Uradni list

Številka 13
Uradni list RS, št. 13/2018 z dne 28. 2. 2018
Uradni list

Uradni list RS, št. 13/2018 z dne 28. 2. 2018

Kazalo

568. Sklep o začetku priprave drugih sprememb in dopolnitev občinskega prostorskega načrta Občine Kostanjevica na Krki, stran 1965.

  
Na podlagi 18. in 53. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (ZPNačrt Uradni list RS, št. 33/07, 70/08 – ZVO-1B, 108/09, 80/10 – ZUPUDPP, 43/11 – ZKZ-C, 57/12, 57/12 – ZUPUDPP-A, 109/12, 76/14 – odl. US, 14/15 – ZUUJFO in 61/17 – ZUreP-2; v nadaljnjem besedilu: ZPNačrt) in na podlagi 28. člena Statuta Občine Kostanjevica na Krki (Uradni list RS, št. 49/14) je župan Občine Kostanjevica na Krki dne 21. 2. 2018 sprejel
S K L E P 
o začetku priprave drugih sprememb in dopolnitev občinskega prostorskega načrta Občine Kostanjevica na Krki (SD02OPN) 
1. člen 
Ocena stanja in razlogi za pripravo akta 
Razlogi za spremembo in dopolnitev občinskega prostorskega načrta (v nadaljevanju tudi SD02OPN ali akt) so operativno pravni problemi občine z razvojem, tj. vzdrževanjem, rekonstrukcijami in izgradnjo gospodarske javne infrastrukture in tudi drugih gradenj, ki so vezani predvsem na opredelitve glede poplavne ogroženosti v OPN in ki jih je mogoče na podlagi veljavnih predpisov v tem trenutku v OPN opredeliti na izvedbeno učinkovitejši način. Občina se intenzivno ukvarja z reševanjem poplavne varnosti. Zaradi določil v 94. členu in z njim povezanimi vsebinami v drugih členih, se srečuje z vrsto pravnih zagat, ki bodo lahko z drugačnimi opredelitvami v OPN in s stanjem reševanja poplavne varnosti v občini odpravljeni.
2. člen 
Predmet in območje urejanja 
S tem sklepom o začetku priprave akta je določena vsebina in obseg potrebnih strokovnih podlag, drugih strokovnih gradiv ter postopkov, ki jih je potrebno opraviti v postopku SD02OPN. Odlok bo nekoliko spremenjena pravna podlaga za pridobivanje upravnih dovoljenj za posege v prostor. Nanaša naj se na vgradnjo določil v OPN, povezanih z izdelanimi kartami poplavne nevarnosti za odpravo omejitev glede posegov na gospodarsko javno infrastrukturo in drugih posegov v prostor ter razširitev pravnih možnosti posegov v OPN (nadzidave, dozidave itd.) v kolikor in kakor je to usklajeno z drugimi predpisi.
Območje urejanja SD02OPN je identično z območjem urejanja veljavnega OPN, nanaša pa se predvsem na poplavna območja. Predvidene spremembe in dopolnitve se opredelijo le v tekstualnem delu odloka.
3. člen 
Skrajšani postopek 
Ker se spremembe in dopolnitve akta nanašajo na spremembe prostorsko izvedbenih pogojev, ne posegajo pa v določanje namenske rabe prostora, se v postopku rok za predložitev posebnih smernic in obeh mnenj skrajša na 15 dni, enako pa se skrajša tudi trajanje javne razgrnitve.
4. člen 
Način pridobitve strokovnih rešitev 
Strokovne podlage so karte poplavne nevarnosti, ki jih občina pridobiva, analiza obstoječega pravnega reda na tem področju in pridobljene smernice nosilcev urejanja prostora ter eventualne njihove strokovne podlage.
5. člen 
Seznam pravnih in strokovnih podlag ter način slednjih 
Pravne podlage teh SD02OPN so: Odlok o OPN (Uradni list RS, št. 51/13 z dne 14. 6. 2013), Zakon o prostorskem načrtovanju, Odlok o Strategiji prostorskega razvoja Slovenije (Uradni list RS, št. 76/04).
Strokovne podlage pa so karte poplavne nevarnosti (ki jih občina pridobiva) ter ostale, že izdelane strokovne podlage in druga relevantna gradiva s področij prostorskega razvoja, gospodarske javne infrastrukture, varstva okolja in ohranjanja narave.
6. člen 
Faze postopka, roki 
SD02OPN se izdela v naslednjih fazah in okvirnih rokih:
– priprava osnutka: 10 dni,
– pridobitev prvih mnenj nosilcev urejanja prostora in odločbe ministrstva za področje okolja glede izvedbe celovite presoje vplivov na okolje: 25 dni,
– priprava dopolnjenega osnutka: 10 dni po prejemu zadnjega mnenja,
– javna razgrnitev in javna obravnava: 15 dni po pripravljenem dopolnjenem osnutku,
– zavzetje stališč do pripomb in predlogov: 10 dni po zaključeni javni razgrnitvi,
– priprava predloga, pridobitev drugih mnenj nosilcev urejanja prostora: 30 dni,
– priprava končnega predloga za sprejem: 10 dni po pridobljenih pozitivnih drugih mnenjih,
– sprejem odloka,
– oddaja odloka v objavo: 10 dni po njegovem sprejemu.
Okvirni rok za pripravo in sprejem akta je 4 mesece od naročila izdelovalcu.
7. člen 
Udeleženci v postopku 
Nosilci urejanja prostora, ki bodo pozvani k predložitvi smernic na osnutek, zatem pa k izdaji pozitivnega mnenja so:
1. Ministrstvo za okolje in prostor, Direktorat za okolje, Sektor za strateško presojo vplivov na okolje, Dunajska 47, 1000 Ljubljana,
2. Ministrstvo za okolje in prostor, Direktorat za prostor, graditev in stanovanja, Dunajska 48, 1000 Ljubljana,
3. Ministrstvo za okolje in prostor, Direkcija RS za vode, Hajdrihova ulica 28c, 1000 Ljubljana,
4. Ministrstvo za obrambo, Uprava za zaščito in reševanje, Vojkova cesta 61, 1000 Ljubljana,
5. Zavod Republike Slovenije za varstvo narave, Tobačna ulica 5, 1000 Ljubljana,
6. Ministrstvo za kulturo, Direktorat za kulturno dediščino, Maistrova ulica 10, 1000 Ljubljana, v vednost tudi ZVKDS Ljubljana, Tržaška 4, 1000 Ljubljana,
7. Elektro Celje, PE Krško, Cesta 4. julija 32, 8270 Krško,
8. Telekom Slovenije, Poslovna enota Novo mesto, Novi trg 7a, 8000 Novo mesto,
9. Kostak d.d., Leskovška cesta 2a, 8270 Krško,
10. Občina Kostanjevica na Krki, organ pristojen za področje občinskih cest, za področje javnih površin in javne razsvetljave,
11. Drugi nosilci urejanja prostora, organi ali organizacije, za katere se v postopku izkaže, da jih je v postopek potrebno vključiti.
Če nosilci urejanja prostora v roku 15 dni od prejema vloge z ustreznim gradivom za pridobitev smernic in mnenj le-teh ne podajo pisno, se šteje, da jih nimajo. Ob tem pa naj izdelovalec SD02OPN upošteva vse zahteve, ki jih za načrtovanje predvidene prostorske ureditve določajo veljavni predpisi.
Pri pripravi akta sodelujejo naslednji udeleženci: pobudnik, naročnik ter pripravljavec SD02OPN: Občina Kostanjevica na Krki, nosilci urejanja prostora in zainteresirana javnost.
8. člen 
Obveznosti financiranja priprave in sprejema 
Vse potrebne strokovne podlage, izdelavo in sprejem SD02OPN, vključno z vsemi potrebnimi podlagami v okviru postopka CPVO, v kolikor bo le-ta potreben, bo financiral naročnik.
9. člen 
Koordinacija z nosilci urejanja prostora 
Vso koordinacijo v zvezi s pridobivanjem smernic in mnenj lahko po pooblastilu pripravljavca prevzame načrtovalec Struktura, arhitekturna delavnica forme/vsebine d.o.o.
10. člen 
Objava sklepa 
Ta sklep se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in na spletni strani Občine Kostanjevica na Krki. Veljati začne naslednji dan po objavi.
Št. 3500-1/2018
Kostanjevica na Krki, dne 21. februarja 2018
Župan 
Občine Kostanjevica na Krki 
Ladko Petretič l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti