Uradni list

Številka 10
Uradni list RS, št. 10/2018 z dne 21. 2. 2018
Uradni list

Uradni list RS, št. 10/2018 z dne 21. 2. 2018

Kazalo

426. Pravilnik o subvencioniranju nakupa in vgradnje malih komunalnih čistilnih naprav v Občini Cankova, stran 1511.

  
Na podlagi 21. in 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO in 76/16 – odl. US) in 21. člena Uredbe o odvajanju in čiščenju komunalne odpadne vode (Uradni list RS, št. 98/15) ter 7. člena Statuta Občine Cankova (MUV, št. 91/2013) je Občinski svet Občine Cankova na 16. redni seji dne 6. 2. 2018 sprejel
P R A V I L N I K 
o subvencioniranju nakupa in vgradnje malih komunalnih čistilnih naprav v Občini Cankova 
1. člen 
Ta pravilnik določa postopek za dodelitev sredstev, zagotovljenih v proračunu Občine Cankova, v proračunski postavki PP 501501 Odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih voda v Občini Cankova, konto 411999 Drugi transferi posameznikom in gospodinjstvom v višini 10.000,00 EUR.
2. člen 
Občina Cankova (v nadaljevanju: občina) skladno s Programom širitve omrežja odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode v RS kot lokalna skupnost za namen sofinanciranja nakupa in gradnje malih (individualnih in skupinskih) čistilnih naprav (v nadaljevanju: MKČN) v velikosti do 50 populacijskih enot (PE) za obremenjevanje voda, ki ustreza onesnaževanju, katerega povzroči en prebivalec na dan na poselitvenih območjih zagotavlja proračunska sredstva.
3. člen 
Upravičenci dodelitve proračunskih sredstev po tem pravilniku so fizične osebe s stalnim prebivališčem v Občini Cankova. Upravičenec lahko kandidira na proračunska sredstva za en objekt le enkrat.
4. člen 
Upravičencem se lahko po namenu dodelijo finančna sredstva v višini najmanj 700,00 €/MKČN za objekt namenjen stanovanjski rabi oziroma do največ 50 % vrednosti investicije.
5. člen 
Upravičeni so stroški nakupa MKČN do 50 PE z vključenimi stroški montaže MKČN in njenega prvega zagona z nastavitvijo parametrov. Vlagatelji lahko vložijo vlogo za sofinanciranje najkasneje v dveh letih od nakupa in vgradnje.
6. člen 
Določbe tega pravilnika se uporabljajo za sofinanciranje MKČN, vgrajenih od vključno leta 2017 dalje.
7. člen 
Vloga mora zadostovati vsaj naslednjim pogojem:
– Čistilna naprava mora imeti certifikat oziroma listino o skladnosti izdelka z zahtevami glede doseganja mejnih vrednosti parametrov odpadnih vod, ki jih predpisuje veljavna zakonodaja,
– čiščenje komunalne vode v mali komunalni čistilni napravi (v nadaljevanju: MKČN) skladno z veljavnimi predpisi, ki urejajo ustreznosti čiščenja v MKČN,
– čistilna naprava mora biti le na lokaciji, kjer ni možno oziroma ni predvideno odvajanje vod v kanalizacijski sistem. Informacije o načinu odvajanja vod prosilec pridobi osebno pri izvajalcu obvezne lokalne javne gospodarske službe,
– lokacija objekta mora biti poznana, vlagatelji morajo razpolagati z lastniško pravico oziroma morajo predhodno skleniti služnostno pogodbo, overjeno pri notarju,
– MKČN mora biti izven predvidenih območij aglomeracij na katerih se predvideva izgradnja kanalizacije skladno s Programom širitve omrežja za odvajanje in čiščenje komunalne in padavinske odpadne vode v občini,
– MKČN mora biti vgrajena in v funkciji obratovanja,
– za MKČN mora biti izdelana ocena obratovanja, iz katere mora biti razvidno, da je obratovanje MKČN v skladu z določbami veljavnih predpisov,
– lokacija postavitve MKČN mora omogočati dostop in neovirano praznjenje.
8. člen 
Občina vsako leto objavi razpis za dodelitev proračunskih sredstev po tem pravilniku, s katerim določi pogoje in postopke ter vsebino vloge za dodelitev proračunskih sredstev. Za dodelitev sredstev prosilec zaprosi s pisno vlogo, ki jo naslovi na Občino Cankova, Cankova 25, 9261 Cankova.
Če vloga ob vložitvi ni popolna, se prosilca pozove, naj vlogo v roku 8 dni dopolni. Če tega ne stori, oziroma je vloga kljub dopolnitvi še vedno nepopolna, se vloga s sklepom zavrže.
Prosilci lahko oddajo vloge za dodelitev proračunskih sredstev po tem pravilniku kadarkoli v okviru tekočega leta, vendar najkasneje do konca septembra za tekoče leto.
9. člen 
Javni razpis se objavi na občinski spletni strani in oglasni deski. V njem se določi:
– pravna podlaga za izvedbo razpisa,
– predmet javnega razpisa,
– osnovni pogoji za kandidiranje na razpis z morebitnimi merili,
– okvirna višina sredstev,
– obdobje do katerega morajo biti sredstva porabljena,
– rok in naslov za vložitev vlog,
– kraj, čas in oseba, kjer lahko upravičenci pridobijo informacije in razpisno dokumentacijo.
10. člen 
Postopek dodeljevanja sredstev vodi tričlanska komisija za dodelitev proračunskih sredstev za namen sofinanciranja MKČN, ki jo s sklepom imenuje župan Občine Cankova (v nadaljevanju: komisija).
Komisijo sestavljajo:
– 2 predstavnika Občine Cankova,
– 1 predstavnik izvajalca javne gospodarske službe, ki mu je bila podeljena koncesija.
Prvo sejo komisije skliče župan. Člani komisije na prvi seji izvolijo predsednika komisije. Komisija je imenovana za obdobje mandata župana.
11. člen 
Naloge komisije:
– odpiranje in pregled vlog,
– ocena upravičenosti vlog,
– priprava poročila s predlogom prejemnikov,
– druge naloge povezane z uspešno izvedbo razpisa.
12. člen 
Komisija obravnava vse popolne in pravočasne vloge (z vsemi zahtevanimi dokazili), pripravi seznam upravičencev najkasneje v roku 15 dni od obravnave vlog in na predlogi komisije o dodelitvi proračunskih sredstev se izda sklep. Zoper sklep je mogoča pritožba pri županu občine. Odločitev župana je dokončna.
13. člen 
O izidu javnega razpisa se vse prosilce obvesti v roku 15 dni od dne, ko komisija pripravi predlog dodelitve proračunskih sredstev.
Najkasneje v roku 30 dni od vročitve sklepa in podpisa pogodbe o sofinanciranju nakupa in gradnje MKČN se izvede nakazilo odobrenih proračunskih sredstev na transakcijski račun oziroma osebni račun upravičenca.
14. člen 
Medsebojno razmerje med občino in prejemnikom sredstev se opredeli s pisno pogodbo o sofinanciranju. Pogodba o sofinanciranju mora vsebovati: pogodbeni stranki, višino sofinanciranja in podrobno opredelitev pravic in obveznosti pogodbenih strank.
15. člen 
Prejemnik po pogodbi se zaveže, da:
– bo hranil dokumentacijo še najmanj 5 let po izplačilu sredstev s strani občine,
– bo omogočil občini vpogled v dokumentacijo in kontrolo koriščenja namenskih sredstev,
– se strinja, da se podatki o odobrenih in izplačanih denarnih sredstvih, ki so javnega značaja, lahko objavijo.
16. člen 
Komisija upošteva pri oblikovanju seznama prejemnikov proračunskih sredstev datum prispelosti popolne vloge. Sredstva se dodeljuje enkrat letno do porabe finančnih sredstev sprejetega proračuna. Popolne vloge vlagateljev, ki zaradi porabe finančnih sredstev v tekočem proračunskem letu ne bodo realizirane, se prenesejo v naslednje leto, ob upoštevanju vrstnega reda prispelosti.
17. člen 
Kontrolo nad izvajanjem namenske porabe sredstev skladno z javnim razpisom izvaja komisija.
Proračunska sredstva se lahko porabijo za namen, za katerega so dodeljena. Če komisija ugotovi, da so bila sredstva porabljena za drug namen, ali da so bila dodeljena na podlagi neresničnih podatkov, oziroma je prejemnik prekršil druga določila pogodbe, je občina upravičena zahtevati vračilo dodeljenih sredstev v enkratnem znesku. V takih primerih mora prejemnik vrniti sredstva s pripadajočimi zamudnimi obrestmi za obdobje od dneva nakazila dalje.
18. člen 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 354-02/2018
Cankova, dne 6. februarja 2018
Župan 
Občine Cankova 
Drago Vogrinčič l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti