Uradni list

Številka 23
Uradni list RS, št. 23/2018 z dne 6. 4. 2018
Uradni list

Uradni list RS, št. 23/2018 z dne 6. 4. 2018

Kazalo

991. Pravilnik o sofinanciranju obnove stavbne kulturne dediščine v Občini Metlika, stran 3490.

  
Na podlagi 8. člena Statuta Občine Metlika (Uradni list RS, št. 79/16), Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo (Uradni list RS, št. 77/07 – uradno prečiščeno besedilo, 56/08, 4/10, 20/11, 111/13, 68/16 in 61/17) ter Zakona o varstvu kulturne dediščine (Uradni list RS, št. 16/08, 123/08, 8/11 – ORZVKD39, 90/12, 111/13 in 32/16) je Občinski svet Občine Metlika na 23. redni seji dne 29. 3. 2018 sprejel
P R A V I L N I K 
o sofinanciranju obnove stavbne kulturne dediščine v Občini Metlika 
SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(1) S tem pravilnikom se določajo namen, upravičenci, postopek, pogoji in merila za sofinanciranje obnove stavbne kulturne dediščine na območju Občine Metlika.
(2) Izrazi, uporabljeni v tem pravilniku, imajo pomen, kot je določen v Registru nepremične kulturne dediščine Ministrstva za kulturo.
2. člen 
(1) Sredstva so namenjena ohranjanju, vzdrževanju in obnovi objektov stavbne kulturne dediščine na območju Občine Metlika, ki so vpisani v Register nepremične kulturne dediščine pri pristojnem ministrstvu, in sicer za
– sakralno stavbno dediščino,
– profano stavbno dediščino.
(2) Sredstva za sofinanciranje se zagotovijo v proračunu Občine Metlika.
(3) Na osnovi tega pravilnika občina izvede javni razpis za sofinanciranje obnove tistih skupin stavbne dediščine, za katere ima zagotovljena sredstva v proračunu.
UPRAVIČENCI 
3. člen 
(1) Upravičenci do sredstev po tem pravilniku so fizične in pravne osebe, ki so lastniki ali upravljavci objektov stavbne dediščine.
(2) Sredstva po tem pravilniku se gospodarskim subjektom dodeljujejo po pravilu de minimis in skladno z Uredbo Komisije (EU) št. 1407/2013 z dne 18. decembra 2013 o uporabi členov 107 in 108 Pogodbe o delovanju Evropske unije pri pomoči de minimis (Uradni list EU L 352, 24. 12. 2013).
POSTOPEK PRIDOBIVANJA SREDSTEV 
4. člen 
(1) Sredstva se dodeljujejo na podlagi javnega razpisa, ki se za posamično proračunsko leto objavi na spletni strani Občine Metlika oziroma na krajevno običajen način.
(2) Javni razpis mora vsebovati najmanj:
– naziv in sedež podeljevalca sredstev,
– predmet javnega poziva,
– upravičence do razpisanih sredstev,
– višino sredstev, ki se razpisujejo,
– rok za prijavo in način oddaje vlog,
– rok, v katerem bodo prijavitelji obveščeni o izidu prijave,
– navedbo pogojev, ki jih morajo izpolnjevati prijavitelji,
– navedbo dokumentacije, ki mora biti priložena k vlogi,
– navedbo meril in način dodeljevanja sredstev upravičencem,
– druge potrebne podatke.
5. člen 
(1) Postopek javnega razpisa izvede komisija, ki jo za vsak razpis posebej imenuje župan. Komisijo sestavljajo trije člani. Član komisije ne sme opravljati dejavnosti upravljanja, zastopanja, nadzora ali predstavljanja pri prijavitelju projekta.
(2) Komisija vloge odpira in obravnava po časovnem zaporedju prispetja, praviloma enkrat mesečno.
(3) V primeru nepopolne vloge komisija prosilca pozove, da jo v določenem roku dopolni. Če prosilec vloge v navedenem roku ne dopolni, se vloga kot nepopolna zavrže.
(4) Popolne vloge komisija oceni na podlagi meril iz 7. člena tega pravilnika.
(5) Na podlagi predloga dodelitve proračunskih sredstev, ki ga pripravi komisija, občinska uprava izda sklep o dodelitvi sredstev. Zoper navedeni sklep je možna pritožba županu občine.
(6) Upravičenec je po preteku pritožbenega roka dolžan skleniti z občino pogodbo o sofinanciranju, v kateri se določijo medsebojna razmerja. Če se upravičenec v tem roku ne odzove na poziv oziroma ne sklene pogodbe, se šteje, da je umaknil vlogo za pridobitev sredstev.
(7) Sredstva se dodelujejo upravičencem po vrstnem redu prispelih popolnih vlog do porabe proračunskih sredstev tekočega leta za ta namen. Upravičenci, kateri so podali vlogo v tekočem letu in zaradi porabe sredstev niso prejeli sredstev, se lahko prijavijo na razpis v naslednjem letu.
POGOJI IN MERILA 
6. člen 
(1) Pogoji za sodelovanje na razpisu so:
– pridobljena ustrezna dokumentacija s strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (projektni pogoji, soglasja),
– pridobljeno upravno dovoljenje (gradbeno dovoljenje), če je za predvideno investicijo potrebno,
– predračunska vrednost predvidene investicije s popisom del, pripravljena s strani gospodarskega subjekta, registriranega za opravljanje tovrstnih dejavnosti,
– zagotovljena finančna konstrukcija (viri financiranja) za izvedbo.
(2) Upravičeni stroški po tem pravilniku so investicijski posegi pri vzdrževanju in obnovi zunanjosti stavb:
– stroški projektne dokumentacije, konservatorskega načrta,
– gradbena, obrtniška in inštalacijska dela,
– konservatorsko-restavratorski posegi,
– davek na dodano vrednost.
7. člen 
(1) Merila za dodeljevanje v razpisu zagotovljenih sredstev:
– pomen objekta z vidika kulturne dediščine in arhitekturne vrednosti,
– stanje objekta,
– pomen objekta v javnem dogajanju in njegovi javni dostopnosti,
– energetska učinkovitost obnove,
– obeležitev pomembnih kulturnozgodovinskih dogodkov.
(2) Merila se podrobno in natančno opredelijo v javnem razpisu.
(3) Višina sofinanciranja je odvisna od ocene prijavljenega projekta v skladu z merili iz prvega odstavka tega člena, pri čemer občina sofinancira:
– do največ 40 % vrednosti investicije za objekte, ki imajo status kulturnega spomenika državnega ali lokalnega pomena,
– do največ 30 % vrednosti investicije za ostale objekte stavbne dediščine.
(4) Zgornjo mejo sofinanciranja projekta se dodatno vrednostno opredeli v javnem razpisu glede na višino zagotovljenih sredstev v proračunu.
(5) V primeru, da je investicija izvedena v nižji vrednosti, kot je znašala predračunska vrednost, se vrednost dodeljenih sredstev temu ustrezno zniža.
(6) Objekt stavbne dediščine lahko le enkrat prejme občinska sredstva po tem pravilniku, razen objekti, ki imajo status kulturnega spomenika državnega ali lokalnega pomena, ki lahko kandidirajo večkrat.
(7) Pravilnik o sofinanciranju obnove fasad in streh v zgodovinskem mestnem jedru Metlike se izključuje s tem pravilnikom, tako da isti projekt lahko prejme občinska sredstva le po enem izmed obeh pravilnikov.
NADZOR NAD PORABO SREDSTEV 
8. člen 
(1) Sredstva, dodeljena na podlagi tega pravilnika, so namenska in se lahko porabijo samo za namene, določene s pogodbo iz šestega odstavka 5. člena tega pravilnika.
(2) Namensko porabo sredstev in izvajanje pogodb preverja občinska uprava.
(3) Občina Metlika lahko od vlagatelja zahteva vsa dokazila in podatke, ki so potrebni za ocenjevanje investicije ali preverjanje namenske porabe sredstev.
(4) Upravičenec je dolžan povrniti nenamensko porabljena sredstva skupaj z zakonitimi zamudnimi obrestmi, ki se obračunavajo od dneva nakazila do dneva vračila sredstev, v primeru, ko se ugotovi:
– da so bila dodeljena sredstva delno ali v celoti nenamensko uporabljena,
– da je upravičenec za namen pridobitve sredstev navajal neresnične podatke,
– druge nepravilnosti pri porabi sredstev.
KONČNA DOLOČBA 
9. člen 
Ta pravilnik začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 622-3/2018
Metlika, dne 29. marca 2018
Župan 
Občine Metlika 
Darko Zevnik l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti