Uradni list

Številka 27
Uradni list RS, št. 27/2018 z dne 20. 4. 2018
Uradni list

Uradni list RS, št. 27/2018 z dne 20. 4. 2018

Kazalo

1202. Sklep o postopku priprave sprememb in dopolnitev Odloka o občinskem prostorskem načrtu Mestne občine Slovenj Gradec – SD OPN 1 (skrajšan postopek), stran 4083.

  
Na podlagi prvega odstavka 18. in 46. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (ZPNačrt; Uradni list RS, št. 33/07, 70/08 – ZVO-1B, 108/09, 80/10 – ZUPUDPP, 43/11 – ZKZ-C, 57/12, 57/12 – ZUPUDPP-A, 109/12, 76/14 – odl. US, 14/15 – ZUUJFO in 61/17 – ZUreP-2) in 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07, 27/08 – uradno prečiščeno besedilo) ter na podlagi 16. člena Statuta Mestne občine Slovenj Gradec (Uradni list RS, št. 87/15 – uradno prečiščeno besedilo – Statut MOSG-UPB-2) je župan Mestne občine Slovenj Gradec sprejel
S K L E P 
o postopku priprave sprememb in dopolnitev Odloka o občinskem prostorskem načrtu Mestne občine Slovenj Gradec – SD OPN 1 (skrajšan postopek) 
I. 
Namen sklepa in pravna podlaga 
S tem sklepom se začne postopek priprave sprememb in dopolnitev Odloka o občinskem prostorskem načrtu Mestne občine Slovenj Gradec – SD OPN 1.
Pravno podlago za izvedbo postopka priprave sprememb in dopolnitev Odloka o občinskem prostorskem načrtu Mestne občine Slovenj Gradec – SD OPN 1 predstavljata 18. in 46. člen Zakona o prostorskem načrtovanju (ZPNačrt; Uradni list RS, št. 33/07, 70/08 – ZVO-1B, 108/09, 80/10 – ZUPUDPP, 43/11 – ZKZ-C, 57/12, 57/12 – ZUPUDPP-A, 109/12, 76/14 – odl. US, 14/15 – ZUUJFO in 61/17 – ZUreP-2).
Spremembe se nanašajo samo na prostorsko izvedbene pogoje in ne posegajo v določanje namenske rabe prostora, zato sprememba grafičnega dela ni potrebna.
S tem je tudi izpolnjen pogoj, da se spremembe in dopolnitve akta lahko sprejemajo skladno s 53. členom ZPNačrt-a po skrajšanem postopku.
II. 
Ocena stanja in razlogi za pripravo 
S tem sklepom se začne postopek priprave sprememb in dopolnitev Občinskega prostorskega načrta Mestne občine Slovenj Gradec, ki je bil sprejet z Odlokom o občinskem prostorskem načrtu Mestne občine Slovenj Gradec (Uradni list RS, št. 65/17); v nadaljevanju: OPN MOSG.
Le-ta združuje tako strateški del kot tudi izvedbeni del. Na strateški ravni se določajo cilji in izhodišča prostorskega razvoja ter določajo zasnove prostorskih ureditev na določenem območju.
Na izvedbeni ravni se posegi umestijo v prostor tako natančno, da se vsaki parceli določi njen status in v primeru zemljišč, na katerih je možno graditi oziroma drugače posegati v prostor, tudi prostorske izvedbene pogoje za vsak dopusten oziroma načrtovan poseg v prostor, ki so podlaga za pripravo projektov za pridobitev gradbenih dovoljenj.
Celotno območje občine je razdeljeno na enote urejanja prostora, ki so uvrščene v posamezna območja podrobnejše namenske rabe prostora. V teh enotah urejanja prostora poleg splošnih prostorsko izvedbenih pogojih, ki jih je potrebno upoštevati pri gradnji objektov, veljajo tudi določila podrobnih in posebnih prostorsko izvedbenih pogojih.
S sprejetjem SD OPN 1 želimo spremeniti izvedbene pogoje na način, da bodo merila v posamezni enoti urejanja jasna, nedvoumna in usklajena ter da ne bi prihajalo do nasprotujočih si razlag in uporab, s tem pa tudi do različne (neenakopravne) obravnave pravnih subjektov.
Pri uporabi OPN MOSG se je pokazala potreba po ponovni preveritvi obsega osnovnih, spremljajočih in izključujočih dejavnosti v posameznih območjih podrobne namenske rabe. Kot tudi določitvi dopustnih posegov in vrst objektov upoštevajoč dejansko stanje in specifičnost gradnje v posameznih enotah, ki je odraz predhodnih predpisov, ki so določali gradnjo objektov v teh območjih.
Poleg tega je potrebno v odlok vključiti določila, ki so bila vsebovana v dopolnjenem osnutku OPN MOSG in nanje v času javne razgrnitve ni bilo podanih pripomb in so ali pomotoma izpadla ali pa so bila preoblikovana in so v odloku nedoločno zapisana, kar predstavlja težavo pri projektiranju.
III. 
Območje SD OPN 1 
Območje SD OPN 1 zajema celotno območje Mestne občine Slovenj Gradec.
IV. 
Način pridobitve strokovnih rešitev 
Strokovne rešitve za SD OPN 1 se bodo pridobile iz strokovnih podlag, ob upoštevanju usmeritev nosilcev urejanja prostora. Pri izdelavi SD OPN 1 se smiselno uporabijo že izdelane strokovne podlage v okviru izdelave OPN MOSG.
V kolikor se ugotovi, da je potrebno izdelati dodatne strokovne podlage, se jih izdela med postopkom.
V. 
Roki za pripravo SD OPN 1 
Postopek priprave, izdelave in sprejema SD OPN 1 bo potekal po naslednjih fazah:
Faza
Rok
Projektna naloga in sklep o začetku SD OPN 1
30 dni
Javno naročilo za izbor izdelovalca
45 dni
Priprava osnutka SD OPN 1
50 dni
Prvo mnenje NUP
30 dni
Dopolnjen osnutek SD OPN 1
45 dni
Javna razgrnitev in javna obravnava SD OPN 1
25 dni
Stališča do pripomb in predlogov na dopolnjen osnutek SD OPN 1
30 dni
Predlog SD OPN 1
20 dni
Drugo mnenje NUP
30 dni
Usklajen predlog SD OPN 1
30 dni
Obravnava in sprejem na OS
60 dni
Objava odloka o SD OPN 1 v UL RS
30 dni
Izdelava končnega elaborata SD OPN 1
15 dni
Navedene faze ter roki predstavljajo oceno in so odvisni od odzivnosti in zahtev nosilcev urejanja prostora oziroma od vseh sodelujočih v postopku izdelave SD OPN 1. V kolikor bo potrebna izvedba celovite presoje vplivov na okolje, bo postopek potekal istočasno z izdelavo SD OPN 1, čemur se bodo prilagodile navedene faze in roki. V primeru spremembe zakonodaje oziroma predpisov, ki bi vplivali na postopek ter vsebino izdelave SD OPN 1, se le-ta lahko ustrezno prilagodi.
VI. 
Nosilci urejanja prostora SD OPN 1 
Državni nosilci urejanja prostora po seznamu Ministrstva za okolje in prostor z dne 11. 2. 2016:
– Ministrstvo za okolje in prostor, Direktorat za prostor, graditev in stanovanja, Dunajska 48, 1000 Ljubljana (za področje poselitve)
– Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Direktorat za kmetijstvo, Dunajska cesta 22, 1000 Ljubljana (za področje kmetijstva)
– Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Direktorat za gozdarstvo, lovstvo in ribištvo, Dunajska cesta 22, 1000 Ljubljana (za področje gozdarstva, lovstva in ribištva)
– Zavod za gozdove Slovenije, Večna pot 2, 1000 Ljubljana (za področje gozdarstva)
– Ministrstvo za okolje in prostor, Direkcija RS za vode, Hajdrihova ulica 28c, 1000 Ljubljana (za področje rabe in upravljanja z vodami)
– Zavod RS za varstvo narave, Tobačna ulica 5, 1000 Ljubljana (za področje ohranjanja narave)
– Ministrstvo za kulturo, Direktorat za kulturno dediščino, Maistrova 10, 1000 Ljubljana (za področje varstva kulturne dediščine)
– Ministrstvo za infrastrukturo, Direktorat za infrastrukturo, Langusova ulica 4, 1000 Ljubljana (za področje cestnega prometa s pomorskim, železniškim in zračnim prometom)
– DARS, Družba za avtoceste v RS d.d., Ulica XIV. Divizije 4, 3000 Celje (za področje avtocest)
– Ministrstvo za infrastrukturo, Direktorat za promet, Langusova ulica 4, 1000 Ljubljana (za področje trajnostne mobilnosti)
– Ministrstvo za infrastrukturo, Direktorat za energijo, Langusova ulica 4, 1000 Ljubljana (za področje rudarstva)
– Ministrstvo za infrastrukturo, Direktorat za energijo, Langusova ulica 4, 1000 Ljubljana (za področje energetike)
– Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje, Vojkova 61, 1000 Ljubljana (za področje zaščite in reševanje)
– Ministrstvo za obrambo, Direktorat za logistiko, Vojkova 61, 1000 Ljubljana (za področje obrambe).
Lokalni nosilci urejanja prostora so:
– Mestna občina Slovenj Gradec, šolska 5, 2380 Slovenj Gradec (za področje gospodarske javne infrastrukture)
– Javno komunalno podjetje Slovenj Gradec, Pameče 177 A, 2380 Slovenj Gradec
– Elektro Celje, za PE Slovenj Gradec, Vrunčeva 2a, 3000 Celje (distribucija električne energije)
V postopku sodeluje tudi Ministrstvo za okolje in prostor, Direktorat za okolje, Sektor za strateško presojo vplivov na okolje, Dunajska 47, 1000 Ljubljana.
V primeru, da se v postopku priprave SD OPN 1 ugotovi, da je treba pridobiti tudi smernice in mnenja drugih nosilcev urejanja prostora, se le te pridobijo v postopku priprave prostorskega akta.
VII. 
Financiranje priprave SD OPN 1 
Naročnik, investitor in pripravljavec SD OPN 1 je Mestna občina Slovenj Gradec. Izdelovalec bo izbran na osnovi Zakona o javnem naročanju.
VIII. 
Objava sklepa 
Ta sklep se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in na svetovnem spletu (http://www.slovenjgradec.si) in začne veljati z dnem objave.
Št. 350-0008/2018
Slovenj Gradec, dne 10. aprila 2018
 
Župan 
Mestne občine Slovenj Gradec 
Andrej Čas l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti