Uradni list

Številka 29
Uradni list RS, št. 29/2016 z dne 22. 4. 2016
Uradni list

Uradni list RS, št. 29/2016 z dne 22. 4. 2016

Kazalo

Ob-1959/16, Stran 938
Na podlagi Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo (Uradni list RS, št. 77/07 UPB1, 56/08, 4/10, 20/11, 100/11, 111/13), v skladu s Pravilnikom o izvedbi javnega poziva in javnega razpisa za izbiro kulturnih programov in kulturnih projektov (Uradni list RS, št. 43/10), Sklepom o imenovanju strokovnih komisij na področju kulture v Mestni občini Maribor (št. 03201-7/2016-4) ter Sklepom o izvedbi javnega razpisa št. 41001-2014/2016-1, objavlja Mestna občina Maribor
javni razpis 
za izbiro kulturnih projektov ter mednarodnih kulturnih projektov, ki jih bo v letu 2016 sofinancirala Mestna občina Maribor (v nadaljevanju: projektni razpis JPR-KUL-2016)
Naziv in sedež naročnika: Mestna občina Maribor, Ulica heroja Staneta 1, 2000 Maribor.
1. Predmet razpisa, razpisna področja, cilji in postopek razpisa
Predmet razpisa je izbira kulturnih projektov (v nadaljevanju: projekti) mariborskih javnih, nevladnih in zasebnih kulturnih organizacij in posameznikov, ki bodo izvedeni v letu 2016 na območju Mestne občine Maribor ter mednarodnih kulturnih projektov (v nadaljevanju: mednarodni projekti) mariborskih nevladnih organizacij, izvedenih v letu 2016, ki jih bo Mestna občina Maribor sofinancirala.
Dejavnosti in dogodki s področja izobraževanja, vključno z izobraževanjem o dejavnostih na področju kulture (delavnice, seminarji, razne šole ipd.), osrednji in spremljevalni programi ob podelitvah nagrad ter proslavljanju obletnic, obeležitvah praznikov, drugih dogodkov in podobno, niso predmet tega razpisa.
Razpis se nanaša na naslednja področja ustvarjanja in posredovanja javnih kulturnih dobrin: uprizoritvene umetnosti, glasbene umetnosti, likovne umetnosti, intermedijske umetnosti, literatura in založništvo, kulturna dediščina ter film in avdiovizualne dejavnosti.
Mestna občina Maribor bo projekte in mednarodne projekte na tem razpisu izbirala za sofinanciranje v skladu z naslednjimi dolgoročnimi cilji: zagotavljanje kakovosti ponudbe kulturnih dobrin, povečevanje dostopnosti kulturnih dobrin na območju Mestne občine Maribor ter predstavljanje mariborske ustvarjalnosti v mednarodnem okolju in sodelovanje z le-tem.
Mestna občina Maribor bo izbrala predloge za sofinanciranje projektov po postopku, ki ga določata Pravilnik o izvedbi javnega poziva in javnega razpisa za izbiro kulturnih programov in kulturnih projektov (Uradni list RS, št. 43/10) in Sklep o imenovanju strokovnih komisij na področju kulture v Mestni občini Maribor (št. 03201-7/2016-4).
Vsi uporabljeni izrazi, zapisani v moški slovnični obliki, so uporabljeni kot nevtralni za moške in ženske.
2. Opredelitve pojmov
– Nevladna kulturna organizacija v tem razpisu zajema pravne osebe, ki so društva, ustanove, zavodi in druge nevladne organizacije ter gospodarske organizacije, ki so registrirane za opravljanje kulturno – umetniških dejavnosti ter posredovanje kulturnih dobrin v Sloveniji.
– Posamezniki so fizične osebe, ki delujejo na razpisnih področjih in so avtorji prijavljenega projekta.
– Samozaposleni na področju kulture so fizične osebe, vpisane v razvid samozaposlenih v kulturi pri Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije.
– Javni zavodi so pravne osebe, ustanovljene s strani Mestne občine Maribor ali države, registrirane za opravljanje javne službe s področja kulture.
– Projekt je posamična kulturna aktivnost, ki je po vsebini, zasnovi in obsegu zaključena celota in bo izvedena na območju Mestne občine Maribor v letu 2016, njegovo vsebino in celotni obseg je mogoče razbrati iz prijaviteljevega izpolnjenega prijavnega obrazca, vsebinske utemeljitve in obveznih prilog.
– Mednarodni projekt v tem razpisu označuje pripravo in izvedbo kulturnega projekta prijavitelja v letu 2016, ki je bodisi koprodukcijski projekt s koproducentom iz druge države oziroma gostovanje produkcije v tujini. Če v besedilu razpisa razlika ni posebej izpostavljena, se v nadaljevanju s pojmom »projekt« označuje tudi »mednarodni projekt«.
– Upravičene osebe so vsi prijavitelji projektov, ki izpolnjujejo razpisne pogoje.
– Prijavitelj projekta je obravnavan kot odgovorni izvajalec projekta, ki izpolnjuje vse pogoje za sodelovanje na razpisu in bo v morebitni sklenjeni pogodbi naveden kot pogodbena stranka.
– Odgovorna oseba prijavitelja je odgovorni nosilec projekta oziroma mednarodnega projekta, ki vsebinsko in poslovno predstavlja in zastopa organizacijo, ki se prijavlja na razpis, oziroma je samozaposleni na področju kulture, če je sam prijavitelj, ali je posameznik v vlogi avtorja, če je sam prijavitelj.
– Predprodukcija in produkcija zajemata vse faze priprave in izvedbe kulturnega dogodka, izdelave umetniškega dela ali drugega kulturnega predmeta, v primeru avdiovizualnega ustvarjanja pa pripravo in izdelavo umetniškega dela do vključno snemanja.
– Postprodukcija zajema pripravo in realizacijo mednarodnih gostovanj umetniškega dogodka oziroma v primeru avdiovizualnega ustvarjanja faze produkcije projekta po zaključenem snemanju (v tem razpisu se upošteva samo na določenih razpisnih področjih).
– Koprodukcija je enakovreden odnos dveh ali več izvajalcev, ki združijo ustvarjalne potenciale in sredstva za izvedbo skupnega projekta. Koprodukcija pomeni, da so vsi partnerji odgovorni za realizacijo projekta, prijavitelj koprodukcije pa je le eden (izvršni producent) in mora imeti sedež v Mestni občini Maribor, v primeru mednarodnih projektov in gostovanj v tujini, pa je lahko izvršni producent (gostitelj) partner iz tujine. Na področju založništva se uporablja termin sozaložništvo. Koprodukcijska oziroma sozaložniška razmerja praviloma ureja podpisana pogodba, v kateri so jasno opredeljene odgovornosti in dolžnosti posameznega partnerja ter natančno razmejene vse obveznosti (finančne, vsebinske, kadrovske, izvedbene). Podpisana pogodba ali primerljiv dokument med koprodukcijskimi partnerji je obvezna priloga k prijavi koprodukcijskega projekta.
– Soorganizatorstvo je odnos prijavitelja kot nosilca projekta (mednarodnega projekta) in drugih soorganizatorjev, ki s svojimi deleži (prostori, kadri, storitve, tehnična podpora in druga sredstva) pristopijo k realizaciji projekta. Vložek soorganizatorjev je finančno ovrednoten, pravice, odgovornosti in dolžnosti za izvedbo projekta (mednarodnega projekta) pa nosi izključno izvajalec – prijavitelj. Podpisana izjava soorganizatorja je obvezna priloga k prijavi, če prijava navaja soorganizatorje. Velja tudi za sozaložništvo.
– Upravičeni stroški so stroški, ki izpolnjujejo pogoje tega razpisa in se v tem razpisu priznavajo kot finančna vrednost projekta.
– Nepridobitni projekt je projekt, katerega lastni prihodki (npr. od vstopnin, avtorskih pravic, sponzorjev, koproducentov itd.) skupaj s prihodki prijavitelja za ta projekt iz javnih sredstev (proračun države, občin, javnih zavodov, sredstva iz razpisov EU ipd.) ne presegajo odhodkov za upravičene stroške projekta.
– Komercialna usmeritev v tem razpisu označuje pomembno prisotnost vsebin, ki dajejo prednost potrošniškemu razumevanju kulture in umetnosti ter se pred umetniško vrednostjo in strokovno konsistentnostjo primarno prilagajajo konzumnemu aspektu ustvarjalnosti.
– Finančna uravnoteženost projekta (mednarodnega projekta) pomeni uravnoteženost upravičenih stroškov projekta z njegovim obsegom in vsebino (zlasti glede cenovne primernosti in stroškovne učinkovitosti) in da so prihodki enaki odhodkom.
3. Opredelitve razpisnih področij
3.1. Uprizoritvene umetnosti
Razpisno področje obsega produkcijo različnih oblik, praks in izrazov gledališke ustvarjalnosti od dramskega, lutkovnega, ambientalnega in pouličnega gledališča, eksperimentalne in raziskovalne gledališke prakse ter sodobni ples in fizično gledališče. Produkcija so projekti, katerih premiera bo realizirana v letu 2016.
3.2. Glasbene umetnosti
Projektni razpis obsega produkcijo in poustvarjanje izvirnih glasbenih del ter produkcijo in organizacijo koncertov, koncertnih ciklov, festivalov in dogodkov na področju umetniške (klasične) glasbe, etno glasbe, sodobnih glasbenih zvrsti (elektronska, elektroakustična, improvizirana glasba, jazz, rock…), balet, glasbeno-scensko, zborovsko in folklorno ustvarjanje ter nepridobitno glasbeno založništvo – izdaje nosilcev zvoka, ki se obvezno zaključijo s predstavitvenim koncertom. Projekt mora biti zaključen v letu 2016. Koncertni ciklus mora obsegati najmanj pet koncertov, festival mora sestavljati najmanj sedem koncertov v strnjenem časovnem obdobju.
3.3. Vizualne umetnosti
Projektni razpis obsega produkcijo umetniških del in organizacijo razstav, enovito (tematsko ali konceptualno) zasnovanih razstavnih ciklov, začasnih projektnih in razstavnih prostorov (odprti ateljeji), intervencij v javnem prostoru in ostalih projektov s področja tradicionalnih in sodobnih likovnih zvrsti, vključno s svetlobnim oblikovanjem, videom, fotografijo, ilustracijo, stripom, arhitekturo in oblikovanjem. Predmet razpisa niso oblikovanja spletnih strani in projekti namenjeni trženju.
3.4. Intermedijske umetnosti
Projektni razpis obsega produkcijo in organizacijo umetniških projektov, ki temeljijo na ustvarjalni, reflektivni in raziskovalni uporabi novih (informacijskih, komunikacijskih) tehnologij, in segajo tudi na presečišče umetnosti in znanosti. V praksi se najbolj pogosto manifestirajo kot intermedijska instalacija, razstava in interaktivni performans ter intervencija v javnem prostoru.
3.5. Knjiga
Projektni razpis obsega izdajo izvirnih knjižnih leposlovnih, esejističnih in kritiških del s področja kulture, izdajo izvirnih del iz humanističnih ved, še posebej del o literaturi, umetnosti in kulturi, in izvedbo projektov, ki bistveno prispevajo k razvijanju bralne kulture ter uveljavitvi in promociji literarne ustvarjalnosti.
3.6. Film in avdiovizualne dejavnosti
Projektni razpis obsega izvedbo projektov, ki pomembno prispevajo k uveljavitvi in promociji avdiovizualne kulture in ne temeljijo na informativnih, razvedrilnih in propagandnih namenih. Avdiovizualna (v nadaljevanju: AV) dela so v tem razpisu razumljena kot avtonomna umetniška dela in ne kot likovna dela, izobraževalno sredstvo ali dokument o drugih prireditvah oziroma dogodkih. Predmet sofinanciranja je produkcija ustvarjalnih filmskih in video izdelkov, del na področju televizijskega umetniškega ustvarjanja ter umetniških projektov, namenjenih prikazu izključno preko svetovnega spleta, ki so zaključena in enovita avdiovizualna dela. Predmet sofinanciranja so tudi projekti oziroma dogodki, ki pomembno prispevajo k predstavitvi in popularizaciji filmske in avdiovizualne kulture nasploh (festivali, filmski cikli ipd.). Predmet sofinanciranja so lahko, če še niso bili sofinancirana s strani Mestne občine Maribor ali iz drugih javnih virov, tudi stroški postprodukcije avdiovizualnih del (od faze montaže po zaključenem snemanju – razen stroškov marketinga, prezentacij in distribucije), oziroma stroški predprodukcije in produkcije do faze zaključenega snemanja. V prvem primeru mora biti projekt končan v letu 2016, v drugem pa mora prijavitelj do 31. 12. 2016 predložiti posneti grobi material, dokončano delo pa posredovati do 31. 10. 2017. Sofinanciranje predprodukcije ali postprodukcije ne velja za dogodke kot so festivali, filmski cikli ipd.
3.7. Kulturna dediščina
Projektni razpis obsega produkcijo projektov, vključno s knjižnimi izdajami s področja kulturne dediščine, s katerimi se razvija stroka ter razvija pozitiven odnos okolja do kulturne dediščine. Razpis prav tako obsega organizacijo razstav, s katerimi se javnosti predstavlja premična kulturna dediščina in arhivsko gradivo. Predmet razpisa niso dejavnosti, ki sodijo v okvir izvajanja javne službe varstva kulturne dediščine.
3.8. Mednarodni projekti
Mednarodni projekti so možni na vsakem od razpisnih področij 3.1. do 3.7. in ne predstavljajo posebnega razpisnega področja. Za mednarodne projekte v tem razpisu šteje:
– produkcija projekta s koproducentom ali z več koproducenti iz druge države, ki sofinancira(jo) vsaj 40 % upravičenih stroškov prijavitelja v tem projektu (stroškov produkcije prijavitelja), vrednost mednarodnega projekta v tem razpisu predstavlja vrednost izvedbe prijaviteljevega dela projekta; v primeru, da koprodukcija poteka v tujini, mora biti sestavni del projekta ponovitev dogodka ali javna predstavitev predmeta produkcije v Mestni občini Maribor;
– postprodukcija – gostovanje produkcije prijavitelja v tujini, če je bila premierna izvedba produkcije izvedena na območju Mestne občine Maribor ter organizator (gostitelj) gostovanja v tujini sofinancira vsaj 40 % stroškov, ki so upravičeni stroški gostovanja projekta.
Projekt v tem razpisu še ne izpolnjuje pogojev za mednarodni projekt, če v projektu prijavitelja sodelujejo tudi tuji umetniki oziroma strokovnjaki iz drugih držav.
4. Upravičene osebe in pogoji za sodelovanje na razpisu
4.1. Upravičene osebe:
– nevladne in zasebne organizacije, ki so registrirane za opravljanje različnih kulturno umetniških dejavnosti, dejavnosti s področja kulturne dediščine ali za posredovanje kulturnih dobrin, so poslovno sposobne (nimajo blokiranih računov ali prepovedi poslovanja) in imajo sedež v Mestni občini Maribor.
– samozaposleni na področju kulture, ki so vpisani v razvid Ministrstva za kulturo RS in imajo stalno ali začasno prebivališče v Mestni občini Maribor;
– posamezniki, ki so samostojni avtorji prijavljenega projekta, s stalnim ali začasnim prebivališčem v Mestni občini Maribor, pri čemer se v tem razpisu kot avtorstvo ne upošteva idejnih zasnov prireditev, jubilejnih in drugih dogodkov, delavnic ipd. Avtorstvo prav tako ne zajema produkcije in organizacije projektov oziroma dogodkov; avtorstvo projekta v tem razpisu vključuje tudi poustvarjalne umetniške dejavnosti;
– javni zavodi, ki imajo sedež v Mestni občini Maribor, so registrirani za izvajanje dejavnosti s področja varstva kulturne dediščine in katerih prijavljeni projekti niso sofinancirani v sklopu njihovih rednih dejavnosti, ki jih financirata Mestna občina Maribor ali država. Omenjeni javni zavodi lahko podajo vloge samo na razpisno področje »Kulturna dediščina«.
Vloge prijaviteljev, ki niso upravičene osebe oziroma ne izpolnjujejo zgornjih pogojev, bodo izločene iz postopka ocenjevanja in zavržene.
4.2. Vloge na razpis lahko vložijo upravičene osebe, ki izpolnjujejo naslednje pogoje:
– Prijavitelj nima neporavnanih finančnih obveznosti do Mestne občine Maribor.
– Prijavitelj ima v primeru, da je bil v zadnjih treh letih pogodbena stranka Mestne občine Maribor, na dan oddaje vloge izpolnjene pogodbene obveznosti do Mestne občine Maribor iz teh pogodb.
– Prijavitelj dovoljuje zbiranje in hranjenje podatkov o svoji osebi ter formalnih podatkov o prijavljenem projektu z namenom vodenja razpisa in objave rezultatov razpisa na spletni strani Mestne občine Maribor, skladno s predpisi o dostopnosti informacij javnega značaja in o varstvu osebnih podatkov.
– Prijavitelj mora imeti urejene avtorske pravice za izvajanje prijavljenega projekta.
– Odgovorna oseba prijavitelja ni kaznovana ali v postopku zaradi kršenja določb Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije – ZintPK (Uradni list RS, št. 69/11 – UPB 2, 81/13), niti nima omejitve poslovanja na podlagi tega zakona.
Prijavitelj poda izjavo o izpolnjevanju pogojev s podpisano izjavo v predpisanem prijavnem obrazcu. Vloge prijaviteljev, ki ne bodo podpisali izjave o izpolnjevanju zgornjih pogojev, bodo izločene iz postopka ocenjevanja in zavržene. Če bi bilo neizpolnjevanje pogojev ugotovljeno naknadno, bodo vloge iz razpisnega postopka izločene naknadno. V primeru ugotovitve kršitev zgornjih pogojev v času do zaključka izvedbe projekta, bo prekinjena pogodba o sofinanciranju projekta.
4.3. Drugi pogoji in omejitve za prijavitelje:
– Prijavitelji, ki bodo na podlagi javnega razpisa Mestne občine Maribor JPRJI-KUL-2016-2018 izbrani za sofinanciranje programa v javnem interesu in bodo izbrani za sofinanciranje v višini 25.000 ali več EUR v letu 2016, so upravičeni do kandidiranja za sredstva sofinanciranja v tem razpisu le za mednarodne projekte. Druge vloge teh prijaviteljev za sofinanciranje projektov bodo, ko bodo znani rezultati razpisa JPRJI-KUL-2016-2018, umaknjene iz obravnave in zavržene, oziroma bodo obravnavane, če prijavitelji odstopijo od kandidature na navedenem programskem razpisu. Enaka omejitev in pogoji veljajo tudi za organizacije, ki so ali bodo v letu 2016 sofinancirane na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje mladinskih dejavnosti v Mestni občini Maribor (JRSMD-NMC-2016) v višini 20.000 ali več EUR.
4.4. Omejitve in pogoji, ki jih morajo izpolnjevati prijavljeni projekti in mednarodni projekti:
– Prijavljen projekt mora biti izveden v letu 2016. Izjema je postprodukcija avdiovizualnih umetniških del, kadar je razdelitev na fazi produkcije in postprodukcije utemeljena. V takem primeru ob prijavi za sofinanciranja produkcije, postprodukcija, ki sledi v letu 2017, ni del sofinanciranja po tem razpisu, v primeru vloge za sofinanciranje zgolj postprodukcije pa mora biti izpolnjen pogoj, da produkcija ni bila sofinancirana iz sredstev Mestne občine Maribor in je bila izvedena v letu 2015 ali prej.
– Prijavljen projekt mora biti izveden na območju Mestne občine Maribor; v primeru projektov, ki so sestavljeni iz več dogodkov, velja, da mora biti na območju Mestne občine Maribor izvedena premiera oziroma osrednji dogodek projekta; v primeru prijave postprodukcije je morala biti premiera projekta izvedena na območju Mestne občine Maribor. Pogoj izvedbe v Mestni občini Maribor ne velja v primeru prijave mednarodnih kulturno-umetniških projektov in gostovanj lastne kulturne produkcije v tujini.
– Za vsa razpisna področja velja, da mora predlagani projekt, če temelji na ustvarjanju izvirnega umetniškega dela ali kulturnega predmeta oziroma dogodka, vključevati tudi njegovo javno objavo, predstavitev, oziroma izvajanje.
– Prijavitelj ne more prijaviti projekta, ki ga je že prijavil drug izvajalec; v takem primeru se upošteva časovni vrstni red prijav.
– Prijavitelj ne more prijaviti enake vsebine v več prijavljenih projektih. V takem primeru bodo zavržene vse vloge izvajalca z enakimi vsebinami.
– Kot neustrezen bo obravnavan prijavljen projekt, katerega vsebina je bila sofinancirana na podlagi drugih oziroma prejšnjih razpisov ali pozivov oziroma iz interventnih sredstev za sofinanciranje kulturnih projektov Mestne občine Maribor.
– Za prijavitelje, ki bodo izbrani na javnem razpisu Mestne občine Maribor za sofinanciranje kulturnih programov (JPRJI-KUL-2016-2018), in sofinanciranje ne bo preseglo omejitev iz točke 4.3., velja, da stroški prijavljenega projekta v tem razpisu ne smejo biti vključeni v stroške sofinanciranega programa iz razpisa JPRJI-KUL-2016-2018.
– Zaprošeni znesek sofinanciranja ne sme presegati 60 % vrednosti upravičenih stroškov posameznega projekta.
Vloge s prijavljenimi projekti, za katere bo ugotovljeno neizpolnjevanje zgornjih pogojev, bodo obravnavane kot neupravičene oziroma neustrezen projekt in bodo izločene iz postopka ocenjevanja ter zavržene.
V primeru, da Mestna občina Maribor naknadno zahteva originalna dokazila o izpolnjevanju posameznih pogojev iz točke 4, jih mora prijavitelj dostaviti v zahtevanem roku. Neodzivnost prijavitelja je razlog za izločitev vloge iz postopka ocenjevanja in za njeno zavrženje.
5. Omejitve števila vlog in števila sofinanciranih projektov ter mednarodnih projektov
Mestna občina Maribor bo v postopkih tega razpisa izbrala za sofinanciranje največ 120 projektov.
Nevladne in zasebne kulturne organizacije lahko na posamezno razpisno področje podajo največ tri vloge za sofinanciranje kulturnih projektov, pri čemer lahko na vsa razpisna področja podajo skupaj največ šest vlog.
Samozaposleni v kulturi lahko na posamezno razpisno področje podajo največ dve vlogi, pri čemer lahko na vsa razpisna področja skupaj podajo največ tri vloge.
Posameznik lahko poda največ eno vlogo in ne za sofinanciranje mednarodnega projekta.
Javni zavodi lahko podajo največ dve vlogi in to izključno na razpisno področje »Kulturna dediščina«.
V primeru, da se prijavitelj prijavi na ta razpis z več vlogami, kot jih določajo navedeni pogoji, se obravnavajo prvo prispele vloge, vse vloge prijavitelja nad omejenim številom se neodprte zavržejo iz razloga neizpolnjevanja pogojev (kot presežne vloge).
6. Omejitve višine sofinanciranja
Za sofinanciranje posameznega projekta velja, da je lahko odobren znesek sofinanciranja v tem razpisu največ 10.000 evrov ter ne more presegati 60 % upravičenih stroškov projekta.
Za sofinanciranje mednarodnih projektov velja, da koproducent oziroma gostitelj ali organizator gostovanja iz druge države sofinancira vsaj 40 % skupnih upravičenih stroškov, ki so povezani z vsebino prijavljenega projekta.
Skupen znesek sofinanciranja vseh izbranih projektov posameznega prijavitelja v tem razpisu je lahko največ 25.000 evrov. V primeru preseganja te kvote bodo prijavitelji pozvani k uskladitvi predloga sofinanciranja za posamezen izbrani projekt. Če se k pozivu k uskladitvi ne bodo odzvali, se bo predlog sofinanciranja vsakega posameznega projekta znižal sorazmerno z odstotkom presežene kvote.
7. Upravičeni stroški sofinanciranja
Mestna občina Maribor bo izbranim prijaviteljem sofinancirala le upravičene stroške prijavljenega projekta. Upravičeni stroški so stroški, ki izpolnjujejo navedene pogoje:
– so neposredno povezani s prijavljenim projektom in so nujno potrebni za uspešno pripravo in izvedbo projekta,
– niso vezani na splošno delovanje prijavitelja,
– prijavitelj jih je napovedal v prijavi projekta,
– so lahko tudi nepredvideni nujni stroški, povezani izključno z izvajanjem prijavljenega projekta do največ 5 % vrednosti načrtovanih upravičenih stroškov projekta,
– so skladni z načeli dobrega finančnega poslovanja, zlasti glede cenovne primernosti in stroškovne učinkovitosti,
– so/bodo dejansko nastali,
– so/bodo prepoznavni in preverljivi na osnovi izvirnih dokazil,
– v primeru mednarodnega projekta, v katerem sodeluje več partnerjev in ga sestavlja več vsebin, dogodkov, sklopov itd. so povezani z vsebinami prijavljenega projekta prijavitelja,
– v primeru večletnega mednarodnega projekta so upravičeni stroški izvajanja projekta v letu 2016,
– niso predmet sofinanciranja iz drugih razpisov Mestne občine Maribor.
Neupravičeni stroški projekta vedno predstavljajo breme, ki ga nosi prijavitelj projekta.
Prijavitelj je dolžan v vlogi navesti vse predvidene vire financiranja.
Če so skupni predvideni oziroma realizirani prihodki prijavitelja za ta projekt večji od predvidenih izdatkov za upravičene stroške projekta, se ustrezno zmanjša delež sredstev Mestne občine Maribor.
8. Obdobje financiranja in obdobje za porabo dodeljenih sredstev
Dodeljena proračunska sredstva za izbrane projekte morajo biti porabljena v proračunskem letu 2016 za projekte izvedene v letu 2016.
Za projekte na področju filma in avdiovizualne dejavnosti, kadar je utemeljena fazna izvedba projekta, lahko prijavitelj kandidira za sofinanciranje faze predprodukcije in produkcije, faza postrodukcije pa se lahko zaključi v naslednjem letu do vključno 31. 10. 2017, v primeru kandidiranja za sofinanciranje le stroškov postprodukcije v letu 2016, pa je pogoj, da je bila produkcija izvedena do 31. 12. 2015 in ni bila sofinancirana iz sredstev Mestne občine Maribor.
9. Predvidena višina razpoložljivih sredstev za leto 2016
Ker v času priprave tega razpisa proračun Mestne občine Maribor še ni sprejet, so predvidena razpisna sredstva okvirna, dokončno pa bodo zneski za posamezna razpisna področja tega razpisa določeni s sklepom župana po sprejetju proračuna za leto 2016. Predvidoma bo okvirna višina sredstev na proračunski postavki za sofinanciranje izbranih programov v tem javnem razpisu 271.600 evrov na proračunski postavki 126700 Projekti in akcije v kulturi.
10. Odločanje o višini sofinanciranja glede na sprejetje proračuna: če proračun Mestne občine Maribor za leto 2016 v času poteka tega razpisa ne bo sprejet, bo pred sprejetjem proračuna razpisni postopek izpeljan do izbire projektov. Predvideni zneski sofinanciranj izbranih projektov bodo v takem primeru predstavljali točkovno ovrednotenje projektov. V primeru nižjih proračunskih sredstev od predvidenih lahko pride do sorazmernega nižanja vrednosti točke. Projektom, ki bodo s tem razpisom izbrani za sofinanciranje, bo odločba o sofinanciranju za leto 2016 izdana po sprejetju proračuna.
11. Razpisni kriteriji
Projekti in mednarodni projekti
Št.
Kriterij
Točke
Pogoj
1.
Kriteriji ocenjevanja prijavitelja
do 20
1.1
Reference prijavitelja in sodelujočih v izvedbi projekta (upošteva se reference prijavitelja in sodelujočih iz projektov v zadnjih 3 letih (na področju kandidiranja), kot so uspešna izvedba, kritike, odmevi, objave v medijih, recenzije preteklih projektov, priznanja, nagrad; v primeru mednarodnega projekta tudi prepoznavnost mednarodnega koproducenta oziroma organizatorja gostovanja v tujini)
0–20
/
2.
Kriteriji ocenjevanja vsebine in izvedbe projekta (mednarodnega projekta)
do 100
2.1
Kakovost in strokovna utemeljenost projekta (upošteva se izvirna zasnova projekta in ustvarjalni pristop, umetniška/strokovna utemeljenost, aktualnost in angažiranost projekta, strokovna ustreznost, izvedljivost; v primeru mednarodnega projekta tudi dodana vrednost mednarodne koprodukcije)
0–70
min. 40
2.2
Kakovost predstavitve projekta v prijavi (upošteva se strokovna konsistentnost prijave, celovitost predstavitve projekta, preglednost, razumljivost, priloge smiselno dopolnjujejo navedbe v prijavi…)
0–10
/
2.3
Programska umestitev projekta oziroma pričakovani učinki mednarodnega projekta (ocenjuje se dopolnjevanje in zaokroževanje kulturne ponudbe v Mariboru; v primeru mednarodnih koprodukcijskih projektov, ki se izvajajo v tujini in gostovanj v tujini se ocenjuje pomen projekta za Maribor, za prijavitelja ter učinkovanje v mednarodnem prostoru.)
0–10
/
2.4
Dostopnost projekta (ocenjuje se javna narava projekta, informiranje ciljnih publik, različni načini in oblike omogočanja dostopnosti projekta različnim skupinam uporabnikov …) 
0–10
/
2.5
Komercialna usmerjenost projekta (uspešno pridobivanje lastnih sredstev na trgu je pozitiven element, z odbitkom točk pa se ocenjuje obseg prisotnosti vsebin, ki dajejo prednost potrošniškemu razumevanju kulture in umetnosti pred umetniško vrednostjo in strokovno konsistentnostjo ter se primarno prilagajajo konzumnemu aspektu ustvarjalnosti)
0– -15
min. -5
3.
Kriteriji ocenjevanja ustreznosti finančnega načrtovanja
do 25
3.1
Projekt je realno finančno ovrednoten in uravnotežen (upošteva se stopnja preglednosti, ekonomičnosti in realne zasnove projekta na prihodkovni in odhodkovni strani)
0–15
min. 5
3.2
Delež lastnih sredstev prijavitelja oziroma drugih sredstev v načrtovanih sredstvih za izvedbo projekta, ki ne izvirajo iz proračuna Mestne občine Maribor (upošteva se stopnja zagotavljanje drugih javnih in lastnih sredstev za izvedbo projekta, v primeru mednarodnega projekta se ocenjuje tudi finančna udeležba koproducenta iz druge države)
0–10
Možno število točk
145
12. Uporaba kriterijev
Strokovne komisije za posamezna razpisna področja bodo pravočasne in popolne vloge upravičenih oseb, ki izpolnjujejo z razpisom določene pogoje, obravnavale na podlagi razpisnih kriterijev.
Doseganje kriterijev iz točke 11 se ovrednoteni s točkami. Najvišje možno število točk je 145. V izbor za sofinanciranje bodo uvrščeni projekti z ocenitvijo izpolnjevanja razpisnih kriterijev znotraj razpisnega področja in sicer po številu doseženih točk ob doseženih pogojih minimalnega števila točk pri posameznih kriterijih, kjer je tak pogoj določen. Število prejetih točk pri posameznih kriterijih med različnimi razpisnimi področji ni primerljivo. V primeru enakega števila točk znotraj razpisnega področja imajo prednost tisti projekti, ki imajo boljšo oceno pri kriterijih iz sklopa 2, v nadaljnjem primeru enakega števila točk pa tisti projekti, ki imajo višje ocenjen kriterij 2.1.
13. Razpisni rok: razpis se prične 22. 4. 2016 in zaključi 23. 5. 2016.
14. Razpisna dokumentacija
Razpisna dokumentacija obsega:
– besedilo razpisa,
– prijavni obrazec za posamezno razpisno področje z opredelitvijo razpisnega področja in navedbo obveznih prilog (obrazec št. 1 – A, B, C, D, E, F, G),
– obrazec z izjavami predlagatelja (obrazec št. 2),
– izjava o izključnem avtorstvu projekta (za prijavitelje posameznike) (obrazec št. 3),
– oprema ovojnice (obrazec št. 4),
– vzorec pogodbe (obrazec št. 5).
Prijavitelj projekta mora v vlogi na razpis predložiti naslednjo dokumentacijo:
– v celoti izpolnjen (podpisan, ustrezno potrjen oziroma žigosan) prijavni obrazec (obrazec št. 1),
– obvezne priloge, navedene v prijavnemu obrazcu,
– podpisan ter ustrezno potrjen oziroma žigosan obrazec z izjavami prijavitelja o izpolnjevanju pogojev razpisa (obrazec št. 2),
– podpisano izjavo o izključnem avtorstvu projekta (obrazec št. 3) – samo v primeru, če je prijavitelj posameznik – avtor,
– podpisan in ustrezno potrjen oziroma žigosan vzorec pogodbe (obrazec št. 5).
Obvezne priloge iz druge alineje predhodnega odstavka:
– podpisane in ustrezno potrjene oziroma ožigosane izjave koproducentov ali sozaložnikov s točnimi navedbami oblik in finančnega obsega sodelovanja, v katerih so jasno opredeljene odgovornosti in dolžnosti posameznega koproducenta ali sozaložnika ter natančno razmejene vse obveznosti (finančne, vsebinske, kadrovske, izvedbene …) V primeru, da prijavitelj v vlogi prijavlja mednarodno koprodukcijo – mednarodni projekt, mora priložiti koprodukcijsko pogodbo ali podoben vzajemno obvezujoč dokument;
– v primeru prijave mednarodnega projekta – gostovanja v tujini: pogodba ali podoben medsebojno obvezujoč dokument med prijaviteljem in organizatorjem (gostiteljem), iz katerega je razvidna vrsta in obseg gostovanja, čas in kraj izvedbe in obseg stroškov, ki jih nosi organizator (gostitelj);
– podpisano izjava soorganizatorja z navedbo in opredelitvijo sodelovanja (v primeru, da prijavitelj v vlogi navaja soorganizacijo projekta z drugimi);
– priložena dokumentacija mora biti v slovenskem jeziku; če je v primeru prijave mednarodnega projekta originalna dokumentacija priloge v tujem jeziku, priloži prijavitelj prevod ali povzetek dokumenta v slovenskem jeziku;
– v primeru, da prijavitelj kandidira za sredstva MO Maribor v višini 6.000 in več evrov, priloži podrobnejši načrt projekta (npr. scenarij, sinopsis, dramaturški koncept, vsebinska utemeljitev koncertnega programa ipd.);
– ustrezno dokazilo o stalnem ali začasnem prebivališču v Mestni občini Maribor za samozaposlene v kulturi oziroma posameznike, ki ni starejše od 6 mesecev.
– v primeru prijave postprodukcije projekta na področju avdiovizualnega ustvarjanja priloži dokazila o končani predprodukciji in produkciji projekta vključno s posnetim materialom.
15. Oddaja in dostava vlog
Prijavitelji morajo vlogo oziroma razpisne obrazce izpolniti s prijavo v spletno aplikacijo, ki je objavljena na naslovu https://razpisi.maribor.si. Podrobnejša navodila za uporabo aplikacije in izpolnjevanje vloge se nahajajo na spletnem naslovu https://razpisi.maribor.si/si/pomoc/.
Po končanem izpolnjevanju vloge morajo prijavitelji vlogo natisniti, jo lastnoročno podpisati in žigosati. Natisnjeni vlogi morajo priložiti vsa morebitna listinska ali druga dokazila, ki so zahtevana v besedilu razpisa oziroma na obrazcih.
Prijavitelji morajo v celoti izpolnjeno vlogo oddati v predpisanem roku v elektronski obliki in jo natisnjeno v predpisanem roku in v zaprti ovojnici poslati s priporočeno pošto na naslov Mestna občina Maribor, Ulica heroja Staneta 1, 2000 Maribor, ali oddati osebno v sprejemni pisarni Mestne občine Maribor v času uradnih ur. Vloge, ki bodo oddane ali osebno vročene v drugih uradih oziroma pisarnah mestne občine Maribor, ne bodo obravnavane in bodo vrnjene predlagateljem.
Natisnjeno vlogo je potrebno oddati v zaprti kuverti in na sprednji strani kuverte nalepiti obrazec 4 s črtno kodo, ki ga ob tiskanju vloge določi spletna aplikacija. Na obrazcu 4 je obvezno potrebno dopisati naziv in naslov prijavitelja ter razpisno področje na katerega se prijavlja (a. uprizoritvene umetnosti, b. glasbene umetnosti, c. vizualne umetnosti itd.)
Vloge, ki ne bodo oddane tako v elektronski obliki (spletna aplikacija) kot tudi v natisnjeni obliki (poslane s priporočeno pošto), se bodo štele za nepopolne.
Prijavitelj, ki se na javni razpis JPR–KUL–2016 prijavlja z več vlogami, mora vsako vlogo poslati v svoji, ločeni kuverti in za vsako vlogo posebej izpolniti ustrezen obrazec v spletni aplikaciji.
Vloga mora vsebovati vse sestavine vloge ter obvezne priloge in podatke, določene v razpisni dokumentaciji.
Oddaja vloge pomeni, da se izvajalec projekta strinja z vsemi pogoji razpisa in razpisne dokumentacije.
Prijavitelj lahko v razpisnem roku dopolnjuje vlogo, pri čemer mora dopolnitev izvesti tako v elektronski kot pisni obliki. Za dopolnitev že zaključene in elektronsko oddane vloge mora prijavitelj predhodno obvestiti kontaktno osebo Urada za kulturo in mladino. Za pisno dopolnitev vloge veljajo enaka pravila kot za pošiljanje vlog, in sicer jo prijavitelj pošlje kot priporočeno pošiljko s povratnico v zaprti ovojnici z oznako na prednji strani: »Ne odpiraj – dopolnitev vloge za projektni razpis JPR-KUL-2016« – z obvezno navedbo vloge, na katero se dopolnitev nanaša – na naslov Mestna občina Maribor, Ulica heroja Staneta 1, 2000 Maribor.
16. Odpiranje vlog, dopolnjevanje in zavrženje nepravočasnih, nepopolnih, neupravičenih in presežnih vlog
Odpiranje vlog bo izvedla Komisija za odpiranje vlog, ki jo izmed uslužbencev Urada za kulturo in mladino Mestne občine Maribor imenuje vodja urada. Komisija za odpiranje vlog bo pričela s postopkom odpiranja prispelih vlog dne 26. 5. 2016 ob 10. uri, v prostorih Urada za kulturo in mladino Mestne občine Maribor, Slovenska ulica 40/II., Maribor.
Komisija za odpiranje vlog bo po odpiranju vlog iz nadaljnjega postopka izločila vloge:
– ki niso prispele pravočasno (prepozne vloge),
– ki niso prispele po pošti oziroma niso bile vložene v sprejemni pisarni,
– ki jih niso vložile upravičene osebe oziroma ki prijavljajo projekt, ki v tem razpisu ni upravičen projekt,
– ki so presežne vloge izvajalca.
Izvajalci, za katere bo po odpiranju vlog ugotovljeno, da so njihove vloge formalno nepopolne, bodo pisno pozvani k dopolnitvam vloge v določenem roku. Vloge, ki v zahtevanem roku ne bodo dopolnjene ali bodo dopolnjene neustrezno, bo komisija za odpiranje vlog izločila iz nadaljnjega postopka.
Vlogo, ki ni pravočasna ali pravilno vložena, ni popolna, je ni vložila upravičena oseba ali je presežna, župan zavrže s sklepom. Vloge se bodo odpirale po vrstnem redu oddaje.
17. Ocenjevanje vlog
Župan imenuje strokovne komisije za posamezna kulturna področja, ki vsebinsko ustrezajo razpisnim področjem. Strokovne komisije bodo ocenjevale pravočasne in popolne vloge, ki so jih vložile upravičene osebe za v tem razpisu upravičene projekte.
Strokovne komisije omejijo število za sofinanciranje izbranih projektov na posameznem razpisnem področju z upoštevanjem števila prejetih prijav, kakovosti le-teh, programske pokritosti kulturne ponudbe v posameznem področju ter potrebnih in razpoložljivih sredstev.
Posamezno vlogo oceni strokovna komisija razpisnega področja po kriterijih in njihovi uporabi iz točk 11 in 12 ter določi prednostni vrstni red prijavljenih projektov in mednarodnih projektov.
Posamezni projekti in mednarodni projekti se ocenjujejo v primerjavi in znotraj razpisnega področja, na katerega je projekt prijavljen.
18. Določitev višine sofinanciranja
Zneske razpisnih sredstev za sofinanciranje po razpisnih področjih določijo strokovne komisije (točka 17) z upoštevanjem števila vlog, kakovosti vlog in na podlagi pričakovanih sredstev sofinanciranja po posameznih razpisnih področjih.
Strokovna komisija razpisnega področja predlaga višino sofinanciranja posameznega projekta. Pri predlogu višine odobrenih sredstev sofinanciranja za posamezen projekt se upošteva obseg razpoložljivih sredstev na razpisnem področju ter stroškovna ustreznost projekta glede na pričakovano kakovost, zahtevnost in obseg projekta. Strokovna komisija lahko oceni finančno vrednost projekta drugače, kot je ta načrtovana v prijavi (pri čemer izhaja iz vrednosti primerljivih projektov, sprejemljive vrednosti stroškov dela in avtorskih honorarjev, materialnih stroškov, oziroma upošteva posebne ekonomske, socialne ali druge okoliščine). Strokovna komisija določi za sofinanciranje izbranim projektom višino zneska sofinanciranja tako, da:
– upošteva (oziroma določi) višino upravičenih stroškov projekta,
– upošteva v prijavi naveden pričakovan delež sofinanciranja upravičenih stroškov iz Mestne občine Maribor (do največ 60 % upravičenih stroškov),
– upošteva omejitve višine sofinanciranja iz točke 6 in ugotovi ustrezen znesek sofinanciranja za omejeno število projektov v razpisnem področju po prednostnem vrstnem redu projektov glede na prejeto število točk (točka 17).
– upoštevaje višino razpoložljivih sredstev ter oceno ustreznega zneska sofinanciranja projektov iz prejšnje alineje, se lahko zmanjša število sofinanciranih projektov glede na kvoto iz drugega odstavka točke 17, oziroma se lahko vsem za sofinanciranje izbranim projektom tega razpisnega področja sredstva za sofinanciranje zmanjšajo v enakem odstotku (linearno), če skupen znesek ustreznega sofinanciranja vseh izbranih projektov razpisnega področja presega za to področje načrtovana proračunska sredstva.
V postopku izbora bo po razpisnih področjih določena tudi rezervna lista projektov, ki bodo sofinancirani v primeru možne dodelitve neporabljenih sredstev, odstopov izvajalcev od izvedbe projektov, višjih proračunskih sredstev od načrtovanih ipd. V takem primeru se s projekti iz rezervne liste lahko poveča število sofinanciranih projektov na razpisnem področju glede na omejitev števila sofinanciranih projektov iz točke 5.
Morebitna višja proračunska sredstva od predvidenih za namene tega razpisa se sorazmerno razdelijo po razpisnih področjih. Višina sofinanciranja vseh izbranih projektov na posameznem razpisnem področju se lahko linearno poveča v primeru predhodnega linearnega zniževanja iz zadnje alineje drugega odstavka te točke.
19. Obvestila o predlogu strokovne komisije in izjasnitev prijavitelja
Urad za kulturo in mladino Mestne občine Maribor bo najkasneje v roku dveh mesecev po zaključku odpiranja vlog pisno obvestil prijavitelje o ocenitvi prijavljenega projekta s strani strokovne komisije, o predlogu strokovne komisije o izbiri projekta za sofinanciranje s predlaganim zneskom sofinanciranja oziroma o neizbiri. V primeru, da v času izdaje obvestil proračun Mestne občine Maribor za leto 2016 še ne bo sprejet, bodo v obvestilih predlagane vrednosti sofinanciranja le okvirne, kot je pojasnjeno v točki 10. Izvajalcu bo določen rok, do katerega bo imel možnost, da se o predlogu komisije pisno izjavi. V roku prispela negativna izjasnitev izvajalca se obravnava kot ugovor izvajalca na oceno in predlog strokovne komisije. Ta bo v ponovni obravnavi prijavljenega projekta proučila argumente ugovora izvajalca in predlagala odločitev o izbiri ali neizbiri programa za sofinanciranje ter višino sofinanciranja.
20. Odločba o sofinanciranju in sklenitev pogodbe
Župan Mestne občine Maribor bo na podlagi predloga strokovne komisije s posamično odločbo odločil o sofinanciranju ali zavrnitvi sofinanciranja posameznega projekta. Odločbe bodo izdane po sprejetju proračuna Mestne občine Maribor za leto 2016, v odločbah bo upoštevan dejanski obseg proračunskih postavk za namene tega razpisa, zato se zneski sofinanciranja programov v odločbah lahko razlikujejo od zneskov po predlogu strokovne komisije. Na osnovi odločbe bo Mestna občina Maribor z izvajalci izbranih projektov sklenila pogodbe o sofinanciranju projekta. Vzorec pogodbe je sestavni del razpisnega gradiva. Izjava o potrditvi sprejemanja pogodbenih določb je obvezna sestavina popolne vloge.
V primerih, ko bo predlagano bistveno nižje sofinanciranje projekta glede na pričakovan delež sredstev Mestne občine Maribor v prijavi projekta, bo s prijaviteljem pred podpisom pogodbe usklajena finančna konstrukcija in načrtovana izvedba projekta.
Mestna občina na podlagi podpisane pogodbe o sofinanciranju projekta prijaviteljem nakazala denar na podlagi finančnih zahtevkov in poročil o izvedbi projekta 30. dan od prejetja zahtevka. V primeru izvedbe projekta v mesecu decembru bo potekalo izplačilo na podlagi finančnega zahtevka in vmesnega poročila o pripravi in izvedbi projekta v mesecu decembru 2016, končno poročilo o izvedbi projekta pa mora prijavitelj posredovati do 31. 1. 2017.
Prijavitelj izbranega projekta mora skozi celotno obdobje trajanja razpisa ter do izpolnitve pogodbenih obveznosti izpolnjevati pogoje razpisa. V primeru naknadno ugotovljenega neizpolnjevanja pogojev (po že izdani dokončni odločbi o izboru projekta ali sklenitvi pogodbe), lahko Mestna občina Maribor spremeni odločitev ter z izvajalcem projekta ne sklene pogodbe oziroma od nje odstopi. Prav tako lahko v primeru neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti (npr. če projekt ni izveden ali je izveden v bistveno spremenjeni vsebini) Mestna občina Maribor razveže že sklenjeno pogodbo, v primeru že izplačanih sredstev pa zahteva povračilo sredstev z zakonitimi zamudnimi obrestmi od dneva plačila do dneva vračila.
21. Informacije v zvezi z razpisom: dodatne informacije v zvezi z razpisom dobite v času uradnih ur na Uradu za kulturo in mladino Mestne občine Maribor, Slovenska 40, 2000 Maribor. Kontaktni osebi: Nina Bulatović (tel. 02/22-01-416, e-pošta: nina.bulatovic@maribor.si) in Nataša Kocjančič (tel. 02/22-01-304, e-pošta: natasa.kocjancic@maribor.si). Tehnične informacije v zvezi z elektronsko prijavo dobite v času poteka javnega razpisa vsak delovni dan med 9. in 16. uro na tel. 01/62-03-313, Simon Jarm, ali po e-pošti: simon.jarm@positiva.si.
Mestna občina Maribor 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti