Uradni list

Številka 30
Uradni list RS, št. 30/2017 z dne 16. 6. 2017
Uradni list

Uradni list RS, št. 30/2017 z dne 16. 6. 2017

Kazalo

1675. Odlok o načinu sofinanciranja protiprašne zaščite lokalnih cest, javnih poti in gozdnih cest, stran 4572.

  
Na podlagi 7. in 8. člena Statuta Mestne občine Slovenj Gradec (Uradni list RS, št. 87/15 – UPB2) je Občinski svet Mestne občine Slovenj Gradec na 26. seji dne 31. 5. 2017 sprejel
O D L O K 
o načinu sofinanciranja protiprašne zaščite lokalnih cest, javnih poti in gozdnih cest 
1. člen 
Ta odlok določa postopke sofinanciranja protiprašne zaščite občinskih lokalnih cest, javnih poti in gozdnih cest (v nadaljevanju: cest) v razmerju 50 % uporabniki, 50 % občina, na podlagi objavljenega javnega razpisa in pisne vloge uporabnikov.
Z izrazom protiprašna zaščita je mišljena priprava spodnjega ustroja ter asfaltiranje cest, ki vodijo mimo stanovanjskih hiš ali skozi dvorišča.
Uporabniki lahko svoj delež iz prvega odstavka tega člena vložijo tudi v obliki opravljenih del pri pripravi spodnjega ustroja ob ustreznem nadzoru organov občinske uprave.
2. člen 
Postopek velja za sofinanciranje protiprašne zaščite cest, ki so v lasti Mestne občine Slovenj Gradec oziroma bodo v lasti Mestne občine Slovenj Gradec pred pričetkom izvedbe del in ki jih bo upravljal izvajalec gospodarske javne službe v skladu z Odlokom o gospodarskih javnih službah v Mestni občini Slovenj Gradec oziroma koncesionar.
3. člen 
Kot uporabniki, ki bi sodelovali pri sofinanciranju investicije štejejo vsi, ki imajo na področju izvajanja investicije interes, bodisi kot lastniki, posestniki, imetniki objektov in ta interes pisno izrazijo. Pisno soglasje morajo podati lastniki vseh parcel, na katerih se bo izvajala protiprašna zaščita, ter z občino skleniti sporazum o brezplačnem prenosu lastninske pravice na predmetni parceli, sicer sofinanciranje ni izvedljivo.
4. člen 
Odločitev o prioriteti izvedbe protiprašnih zaščit posameznih vlog sprejema delovna skupina za investicije v cestno in komunalno infrastrukturo Mestne občine Slovenj Gradec.
Delovna skupina mora pri tem upoštevati naslednja merila:
1. Oddaljenost stanovanjske hiše od ceste:
– do 5 m 10 točk
– do 10 m 5 točk
– do 20 m 3 točke.
2. Gostota prometa:
– več kot 50 avtomobilov na dan 10 točk
– več kot 30 avtomobilov na dan 5 točk
– več kot 10 avtomobilov na dan 3 točke.
V plan izvedbe se na podlagi ocen vrednosti posamezne investicije lahko uvrstijo le investicije v skupni višini zagotovljenih sredstev v proračunu.
Občinska uprava pobudnike obvesti o uvrstitvi v plan in o predvidenem roku začetka del. V kolikor je na predvideni trasi v roku 2 let predvidena gradnja komunalnega voda, se asfaltiranje preloži na čas, ko bodo vodi že položeni.
5. člen 
Občinska uprava investicijo vključi v letni načrt nabav in gradenj, ki je sestavni del proračuna in se ga usklajuje in sprejema po postopku, določenim za občinski proračun.
6. člen 
Z uporabniki občina sklene pisne pogodbe o sofinanciranju investicije. V pogodbi so določeni načini in roki odplačila (obrokov) za investicijo. Odplačilo mora biti zaključeno pred začetkom investicijskih del.
7. člen 
Sredstva, zbrana na podlagi sofinanciranja uporabnikov, so prihodek Mestne občine Slovenj Gradec. Sredstva so strogo namenska in se lahko porabijo samo za investicijo, za katero so bila zbrana.
8. člen 
V primeru, da se v razdobju petih let po izvedeni protiprašni zaščiti na predmetni cesti opravi celovita obnova z asfaltiranjem, ki bi sicer vključevala tudi odsek, na katerem se je izvedla protiprašna zaščita, so uporabniki, ki so protiprašno zaščito sofinancirali v skladu s tem odlokom, upravičeni do povračila vloženih sredstev, kot sledi:
– če se celovita prenova izvede v letu dni po dokončanju protiprašne zaščite, v višini 100,00 % sofinanciranja;
– če se celovita prenova izvede v 2 letih po dokončanju protiprašne zaščite, v višini 80 % sofinanciranja;
– če se celovita prenova izvede v 3 letih po dokončanju protiprašne zaščite, v višini 60 % sofinanciranja;
– če se celovita prenova izvede v 4 letih po dokončanju protiprašne zaščite, v višini 40 % sofinanciranja;
– če se celovita prenova izvede v 5 letih po dokončanju protiprašne zaščite, v višini 20 % sofinanciranja.
9. člen 
Ta odlok začne veljati z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Slovenj Gradec, dne 31. maja 2017
Župan 
Mestne občine Slovenj Gradec 
Andrej Čas l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti