izpitne komisije, ki je imenovan za opravljanje preizkusa praktičnega znanja.
(4) Priloga zapisnika iz drugega odstavka tega člena so vprašanja in odgovori nanje pri preizkusu teoretičnega znanja posameznega kandidata.
9. člen 
Termin za preizkus znanja se določi v dogovoru s predsednikom strokovne komisije in pooblaščeno organizacijo, ko je prijavljenih najmanj pet kandidatov.
10. člen 
(1) Kandidat, ki uspešno opravi preizkus strokovne usposobljenosti, prejme potrdilo o usposobljenosti za spremljevalca izrednih prevozov, ki je v obliki kartice. Potrdilo je izdelano iz plastike in s tiskom v črni barvi. Potrdilo je bele barve, pooblaščena organizacija pa lahko uporabi barvo oziroma notranji vzorec potrdila, ki je v skladu z njeno celostno podobo. Materiali za izdelavo potrdila in zapisi na potrdilu morajo biti izdelani tako, da je uporaba potrdila ob običajnem ravnanju z njim zagotovljena za obdobje njegove veljavnosti.
(2) Pooblaščena organizacija izda potrdilo o usposobljenosti za spremljevalca izrednih prevozov na obrazcu iz priloge 2, ki je sestavni del tega pravilnika. Dimenzije obrazca morajo ustrezati tipu kartice ID-1 po standardu ISO 7810.
(3) Spremljevalec izrednih prevozov lahko v primeru izgube, kraje ali uničenja potrdila o usposobljenosti za spremljevalca izrednih prevozov pridobi pri pooblaščeni organizaciji novo potrdilo, ki ga izda za enako časovno obdobje, kot je veljalo izgubljeno, ukradeno ali uničeno potrdilo, in razlog njegove izdaje zaznamuje v evidenci o izdanih potrdilih.
(4) Stroške izdaje novega potrdila o usposobljenosti za spremljevalca izrednih prevozov v višini 25,00 eura z davkom na dodano vrednost plača vlagatelj zahteve za njegovo izdajo.
PREHODNI IN KONČNI DOLOČBI 
11. člen 
Potrdila o usposobljenosti za spremljevalca izrednih prevozov, izdana na podlagi Pravilnika o usposabljanju za spremljevalce izrednih prevozov (Uradni list RS, št. 47/09, 109/10 – ZVoz, 85/16 – ZVoz-1 in 10/18 – ZCes-1C), ostanejo v veljavi.
12. člen 
Naključno izbiranje izpitnih vprašanj za preizkus teoretičnega znanja s pomočjo ustrezne programske in računalniške opreme iz drugega odstavka 6. člena tega pravilnika se začne izvajati najpozneje z dnem podelitve novega pooblastila za izvajanje strokovnega usposabljanja za spremljevalca izrednih prevozov v skladu z zakonom, ki ureja ceste.
13. člen 
Z dnem uveljavitve tega pravilnika se preneha uporabljati Pravilnik o usposabljanju za spremljevalce izrednih prevozov (Uradni list RS, št. 47/09, 109/10 – ZVoz, 85/16 – ZVoz-1 in 10/18 – ZCes-1C).
14. člen 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-121/2018/8-02111214
Ljubljana, dne 18. aprila 2018
EVA 2018-2430-0026
dr. Peter Gašperšič l.r.
Minister 
za infrastrukturo 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti