Uradni list

Številka 17
Uradni list RS, št. 17/2018 z dne 16. 3. 2018
Uradni list

Uradni list RS, št. 17/2018 z dne 16. 3. 2018

Kazalo

792. Pravilnik o dodelitvi državne pomoči za izvedbo hišnih priključkov in prenovo zunanjih zasebnih površin na območju mestnega jedra Kastre, stran 2811.

  
Na podlagi 21. in 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – UPB2, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF in 14/15 – ZUUJFO), 3. člena Odloka o razglasitvi kulturnih in zgodovinskih spomenikov ter naravnih znamenitosti na območju občine Ajdovščina (Uradno glasilo skupščine Občine Ajdovščina, št. 4/19), določil Zakona o spremljanju državnih pomoči (Uradni list RS, št. 37/04) in 16. člena Statuta Občine Ajdovščina (Uradni list RS, št. 44/12, 85/15 in 8/18) je Občinski svet Občine Ajdovščina na 29. redni seji dne 8. 3. 2018 sprejel
P R A V I L N I K 
o dodelitvi državne pomoči za izvedbo hišnih priključkov in prenovo zunanjih zasebnih površin na območju mestnega jedra Kastre 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(vsebina) 
S tem pravilnikom se določajo višina, pogoji in postopek za dodelitev državne pomoči na območju mestnega jedra Kastre in sicer za naslednje namene:
– za izvedbo hišnih priključkov na kanalizacijsko omrežje,
– za izvedbo hišnih priključkov na elektro omrežje,
– za izvedbo hišnih priključkov na plinsko omrežje,
– za vgradnjo elektro omaric,
– za vgradnjo plinskih omaric in
– za prenovo zasebnih zunanjih površin.
2. člen 
(območje) 
(1) Po tem pravilniku se za območje mestnega jedra Kastre določa območje, ki se prenavlja na podlagi prvonagrajene natečajne rešitve za Ureditev odprtih javnih površin starega mestnega jedra – Kastre v Ajdovščini.
(2) Prenova območja iz prejšnjega odstavka tega člena se izvaja fazno po posameznih ožjih območjih prenove (v nadaljevanju: ožja območje).
(3) Kot kriterij za dodelitev državne pomoči se upošteva ožje območje, določeno v projektni dokumentaciji.
II. UPRAVIČENCI 
3. člen 
(pogoji in upravičenci) 
(1) Do državne pomoči so upravičena mikro, majhna, srednja, majhna enotna in srednja enotna podjetja ter samostojni podjetniki posamezniki, ki izpolnjujejo pogoje v skladu z zakonodajo o gospodarskih družbah in drugih veljavnih predpisih s tega področja (v nadaljevanju podjetja), ki so lastniki objektov in/ali zasebnih zunanjih površin na ožjem območju iz tretjega odstavka 2. člena tega pravilnika, v kolikor so izpolnjeni pogoji določeni s tem pravilnikom.
(2) Izraz »enotno podjetje« pomeni vsa podjetja, ki so med seboj najmanj v enem od naslednjih razmerij:
a) podjetje ima večino glasovalnih pravic delničarjev ali družbenikov drugega podjetja,
b) podjetje ima pravico imenovati ali odpoklicati večino članov upravnega, poslovodnega ali nadzornega organa drugega podjetja,
c) podjetje ima pravico izvrševati prevladujoč vpliv na drugo podjetje na podlagi pogodbe, sklenjene z navedenim podjetjem, ali določbe v njegovi družbeni pogodbi ali statutu,
d) podjetje, ki je delničar ali družbenik drugega podjetja, na podlagi dogovora z drugimi delničarji ali družbeniki navedenega podjetja sámo nadzoruje večino glasovalnih pravic delničarjev ali družbenikov navedenega podjetja.
Podjetja, ki so v katerem koli razmerju iz točk a) do d), preko enega ali več drugih podjetij, prav tako veljajo za enotno podjetje.
(3) Lastniki objektov na ožjem območju so upravičenci do državne pomoči, če se objekti na novo priključujejo na omrežje, ali se z izvedbo hišnega priključka spreminja način priključitve.
(4) Ne glede na določbe prejšnjega odstavka tega člena so upravičenci do državne pomoči tudi lastniki objektov izven ožjega območja, če se mesto priključitve na primarno omrežje nahaja znotraj ožjega območja.
(5) Lastniki zasebnih zunanjih površin na ožjem območju so upravičenci do državne pomoči, v kolikor izvedejo prenovo zunanje površine skladno z izdelano projektno dokumentacijo.
(6) Vsi lastniki objektov na ožjem območju imajo po tem pravilniku enake pogoje ne glede na oddaljenost objekta od primarnega voda.
(7) Lastniki objektov in lastniki zasebnih zunanjih površin so upravičeni do državne pomoči v času izvajanja prenove ožjega območja.
III. DRŽAVNA POMOČ 
4. člen 
(državna pomoč) 
(1) Državna pomoč po tem odloku se dodeljuje na podlagi pravila de minimis v skladu z Uredbo Komisije (EU) 1407/2013 z dne 18. decembra 2013 o uporabi členov 107 in 108 Pogodbe o delovanju Evropske unije pri pomoči de minimis (Uradni list EU L 352, 24. 12. 2013).
(2) Skupni znesek pomoči de minimis, dodeljen istemu enotnemu podjetju ne sme presegati 200.000,00 € v kateremkoli obdobju zadnjih treh proračunskih let, ne glede na obliko ali namen pomoči ter ne glede na to, ali se pomoč dodeli iz sredstev države, občine ali Unije (v primeru podjetij, ki delujejo v komercialnem cestnem tovornem prevozu, znaša zgornja dovoljena meja pomoči 100.000,00 €).
(3) Pomoč ne sme biti namenjena izvozu oziroma z izvozom povezane dejavnosti v tretje države ali države članice, kot je pomoč, neposredno povezana z izvoženimi količinami, z ustanovitvijo in delovanjem distribucijske mreže ali drugimi tekočimi izdatki, povezanimi z izvozno dejavnostjo. Pomoč ne sme biti pogojena s prednostno rabo domačih proizvodov pred uvoženimi.
(4) Pomoč ne sme biti namenjena za nakup transportnih sredstev, ki so namenjena prevozu oseb in tovora v cestnem prometu.
(5) Do državne pomoči po tem odloku niso upravičena podjetja, ki:
a) so iz sektorjev:
– ribištva in akvakulture,
– primarne proizvodnje kmetijskih proizvodov iz seznama v Prilogi I k Pogodbi o ustanovitvi Evropske skupnosti,
– predelave in trženja kmetijskih proizvodov iz seznama v Prilogi I k Pogodbi v naslednjih primerih:
če je znesek pomoči določen na podlagi cene ali količine zadevnih proizvodov, ki so kupljeni od primarnih proizvajalcev ali jih zadevna podjetja dajo na trg, 
če je pomoč pogojena s tem, da se delno ali v celoti prenese na primarne proizvajalce, 
b) nimajo poravnanih zapadlih obveznosti do Občine Ajdovščina ali do države,
c) so v skladu z določbami zakonodaje v postopku prenehanja, v stečajnem postopku, postopku prisilne poravnave ali postopku likvidacije,
d) so v težavah v skladu z zakonodajo o reševanju in prestrukturiranju družb v težavah ter
e) so lastniško, upravljavsko ali kakorkoli drugače povezana s podjetji, ki so v skladu z določbami zakonodaje v postopku prenehanja, v stečajnem postopku, postopku prisilne poravnave ali postopku likvidacije.
(6) Podjetja lahko pridobijo sredstva na podlagi tega pravilnika le pod pogojem, da za isti namen niso prejeli drugih lokalnih, regionalnih, državnih ali mednarodnih javnih virov.
(7) Dajalec pomoči mora od prejemnika pomoči pred dodelitvijo sredstev pridobiti:
– pisno izjavo o vseh drugih pomočeh de minimis, ki jih je podjetje prejelo na podlagi tega pravilnika ali drugih uredb de minimis v predhodnih dveh in v tekočem proračunskem letu,
– pisno izjavo o drugih že prejetih (ali zaprošenih) pomočeh za iste upravičene stroške,
– zagotovilo, da z dodeljenim zneskom pomoči de minimis ne bo presežena zgornja meja de minimis pomoči ter intenzivnosti pomoči po drugih predpisih.
(8) Dajalec pomoči mora pisno obvestiti prejemnika da je pomoč dodeljena po pravilu deminimis v skladu z Uredbo Komisije (EU) št. 1407/2013 z dne 18. decembra 2013 o uporabi členov 107 in 108 Pogodbe o delovanju Evropske unije pri pomoči de minimis (Uradni list EU L 352, 24. 12. 2013) in znesku de minimis pomoči.
(9) Dajalec pomoči mora hraniti evidence o individualni pomoči de minimis 10 let od datuma dodelitve pomoči.
5. člen 
(upravičeni stroški) 
(1) Upravičeni stroški so stroški izvedbe hišnega priključka na kanalizacijsko omrežje, stroški izvedbe hišnega priključka na elektro omrežje, stroški izvedbe hišnega priključka na plinsko omrežje, stroški vgradnje elektro omarice, stroški vgradnje plinske omarice ter stroški izvedbe prenove zasebnih zunanjih površin.
(2) Pri dodelitvi državne pomoči za prenovo zasebnih zunanjih površin se upošteva podatek o površini nepremičnine iz uradne evidence GURS. V kolikor se ne prenavlja celotna površina nepremičnine, se za dodelitev državne pomoči upošteva površina, ki jo določi vodja investicije na podlagi vloge in izdelane projektne dokumentacije.
(3) Pri objektih v solastnini se državna pomoč razdeli med lastnike objekta sorazmerno z lastniškim deležem.
6. člen 
(intenzivnost državne pomoči) 
(1) Intenzivnost državne pomoči iz prejšnjega člena tega pravilnika je do 100 % stroškov izvedbe hišnega priključka oziroma do 100 % stroškov vgradnje omarice, pri čemer so stroški za vse objekte na ožjem območju enaki in se določijo kot povprečje stroškov za vse objekte na tem območju.
(2) Intenzivnost državne pomoči za prenovo zasebnih zunanjih površin je do 100 % stroškov določenih kot razlika stroškov med prenovo zunanjih površin skladno s projektno dokumentacijo in prenovo v asfaltni izvedbi, upoštevaje površino, ki se prenavlja. Za ceno asfalta se uporabi povprečna cena dosežena na javnih razpisih v zadnjem koledarskem letu.
7. člen 
(postopek dodelitve državne pomoči) 
(1) Postopek dodelitve državne pomoči se prične z javnim pozivom.
(2) Lastniki objektov in lastniki zasebnih zunanjih površin na ožjem območju morajo podati vlogo za dodelitev državne pomoči z vsemi prilogami, določenimi s tem pravilnikom.
(3) Obvezne priloge k vlogi za dodelitev državne pomoči iz 5. člena tega pravilnika so:
– izkazana namera o priključitvi objekta na omrežje (vloga, pogodba),
– pisna izjava lastnika, da dovoljuje brez plačila odškodnine iz naslova služnosti izvedbo del preko svojih zemljišč za namen izgradnje in obnove javnega vodovodnega in kanalizacijskega omrežja, če je takšna izgradnja predvidena s projektno dokumentacijo,
– pisno soglasje lastnika, da dovoljuje na svojem objektu namestitev svetilke javne razsvetljave, nosilcev za novoletno okrasitev in drogov za zastave, v kolikor je to na tem objektu z načrtom predvideno,
– pisna izjava lastnika, da bo s podpisom pooblastil izvajalca, da v njegovem imenu Občini Ajdovščina izstavi zahtevek za izplačilo državne pomoči, kateremu predloži račun za izvedbo hišnega priključka oziroma za vgradnjo omarice oziroma prenovo zunanjih površin,
– pisno soglasje lastnika, da lahko Občina Ajdovščina izvede nakazilo državne pomoči neposredno na račun izvajalca.
(4) Vlogi za dodelitev državne pomoči za izvedbo hišnega priključka na elektro omrežje mora biti poleg prilog iz prejšnjega odstavka tega člena priložena tudi pisna izjava lastnika objekta, da bo v roku enega (1) meseca po zaključku prenove ožjega območja izvedel gradbena in obrtniška dela v objektu, ki so pogoj, da se prosto zračno omrežje izvede v kabelski oziroma v podzemni izvedbi.
(5) Za vodenje postopka dodelitve državne pomoči se uporabljajo določbe zakona, ki ureja splošni upravni postopek. O dodelitvi državne pomoči odloči pristojni organ občinske uprave z upravno odločbo.
8. člen 
(vodenje evidenc) 
Občinska uprava vodi evidence o dodeljenih državnih pomočeh.
9. člen 
(zagotovitev proračunskih sredstev) 
Sredstva za državno pomoč se zagotovijo v vsakoletnem proračunu občine.
IV. NADZOR NAD NAMENSKO PORABO SREDSTEV 
10. člen 
(nadzor) 
Namensko porabo dodeljene državne pomoči, pridobljene pod pogoji tega pravilnika, spremljajo in preverjajo Oddelek za investicije in gospodarske javne službe, Oddelek za finance, notranji revizor oziroma s strani župana pooblaščene osebe.
11. člen 
(kršitve) 
V primerih, ko se ugotovi, da državna pomoč ni bila delno ali v celoti porabljena za namen, za katerega je bila dodeljena, ali je bila dodeljena na podlagi neresničnih podatkov ali je podjetnik prekršil druga določila odločbe, oziroma so bile ugotovljene druge nepravilnosti, je prejemnik pomoči dolžan vrniti pridobljena sredstva v enkratnem znesku skupaj z zakonitimi zamudnimi obrestmi, ki se obračunavajo od dneva nakazila prejemniku.
V. KONČNA DOLOČBA 
12. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta pravilnik se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in prične veljati naslednji dan po objavi.
Št. 441-1/2018
Ajdovščina, dne 8. marca 2018
Župan 
Občine Ajdovščina 
Tadej Beočanin l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti