Uradni list

Številka 67
Uradni list RS, št. 67/2016 z dne 28. 10. 2016
Uradni list

Uradni list RS, št. 67/2016 z dne 28. 10. 2016

Kazalo

Št. 8020-122/2016-2 Ob-3299/16, Stran 2352
Slovenski regionalno razvojni sklad (v nadaljevanju: Sklad) na podlagi Zakona o uporabi sredstev, pridobljenih iz naslova kupnine na podlagi Zakona o lastninskem preoblikovanju podjetij (Uradni list RS, št. 45/95, 34/96, 60/99 – ZSRR, 22/00 – ZJS, 67/01 in 47/02), 10. člena Zakona o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja (Uradni list RS, št. 20/11, 57/12 in 46/16, v nadaljevanju: ZSRR–2), Uredbe o določitvi obmejnih problemskih območij (Uradni list RS, št. 22/11, 97/12 in 24/15), Uredbe o izvajanju ukrepov endogene regionalne politike (Uradni list RS, št. 16/13 in 78/15), Uredbe o metodologiji za določitev razvitosti občin (Uradni list RS, št. 103/15, v nadaljevanju: UMZDRO), Pravilnika o razvrstitvi razvojnih regij po stopnji razvitosti za programsko obdobje 2014–2020 (Uradni list RS, št. 34/14), Splošnih pogojev poslovanja Sklada z dne 19. 3. 2015 s spremembami z dne 23. 9. 2016 (v nadaljevanju: Splošni pogoji), Pravilnika o dodeljevanju spodbud Sklada z dne 19. 3. 2015 s spremembami in dopolnitvami ter Poslovnega in finančnega načrta Sklada za leti 2016 in 2017 s spremembami in dopolnitvami (iz postavke za leto 2016) objavlja
javni razpis 
za reprogramiranje investicijskih posojil v prirejo mleka – AR 2016 
Predmet javnega razpisa
1. Predmet javnega razpisa je reprogramiranje finančnih obveznosti vlagateljev, ki so investirali v prirejo mleka in pri katerih je prišlo do nezmožnosti vračanja finančnih obveznosti iz naslova investicijskih posojil zaradi znižanja odkupne cene mleka. Investicijsko posojilo je posojilo za vlaganje v gradnjo, nakup ali izboljšanje nepremičnin za prirejo mleka, nakup strojev, mehanizacije in opreme z vključujočo računalniško programsko opremo, nakup kmetijskih zemljišč, adaptacijo dvorišč in vozišč.
2. Namen razpisa je poplačilo finančnih obveznosti vlagateljev bankam s pridobitvijo posojila pri Skladu s čim nižjimi stroški za upravičence.
3. Cilj razpisa je ohranjanje kmetijske dejavnosti in omogočanje razvoja podeželja z vidika ohranjanja zaposlitvenih možnosti na podeželju, zmanjšanja proizvodnih stroškov, ohranjanja naravnega okolja ter standardov za dobro počutje živali.
4. Skupna višina razpisanih posojil je 8.000.000,00 EUR.
5. Sklad bo razpisana ugodna posojila dodeljeval izven pravil državnih pomoči z obrestno mero, sestavljeno iz referenčne obrestne mere (v nadaljevanju: ROM) in pribitka od 0,1 % do 0,2 % glede na koeficient razvitosti občine, v kateri se projekt nahaja.
Razpisna dokumentacija
1. Razpisna dokumentacija javnega razpisa vsebuje:
– Povabilo k oddaji vloge, ki povzema vsebino javnega razpisa.
– Prijavni obrazec AR, ki ga vlagatelj izpolnjenega, skupaj z zahtevanimi prilogami po javnem razpisu, na predpisani način posreduje na Sklad.
– Prilogo razpisne dokumentacije, ki vključuje podrobnejša merila za ocenjevanje ter vzorce dokumentacije, in sicer:
– vzorec posojilne pogodbe, ki ga je potrebno parafiranega s strani odgovorne osebe priložiti ob prijavi, 
– vzorec zahtevka za nakazilo posojil, ki je izdelan v elektronski obliki in ga je potrebno predložiti ob črpanju posojila. Zahtevek je na spletni strani Sklada http://www.regionalnisklad.si/razpisi/obrazci,
– vzorec poročil o projektu, ki jih je potrebno po zaključku projekta ter za čas spremljanja projekta posredovati na Sklad in bodo po zaprtju javnega razpisa dosegljivi na spletni strani Sklada http://www.regionalnisklad.si/razpisi/obrazci,
– vzorec ovojnice za prijavo na javni razpis. 
2. Javni razpis in razpisna dokumentacija sta dostopna na spletni strani Sklada http://www.regionalnisklad.si/kmetijstvo. V času od objave do zaprtja javnega razpisa ju je možno pridobiti tudi osebno na sedežu Sklada, vsak delovni dan, od 9. do 12. ure.
3. Zainteresirani lahko informacije o razpisu pridobijo v času uradnih ur v Sektorju za izvajanje spodbud, na tel. 01/836-19-53.
Roki in način prijave
1. Roka za oddajo vloge sta 28. 11. 2016 in 20. 1. 2017.
2. Način prijave:
– Vlagatelj vloži vlogo na naslov Slovenski regionalno razvojni sklad, Škrabčev trg 9a, 1310 Ribnica.
– Vlagatelj lahko odda vlogo do roka za oddajo vloge, priporočeno po pošti ali osebno na sedežu Sklada, pri čemer mora biti v primeru osebne oddaje vloge na sedežu Sklada, vloga oddana na delovni dan, do 14. ure.
– Vlagatelj mora vlogo oddati v zaprti in skladno z razpisno dokumentacijo opremljeni ovojnici z oznako »ne odpiraj – vloga AR – reprogram«, iz katere mora biti jasno razviden naziv in naslov vlagatelja ter datum in čas (ura in minuta) oddaje vloge, označen ali s strani pošte, v kolikor se vloga odda priporočeno po pošti, ali s strani tajništva Sklada, v kolikor je vloga oddana osebno na sedežu Sklada.
Razpisni pogoji
4.1 Pogoji za vlagatelje
1. Vlagatelji so kmetijska gospodarstva, kot so opredeljena v Zakonu o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08, 57/12, 90/12 – ZdZPVHVVR, 26/14 in 32/15) in so vpisana v register kmetijskih gospodarstev, ki ga vodi pristojno ministrstvo za kmetijstvo.
2. Vlagatelji so kmetijska gospodarstva:
a. organizirana kot pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali kmetija, ki ni pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, tj. kmet in opravljajo dejavnost s področja prireje mleka na območju Republike Slovenije;
b. ki imajo namensko investicijsko posojilo za prirejo mleka, katerega mesečna obveznost (Y) presega povprečno mesečno oddajo mleka kmetijskega gospodarstva, izračunano na osnovi oddaje mleka v obdobju januar 2016–avgust 2016, pomnoženo z 0,03 EUR na liter mleka (X).
X = povprečna mesečna oddaja mleka v litrih *0,03 EUR
Y>X
1 liter = 1,03 kg
4.2 Pogoji prijave
1. Vlagatelj mora predložiti vlogo za posojilo na predpisanem prijavnem obrazcu AR s pripadajočimi prilogami. Za formalno popolno vlogo se šteje vloga, oddana v roku in na predpisan način, ki vsebuje vso zahtevano dokumentacijo, tj. pravilno izpolnjen prijavni obrazec s prilogami.
2. Vloga mora vsebovati najmanj naslednje podatke:
– ime oziroma naziv vlagatelja in
– lokacije vseh investicij, za katere je vlagatelj prejel posojila, ki so predmet reprograma.
3. Vloga in priloge se morajo glasiti na vlagatelja.
4. Vloga mora biti napisana v slovenskem jeziku, finančni zahtevek pa izražen v EUR.
5. Vlagatelj lahko po tem javnem razpisu vloži le eno vlogo. Vlagatelj lahko z vlogo zaprosi za reprogramiranje več investicijskih posojil v prirejo mleka hkrati, vendar v skupni višini do 1.000.000,00 EUR in pod pogojem, da jih opredeli v eni vlogi.
6. Vlagatelj oziroma odgovorna oseba vlagatelja mora podati po razpisu zahtevane izjave in prikazati zahtevane podatke, tako da jih je mogoče preveriti.
7. Vlagatelj mora s projektom najpozneje 2 leti po njegovem zaključku prispevati k izpolnjevanju vsaj enega od spodaj opredeljenih ciljev:
– ohranjanje prihodkov kmetijske dejavnosti vsaj v višini izkazanih prihodkov v vlogi,
– omogočanje razvoja podeželja z vidika ohranjanja zaposlitvenih možnosti na podeželju, zmanjšanja proizvodnih stroškov,
– ohranjanja naravnega okolja ali standardov za dobro počutje živali.
8. Upravičeni stroški so stroški poplačila investicijskega posojila, ki vsebujejo: neodplačano glavnico, zapadle redne obresti in zakonsko določene zamudne obresti ter morebitne stroške predčasnega vračila posojila v višini, opredeljeni v posojilni pogodbi.
9. Neupravičeni stroški so stroški izterjave dolga upravičenca, drugi stroški banke ali druge obveznosti upravičenca.
10. Lastni delež je razlika med dodeljenim posojilom za reprogram in celotno vrednostjo obveznosti do bank. V vlogi vlagatelj izjavi, da bo do črpanja zagotovil lastna sredstva in da bo pred črpanjem Skladu dostavil dokazila, da so vse obveznosti iz naslova posojil, ki so predmet reprograma, poravnane.
11. Do reprograma ni upravičen vlagatelj, ki:
– ne izpolnjuje pogojev, opredeljenih v točki 4.1 tega javnega razpisa;
– ima bonitetno oceno, določeno na podlagi podatkov iz IBONA oziroma izračunano po metodologiji Sklada, 1, 2, 3 ali 4 za pravne osebe in s.p.-je (ne velja za novoustanovljeno podjetje);
– bi imel kreditno sposobnost po reprogramiranju prijavljenih investicijskih posojil ocenjeno kot neustrezno (za kmete kot fizične osebe);
– ima neporavnane zapade obveznosti do Republike Slovenije oziroma do Finančne uprave Republike Slovenije;
– ne izkazuje možnosti za zavarovanje posojila po presoji Sklada;
– je insolventen glede na 2. točko tretjega odstavka 14. člena Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (Uradni list RS, št. 13/14 – ZFPPIPP-UPB8, 10/15);
– je v postopku stečaja, poenostavljene prisilne poravnave, prisilne poravnave ali likvidacije;
– je v težavah po Zakonu o pomoči za reševanje in prestrukturiranje gospodarskih družb v težavah (Uradni list RS, št. 44/07 – UPB, s spr. in dop.) in 14. točki 2. člena Kmetijske uredbe za skupinske izjeme ali v postopku pridobivanja državnih pomoči za reševanje in prestrukturiranje podjetij v težavah oziroma je to pomoč prejel in še ni ali je neuspešno zaključil prestrukturiranje podjetja ali pa je v prestrukturiranju (mala, mikro in srednja podjetja, ki delujejo manj kot 3 leta od vpisa v register, se ne štejejo kot podjetja v težavah v smislu Smernic Skupnosti o državni pomoči za reševanje in prestrukturiranje podjetij v težavah, razen če izpolnjujejo merila za stečajni postopek po predpisih, ki urejajo finančno poslovanje podjetij);
– ne izpolnjuje ostalih pogojev v tem razpisu.
4.3 Finančni pogoji
1. Prijavijo se lahko tudi vlagatelji, ki so za investicije prejeli sredstva iz virov Evropske unije in/ali javna sredstva Republike Slovenije, tudi če so že dosegli najvišjo možno stopnjo intenzivnosti državne pomoči.
2. Zaprošena vrednost posojila mora biti v višini najmanj 5.000,00 EUR in ne več kot 1.000.000,00 EUR. V kolikor skupna vrednost investicijskih posojil, ki so predmet reprograma, presega 1.000.000,00 EUR, vlagatelj k vlogi priloži izjavo o zagotavljanju lastnih sredstev, ki je del prijavnega obrazca AR.
3. Vlagatelj mora za dodeljeno posojilo izkazovati sposobnost izpolnjevanja obveznosti ves čas trajanja pogodbenega razmerja, kar dokazuje z ustrezno dokumentacijo navedeno v prilogah prijavnega obrazca.
4. Skupna višina zadolženosti vlagatelja do Sklada ne sme presegati 10 % vrednosti namenskega premoženja Sklada. Vrednost namenskega premoženja Sklada na dan 31. 12. 2015 znaša 97.584.713,69 EUR.
5. Posojilni pogoji:
– Obrestna mera je ROM + pribitek od 0,1 % do 0,2 % glede na koeficient razvitosti občine, v kateri se projekt nahaja. Odstotek ( %) letnega pribitka je odvisen od koeficienta razvitosti občine, v kateri se projekt nahaja, za leto 2016 glede na UMZDRO, in sicer:
– veljavna ROM +0,1 % letno, za projekte v občinah, ki imajo koeficient razvitosti občin manjši od 0,90, 
– veljavna ROM +0,15 % letno, za projekte v občinah, ki imajo koeficient razvitosti občin od vključno 0,90 do vključno 1,09 in 
– veljavna ROM +0,2 % letno, za projekte v občinah, ki imajo koeficient razvitosti občin višji od 1,09. 
– ROM vključuje izhodiščno obrestno mero, kateri se doda 100 bazičnih točk oziroma 1,0 odstotno točko. V primeru, da je izhodiščna obrestna mera negativna, se zanjo uporabi vrednost 0,00 %.
– Skupna doba vračanja posojila (z vključenim moratorijem) ne sme biti daljša od 20 let.
– Znotraj skupne dobe vračanja posojila, ki je sestavljena iz moratorija na odplačevanje glavnice posojila in odplačilne dobe, lahko upravičenec pridobi oziroma koristi največ 36 mesecev moratorija.
– Skupna doba vračanja posojila in dolžina moratorija sta določeni ob upoštevanju naslednjih kriterijev:
Višina posojila 
(v EUR)
Skupna doba vračanja posojila 
(moratorij in odplačilna doba posojila)
Moratorij na odplačevanje glavnice posojila
od 5.000,00 do vključno 30.000,00
6 let
do 12 mesecev
nad 30.000,00 do vključno 50.000,00
8 let
do 12 mesecev
nad 50.000,00 do vključno 100.000,00
10 let
do 18 mesecev
nad 100.000,00 do vključno 200.000,00
12 let
do 18 mesecev
nad 200.000,00 do vključno 350.000,00
16 let
do 24 mesecev
nad 350.000,00 do vključno 1.000.000,00
20 let
do 36 mesecev
– Pred podpisom posojilne pogodbe se lahko upravičenec moratoriju odpove in skrajša skupno dobo vračanja posojila, vendar le-ta ne more znašati manj kot 1/3 prvotne skupne dobe vračanja posojila.
4.4 Urejanje zavarovanja in pogoji sklepanja posojilne pogodbe
1. Odločba o dodelitvi posojila je osnova za sklenitev posojilne pogodbe. Upravičenec bo sklenil posojilno pogodbo s Skladom.
2. V vlogi vlagatelj opredeli predlog zavarovanja za posojilo Sklada. Za vsak predlog zavarovanja mora vlagatelj k vlogi priložiti primerna dokazila o podanem predlogu zavarovanja. Vlagatelji, ki so neustrezno opredelili predlog zavarovanja, bodo pozvani k dopolnitvi vloge.
3. Dodeljena posojila fizične osebe obvezno zavarujejo s petimi bianko podpisanimi menicami, skupaj s 5 meničnimi izjavami s pooblastili za izpolnitev in unovčenje, pravne osebe pa tudi z izpolnjeno in notarsko ali upravno overjeno izvršnico. Vsa posojila Sklada morajo biti zavarovana z enim ali več zavarovalnimi instrumenti v skladu z 20. členom Splošnih pogojev Sklada:
– pri posojilu do 30.000,00 EUR za upravičence, ki niso pravne osebe, lahko praviloma z osebnim solidarnim poroštvom. Porok mora razpolagati z neobremenjenimi nepremičninami v razmerju 1 : 2,5 (razmerje med zneskom posojila in vrednostjo nepremičnega premoženja po oceni GURS-a) ter izkazovati najmanj dobro kreditno sposobnost. Upravičenec mora pri tej obliki posojila Skladu dostaviti še s 5 bianco menic s strani poroka, skupaj s 5 meničnimi izjavami s pooblastili za izpolnitev in unovčenje menic. Posojilna pogodba pa bo morala biti sklenjena v obliki notarskega zapisa s klavzulo neposredne izvršljivosti. Vlagatelj za poroka predloži dokazila o dohodkih, zadolžitvah in njegovem premoženju, skupaj z izpolnjenimi podatki o poroku v prijavnem obrazcu.
– z zavarovanjem posojila pri zavarovalnici po njenih pogojih (praviloma za posojila do 20.000,00 EUR). Zavarovanje mora biti praviloma brez odbitne franšize.
– v primeru hipoteke na nepremičnini je potrebno predložiti zemljiško knjižne izpiske za predlagano nepremičnino ter cenitev predmeta zavarovanja, ki ni starejša od enega leta od oddaje vloge na Sklad. Cenitev s celovito tržno analizo nepremičnine mora izdelati sodno zapriseženi cenilec ali pooblaščeni ocenjevalec vrednosti, vpisan v register pri Slovenskem inštitutu za revizijo, in sicer v skladu s trenutno veljavnimi Mednarodni standardi ocenjevanja vrednosti (MSOV) in Slovenskimi poslovno finančnimi standardi (SPS2). V cenitvi morajo biti navedeni ID znaki ocenjenih nepremičnin. Ob prijavi projekta cenitev ni obvezna priloga, vendar priporočljiva, saj skrajša čas od oddaje vloge do črpanja posojila. V primeru zavarovanja posojil do 100.000,00 EUR, lahko Sklad za dokazovanje vrednosti nepremičnin upošteva tudi ocenjeno vrednost nepremičnine s strani Geodetske uprave RS. Vlagatelj lahko predloži tudi obvestilo Geodetske uprave Republike Slovenije (GURS) o poskusnem izračunu posplošene tržne vrednosti v zavarovanje ponujenih nepremičnin, vendar je za Sklad nezavezujoče. V primeru zavarovanja z nepremičnino, ki je predmet zastave in predmet nakupa, cenitev ni potrebna, praviloma se upošteva vrednost nepremičnine iz kupoprodajne pogodbe. Razmerje med posojilom in vrednostjo nepremičnin mora biti praviloma najmanj 1 : 2,0. Zavarovanje posojila na nepremičninah je možno z vpisom hipoteke na 1. hipotekarno mesto vpisa. Vlagateljem z boniteto 6 ali več po IBONU oziroma pri kmetih z bonitetno ocena določeno kot najmanj dobro po metodologiji Sklada je dovoljeno zavarovanje posojila tudi z vpisom hipoteke na 2. mesto, vendar mora biti v tem primeru zavarovalno razmerje med posojilom ter vrednostjo nepremičnine najmanj 1 : 3,0. Če vlagatelj ni lastnik nepremičnine, je potrebno še soglasje lastnika(ov) k predvidenemu zavarovanju. V kolikor je na nepremičnini hipoteka, mora vlagatelj predložiti tekoče stanje posojila za vpisane hipoteke.
– zavarovanje s premičninami lahko predstavlja le dopolnilno zavarovanje vlagateljem pri posojilih z ročnostjo nad 5 let, in hkrati ob izpolnjenem pogoju predhodno doseženega zavarovalnega razmerja z nepremičninami najmanj 1 : 1,5, oziroma pri zavarovanju z nepremičninami z vpisom hipoteke na 2. mesto, pri čemer mora biti predhodno doseženo zavarovalno razmerje z nepremičninami 1 : 2. Premičnine lahko predstavljajo zavarovanje za največ 20 % vrednosti posojila. Vrednost zavarovanja s premičninami mora biti najmanj 1 : 4,0. Premičnine morajo biti v celoti bremen proste. Vlagatelj mora predložiti:
– cenitev sodno zapriseženega cenilca ali pooblaščenega ocenjevalca Slovenskega inštituta za revizijo, ki mora biti izdelana v skladu s trenutno veljavnimi MSOV in SPS2 in ne sme biti starejša od enega leta od prijave vloge na razpis. 
– dokazila o obstoju lastništva (potrebna je tudi izjava prodajalca, da je stroj kupcu prodal, dobavil in izročil v last) in o njihovi neobremenjenosti. Iz predloga zavarovanja mora biti razvidna tudi vrsta skupine premičnine in obvezni identifikatorji premičnine, na podlagi katerih bo mogoč vpis zastave v AJPES. 
– v primeru bančne vloge je potrebno predložiti dokazilo o obstoju bančne vloge. Razmerje med posojilom in bančno vlogo mora biti najmanj 1 : 1,2.
– v primeru, da vlagatelj kot predlog za zavarovanje posojila poda bančno garancijo, mora predložiti Skladu izjavo banke o pripravljenosti izdaje bančne garancije. Garancija mora vključevati znesek glavnice posojila, povečan za pripadajoče obresti in druge stroške po posojilni pogodbi.
4. Sklad lahko prevzame zavarovanje, ki je bilo pogodbeno določeno v posojilni pogodbi, ki je predmet reprograma. V kolikor Sklad presodi, da zavarovanje iz posojilne pogodbe, ki je predmet reprograma, ni ustrezno po 20. členu Splošnih pogojev Sklada, lahko zahteva dodatne oblike zavarovanja.
5. O ustreznosti zavarovanja odloča izključno Sklad, in sicer pred izdajo odločbe. Sklad ima pravico, da kadarkoli od vlagatelja zahteva dodatno dokumentacijo ali pojasnila v zvezi z zavarovanjem ali zahteva dodatno zavarovanje, če presodi, da predlagano zavarovanje ni ustrezno. Posojilo Sklada ne more biti zavarovano z jamstvom Republike Slovenije ali občine.
6. Sklad ne zaračunava stroškov postopka dodelitve posojila. Stroški sklepanja posojilne pogodbe, sklenitve dodatka k posojilni pogodbi, zavarovanja posojila in vodenja posojila bremenijo upravičenca in so opredeljeni v Povabilu k oddaji vloge.
7. V kolikor upravičenec predčasno vrne posojilo, plača stroške predčasnega vračila v skladu s cenikom (Tarifni pravilnik Sklada), veljavnim v času predčasnega vračila.
8. Rok sklenitve posojilne pogodbe je do 30 dni od vročitve odločbe o dodelitvi posojila. Rok se lahko podaljša s soglasjem Sklada.
9. Če upravičenec, ki mu je bilo dodeljeno posojilo, ne bo pristopil k podpisu posojilne pogodbe v določenem roku, se bo upoštevalo, da je enostransko odstopil od dodelitve posojila in od sklenitve posojilne pogodbe.
4.5 Pogoji črpanja posojila
1. Črpanje posojila:
– upravičenec mora dokumentacijo za črpanje posojila pred izvedbo črpanja čim prej in najkasneje 5 delovnih dni pred iztekom roka posredovati Skladu. Vsi predloženi dokumenti morajo biti v skladu z določili javnega razpisa;
– se začne po ureditvi zavarovanja in podpisu posojilne pogodbe ter predložitvi:
– izpolnjenega in podpisanega zahtevka (original), ki vključuje tudi izjavo, da so vsa dokazila v skladu z določili javnega razpisa, da so kopije priloženih dokumentov enake originalom ter da so priloženi dokumenti verodostojni ter izdani skladno s pogodbami; 
– dokazila banke posojilodajalke o stanju dolga za posojilo, ki je predmet reprograma s specifikacijo stroškov (neodplačana glavnica, zapadle redne obresti in zakonsko določene zamudne obresti ter stroške predčasnega vračila posojila) z navedbo banke, njenega transakcijskega računa in sklica za nakazilo; 
– dokument banke, ki dokazuje, da upravičenec nima drugih neporavnanih obveznosti iz naslova reprograma (kar pomeni, da so poravnani neupravičeni stroški po tem javnem razpisu in razlika med zaprošeno vrednostjo posojila in stanjem dolga upravičenca, v kolikor je slednji večji od zaprošenega posojila). 
2. Rok črpanja dodeljenega posojila je do 30 dni od dneva sklenitve posojilne pogodbe. Ob utemeljenem razlogu lahko Sklad na prošnjo upravičenca rok tudi podaljša.
3. Če upravičenec v določenem roku ne bo na dogovorjeni način dostavil ustrezne dokumentacije za črpanje, se bo upoštevalo, da je enostransko odstopil od dodeljenega posojila.
4.6 Pogoji spremljanja in zaključka projekta
1. Rok za zaključek projekta se opredeli v odločbi o dodelitvi posojila in v posojilni pogodbi in ne sme biti daljši od trajanja moratorija na odplačevanje glavnice posojila. Projekt reprograma investicijskega posojila je zaključen, ko skupina strokovnjakov, sestavljena vsaj iz enega ali več predstavnikov javne službe kmetijskega svetovanja in vsaj enega člana Sklada ali s strani Sklada pooblaščene osebe, opravi zaključni ogled v celoti izvedenih aktivnosti na kmetiji in pripravi zaključno poročilo.
2. Upravičenec mora o učinkih reprograma posojila Skladu poročati še 2 leti po zaključnem poročilu, za kar se zaveže tudi v posojilni pogodbi in mora v ta namen posredovati izpolnjeni obrazec Poročilo o učinkih reprograma, in sicer za vsako preteklo leto do 30. 4. tekočega leta. V poročilih mora upravičenec poročati o projektu na način, da bodo doseženi cilji, zastavljeni v vlogi, prikazani iz tehnološkega in finančnega vidika. Sklad bo spremljal realizacijo ciljev s kazalniki učinkov dodeljenega posojila.
3. Upravičenec se v pogodbi zaveže, da bo hranil dokumentacijo v zvezi s projektom financiranja po tej pogodbi najmanj do dokončnega vračila posojila ter da bo Skladu in s strani Sklada pooblaščenim oglednikom ter predstavnikom javne službe kmetijskega svetovanja omogočil ogled kmetijskega gospodarstva z namenom spremljanja doseganja ciljev.
4. Upravičenec bo omogočil Skladu in s strani Sklada pooblaščenim osebam in ter predstavnikom javne službe kmetijskega svetovanja pregled dokumentacije ali ogled kmetijskega gospodarstva zaradi doseganja zastavljenih ciljev.
5. Sklad lahko od vlagatelja oziroma upravičenca na njegove stroške ali na stroške Sklada zahteva dodatno dokumentacijo (npr. izdelava strokovnega mnenja, preveritev zavarovanja …).
6. Sklad ima pravico odpovedati ali odložiti črpanje posojila in ne glede na pogodbeno dogovorjeni rok zapadlosti posojila odstopiti od posojilne pogodbe ter zahtevati predčasno vračilo posojila s pripadajočimi zamudnimi obrestmi po Zakonu o predpisani obrestni meri zamudnih obresti (Uradni list RS, št. 11/07), v kolikor ugotovi kršitve v skladu s 26. členom Splošnih pogojev Sklada ali določili javnega razpisa.
Vsebina vloge
1. Ustrezno izpolnjen in s strani odgovorne osebe podpisan ter žigosan Prijavni obrazec AR s prilogami. Prijavni obrazec mora biti izpolnjen skladno s priloženimi dokazili.
2. Priloge:
a. Obvezne priloge:
– s strani odgovorne osebe parafiran vzorec pogodbe;
– dokazila o ustreznosti vlagatelja za prijavljeni projekt;
– za kmetijska gospodarstva: 
– fotokopija dokumenta, ki dokazuje, da je kmetijsko gospodarstvo zavedeno v register kmetijskih gospodarstev; 
– v kolikor se vlagatelj ukvarja z dopolnilno dejavnostjo, predloži ustrezno dovoljenje za izvajanje te dejavnosti; 
– kopija celotne zadnje posredovane zbirne vloge za neposredna plačila Agenciji RS za kmetijske trge in razvoj podeželja; 
– dokazila o oddaji mleka v litrih v obdobju od 1. 1. 2016 do 31. 8. 2016, iz katerega je razvidna oddana količina mleka; 
– kopijo posojilne pogodbe o investicijskem posojilu; 
– amortizacijski načrt odplačevanja posojila, ki je predmet reprograma; 
– stanje dolga za posojilo, ki je predmet reprograma, ki ni starejše od enega meseca od oddaje vloge na Sklad; 
– zavezujočo izjavo banke, da soglaša oziroma je seznanjena z dejstvom, da vlagatelj vlaga vlogo za reprogram investicijskega posojila v prirejo mleka, da soglaša s predčasnim vračilom posojila in da bo sodelovala v postopku urejanja zavarovanja posojila Sklada, ki bo opredeljen v odločbi o dodelitvi posojila. Vzorec izjave je v prilogi prijavnega obrazca AR in je sestavni del vloge; 
– ter dodatno za kmetijska gospodarstva, ki so organizirana kot pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik: 
– Sklad bo iz baze AJPES-a za vlagatelja pridobil dokazila o njegovi registraciji. V kolikor podatki v AJPESU ne bodo dosegljivi oziroma bodo nepopolni ali neustrezni, jih bo moral vlagatelj predložiti sam, in sicer izpisek iz sodnega/poslovnega registra za pravne osebe ali izpis iz poslovnega registra za samostojne podjetnike, ne starejši od 30. 9. 2016, z označbo registrirane dejavnosti, skladne z javnim razpisom ter druga dokazila, iz katerih je razvidna registracija dejavnosti vlagatelja za prijavljeni projekt;
– nosilec kmetijskega gospodarstva mora priložiti pooblastilo morebitnih solastnikov kmetije ali porokov, da ga pooblaščajo kot vlagatelja vloge in se strinjajo z načrtovanim reprogramom;
– v primeru, da vlagatelj ni lastnik prostorov oziroma nepremičnine, kjer je lokacija projekta, ki je predmet reprograma, je potrebno priložiti kopijo pogodbe o najemu (z veljavnostjo najmanj do dokončanja vračila posojila) in soglasje lastnika(ov) k predvidenemu reprogramu;
– originalno potrdilo o plačanih davkih in drugih obveznostih, ki jim je potekel rok plačila, ki ga izda krajevno pristojna finančna uprava, ki ni starejše od meseca dni od dneva oddaje vloge na razpis;
– potrdilo o prometu na TRR iz naslova dejavnosti kmetijskega gospodarstva ter dohodkov nosilca kmetijske dejavnosti za obdobje enega leta, ki ni starejše od enega meseca od oddaje vloge na Sklad. Ta priloga je obvezna za kmete kot fizične osebe;
– dokazila iz katerih so razvidne letne obveznosti obstoječih finančnih obveznosti (posojil, leasingov, drugo), kot so npr. posojilne pogodbe, amortizacijski načrti, drugo;
– dokazilo o zaščiteni kmetiji, v kolikor ima kmetija takšen status;
– mnenje predstavnikov javne službe kmetijskega svetovanja, ki vključuje vsaj mnenje o tehnologiji pridelave krme, o zdravju in dobrobiti živali ter tehnologije reje s predlogi tehnoloških in ekonomskih ukrepov za izboljšanje stanja do konca trajanja moratorija, z namenom zagotavljanja likvidnostnega toka za čas vračanja posojila;
– predlog zavarovanja posojila v skladu z 2. točko podpoglavja 4.4 tega javnega razpisa, ki ga vlagatelj opredeli v prijavnem obrazcu AR in v ta namen priloži ustrezna dokazila.
b. Neobvezne priloge:
– zemljiško knjižni izpisek lokacije projektov, za katere je vlagatelj najel posojilo, ki je predmet reprograma, ki ne sme biti starejši od 1 meseca od oddaje vloge na razpis. V kolikor Sklad z.k. izpiskov ne bo mogel pridobiti iz uradnih evidenc, bo k temu pozval vlagatelja;
– kopija dokumenta, s katerim se dokazuje, da bo projekt na območju Triglavskega narodnega parka (9. člen Zakona o Triglavskem narodnem parku, Uradni list RS, št. 52/10). Obvezna priloga le v primeru, ko bo projekt na tem območju. Potrdilo vlagatelji pridobijo pri javnem zavodu Triglavski narodni park;
– kopija dokumenta, ki dokazuje, da je vlagatelj nosilec ekološkega certifikata (ekološka kmetija oziroma pridelovalec/predelovalec ekoloških proizvodov);
– potrdilo o izobrazbi vlagatelja, ki dokazuje, da ima vlagatelj vsaj 4. raven izobrazbe po registru kvalifikacij SOK (slovensko ogrodje kvalifikacij) iz področja kmetijstva, gozdarstva, ribištva ali veterinarstva;
– kopija certifikata NPK, povezanega s kmetijsko dejavnostjo, izdanega na ime vlagatelja;
– dokazilo, da je bila kmetija v zadnjih 5 letih prevzeta s strani mladega gospodarja do 40 let;
– dokazilo da je vlagatelj član mlade družine (za mlado družino se šteje družina z vsaj enim otrokom, v kateri nobeden od staršev ni star več kot 30 let ne glede na starost otrok, oziroma 35 let in še nobeden otrok v času te prijave ni šoloobvezen).
3. V kolikor neobvezne priloge ne bodo priložene, vlagatelji po kriterijih, za katere niso priložili dokazila, ne bodo prejeli točk.
4. Sklad lahko od vlagatelja zahteva tudi dodatno dokumentacijo na svoje ali vlagateljeve stroške.
Merila za ocenjevanje
1. Posamezni projekt lahko skupaj prejme 100 točk, po naslednjih kriterijih in podkriterijih:
– Lokacija projekta – 25 točk:
– stopnja razvitosti razvojne regije – 5 točk, 
– koeficient razvitosti občine za leto 2016 – 10 točk, 
– obmejna problemska območja – 10 točk. 
– Ocena vlagatelja – 60 točk:
– prihodki od oddaje mleka v strukturi prihodkov kmetijskega gospodarstva v letu 2015 – 40 točk, 
– kreditna sposobnost – 20 točk. 
– Dodatni kriteriji – 15 točk:
– certifikati – 5 točk, 
– drugi dodatni kriteriji – 10 točk. 
2. Postavljena merila za ocenjevanje vlog in kreditna ocena vlagatelja ne morejo biti predmet presoje s strani vlagatelja. Podrobnejša razdelitev meril je objavljena v Prilogi razpisne dokumentacije.
3. Da se projekt uvrsti v nadaljnjo obravnavo, mora doseči vsaj 40 točk od skupno 100 točk in pridobiti vsaj 30 točk iz ocene vlagatelja. Vlagatelj lahko pridobi dodatnih 10 točk v primeru, da se projekt nahaja na območju Triglavskega narodnega parka (v nadaljevanju: TNP), v kolikor sta predhodno izpolnjena kriterija za uvrstitev projekta v nadaljnjo obravnavo.
Obravnava vlog
7.1 Način obravnave vlog
1. Obravnava vlog se izvaja v skladu s Splošnimi pogoji Sklada.
2. Prispele vloge obravnava Komisija za pregled in obravnavo vlog (v nadaljevanju: komisija), ki jo imenuje direktor Sklada. Komisija bo o odpiranju vlog in predlogu za izbor upravičencev vodila zapisnik. Podatki iz posamezne vloge so uradna tajnost. Komisija lahko s soglasjem direktorja Sklada k svojemu delu povabi tudi zunanje ocenjevalce in strokovnjake iz delovnega področja razpisa.
3. Odpiranje vlog je najkasneje tretji dan po izteku roka za oddajo vlog. Odpiranje ni javno.
4. Vloge morajo ob oddaji obvezno vsebovati prijavni obrazec in posojilno pogodbo, ki je predmet reprograma, sicer se zavržejo kot nepopolne.
5. Vlagatelje nepopolnih vlog bo komisija v roku 8 dni od odpiranja vlog pisno pozvala k dopolnitvi.
6. Vloge, ki jih vlagatelji v roku 8 dni od dneva prejema poziva za dopolnitev ne dopolnijo, se kot nepopolne zavržejo.
7. Prehitro in prepozno prispele vloge, se zavržejo.
8. Vloge, ki ne bodo ustrezale razpisnim pogojem ali ne bodo ustrezno dopolnjene, bodo kot neutemeljene zavrnjene.
9. Vloge, ki se ne uvrstijo v obseg razpisanih sredstev, se kot neutemeljene zavrnejo. V kolikor za zadnjo vlogo ne bo razpoložljivih sredstev v zaprošeni višini, se vloga kot neutemeljena zavrne, sredstva pa ostanejo nerazdeljena.
10. Komisija bo v skladu z javnim razpisom obravnavala vse popolne vloge, ki bodo prispele pravočasno oziroma bodo dopolnjene v predpisanem roku. Popolne vloge pridobijo najmanj 2 oceni na podlagi meril za ocenjevanje, navedenih v 6. poglavju. Komisija bo vlogi dodelila povprečno oceno obeh ocen in jih po številu točk uvrstila na seznam. Financirane bodo popolne vloge z največjim številom točk do porabe razpisanih sredstev.
11. V kolikor bodo vloge po ocenjevanju dosegle enako število točk, bo prednost imela vloga, ki je bila popolna prva, pri čemer se upošteva datum in ura oddaje vloge ali dopolnitve vloge priporočeno po pošti ali osebno v tajništvu na sedežu Sklada. Pri dveh ali več istočasno oddanih popolnih vlogah z enakim številom točk, bo imela prednost vloga, pri kateri ima vlagatelj po reprogramu posojila boljšo kreditno sposobnost. V kolikor bo tudi ta enaka, ima prednost vloga za projekt, ki se izvaja v občini z nižjim koeficientom razvitosti občine.
7.2 Obvestilo o rezultatih obravnave vlog
1. Vlagatelji bodo o obravnavi vlog pisno obveščeni z odločbo, praviloma v roku do 75 dni od datuma odpiranja vlog.
2. Na podlagi predloga komisije o izdaji odločb odloči direktor Sklada.
3. Odločba o dodelitvi posojila vsebuje opredelitev ustreznosti zavarovanja in navodilo o načinu sklenitve posojilne pogodbe, ki vsebuje kraj, rok in potrebno dokumentacijo za sklenitev pogodbe.
4. Zoper odločbo Sklada ni pritožbe, dovoljen je upravni spor.
Slovenski regionalno razvojni sklad 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti