Uradni list

Številka 1
Uradni list RS, št. 1/2017 z dne 6. 1. 2017
Uradni list

Uradni list RS, št. 1/2017 z dne 6. 1. 2017

Kazalo

9. Sklep o začetku priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje PA19 in PA18 – Parižlje (južni del), stran 28.

  
Na podlagi 57. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07, 70/08, 108/09, 57/12) ter na podlagi 30. člena Statuta Občine Braslovče (Uradni list RS, št. 69/12) je župan Občine Braslovče dne 23. 12. 2016 sprejel
S K L E P 
o začetku priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje PA19 in PA18 – Parižlje (južni del)
1. Ocena stanja in razlogi za pripravo občinskega podrobnega prostorskega načrta
Občina Braslovče je v začetku leta 2008 sprejela Strategijo prostorskega razvoja in Prostorski red Občine Braslovče (Uradni list RS, št. 16/08, 46/11, 8/15). V teh aktih je med drugim določeno območje (PA19) za katerega je potrebno sprejeti sanacijski OPPN. To je območje starega zazidalnega načrta Parižlje – Odlok o ZN Parižlje (Uradni list SRS, št. 14/72, 30/79), ki je bil s sprejemom Prostorskega reda razveljavljen. Hkrati s tem je bil s sprejemom PRO predviden tudi PA18 kot širitev stanovanjske gradnje na jugu Pariželj, pri čemer je bila dana možnost, da se izvede v okviru sanacijskega OPPN.
Zaradi naštetega je Občina Braslovče v skladu z Zakonom o prostorskem načrtovanju ZPNačrt (Uradni list RS, št. 33/07, 70/08, 108/09) pričela s postopkom izdelave občinskega podrobnega prostorskega načrta za celotni južni del Pariželj – območje PA18 in območje PA19.
2. Predmet, programska izhodišča in namen
Za območje OPPN so značilne neurejene razmestitve grajene strukture, neenotne gradbene parcele, različna tipologija gradnje ter nejasna in poddimenzionirana prometna mreža. Na območju prevladujejo stanovanjske hiše, v nekaterih poteka nemoteča spremljajoča dejavnost, urejeno je manjše športno igrišče. Večjih prostih površin za poselitev znotraj območja ni, možne so le parcialne zapolnitve.
Tako je predmet izdelave OPPN celovita sanacija območja z vzpostavitvijo prostorskih pogojev za gradnjo stavb na še prostih stavbnih zemljiščih, za rekonstrukcijo in novogradnjo na že pozidanih zemljiščih, za prenovo prometne mreže ter potrebno dogradnjo manjkajoče oziroma nezadostne komunalne in energetske infrastrukture. Prav tako se predvidijo pogoji za gradnjo nezahtevnih in enostavnih objektov.
3. Območje OPPN
Območje OPPN obsega celotni območji priprave prostorskih izvedbenih aktov PA18 in PA19 v skladu s Prostorskim redom Občine Braslovče. Okvirno območje OPPN je veliko cca 9,8 ha in se lahko po potrebi tudi spremeni.
4. Način pridobitve strokovnih rešitev
Strokovne rešitve za izvedbo OPPN bodo temeljile na strateških usmeritvah iz veljavnih in predvidenih prostorskih aktov občine ter njihovih strokovnih podlag in na podlagi dejanskega stanja, razvojnih potrebah in varstvenih zahtevah nosilcev urejanja prostora.
Strokovne rešitve prostorskih ureditev ter ostale strokovne podlage vključno z geodetskim načrtom za izdelavo OPPN zagotovi pripravljavec. V postopku priprave OPPN se lahko določijo tudi morebitne dodatne strokovne podlage glede na zahteve nosilcev urejanja prostora.
V kolikor bo za predvideno načrtovanje potrebno izvesti celovito presojo vplivov na okolje, je potrebno za dopolnjeni osnutek zagotoviti okoljsko poročilo in ga skupaj z dopolnjenim osnutkom akta poslati pristojnemu ministrstvu.
Strokovno rešitev izdela izbrani prostorski načrtovalec, ki izpolnjuje pogoje za pooblaščenega prostorskega načrtovalca na podlagi določb 130. člena Zakona o graditvi objektov (Zakon o graditvi objektov – ZGO-1-UPB1, Uradni list RS, št. 102/04, 14/05 – popr., 92/05 – ZJC-B, 111/05 – Odločba US in 93/05 – ZVMS) na podlagi prikaza stanja prostora. Izdelana mora biti v skladu z določili Pravilnika o vsebini, obliki in načinu priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta (Uradni list RS, št. 99/07).
5. Roki za pripravo OPPN
Postopek priprave OPPN bo potekal skladno z določbami Zakona o prostorskem načrtovanju ZPNačrt (Uradni list RS, št. 33/07, 70/08, 108/09, 57/12), in sicer po naslednjem okvirnem terminskem planu:
(1) Župan sprejme sklep o začetku priprave OPPN, objava v Uradnem listu RS in na spletnih straneh občine 
december 2016
(2) Izdelava osnutka OPPN
30 dni / po prejemu geodetskega posnetka območja
(3) Pridobivanje smernic nosilcev urejanja prostora in odločbe MOP o potrebnosti izdelave celovite presoje vplivov OPPN na okolje (v nadaljevanju: CPVO) 
45 dni
(4) Izdelava vseh strokovnih podlag skladno z zahtevami v pridobljenih smernicah ter izdelava dopolnjenega osnutka OPPN s smernicami nosilcev urejanja prostora in izdelava gradiva za javno razgrnitev
60 dni
(5) Obvestilo o javni razgrnitvi in javni obravnavi
10 dni
(6) Javna razgrnitev se izvede na sedežu Občine Braslovče in traja najmanj 30 dni od objave na krajevno običajen način. Fizične in pravne osebe ter drugi zainteresirani lahko podajo svoje predloge in pripombe v času trajanja javne razgrnitve in v času javne obravnave 
30 dni
(7) Do pripomb podanih v času javne razgrnitve župan zavzame stališča, ki jih občina objavi na krajevno običajen način in v svetovnem spletu ter o njih pisno seznani lastnike zemljišč, ki so pripombe podali 
30 dni
(8) Dopolnitev dopolnjenega osnutka OPPN s sprejetimi stališči iz javne razgrnitve
30 dni / po
prejemu stališč
(9) Pridobivanje mnenj nosilcev urejanja prostora na predlog OPPN
30 dni
(10) Priprava usklajenega OPPN
15 dni
(11) Sprejem OPPN na občinskem svetu
30 dni
Okvirni predvideni roki se zaradi nepredvidljivih zahtev in pogojev v postopku lahko tudi spremenijo, saj pripravljavec akta na to ne more imeti nikakršnega vpliva. V kolikor bo ugotovljeno, da je potrebno izvesti CPVO, se postopek in roki od 3. faze te točke dalje ustrezno spremenijo.
6. Nosilci urejanja prostora
Nosilci urejanja prostora, ki morajo k osnutku OPPN podati smernice za njegovo pripravo, k predlogu OPPN pa mnenja, so:
– Ministrstvo za okolje in prostor, Direkcija RS za vode, Sektor območja Savinje, Mariborska 88, 3000 Celje
– Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje, Vojkova cesta 61, 1000 Ljubljana
– Zavod RS za varstvo narave, območna enota Celje, Opekarniška cesta 2, 3000 Celje
– Zavod za gozdove, območna enota Celje, Ljubljanska 13, 3000 Celje
– Telekom Slovenije d.d., PE Celje, Lava 1, 3000 Celje
– Telemach d.d., Cesta Ljubljanske brigade 21, 1000 Ljubljana
– Elektro Celje d.d., javno podjetje za distribucijo električne energije, Celje, Vrunčeva 2a, 3000 Celje
– Simbio d.o.o., Celje, Teharska cesta 49, 3000 Celje
– Javno komunalno podjetje Žalec d.o.o., Ulica Nade Cilenšek 5, 3310 Žalec
– Občina Braslovče, Braslovče 22, 3314 Braslovče.
V kolikor se v postopku priprave ugotovi, da je potrebno vključiti tudi druge nosilce urejanja prostora, ki niso našteti v prvem odstavku te točke, se njihove smernice pridobijo v postopku.
Ministrstvo za okolje in prostor, Sektor za celovito presojo vplivov na okolje v skladu z 58. člena ZPNačrt sporoči, ali je za OPPN potrebno izvesti CPVO.
Po sprejetem in objavljenem sklepu o začetku postopka OPPN izbrani načrtovalec na osnovi strokovnih podlag izdela osnutek prostorskega akta in ga skupaj s pozivom za pridobitev smernic pošlje nosilcem urejanja prostora.
Navedeni nosilci urejanja prostora morajo na vlogo pripravljavca v 30 dneh po prejemu osnutka OPPN podati smernice. V primeru molka nosilca urejanja prostora, se šteje, da nima smernic, ki bi jih bilo potrebno upoštevati. V tem primeru mora načrtovalec prostorske ureditve upoštevati vse veljavne predpise in druge akte iz področne zakonodaje.
Na predlog OPPN morajo nosilci urejanja prostora v 30 dneh po prejemu vloge izdati ali utemeljeno zavrniti izdajo mnenja. Če v navedenem roku nosilci urejanja prostora mnenja ne predložijo, občina nadaljuje s pripravo OPPN.
7. Obveznosti v zvezi s financiranjem postopka
Sredstva v zvezi s financiranjem postopka priprave OPPN Parižlje južni del, izdelavo geodetskega načrta, pripravo vseh strokovnih rešitev, izvedbo CPVO, kolikor bo potrebna, zagotovi Občina Braslovče v proračunu za leto 2017 in 2018.
8. Določitev objave
Ta sklep začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. Občina Braslovče objavi ta sklep tudi na svetovnem spletu (http://www.braslovce.si).
Št. 35050-7/2016-1
Braslovče, dne 23. decembra 2016
Župan 
Občine Braslovče 
Branimir Strojanšek l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti