Uradni list

Številka 12
Uradni list RS, št. 12/2017 z dne 10. 3. 2017
Uradni list

Uradni list RS, št. 12/2017 z dne 10. 3. 2017

Kazalo

601. Pravilnik o sofinanciranju programov društev, neprofitnih in humanitarnih organizacij v Občini Škofljica, stran 1752.

  
Na podlagi 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 in naslednji), ob smiselni uporabi Zakona o društvih (Uradni list RS, št. 64/11 in naslednji), in na podlagi 16. člena Statuta Občine Škofljica (Uradni list RS, št. 1/10 in 101/10) je občinski svet na 15. redni seji dne 23. 2. 2017 sprejel
P R A V I L N I K 
o sofinanciranju programov društev, neprofitnih in humanitarnih organizacij v Občini Škofljica 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
Občina Škofljica (v nadaljevanju: naročnik) s tem pravilnikom določa upravičence, pogoje in merila za sofinanciranje dejavnosti neprofitnih organizacij, društev, združenj, ljubiteljskih kulturnih in humanitarnih dejavnosti, in drugih institucij (v nadaljevanju: izvajalec) na območju Občine Škofljica.
2. člen 
S tem pravilnikom so v proračunu zagotovljena sredstva za:
a) sofinanciranje temeljnih programov društev, ki so namenjeni spodbujanju lastne dejavnosti, povezovanju in druženju članov ter uresničevanju namena in ciljev, ki so določeni v temeljnem aktu društev,
b) županova sredstva.
Sredstva za sofinanciranje programov se zagotavljajo iz občinskega proračuna, njihovo višino pa določi občinski svet z odlokom o proračunu za tekoče leto.
3. člen 
Programi, ki se sofinancirajo na podlagi tega pravilnika, načeloma ne morejo biti sofinancirani iz drugih postavk proračuna občine razen, če obstajajo posebno utemeljeni razlogi za javno korist.
Redna dejavnost prostovoljnih gasilskih društev in športnih društev ni predmet tega pravilnika.
II. SOFINANCIRANJE TEMELJNIH PROGRAMOV DRUŠTEV 
4. člen 
Upravičenci do finančnih sredstev po tem pravilniku morajo izpolnjevati naslednje pogoje:
– je registriran po Zakonu o društvih in ima sedež v Občini Škofljica in aktivno delujejo na območju občine,
– je registriran po Zakonu o društvih in ima sedež enote delovanja društva v Občini Škofljica in aktivno delujejo na območju občine,
– humanitarne organizacije, ki imajo sedež v Občini Škofljica in aktivno delujejo na območju občine,
– društvo deluje najmanj eno leto, pri čemer se upošteva čas registracije, ki je minil do roka za prijavo na javni razpis v tekočem letu,
– ima urejeno evidenco o članstvu, in ostalo dokumentacijo, kot jo določa zakonodaja,
– ima urejeno evidenco o plačani članarini oziroma podajo izjave, da nima članarine,
– ima zagotovljene materialne, kadrovske in druge osnovne pogoje za realizacijo načrtovanih programov in je njegova dejavnost neprofitna,
– pristojnim občinskim organom redno dostavlja poročila o realizaciji programov in je v preteklih letih izpolnjeval pogodbene obveznosti,
– program izvaja v Občini Škofljica oziroma izven v primeru gostovanja,
– posluje v skladu z zakonskimi predpisi in statutom.
5. člen 
Društvo se s prijavo na razpis zaveže, da bo na poziv Občine Škofljica aktivno sodelovalo na prireditvah, ki jih organizira ali soorganizira Občina Škofljica.
Društvu, ki se je odzvalo povabilu k sodelovanju, se lahko povrnejo upravičeni materialni stroški.
6. člen 
Društvo v prvem letu delovanja ne more kandidirati na razpisu za sofinanciranje programov društev, ki ga objavi Občina Škofljica in ni upravičeno do sredstev iz občinskega proračuna. V drugem in tretjem letu delovanja je društvo upravičeno do največ 50 % sredstev iz občinskega proračuna, od četrtega let delovanja dalje pa do 100 % sredstev iz občinskega proračuna.
7. člen 
Sredstva za sofinanciranje programov izvajalca se zagotovijo v proračunu Občine Škofljica in se delijo na podlagi javnega razpisa za sofinanciranje programov izvajalca.
Javni razpis pripravi komisija, ki jo imenuje župan. Razpis se objavi na spletni strani in na oglasnih mestih Občine Škofljica.
8. člen 
Razpis mora vsebovati:
– podatke o naročniku programa,
– pravno podlago za izvedbo razpisa,
– predmet javnega razpisa
– pogoje za prijavo na razpis,
– programe, ki bodo sofinancirani,
– okvirno višino sredstev, ki so na razpolago za izvedbo posameznih programov,
– obdobje v katerem morajo biti porabljena sredstva,
– seznam dokumentov, ki jih mora izvajalec priložiti,
– rok za prijavo na razpis,
– datum odpiranja ponudb,
– rok, v katerem bodo ponudniki obveščeni o rezultatu razpisa.
Pogoji, merila in razpisna dokumentacija se v času trajanju razpisa ne smejo spreminjati. Prijava mora biti izpolnjena izključno na obrazcu, ki je sestavni del razpisne dokumentacije. Vloge izvajalcev programov, ki niso oddane v razpisnem roku, na predpisanih obrazcih ali niso izpolnjene po navodilih, določenih v razpisu, se ne obravnavajo in se s sklepom kot brezpredmetne zavržejo.
9. člen 
Programe, ki jih na razpis prijavijo izvajalci, ovrednoti strokovna komisija, ki jo imenuje župan.
Komisijo sestavljajo trije člani, od katerih je vsaj en član, delavec občinske uprave. Komisija pregleda pravočasnost, popolnost prispelih ponudb in programe točkuje po merilih, ki je izvedbeni akt tega pravilnika.
Na predlog komisije izda občinska uprava sklep, s katerim določi vrednost in število doseženih točk po posameznih programih.
O poteku seje komisije in vrednotenja programov se vodi zapisnik.
Zoper sklep je dovoljena pritožba na župana Občine Škofljica v roku 8 dni od prejema sklepa. Županova odločitev je dokončna.
10. člen 
Za delovanje (materialne stroške) in za sofinanciranje izvedbe izrednih programov se izvajalcu dodeli točke iz programa, v katerega je po osnovni dejavnosti razvrščen (npr. turistični iz turističnega, kulturni iz kulturnega …).
Zaradi raznolike vsebine programov lahko izvajalec prijavi na razpis programe, ki ne spadajo v njegovo osnovno dejavnost (npr. turistično društvo prijavi kulturni ali humanitarni program …). Za navedene programe pridobi izvajalec točke iz proračunske postavke, v katerega programi spadajo.
11. člen 
Z vsakim izbranim izvajalcem sklene župan pogodbo o sofinanciranju programov, ki vsebuje:
– naziv in naslov naročnika programov,
– naziv in naslov izvajalca programov,
– višino dodeljenih sredstev in način financiranja,
– način nadzora nad porabo sredstev,
– ostala podrobnejša določila, pomembna za izvedbo sofinanciranja programov.
12. člen 
Za vse izvajalce je vrednost posameznih programov izražena v točkah.
Vrednost točke (T) se določi za vsako proračunsko obdobje in za vsak sklop programov posebej.
Formula za izračun je:
Vrednost točke (T) =
višina sredstev v proračunu 
namenjenih sofinanciranju 
posameznemu sklopu programov
skupno število točk 
vseh društev doseženih za posamezni sklop programov
13. člen 
Občina izbranemu izvajalcu nakaže sredstva za izvedbo prijavljenih programov skladno s prilivom sredstev v proračun, praviloma pa v dveh delih.
Sredstva za sofinanciranje programov, ki so označeni kot izredni, naročnik nakaže izvajalcu po realizaciji in predloženim zahtevkom za nakazilo sredstev s prilogami (fotokopije računov).
III. ŽUPANOVA SREDSTVA 
14. člen 
V proračunu so načrtovana županova sredstva za sofinanciranje naslednjih vsebin:
– programov organizacij in ustanov iz Občine Škofljica, ki delujejo v javnem interesu in programov društev, ki so registrirana po Zakonu o društvih, delujejo v javnem interesu v in izven Občine Škofljica in ne morejo kandidirati na javnem razpisu za sredstva po 2. členu tega pravilnika. V društvo mora biti vključenih najmanj 5 članov iz Občine Škofljica,
– programov oziroma projektov, če pomenijo bistveno popestritev društvene dejavnosti in so namenjeni vsem občanom Občine Škofljica in so v interesu Občine Škofljica,
– programov organizacij in ustanov, ki izpolnjuje pogoje iz prvega stavka prve alineje tega člena in je vsebina programa nepolitičnega ali domovinskega značaja,
– izjemnih dogodkov, ki so v interesu Občine Škofljica,
– programov, ki se ne sofinancirajo iz druge občinske proračunske postavke.
15. člen 
Višina odobrenih sredstev je odvisna od naslednjih meril:
– števila aktivih članov iz Občine Škofljica,
– števila uporabnikov iz Občine Škofljica,
– pomembnost prireditve za Občino Škofljica (na lokalni oziroma državni ravni),
– promocije – prepoznavnost občine,
– kakovost projekta (kvaliteta in izvedljivost projekta),
– tradicionalnost,
– jasna konstrukcija prihodkov in odhodkov (delež lastnih sredstev).
Na podlagi meril za dodelitev sredstev se objavi javni poziv za tekoče leto.
Postopek izvedbe javnega poziva in vrednotenje programov izvaja tričlanska komisija, ki jo imenuje župan. O dodelitvi sredstev odloči, na podlagi predloga komisije, župan s sklepom, ki je dokončen.
IV. NADZOR NAD PORABO SREDSTEV 
16. člen 
Nadzor nad izvajanjem prijavljenih programov in porabo sredstev izvaja občinska uprava oziroma s strani župana pooblaščena finančna inštitucija.
Izvajalec je dolžan programe, za katere je prejel finančna sredstva s strani naročnika, realizirati v tekočem letu. Izjemoma se lahko izvede drug program, v kolikor se izkaže, da že prijavljenega programa ni bilo mogoče izvesti. Za izvedbo nadomestnega programa mora izvajalec pridobiti soglasje naročnika. Cilj in namen nadomestnega program je praviloma podoben programu, ki ga zaradi drugih dejavnikov ni bilo mogoče izvesti.
17. člen 
Izvajalec mora predložiti naročniku poročilo o izvedbi programov s priloženimi dokazili o porabi prejetih sredstev. Vsebina, oblika in rok oddaje poročila so navedena v pogodbi.
V primeru, da pridobljena sredstva na razpisu niso namensko porabljena, da izvajalec v poročilu navede neresnične podatke oziroma druge nepravilnosti, ali ni podano poročilo v roku, ki je določen v pogodbi, naročnik zahteva vrnitev dodeljenih sredstev z zakonsko predpisanimi obrestmi od dneva nakazila le-teh. V primeru ugotovljenih večjih nepravilnosti izvajalec prihodnje leto ne more kandidirati na javnem razpisu.
V. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
18. člen 
Izvajalci so dolžni izvajati programe v skladu s pogodbo in tem pravilnikom.
19. člen 
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o sofinanciranju programov društev, neprofitnih in humanitarnih organizacij v Občini Škofljica (Uradni list RS, št. 26/11).
20. člen 
Izvedbeni akt tega pravilnika so Merila za vrednotenje programov društev, neprofitnih in humanitarnih organizacij v Občini Škofljica, ki se javno objavijo na spletni strani Občine Škofljica oziroma na krajevno običajen način.
21. člen 
Ta pravilnik se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati naslednji dan po objavi.
Št. 007-2/2017
Škofljica, dne 23. februarja 2017
 
Župan 
Občine Škofljica 
Ivan Jordan l.r.

AAA Zlata odličnost