Uradni list

Številka 15
Uradni list RS, št. 15/2016 z dne 26. 2. 2016
Uradni list

Uradni list RS, št. 15/2016 z dne 26. 2. 2016

Kazalo

Št. 35430-3/2016-1 Ob-1403/16, Stran 447
Na podlagi prvega in drugega odstavka 146 c. člena Zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 39/06 – uradno prečiščeno besedilo, 49/06 – ZMetD, 33/07 – ZPNačrt, 57/08 – ZFO-1A, 70/08, 108/09, 108/09 – ZPNačrt-A, 48/12, 57/12, 92/13, 38/14, 37/15, 56/15 in 102/15; v nadaljevanju: ZVO-1), 19. člena in prvega odstavka 25. člena Akta o ustanovitvi Eko sklada, Slovenskega okoljskega javnega sklada (Uradni list RS, št. 112/09, 1/12, 98/12 in 20/13) ter Splošnih pogojev poslovanja Eko sklada, Slovenskega okoljskega javnega sklada, št. 0141-1/2010-5, z dne 22. 4. 2010 (objavljeni na spletni strani http://www.ekosklad.si/dokumenti/spp.pdf) in v skladu s programom Eko sklada, Slovenskega okoljskega javnega sklada, sprejetim v okviru Poslovnega in finančnega načrta Eko sklada, Slovenskega okoljskega javnega sklada, za leto 2016, potrjenim skladno s četrtim odstavkom 317. člena Energetskega zakona (Uradni list RS, št. 17/14 in 81/15; v nadaljevanju: EZ-1) s strani Vlade Republike Slovenije s sklepom št. 47602-1/2016/4 z dne 5. 1. 2016, Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad (v nadaljevanju: Eko sklad), objavlja
javni poziv 39SUB-EVOB16
Nepovratne finančne spodbude občanom za električna vozila 
1. Predmet in namen javnega poziva
Predmet javnega poziva so nepovratne finančne spodbude občanom za nove naložbe v okolju prijaznejša vozila za cestni promet, ki spadajo v eno izmed spodaj navedenih kategorij cestnih vozil in ki bodo prvič po proizvodnji ali predelavi registrirana v Republiki Sloveniji, in sicer za:
– nakup novega vozila na električni pogon;
– nakup novega priključnega hibridnega vozila (plug-in) ali novega vozila na električni pogon s podaljševalnikom dosega (range extender);
– predelavo vozila v električno vozilo, tako da bo serijsko vgrajeni motor na notranje zgorevanje nadomeščen s pogonskim elektromotorjem;
– nakup vozila, predelanega v električno vozilo, tako da bo serijsko vgrajeni motor na notranje zgorevanje nadomeščen s pogonskim elektromotorjem.
Vozila, ki so predmet javnega poziva, so namenjena za udeležbo v cestnem prometu, in sicer za vožnjo po prometnem pasu (prometni pas je označen ali neoznačen vzdolžni del smernega vozišča, ki je dovolj širok za neovirano vožnjo dvoslednih vozil v eni vrsti, kot to določa Zakon o cestah (Uradni list RS, št. 109/10, 48/12 in 46/15)), bodo registrirana in spadajo v eno izmed kategorij cestnih vozil, ki so navedene v četrtem odstavku 1. točke tega javnega poziva.
Predelava vozila mora biti izvedena s strani pravne osebe ali samostojnega podjetnika posameznika.
Nepovratna finančna spodbuda se lahko dodeli le za:
– nakup novega vozila kategorije M1, N1, L7e ali L6e na električni pogon brez emisij CO2 na izpustu;
– predelavo vozila v električno vozilo ali nakup vozila, predelanega v električno vozilo, tako da bo serijsko vgrajeni motor na notranje zgorevanje nadomeščen s pogonskim elektromotorjem, kategorije M1, N1, L7e ali L6e;
– nakup novega priključnega hibridnega vozila (plug-in) ali novega vozila na električni pogon s podaljševalnikom dosega (range extender), z emisijami CO2 na izpustu manjšimi od 50 g CO2/km, kategorije M1 ali N1.
Kategorije M1, N1, L6e in L7e so določene v Prilogi 1 Pravilnika o ugotavljanju skladnosti vozil (Uradni list RS, št. 105/09, 9/10 in 106/10 – ZMV), skladno z Zakonom o motornih vozilih (Uradni list RS, št. 106/10 in 23/15).
Opis kategorij vozil:
– M1: Vozila za prevoz potnikov z največ osmimi sedežnimi mesti poleg sedeža voznika.
– N1: Vozila za prevoz blaga z največjo maso do vključno 3,5 tone.
– L6e: Lahka štirikolesna vozila, katerih masa neobremenjenega vozila ne presega 350 kg, brez mase baterij pri električnih vozilih, katerih največja konstrukcijsko določena hitrost ne presega 45 km/h, in
– katerih delovna prostornina motorja ne presega 50 cm3 pri motorjih na prisilni vžig, ali
– katerih največja nazivna moč motorja ne presega 4 kW pri drugih motorjih z notranjim zgorevanjem, ali
– katerih največja trajna nazivna moč ne presega 4 kW pri elektromotorjih.
– L7e: Štirikolesna vozila, razen navedenih v prejšnji alineji, z maso neobremenjenega vozila, ki ne presega 400 kg (550 kg za vozila za prevoz blaga), brez mase baterij pri električnih vozilih, katerih največja nazivna moč motorja ne presega 15 kW.
Vozila, ki imajo manj kot štiri kolesa, niso predmet nepovratne finančne spodbude.
2. Vir in višina sredstev, višina nepovratne finančne spodbude ter priznani stroški naložbe
a) Vir in višina sredstev
Sredstva za dodeljevanje nepovratnih finančnih spodbud se v skladu s prvim odstavkom 317. člena EZ-1 zagotavljajo s prispevkom na rabo energije za povečanje energetske učinkovitosti, ki bremeni daljinsko toploto, električno energijo ter trdna, tekoča in plinasta goriva.
Skupna višina sredstev po tem javnem pozivu znaša 500.000 EUR.
b) Višina nepovratne finančne spodbude
Višina nepovratne finančne spodbude znaša:
– 7.500 EUR za novo električno vozilo brez emisij CO2ali vozilo, predelano na električni pogon, kategorije M1;
– 4.500 EUR za novo električno vozilo brez emisij CO2ali vozilo, predelano na električni pogon, kategorije N1 ali L7e;
– 4.500 EUR za novo priključno (plug-in) hibridno vozilo ali novo vozilo na električni pogon s podaljševalnikom dosega (range extender), z emisijami CO2 na izpustu, manjšimi od 50 g CO2/km, kategorije M1 ali N1;
– 3.000 EUR za novo električno vozilo brez emisij CO2ali vozilo, predelano na električni pogon, kategorije L6e.
Nepovratna finančna spodbuda ne sme preseči 50 % vrednosti priznanih stroškov naložbe.
c) Priznani stroški naložbe
Priznani stroški naložbe so (vključno z DDV):
– strošek nakupa novega vozila na električni pogon;
– strošek nakupa novega priključnega hibridnega vozila (plug-in) ali novega vozila na električni pogon s podaljševalnikom dosega (range extender);
– strošek nakupa predelanega vozila;
– stroški sestavnih delov, potrebnih za predelavo vozila na električni pogon, in stroški dela predelave.
3. Upravičene osebe za kandidiranje na javnem pozivu
Na javnem pozivu lahko sodeluje vsaka fizična oseba, ki ima stalno prebivališče v Republiki Sloveniji.
Kot fizična oseba po tem javnem pozivu ne šteje samostojni podjetnik ali fizična oseba, ki samostojno opravlja dejavnost kot poklic, oziroma je registrirana za opravljanje dejavnosti na podlagi posebnega zakona.
4. Dodatne zahteve in pogoji za kandidiranje na javnem pozivu
a) Predmet nepovratne finančne spodbude je samo nova naložba
Nepovratna finančna spodbuda bo lahko dodeljena samo za nove naložbe. Nova naložba je naložba v vozilo, katerega prva registracija po proizvodnji ali predelavi bo opravljena v Republiki Sloveniji po oddaji vloge na ta javni poziv. Ob oddaji vloge vozilo, ki je predmet nepovratne finančne spodbude, še ne sme biti kupljeno oziroma predelano.
Nepovratna finančna spodbuda za novo naložbo nakupa novega električnega vozila ali nakupa vozila, predelanega v električno vozilo, se lahko dodeli samo v primeru, da bo vlagatelj po izvedbi naložbe prvi lastnik vozila, ki je predmet nepovratne finančne spodbude, oziroma, na podlagi sklenjene pogodbe o finančnem lizingu, prvi zakupnik (lizingojemalec) vozila, ki je predmet nepovratne finančne spodbude. Nepovratna finančna spodbuda za novo naložbo predelave vozila v električno vozilo se lahko dodeli samo v primeru, da bo vlagatelj po izvedbi naložbe prvi lastnik predelanega vozila, ki je predmet nepovratne finančne spodbude.
Vozila, pridobljena z operativnim lizingom oziroma poslovnim najemom, niso upravičena do nepovratne finančne spodbude.
Vozilo se lahko kupi, zakupi ali predela tudi v tujini pod pogojem, da gre za novo naložbo. Označitev vozila s preskusnimi tablicami ali trajnimi preskusnimi tablicami ne šteje za prvo registracijo po proizvodnji novega ali predelavi starega vozila.
b) Pravočasna in popolna vloga
Osnovni pogoj za dodelitev nepovratne finančne spodbude je pravočasno oddana in popolna vloga.
Vloga je pravočasna, če je oddana v času trajanja tega javnega poziva.
Vloga je popolna, ko vlagatelj predloži v celoti izpolnjen obrazec Vloga in obvezne priloge za posamezen ukrep:
– novo električno vozilo:
– kopija predračuna za nakup novega vozila;
– podatki proizvajalca o vozilu, iz katerih so jasno razvidni podatki o vozilu (znamka, komercialna oznaka, tip, vrsta pogona, kategorija vozila in doseg na baterije), ki so lahko vključeni v predračun ali podani ločeno v specifikaciji vozila.
– novo priključno hibridno ali vozilo s podaljševalnikom dosega:
– kopija predračuna za nakup novega vozila;
– podatki proizvajalca o vozilu, iz katerih so jasno razvidni podatki o vozilu (znamka, komercialna oznaka, tip, vrsta pogona, kategorija vozila, doseg na baterije ter emisije v g CO2/km), ki so lahko vključeni v predračun ali podani ločeno v specifikaciji vozila.
– predelava obstoječega vozila v električno:
– kopija predračuna za storitev predelave vozila;
– kopije predračunov za tehnične komponente, potrebne za predelavo vozila, če stroški teh komponent niso vključeni že v predračun iz prejšnje alineje;
– podatki predelovalca o vozilu, iz katerih so jasno razvidni podatki o vozilu in po predelavi (znamka, komercialna oznaka, tip, doseg na baterije), ki so lahko vključeni v predračun ali podani ločeno v specifikaciji vozila;
– nakup predelanega električnega vozila:
– kopija predračuna za nakup predelanega vozila;
– podatki predelovalca o vozilu, iz katerih so jasno razvidni podatki o vozilu po predelavi (znamka, komercialna oznaka, tip, doseg na baterije), ki so lahko vključeni v predračun ali podani ločeno v specifikaciji vozila.
Eko sklad lahko zahteva, da vlagatelj za vsa dokazila in listine, ki so sestavljene v tujem jeziku, predloži overjen prevod.
c) Izvedba naložbe v skladu z veljavno zakonodajo
Naložba, za katero bo dodeljena nepovratna finančna spodbuda, mora biti izvedena skladno z vsemi veljavnimi predpisi, ki urejajo to področje.
d) Kandidiranje za nakup ali predelavo vozila
Z eno vlogo vlagatelj lahko kandidira za nepovratno finančno spodbudo za največ eno naložbo (nakup največ enega vozila ali največ eno predelavo vozila), vlagatelj pa lahko vloži več vlog.
Za nakup ali predelavo posameznega vozila je možno dodeliti največ eno nepovratno finančno spodbudo po tem javnem pozivu.
e) Prepoved odtujitve naložbe, ki je bila predmet nepovratne finančne spodbude
Prejemnik nepovratne finančne spodbude ne sme odtujiti vozila prej kot po treh letih od prve registracije. V primeru, da vozilo odtuji oziroma prekine pogodbo o finančnem zakupu (razen, če po prekinitvi omenjene pogodbe postane lastnik vozila) pred potekom tega roka, mora vrniti nepovratno finančno spodbudo za posamezno vozilo skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi, obračunanimi za obdobje od prejema do vračila neupravičeno dobljene nepovratne finančne spodbude.
f) Prepoved dodelitve nepovratne finančne spodbude v primeru že dodeljenih spodbud
Nepovratna finančna spodbuda ne more biti dodeljena, če je bila za ukrep že dodeljena spodbuda s strani dobaviteljev električne energije, toplote, plina ter tekočih in trdnih goriv končnim odjemalcem po Uredbi o zagotavljanju prihrankov energije (Uradni list RS, št. 96/14). Nepovratna finančna spodbuda ne more biti dodeljena, če je bila za vozilo z enako identifikacijsko številko po tem ali drugem javnem pozivu Eko sklada nepovratna finančna spodbuda že dodeljena.
g) Možnost pridobitve kredita in nepovratne finančne spodbude za isti ukrep
Vlagatelj je poleg nepovratne finančne spodbude po tem javnem pozivu za nakup novega vozila upravičen pridobiti tudi kredit Eko sklada po javnem pozivu za kreditiranje okoljskih naložb občanov. Pri tem mora naložba izpolnjevati pogoje tega javnega poziva in javnega poziva za kreditiranje. Vlagatelj mora za pridobitev kredita izpolniti in predložiti ustrezne obrazce, ki so na voljo na spletni strani Eko sklada. Vsota nepovratne finančne spodbude in kredita ne sme presegati priznanih stroškov naložbe, razen v primeru, če se dodeljena nepovratna finančna spodbuda izplača izključno za delno poplačilo odobrenega kredita Eko sklada.
5. Pridobitev obrazcev in informacije o javnem pozivu
Javni poziv in dokumentacija za prijavo z obrazci sta na voljo na spletni strani, www.ekosklad.si. Elektronska oblika dokumentacije za prijavo, ki si jo vlagatelji natisnejo sami, je enakovredna tiskanim obrazcem. Javni poziv in obrazce lahko vlagatelji tudi naročijo pri Eko skladu na spodaj navedeni telefonski številki in jih brezplačno prejmejo po pošti. Za navedeno dokumentacijo lahko zaprosijo tudi s pisnim zahtevkom, poslanim na naslov: Eko sklad, j.s., Bleiweisova cesta 30, 1000 Ljubljana.
Informacije o javnem pozivu lahko vlagatelji pridobijo po tel. 01/241-48-20 vsak ponedeljek, sredo in petek med 13. in 14.30.
6. Rok in način prijave
Vlagatelji se lahko prijavijo na javni poziv od dneva objave v Uradnem listu Republike Slovenije dalje. Javni poziv velja do objave zaključka javnega poziva v Uradnem listu Republike Slovenije.
Vlagatelj vloži pisno vlogo na predpisanih obrazcih z vsemi dokazili in prilogami osebno ali po pošti na naslov: Eko sklad, j.s., Bleiweisova cesta 30, 1000 Ljubljana.
7. Postopek obravnave vlog
Pri odločanju o dodelitvi pravice do nepovratne finančne spodbude vlagatelju se uporablja postopek, določen z Zakonom o splošnem upravnem postopku (Uradni list RS, št. 24/06 – uradno prečiščeno besedilo, 105/06 – ZUS-1, 126/07, 65/08, 8/10 in 82/13), če ZVO-1 ne določa drugače.
Vlagatelji, ki so upravičene osebe, lahko pridobijo pravico do nepovratne finančne spodbude za novo naložbo, s katero bo izveden z javnim pozivom opredeljen ukrep. Vlagatelj pridobi pravico do nepovratne finančne spodbude po javnem pozivu ob upoštevanju višine razpisanih sredstev, omejitev in višine nepovratne finančne spodbude po javnem pozivu ter prednostnega vrstnega reda prispetja popolne vloge na Eko sklad.
Za vlogo in odločbo o dodelitvi pravice do nepovratne finančne spodbude se taksa, skladno z drugim odstavkom 2. člena in 1. točko 28. člena Zakona o upravnih taksah (Uradni list RS, št. 106/10 – uradno prečiščeno besedilo, 14/15 – ZUUJFO in 84/15 – ZZelP-J), ne plačuje.
8. Pogoji za izplačilo nepovratne finančne spodbude
a) Sklenitev pogodbe
Nepovratna finančna spodbuda bo izplačana na podlagi sklenjene pogodbe o izplačilu nepovratne finančne spodbude, skladno z dokončno odločbo, s katero je bila dodeljena pravica do nepovratne finančne spodbude.
b) Rok za zaključek naložbe
Rok za zaključek naložbe je šest mesecev od dokončnosti odločbe o dodelitvi pravice do nepovratne finančne spodbude. Odločba postane dokončna z njeno vročitvijo vlagatelju.
V primeru objektivnih razlogov se rok za zaključek naložbe lahko podaljša. V primeru zamude roka za zaključek naložbe pogoji za izplačilo nepovratne finančne spodbude niso izpolnjeni.
Datum registracije vozila se šteje za datum zaključka naložbe.
c) Predložitev dokumentacije o zaključku naložbe
Dokumentacijo o zaključku naložbe mora vlagatelj predložiti najkasneje v 2 mesecih po izteku roka za zaključek naložbe.
Dokumentacija o zaključku naložbe mora vsebovati:
– pogodbo o izplačilu nepovratne finančne spodbude, podpisano s strani prejemnika nepovratne finančne spodbude;
– račun za nakup vozila, ki je predmet nepovratne finančne spodbude (v primeru nakupa vozila) ali račun za predelavo vozila, ki je predmet nepovratne finančne spodbude (v primeru predelave vozila) (za predelavo vozila mora/-jo račun/-i vsebovati tako sestavne dele kot tudi stroške dela), in sicer mora račun izdati pravna oseba ali samostojni podjetnik;
– dokazilo o plačilu celotnega računa iz prejšnje alineje (bančni izpisek, plačilni nalog itd.) oziroma, v primeru finančnega lizinga, kopijo pogodbe o finančnem lizingu za vozilo;
– čitljivo kopijo prometnega dovoljenja za vozilo, ki je predmet nepovratne finančne spodbude, izdanega na ime vlagatelja;
– čitljivo kopijo potrdila o skladnosti vozila, ki je predmet nepovratne finančne spodbude.
d) Izplačilo nepovratne finančne spodbude
Izplačilo nepovratne finančne spodbude se izvede predvidoma v 60 dneh po prejemu in preveritvi vseh zahtevanih dokazil o zaključku naložbe na osebni bančni račun vlagatelja, razen v primeru, ko se dodeljena nepovratna finančna spodbuda izplača za delno poplačilo odobrenega kredita Eko sklada. Znesek izplačila se uskladi s predloženimi računi ob upoštevanju pogojev javnega poziva.
9. Nadzor: Eko sklad ima pravico kadarkoli, v obdobju od izdaje odločbe o dodelitvi nepovratne finančne spodbude do treh let po datumu registracije spodbude z ogledi, preverjanjem dokumentacije ali na drug način preveriti namensko porabo nepovratnih sredstev, skladnost dokumentacije in izvedbe naložbe z določili tega javnega poziva in veljavnimi predpisi ter spoštovanje prepovedi odtujitve predmeta nepovratne finančne spodbude. V primeru ugotovljene kršitve določil tega javnega poziva, nenamenske porabe sredstev, kršitve predpisov ali določil pogodbe o izplačilu nepovratne finančne spodbude je prejemnik nepovratne finančne spodbude dolžan Eko skladu vrniti prejeta sredstva skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi obračunanimi za obdobje od prejema do vračila neupravičeno pridobljene nepovratne finančne spodbude.
Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti