Uradni list

Številka 72
Uradni list RS, št. 72/2016 z dne 18. 11. 2016
Uradni list

Uradni list RS, št. 72/2016 z dne 18. 11. 2016

Kazalo

Ob-3393/16, Stran 2498
Na podlagi prvega in drugega odstavka 144. člena in 146.d člena Zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 39/06 – uradno prečiščeno besedilo, 49/06 – ZMetD, 33/07 – ZPNačrt, 57/08 – ZFO-1A, 70/08, 108/09, 108/09 – ZPNačrt-A, 48/12, 57/12, 92/13, 38/14, 37/15, 56/15, 102/15, 30/16 in 42/16; v nadaljevanju: ZVO-1), 19. člena Akta o ustanovitvi Eko sklada, Slovenskega okoljskega javnega sklada (Uradni list RS, št. 112/09, 1/12, 98/12 in 20/13), Splošnih pogojev poslovanja Eko sklada, Slovenskega okoljskega javnega sklada, št. 0141-1/2010-5 z dne 22. 4. 2010 (objavljeni na spletni strani http://www.ekosklad.si/dokumenti/spp.pdf) in v skladu s programom Eko sklada, Slovenskega okoljskega javnega sklada, sprejetim v okviru Poslovnega in finančnega načrta Eko sklada, Slovenskega okoljskega javnega sklada, za leto 2016, potrjenim s strani Vlade Republike Slovenije s sklepom številka 47602-1/2016/4 z dne 5. 1. 2016, Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad (v nadaljevanju: Eko sklad) objavlja
javni razpis 46NVO16
za sofinanciranje projektov nevladnih organizacij na področju varstva okolja 
1. Predmet javnega razpisa
Predmet javnega razpisa je sofinanciranje ozaveščevalnih, izobraževalnih in promocijskih projektov nevladnih organizacij (NVO) na naslednjih vsebinskih področjih, ki predstavljajo prioritetna področja Eko sklada:
1. učinkovita raba energije in raba obnovljivih virov energije (v stavbah, prometu itd.);
2. trajnostna mobilnost;
3. izboljšanje kakovosti zraka na območjih, obremenjenih zaradi prekomerne onesnaženosti zraka s PM10 delci, v občinah, ki imajo sprejete odloke o načrtu za kakovost zraka;
4. trajnostni razvoj in naložbe v okoljsko infrastrukturo in okolju prijazne tehnologije.
Sofinancirani bodo projekti, s katerimi se bodo na enem ali več od zgoraj navedenih vsebinskih področij izvajale aktivnosti, kot so:
– ozaveščanje in izobraževanje ciljnih skupin z namenom boljšega poznavanja in razumevanja problematike ter večje pripravljenosti za spremembo vedenja in odločanja,
– promocija in izvajanje ukrepov in sprememb vedenja ciljnih skupin,
– promocija okoljskih naložb med potencialnimi investitorji (občani, pravne osebe in lokalne skupnosti) in odpravljanje ovir pri odločanju za okoljske naložbe,
– predstavitev, testiranje in/ali prenos dobrih praks iz tujine ali drugih sektorjev, spodbujanje izvajanja sektorskih javnih politik ter oblikovanje in uveljavljanje novih rešitev in predlogov.
Prednost bodo imeli projekti, ki bodo vsebovali:
– kakovostno analizo problema, ki ga projekt naslavlja, ter izvedbo konkretnih, učinkovitih in dolgoročno zastavljenih aktivnosti z merljivimi rezultati in učinki na okoljske cilje,
– izvedbo kakovostnega komunikacijskega načrta ter diseminacijo rezultatov,
– nadgradnjo že obstoječih projektov in dobrih praks z vsebinskih področij ter
– oblikovanje učinkovitih partnerstev za naslavljanje identificiranih problemov, vključno s partnerji iz gospodarstva, medijev in javnega sektorja.
2. Namen javnega razpisa
Namen javnega razpisa je prispevati k zmanjšanju obremenitev okolja in trajnostnemu razvoju družbe, zlasti s:
– podporo razvoja, krepitve zmogljivosti in mreženja nevladnih organizacij na področju varstva okolja v Republiki Sloveniji, ki so eni izmed ključnih akterjev na področju krepitve ozaveščenosti javnosti in varstva javnega interesa na področju varstva okolja;
– povečanjem ozaveščenosti in sprememb vedenja javnosti na področjih varstva okolja, prioritetnih za Eko sklad, preko spodbujanja večje kakovosti ozaveščevalnih in promocijskih projektov okoljskega nevladnega sektorja na vsebinskih področjih;
– promocijo Eko sklada in spodbud Eko sklada za okoljske naložbe med (potencialnimi) investitorji v naložbe, ki jih Eko sklad sofinancira z ugodnimi krediti in nepovratnimi sredstvi (subvencijami), ter v drugih, zlasti dolgoročno pomembnih ciljnih javnostih (npr. otroci in mladostniki).
3. Osnovni pogoji za kandidiranje na javnem razpisu
Na javnem razpisu lahko kandidira prijavitelj sam ali v projektnem partnerstvu. Pri tem mora biti v prijavi jasno razvidna vloga in doprinos vsakega izmed partnerjev k izvedbi projekta.
Prijavitelji in partnerji morajo predpisane pogoje dokazati s predložitvijo ustreznih dokazil (prilog) v skladu z navodili iz razpisne dokumentacije. Eko sklad bo za potrebe tega javnega razpisa dokazila glede izpolnjevanja nekaterih pogojev pridobil tudi iz uradnih evidenc.
3.1. Upravičeni prijavitelji
Upravičeni prijavitelji morajo izpolnjevati vse spodaj navedene pogoje:
– so pravne osebe s sedežem v Republiki Sloveniji in registrirane v skladu z veljavnim Zakonom o društvih, veljavnim Zakonom o ustanovah ali veljavnim Zakonom o zavodih (samo zasebni zavodi),
– so nevladne organizacije, ki imajo na dan oddaje vloge na javni razpis priznan status delovanja v javnem interesu po veljavnem Zakonu o varstvu okolja ali veljavnem Zakonu o ohranjanju narave ali Pravilniku o določitvi kriterijev za izkazovanje pomembnejših dosežkov delovanja društva za podelitev statusa društva v javnem interesu na področju prometa, energije in prostora (Uradni list RS, št. 35/14),
– so na dan objave javnega razpisa registrirane že najmanj dve leti,
– prijaviteljem ali osebam, ki imajo pooblastila za njihovo zastopanje, ni bila izrečena pravnomočna sodba za kazniva dejanja, navedena v prvem odstavku 75. člena Zakona o javnem naročanju (Uradni list RS, št. 91/15) in niso v stečajnem postopku.
3.2. Upravičeni projektni partnerji
Upravičeni projektni partnerji morajo izpolnjevati vse naslednje pogoje:
– so pravne osebe s sedežem v Republiki Sloveniji in registrirane v skladu z veljavnim Zakonom o društvih, veljavnim Zakonom o ustanovah ali veljavnim Zakonom o zavodih (samo zasebni zavodi),
– so bili registrirani najkasneje na dan objave javnega razpisa,
– partnerjem ali osebam, ki imajo pooblastila za njihovo zastopanje, ni bila izrečena pravnomočna sodba za kazniva dejanja, navedena v prvem odstavku 75. člena Zakona o javnem naročanju (Uradni list RS, št. 91/15) in niso v stečajnem postopku.
3.3. Drugi osnovni pogoji
Prijavitelji in projektni partnerji:
– za stroške projektov, ki jih po tem javnem razpisu financira Eko sklad, ne smejo uveljavljati povračila iz drugih javnih sredstev, kot so proračun Republike Slovenije, lokalni proračuni, sredstva EU, donacije Norveškega EGP Finančnega mehanizma ali Švicarskega prispevka (prepoved dvojnega financiranja);
– so neposredno odgovorni za pripravo in vodenje predlaganega projekta in ne smejo delovati kot posredniki;
– imajo zadostne vire financiranja, da zagotovijo obstoj organizacije v obdobju trajanja projekta, ter imajo izkušnje vodenja oziroma izvajanja projektov, ki so podobni v smislu obsega in vsebine.
4. Merila za izbor projektov
Ocenjevale se bodo le pravočasno prispele, pravilno označene in popolne vloge na predpisanih obrazcih, ki izpolnjujejo pogoje iz 3. točke javnega razpisa in ki predlagajo rešitve na najmanj enem od vsebinskih področij, opredeljenih v predmetu javnega razpisa.
Pri ocenjevanju se bodo upoštevala naslednja merila:
Merilo
Maksimalno št. točk
1. Kakovost in ustreznost projekta
35
2. Utemeljenost in dodana vrednost projekta
20
3. Razširjanje in trajnost rezultatov projekta
20
4. Kakovost in ustreznost finančnega načrta
15
5. Usposobljenost za izvedbo
10
Skupaj
100
Skupaj lahko prijavitelj doseže največ 100 točk.
Prejete vloge bodo razvrščene glede na število prejetih točk, pri čemer bodo v okviru razpoložljivih sredstev do sofinanciranja upravičeni projekti z najvišjim številom točk. Sofinancirani so lahko le projekti, ki bodo dosegli vsaj 65 točk.
Podrobnejši opis postopka izbora projektov in razčlenitev meril za ocenjevanje sta v razpisni dokumentaciji.
5. Okvirna višina sredstev in višina zaporešenih sredstev za posamezni projekt
Okvirna višina sredstev za razpisano vsebino po predmetnem javnem razpisu je skupaj 200.000 EUR.
Prijavitelj lahko po tem javnem razpisu za posamezni projekt zaprosi za sofinanciranje od najmanj 20.000 EUR do največ 50.000 EUR oziroma do 90 % upravičenih stroškov projekta. Upravičeni stroški so podrobneje razčlenjeni v razpisni dokumentaciji, ki je del tega javnega razpisa.
Prijavitelj mora ob prijavi na predpisanem obrazcu, ki je del razpisne dokumentacije, natančno opredeliti finančno konstrukcijo projekta in jasno razmejiti vire financiranja.
Razliko najmanj 10 % upravičenih stroškov morajo kriti prijavitelji ali njihovi partnerji iz lastnih sredstev ali drugih virov. Lastni prispevek se lahko v višini do 10 % vrednosti projekta, vendar ne več kot 4.000 EUR, zagotovi v naravi s prostovoljskim delom, ki se ovrednoti v skladu s Pravilnikom o področjih prostovoljskega dela in vpisniku (Uradni list RS, št. 48/11, 60/11 in 29/16). Osnova za določanje obračuna je število opravljenih ur na projektu in urna postavka. Število opravljenih ur izhaja iz časovnice oziroma izjave nosilca projekta in prostovoljca o številu opravljenih ur na projektu ter opisom dela za vsakega prostovoljca.
Z eno vlogo lahko prijavitelj kandidira za sofinanciranje največ enega projekta. Za posamezen projekt se lahko dodeli največ eno sofinanciranje po tem javnem razpisu. Isti prijavitelj lahko vloži največ dve vlogi.
6. Trajanje projekta in izplačilo sredstev
Projekt nevladnih organizacij mora biti realiziran najkasneje do 15. novembra 2017 (skrajni rok za oddajo zaključnega poročila in zadnjega računa). Za zaključek projekta se šteje, ko Eko sklad potrdi zaključno poročilo s prilogami.
Izdatki projekta, ki bodo nastali pred datumom sklenitve pogodbe, niso upravičeni do financiranja po tem javnem razpisu.
Eko sklad bo upravičencem na podlagi sklenjene pogodbe o sofinanciranju projekta, skladno z dokončno odločbo, s katero je bil projekt izbran za sofinanciranje, izplačal predplačilo v višini 70 % odobrenega zneska za sofinanciranje. Preostala odobrena sredstva, ki jih sofinancira Eko sklad, bodo na račun upravičencev nakazana po potrditvi zaključnega poročila s prilogami. Rok za izstavitev zahtevkov za izplačilo in oddajo zaključnega poročila so opredeljeni v razpisni dokumentaciji, ki je del tega javnega razpisa.
7. Razpisna dokumentacija in način prijave na javni razpis
Javni razpis bo objavljen v Uradnem listu RS in na spletni strani Eko sklada. Eko sklad bo vse ključne informacije objavil na svoji spletni strani pri objavi javnega razpisa. Brezplačna razpisna dokumentacija je na voljo na spletnem naslovu www.ekosklad.si v rubriki Razpisi (https://www.ekosklad.si/razpisi).
Dodatne informacije v zvezi z javnim razpisom lahko potencialni prijavitelji dobijo na naslovu ekosklad@ekosklad.si, s pripisom »za razpis NVO 2017«. Vprašanja morajo biti na omenjeni naslov poslana do najkasneje 3 dni pred rokom za oddajo vloge.
Vloga na javni razpis mora v skladu z razpisno dokumentacijo vsebovati izpolnjeno prijavnico in vse priloge, ki so obvezne sestavine vloge. Obvezne sestavine vloge morajo biti podpisane in žigosane, kjer je to zahtevano, predložene v slovenskem jeziku in ovrednotene v evrih. Natisnjene naj bodo obojestransko in ne smejo biti spete s spiralo.
Vsaka vloga mora biti oddana v svoji zaprti ovojnici, na kateri mora biti:
– na prednji strani z vidno oznako navedeno »Ne odpiraj – vloga – razpis NVO 2017«,
– na hrbtni strani zapisan naziv in naslov prijavitelja.
8. Roki
8.1. Rok za prejem in način oddaje vloge
Vloge morajo prispeti v Glavno pisarno Eko sklada, Bleiweisova cesta 30, 1000 Ljubljana, najkasneje do 23. decembra 2016 do 12. ure, oziroma morajo biti oddane na pošto priporočeno najkasneje do vključno 23. decembra 2016. Nepravočasne in nepravilno označene vloge bodo s sklepom zavržene. Prijavitelji morajo najkasneje do vključno 23. decembra 2016 oddati tudi elektronsko verzijo projektne prijavnice s prilogami na elektronski naslov ekosklad@ekosklad.si.
8.2. Datum odpiranja vlog
Odpiranje vlog, ki ne bo javno, bo 9. januarja 2017 ob 10. uri, na naslovu: Eko sklad, Bleiweisova cesta 30, 1000 Ljubljana. Vloge se bodo odpirale po vrstnem redu predložitve oziroma dospetja.
8.3. Rok za dopolnitev
V primeru nepopolne vloge bo Eko sklad najkasneje v roku 30 dni od odpiranja vlog pisno pozval prijavitelja, da v določenem roku 15 dni vlogo za pridobitev spodbude dopolni. Če prijavitelj nepopolne vloge v navedenem roku ne dopolni, ali če bo nepopolna tudi po zahtevani dopolnitvi, se njegova vloga s sklepom zavrže. Dopolnitve niso dopustne v delu, ki se nanaša na merila. Sprememba vsebine vloge po izteku roka za oddajo vlog ni dopustna.
8.4. Rok za obvestilo o izbiri
Eko sklad bo prijaviteljem posredoval odločbo o izboru oziroma zavrnitvi najkasneje v 60 dneh od dneva odpiranja vlog.
9. Ostalo
Pri odločanju o dodelitvi pravice do sofinanciranja se uporablja postopek, določen z Zakonom o splošnem upravnem postopku (Uradni list RS, št. 24/06 – uradno prečiščeno besedilo, 105/06 – ZUS-1, 126/07, 65/08, 8/10 in 82/13), če ZVO-1 ne določa drugače.
Prijavitelji lahko pridobijo pravico do sofinanciranja ob upoštevanju višine razpisanih sredstev, omejitev in višine sofinanciranja ter meril za izbor projektov, če izpolnijo pogoje javnega razpisa.
Za vlogo in odločbo o izboru oziroma zavrnitvi se taksa skladno z drugim odstavkom 2. člena in 1. točko 28. člena Zakona o upravnih taksah (Uradni list RS, št. 106/10 – uradno prečiščeno besedilo, 14/15 – ZUUJFO, 84/15 – ZZelP-J in 32/16) ne plačuje.
Na osnovi izbrane vloge bo upravičencu posredovana odločba o izboru, hkrati pa bo tudi pozvan k podpisu pogodbe. Vsi prijavitelji, ki ne bodo izbrani, bodo o izidu javnega razpisa obveščeni s posredovanjem odločbe o zavrnitvi.
Odločba o izboru oziroma zavrnitvi je v upravnem postopku dokončna, zoper njo pritožba ni dovoljena. Prijavitelj ima pravico odločbo izpodbijati v upravnem sporu z vložitvijo tožbe pri Upravnem sodišču Republike Slovenije, Fajfarjeva 33, Ljubljana, v roku 30 dni po prejemu te odločbe. Tožba se vloži neposredno pisno pri navedenem sodišču ali se mu pošlje po pošti. Tožbi je treba poleg te odločbe v izvirniku ali prepisu priložiti tudi po en prepis ali kopijo tožbe in prilog za toženca, če je kdo prizadet z odločbo, pa tudi zanj. Predmet tožbe ne morejo biti postavljena merila za ocenjevanje vlog. Vložena tožba ne zadrži podpisa pogodb z izbranimi prijavitelji.
Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti