Uradni list

Številka 25
Uradni list RS, št. 25/2018 z dne 14. 4. 2018
Uradni list

Uradni list RS, št. 25/2018 z dne 14. 4. 2018

Kazalo

1132. Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o spremembah in dopolnitvah ZN stanovanjska soseska ob Mizarski cesti (Uradni list SRS, št. 40/86, 8/91) – Pristovnik 2017, stran 3801.

  
Na podlagi 23., 56. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07, 70/08 – ZVO-1B, 108/09, 80/10 – ZUPUDPP in 106/10 – popr., 43/11 – ZKZ-C, 57/12 – ZUPUDPP-A, 109/12, 76/41 – odl. US, 14/15 – ZUUJFO in 61/17 – ZUreP-2) in 16. člena Statuta Občine Slovenske Konjice (Uradni list RS, št. 87/15, 12/16 – popravek in 69/17) je Občinski svet Občine Slovenske Konjice na 31. redni seji dne 29. 3. 2018 sprejel
O D L O K 
o spremembah in dopolnitvah Odloka o spremembah in dopolnitvah ZN stanovanjska soseska ob Mizarski cesti (Uradni list SRS, št. 40/86, 8/91) – Pristovnik 2017 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(1) Za obravnavano območje je bil sprejet Zazidalni načrt stanovanjska soseska ob Mizarski cesti s spremembami in dopolnitvami (Razvojni center Celje TOZD Planiranje, št. proj. 23/86, Uradni list SRS, št. 40/86, Uradni list RS, št. 8/91, 27/01, 54/04, 3/14 in 17/16), ki se s tem odlokom spreminja in dopolnjuje v posameznih določilih.
(2) V delu nepozidanega območja znotraj enote urejanja prostora EUP UN1/063 SS je zaradi želje naročnika zapolniti nepozidano parcelo (št. 15) z gradnjo nove hiše drugačnega tlorisa in oblikovne zasnove kot okoliške, ki ni usklajen z zasnovo v osnovnem ZN, potrebno izdelati spremembe in dopolnitve akta ter določiti pogoje za umeščanje enostavnih in nezahtevnih objektov.
2. člen 
Za 1.d členom se doda 1.e člen, ki se glasi:
»1.e člen 
Spremembe in dopolnitve Odloka o spremembah in dopolnitvah ZN stanovanjska soseska ob Mizarski cesti (Uradi list SRS, št. 40/86, 8/91) – Pristovnik 2017, ki jih je izdelalo podjetje BIRO 2001 Maksimilijana Ozimič Zorič s.p., Trg Alfonza Šarha 1, 2310 Slovenska Bistrica, št. proj. 08/17-ZN/SP, so sestavni del odloka in vsebujejo:
A) Tekstualni del,
B) Grafične priloge,
C) Smernice in mnenja pristojnih nosilcev urejanja prostora.«
II. OBMOČJE UREJANJA, SEZNAM PARCEL IN POVRŠINE 
3. člen 
Za 2.d členom se doda 2.e člen, ki se glasi:
»2.e člen 
Območje sprememb in dopolnitev Odloka o spremembah in dopolnitvah ZN stanovanjska soseska ob Mizarski cesti – Pristovnik 2017 se nanaša na območje, ki obsega parcelni številki 559/8 in 559/5-del obe k.o. 1115 Slovenske Konjice.«
III. URBANISTIČNA ARHITEKTONSKA ZASNOVA, GABARITI IN POGOJI ZA OBLIKOVANJE 
4. člen 
Za 5.e členom se doda 5.f člen, ki se glasi:
»5.f člen 
(1) Na obravnavanem območju iz 2.e člena je predvidena gradnja enostanovanjske stavbe drugačne tlorisne in oblikovne zasnove kot v osnovnem odloku.
(2) Velikost objekta in lega na zemljišču:
Objekt je sestavljen iz dveh kubosov (A in B), povezanih s trapeznim vložkom v celoto. Objekt je delno podkleten, ima pritličje in delno izkoriščeno mansardo oziroma galerijo. Umeščen je znotraj gradbene meje, ki je črta, ki je novozgrajen objekt ne sme presegati, lahko pa se je dotika s fasado ali je od nje odmaknjen v notranjost in ob gradbeno linijo, ki je črta, na katero morajo biti z enim robom fasade postavljen novozgrajeni objekt. Gradbena linija je vzporedno odmaknjena 2 m od meje parcele s predvideno dovozno cesto. Tlorisne dimenzije in tolerance so razvidne v situaciji list št. 4. Maksimalna višina slemena je 7,50 m nad koto pritličja.
Skupna površina vseh objektov na parceli ne sme presegati faktorja pozidanosti 45 % (FZ = 0,45).
(3) Oblikovanje objekta:
Objekt je arhitekturno oblikovan. Naklon strešine simetrične strehe dvokapnice je od 35° do 45° in je na vseh strešinah enak.
Dostop in dovoz v klet objekta bo iz severne strani iz nove dovozne ceste.
(4) Enostavni in nezahtevni objekti:
Na obravnavanem območju je dopustna postavitev enostavnih in nezahtevnih objektov razen kmetijskih objektov in objektov za oglaševanje.
Pri umeščanju je potrebno upoštevati, da faktor pozidanosti ne bo prekoračen in naslednje pogoje:
– Nezahtevni in enostavni objekti za lastne potrebe morajo biti od meje sosednjih zemljišč oddaljeni najmanj 1,5 m (napušč oziroma najbolj izpostavljeni del objekta), odmik od prometnice je min. 2,0 m. Če je odmik objekta manjši, je treba pred začetkom gradnje pridobiti pisno soglasje lastnikov sosednjih zemljišč.
– Odmik ograje od meje s sosednjim zemljiščem je najmanj 0,5 m, če je odmik manjši oziroma je ograja postavljena na posestno mejo, je potrebno pred začetkom gradnje pridobiti pisno soglasje lastnikov sosednjih zemljišč. Če je sosednje zemljišče javna cesta, zgornji rob ograje oziroma lega ograje ne sme posegati v polje preglednosti in si je potrebno pridobiti soglasje upravljavca javne ceste.
– Škarpe in podporni zidovi so od meje s sosednjim zemljiščem oddaljeni najmanj 2,0 m. Za manjši odmik je treba pred začetkom gradnje pridobiti pisno soglasje lastnikov sosednjih zemljišč. Če je sosednje zemljišče javna cesta, zgornji rob zidu oziroma lega ne sme posegati v polje preglednosti in si je potrebno pridobiti soglasje upravljavca javne ceste. V primeru pogojno stabilnega terena je potrebno za temeljenje pridobiti pogoje geomehanika.
– Pomožni infrastrukturni objekti se lahko postavljajo do meje sosednjih zemljišč.
Oblikovanje enostavnih in nezahtevnih objektov:
– Enostavni in nezahtevni objekti naj s svojo velikostjo, umestitvijo v prostor, konstrukcijo, materiali ter drugimi oblikovnimi značilnostmi ne kvarijo splošnega videza prostora in naj v prostoru ne izstopajo.
– Oblikovanje enostavnih in nezahtevnih objektov mora biti podrejeno osnovnemu objektu.
– Priporočeno je, da so strehe enostavnih in nezahtevnih objektov oblikovno skladne s strehami obstoječih objektov. Pri nadstrešnicah (parkirni prostor, vhod v objekt in podobno) so dovoljene tudi izvedbe položnejših streh (naklon min. 5°) ali ločnih streh.«
IV. PROMETNA UREDITEV 
5. člen 
Za 6.e členom se doda 6.f člen, ki se glasi:
»6.f člen 
Prometno se bo območje povezovalo s severne strani po parc. št. 559/5 k.o. Slovenske Konjice, ki s širino parcele minimalno 6 m omogoča izvedbo predpisanega TPP (2 x 0,75 + 3,5 = 5 m). Navezava nove dostopne ceste do občinske ceste JP 884361 mora biti obdelana v sklopu projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja za stanovanjski objekt. Dovoz bo urejen direktno v garažo v kleti objekta.
Parkiranje dveh osebnih vozil je predvideno na lastni parceli. Parkirna mesta morajo biti odmaknjena od roba vozišča tako, da bo zagotovljena potrebna manipulativna površina pri uvažanju na parkirna mesta.«
V. KOMUNALNA IN ENERGETSKA INFRASTRUKTURA 
6. člen 
Za 6.g členom se doda 6.h člen, ki se glasi:
»6.h člen 
(1) Vodovod:
Stanovanjska hiša se bo oskrbovala s pitno vodo iz javnega vodovoda preko novega vodovodnega priključka.Priključitev je možno izvestina cev, ki poteka v robu dovozne poti na parc. št. 559/5 k.o. Slovenske Konjice. Priključek in vodomerni jašek se izvedeta v skladu s smernicami in pogoji upravljavca vodovodnega omrežja.
Na mestu, kjer bo dovoz k stanovanjski hiši, je potrebno obstoječi vodovod ustrezno zaščititi s cevjo večjega premera in po potrebi poglobiti.
(2) Kanalizacija:
Skladno s projektom »Komunalna infrastruktura v stanovanjski soseski ob Mizarski cesti – vodovod in kanalizacija« št. proj. 137/87 faza PGD-PZI, izdelal RCC, je na parceli št. 559/5 k.o. Slovenske Konjice predvidena izgradnja nove kanalizacije za odvod komunalnih in meteornih vod iz obravnavanega območja. Za izgradnjo nove kanalizacije s priključki na parcele je potrebno izdelati projektno dokumentacijo faze PGD-PZI, ki jo priskrbi investitor objekta pred pričetkom gradnje vključno z vsemi soglasji k projektnimi rešitvami.
Novi sanitarni in meteorni kanal s traso v cesti, na parc. št. 559/5 k.o. 1115 Slovenske Konjice, se priključita na jaške obstoječega sanitarnega kanala DN PVC 250 mm z orientacijskima GKK Y=131929.5, X=533620.1 in na jašek obstoječega meteornega kanala DN 500 mm z orientacijskima GKK Y=131924,9 X=533614.8. Priključitvi se izvedeta na dnu obstoječih jaškov.
Hišni priključek odpadnih vod in priključek na meteorno kanalizacijo se izvedeta v skladu s smernicami in pogoji upravljavca.
(3) Elektrika:
Za izvedbo napajanja objekta z električno energijo bo potrebno:
– Zgraditi nov nizkonapetostni priključek iz RO obstoječega NN izvoda I-03 SMER BLATO iz obst. TP Sl.K.BLATO (t.273) do nove prostostoječe priključne omarice predvidenega objekta,
– Pridobiti upravno in projektno dokumentacijo za NN kabelski razvod in pridobiti služnostne pogodbe za zemljišče, čez katera bo potekala trasa novega NN priključka.
(4) Telekomunikacije:
Pri vseh posegih v prostor je potrebno upoštevati trase obstoječega TK omrežja Telekom Slovenije d.d., ki ga je potrebno zaščititi ali pa prestaviti v kolikor bi oviralo predvideno gradnjo. V projektno dokumentacijo je potrebno vrisati trase obstoječih TK vodov in predvidene trase novih TK vodov, ki bodo napajali novo zgrajen objekt.
Za priključitev novega objekta na javno TK omrežje Telekom Slovenije d.d., je potrebno predvideti in vrisati idejne trase TK vodov v idejno dokumentacijo. Mesto navezave na obstoječe omrežje in ostale karakteristike TK omrežja se določijo glede na potrebe in na možnosti v projektnih pogojih po navodilih Telekom Slovenije d.d.
(5) Plinovod:
Do območja je že zgrajeno plinovodno omrežje. Pri projektiranju nove komunalne infrastrukture za omenjeno območje je potrebno upoštevati predpisane odmike med plinovodom in drugimi komunalnimi vodi. Vsi novi objekti naj se priključijo na omrežje zemeljskega plina. Plin naj se uporablja za kuhanje, ogrevanje, pripravo sanitarne tople vode, tehnologijo in hlajenje.
Obvezna priključitev velja za uporabnike, katerih inštalirana moč ogrevanja presega 50 kW.
(6) Odpadki:
Investitor je dolžan na svojem zemljišču na svoje stroške urediti ustrezno dimenzionirano zbirno mesto za zbiranje in odvoz komunalnih odpadkov, vključno z nabavo posod za odpadke. Ureditev odjemnega mesta mora zadostiti določilom veljavnega občinskega odloka (Uradni list RS, št. 35/14) in Tehničnega pravilnika za odpadke (Uradni list RS, št. 46/14) in ustrezati vsem sanitarno tehničnim predpisom, vključno z vizualno ter mehansko zaščito proti vetru. Prevzemno mesto mora imeti stalno zagotovljen dostop tovornemu smetarskemu vozilu. Lokacija prevzemnega mesta: Y: 533610, X; 131025.«
VI. KONČNE DOLOČBE 
7. člen 
Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o spremembah in dopolnitvah ZN stanovanjska soseska ob Mizarski cesti – Pristovnik 2017 je stalno na vpogled na Občini Slovenske Konjice.
8. člen 
Nadzorstvo nad tem odlokom izvaja pristojna inšpekcijska služba.
9. člen 
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 350-0022/2017
Slovenske Konjice, dne 29. marca 2018
Župan 
Občine Slovenske Konjice 
Miran Gorinšek l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti