Uradni list

Številka 4
Uradni list RS, št. 4/2016 z dne 22. 1. 2016
Uradni list

Uradni list RS, št. 4/2016 z dne 22. 1. 2016

Kazalo

Ob-1135/16, Stran 101
Na podlagi Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo (Uradni list RS, št. 77/07 – uradno prečiščeno besedilo, 65/07 – odl. US, 56/08, 4/10, 20/11, 100/11 – odl. US in 111/13) ter v skladu s Pravilnikom o izvedbi javnega poziva in javnega razpisa za izbiro kulturnih programov in kulturnih projektov (Uradni list RS, št. 43/10) in Pravilnikom o strokovnih komisijah (Uradni list RS, št. 38/12 in 90/12) Mestna občina Ljubljana, Mestni trg 1, Ljubljana (v nadaljevanju: MOL) objavlja
javni razpis 
za izbor kulturnih projektov, ki jih bo v letu 2016 sofinancirala Mestna občina Ljubljana
1. Predmet razpisa in razpisna področja
Predmet razpisa je sofinanciranje kulturnih projektov (v nadaljevanju: projekti), ki bodo na območju MOL izvedeni v letu 2016. Razpis se nanaša na sofinanciranje projektov na naslednjih področjih:
A/uprizoritvene umetnosti,
B/glasbene umetnosti,
C/vizualne umetnosti (vključno s sekcijo arhitektura in oblikovanje),
D/intermedijske umetnosti,
E/kulturno-umetnostna vzgoja,
F/knjiga in mesto,
G/Ljubljana bere,
H/mladike – prvi projekti.
2. Opredelitev razpisnih področij
2.1. A/uprizoritvene umetnosti obsegajo produkcijo na področju gledališča in plesa. To področje zajema vse zvrsti uprizoritvenih umetnosti, in sicer od dramskega, plesnega, lutkovnega in eksperimentalnega gledališča, prek ambientalnega do pouličnega gledališča in drugih umetniških praks. Prijavljeni projekti morajo obsegati najmanj 3 ponovitve.
2.2. B/glasbene umetnosti zajemajo pripravo in izvedbo posameznih koncertov, koncertnih ciklov in festivalov. Koncertni cikel mora obsegati najmanj 4 koncerte, festival pa najmanj 7 glasbenih dogodkov v strnjenem časovnem obdobju. Izdaja nosilcev zvoka in slike ni predmet razpisa.
2.3. C/vizualne umetnosti zajemajo tako tradicionalne zvrsti, kot so slikarstvo, risba, grafika, ilustracija, strip, kiparstvo, kot tudi sodobnejše načine izražanja: plastično, prostorsko in svetlobno oblikovanje, fotografijo, video, instalacije, performans, dogodek in druge sodobne ustvarjalne prakse 21. stoletja, ki se povezujejo z drugimi področji umetnosti, z znanostjo, ekologijo in podobno.
Sekcija arhitektura in oblikovanje zajema projekte s področja arhitekture, urbanizma, krajinske arhitekture, unikatnega, industrijskega, grafičnega oblikovanja, oziroma vizualnih komunikacij.
Podpora na področju vizualnih umetnosti je namenjena samostojnim in skupinskim umetniškim razstavnim projektom, ki bodo izvedeni na območju MOL, ter projektom, ki so plod mednarodnega sodelovanja ali sodelovanja z drugimi izvajalci in bodo izvedeni na območju MOL.
2.4. D/intermedijske umetnosti temeljijo na spajanju različnih novomedijskih praks in zajemajo poudarjeno uporabo novih tehnologij znotraj umetniških projektov. Področja, ki jih štejemo med intermedijske umetnosti so: spletna umetnost, navidezna resničnost, multimedijski performans, interaktivna instalacija, robotska umetnost, kibernetska umetnost, digitalno arhiviranje, biotehnološka umetnost in različni prepleti vsega naštetega. Gre za projekte, ki na umetniški način uporabljajo in predstavljajo procese, produkte in vplive tehnologij, znanosti in z njimi povezanimi družbenimi praksami, pri čemer sodobne tehnologije uporabljajo na reflektiven, ustvarjalen in raziskovalen način.
2.5. E/kulturno-umetnostna vzgoja zajema pripravo in izvedbo projektov, namenjenih otrokom in mladini (od 3. do 19. leta) na vseh področjih kulture. Gre za projekte, katerih namen je otrokom in mladini na celovit in inovativen način predstaviti posamezne umetniške zvrsti in ustvarjanje, jim omogočiti neposreden stik z ustvarjalci, jih spodbujati k lastni ustvarjalnosti in navajati na aktivno in kritično refleksijo umetnosti. Kulturno-vzgojni projekt obvezno vključuje ustrezno pedagoško-didaktično zasnovo.
2.6. F/knjiga in mesto zajema podporo kakovostnim projektom promoviranja knjige in branja s poudarkom na oživitvi javnih površin v mestu. Posebna pozornost bo namenjena projektom, ki na inovativen način spodbujajo branje pri različnih ciljnih skupinah in povečujejo dostopnost knjige ter branja. Ljubljana se je leta 2015 pridružila Unescovi mreži kreativnih mest in se kot mesto literature zavezala, da bo spodbujala inovativne pristope k spodbujanju branja in ohranjanje pomena knjige kot nosilke razvoja človeštva.
2.7. G/Ljubljana bere je projekt, s katerim MOL sistematično spodbuja razvijanje bralne kulture pri različnih ciljnih skupinah z namenom poudarjanja pomena družinskega branja v zgodnjem otroštvu, pomena knjige za razvoj posameznika v slehernem življenjskem obdobju, hkrati pa z odkupom izbranih knjig MOL podpira in promovira vrhunske domače ustvarjalce ter zagotavlja dostopnost kakovostnega in raznovrstnega izvirnega leposlovja za otroke. V okviru tega razpisa bo MOL odkupil določeno število izvirnih slovenskih knjig za četrtošolce in četrtošolke.
2.8. H/mladike – prvi projekti zajemajo prve samostojne projekte progresivnih avtorjev, ki so namenjeni širši javnosti, in sicer na naslednjih področjih tega razpisa: A/uprizoritvene umetnosti, B/glasbene umetnosti, C/likovne umetnosti (vključno s sekcijo arhitektura in oblikovanje) in D/intermedijske umetnosti. Posameznikom, ki se šele uveljavljajo, zagotavljamo možnost za aktivno udejstvovanje na navedenih umetnostnih področjih ter jim dajemo priložnost za razvoj lastne ustvarjalnosti. S tem zagotavljamo razvoj novih estetskih praks znotraj posameznih področij kulture.
2.9. Predmet tega razpisa niso:
– projekti, ki so bili že izvedeni do 31. 12. 2015,
– priprave na projekte, ki ne bodo v celoti izvedeni v letu 2016,
– izobraževanja (razen na področju E/kulturno-umetnostna vzgoja),
– delavnice (razen na področju E/kulturno-umetnostna vzgoja),
– folklora,
– podelitve nagrad in obeležitve dogodkov,
– promocija,
– oblikovanje spletnih strani,
– intermedijski projekti, izobraževanja in delavnice na področju vizualnih umetnosti,
– medijski izdelki, ki izhajajo iz tržnih razmerij ali so namenjeni trženju (oglaševanje, ipd.),
– komercialne prireditve,
– udeležbe na sejmih,
– tisk strokovnih, znanstvenih in komercialnih publikacij,
– prirejanje seminarjev,
– izdaja tiskanih ali elektronskih knjig.
3. Cilji razpisa
MOL bo projekte na vseh razpisnih področjih v letu 2016 podpiral v skladu z naslednjimi dolgoročnimi cilji:
– spodbujanje izvirne in kakovostne uprizoritvene, glasbene, vizualne, intermedijske, literarne in kulturno-vzgojne produkcije ustvarjalcev,
– podpora kulturnim organizacijam, skupinam in posameznim ustvarjalcem, ki delujejo na območju MOL, in ki pomembno prispevajo k razvoju MOL na področju kulture,
– spodbujanje kakovostnega dela še neuveljavljenih izvajalcev na področju kulture,
– povečanje dostopnosti javnih kulturnih dobrin občinstvu,
– povečanje raznolikosti javnih kulturnih dogodkov,
– večanje dostopnosti knjig in branja.
4. Pomen izrazov in upravičenost stroškov
Na razpisu lahko sodelujejo prijavitelji projektov, ki delujejo na razpisnih področjih in so posamezniki oziroma samozaposleni v kulturi in nevladne kulturne organizacije s statusom pravne osebe (društva, ustanove in druge nevladne organizacije), ki izpolnjujejo splošne in posebne pogoje za sodelovanje na razpisu. Prijavitelji, ki so oddali vlogo na Javni razpis za izbor javnih kulturnih programov, ki jih bo v obdobju od 2016 do 2019 sofinancirala MOL, niso upravičene osebe in se ne morejo prijaviti na ta razpis; kolikor se bodo prijavili na ta javni razpis, bodo njihove vloge zavržene; razen prijaviteljev, katerih vloge so bile na prej omenjenem programskem razpisu zavržene.
Posamezniki so avtorji kulturnih projektov na posameznih razpisnih področjih in niso samostojni podjetniki ali samozaposleni v kulturi.
Samozaposleni v kulturi (v nadaljevanju: samozaposleni) so fizične osebe (ne pravne), ki so na dan oddaje vloge na javni razpis ter v času trajanja prijavljenega projekta vpisane v razvid samozaposlenih v kulturi pri Ministrstvu za kulturo RS.
Nevladne kulturne organizacije so pravne osebe, ki so ustanovljene kot društva, zasebni zavodi, ustanove in druge nevladne organizacije in so registrirane za opravljanje kulturno-umetniških dejavnosti ter posredovanje kulturnih dobrin v Sloveniji. Izpolnjujejo naslednje pogoje: niso ustanovljene z namenom pridobivanja dobička, morebitnega presežka prihodkov nad odhodki pa ne delijo med svoje člane ali uporabnike, temveč ga uporabijo za uresničevanje svojega namena; niso ustanovljene z namenom pridobivanja gospodarske koristi svojih članov ali ustanoviteljev; med njihovimi ustanovitelji ni več kot polovica pravnih oseb javnega prava; so ustanovljene prostovoljno; so pri upravljanju neodvisne od organov oblasti, politike ali gospodarstva.
Upravičene osebe za prijavo na ta javni razpis so posamezniki, samozaposleni v kulturi in nevladne kulturne organizacije, kot je opredeljeno v predhodnem besedilu te točke javnega razpisa.
Na področju G/Ljubljana bere lahko kandidirajo tudi gospodarske organizacije in samostojni podjetniki.
Projekt je posamična aktivnost, ki je po vsebini, zasnovi in obsegu zaključena celota (gledališka predstava, koncert, razstava ipd.) in bo v celoti izveden v letu 2016.
Prijavitelj projekta je odgovorni izvajalec. Izbrani izvajalec projekta bo v pogodbi naveden kot pogodbena stranka.
Neupravičeni stroški projekta vedno bremenijo izvajalca. Upravičeni stroški, ki jih sofinancira MOL, morajo biti navedeni v razpisni prijavi prijavitelja in so:
– nujno potrebni za uspešno izvedbo projekta in so vezani izključno na izvedbo projekta,
– opredeljeni v prijavi prijavitelja,
– skladni z načeli dobrega finančnega poslovanja, zlasti glede cenovne primernosti in stroškovne učinkovitosti,
– dejansko nastali,
– prepoznavni in preverljivi,
– podprti z izvirnimi dokazili,
– niso in jih ne bodo istočasno financirali drugi sofinancerji projekta.
Finančna uravnoteženost projekta pomeni:
– uravnoteženost upravičenih stroškov projekta z njegovimi obsegom in vsebino (zlasti glede cenovne primernosti in stroškovne učinkovitosti),
– da so prihodki enaki odhodkom.
Celotna vrednost projekta obsega vse načrtovane odhodke.
5. Pogoji za sodelovanje na razpisu
5.1 Na razpis se lahko kot prijavitelji projektov na področjih A/uprizoritvene umetnosti, B/glasbene umetnosti, C/vizualne umetnosti, D/intermedijske umetnosti,E/kulturno-umetnostna vzgoja in F/knjiga in mesto prijavijo nevladne kulturne organizacije, posamezniki in samozaposleni v kulturi (upravičene osebe), ki izpolnjujejo naslednje splošne pogoje:
– da so v obdobju 2013–2015 kot nosilec izvedli najmanj en projekt na področju, na katerem kandidirajo (obvezno dokazilo – kopija medijskega odziva in/ali vabil, najave ipd., največ 5 dokazil),
– da so registrirani za opravljanje kulturno-umetniških dejavnosti oziroma založniških dejavnosti (področje F/knjiga in mesto) na področju, na katerem kandidirajo, in imajo sedež na območju MOL (če je prijavitelj nevladna kulturna organizacija) oziroma imajo stalno prebivališče v MOL (če je prijavitelj samozaposleni v kulturi ali posameznik) (obvezna priloga Izjava prijavitelja),
– da bodo prijavljeni projekt izvedli v letu 2016 na območju MOL (obvezna priloga Izjava prijavitelja),
– da so v obdobju od 2013 do 2015 v celoti in v pogodbenem roku izpolnili vse svoje morebitne pogodbene obveznosti do MOL (obvezna priloga Izjava prijavitelja),
– da zaprošeni znesek sofinanciranja za posamezni projekt ne presega 70 % celotne predvidene vrednosti prijavljenega projekta in hkrati ne presega:
– 15.000 evrov na področju A/uprizoritvene umetnosti, pri čemer prijavljeni projekt obsega najmanj 3 ponovitve,
– 15.000 evrov na področju B/glasbene umetnosti za organizacijo koncertnega cikla ali festivala oziroma 4.000 EUR za koncerte,
– 10.000 evrov na področju C/vizualne umetnosti (vključno s sekcijo arhitektura in oblikovanje),
– 5.000 evrov na področju D/intermedijske umetnosti,
– 3.000 evrov na področju E/kulturno-umetnostna vzgoja,
– 3.000 evrov na področju F/knjiga in mesto.
– da bodo ustrezno ovrednotili avtorsko delo, razstavnino in podobno (obvezna priloga Izjava prijavitelja),
– da so prijavili isti projekt le na enem razpisnem področju (obvezna priloga Izjava prijavitelja),
– da so prijavili največ dva projekta na enem razpisnem področju, posameznik ali samozaposleni v kulturi pa največ en projekt, vsak projekt mora biti oddan kot samostojna vloga (obvezna priloga Izjava prijavitelja),
– v primeru, da je prijavitelj posameznik oziroma samozaposleni v kulturi mora predvideti najmanj 60 % sredstev kot materialne stroške in največ 40 % kot lasten honorar (obvezna priloga Izjava prijavitelja),
– da bo v primeru doseženega dogovora z MOL brezplačno izvedel ponovitev izbranega projekta na eni izmed javnih prireditev MOL, pri čemer bo MOL kril morebitne dodatne materialne stroške, ki bi pri tem nastali (obvezna priloga Izjava prijavitelja),
– da je prijavljeni projekt finančno uravnotežen – odhodki = prihodki (obvezna priloga Izjava prijavitelja),
– da dovoljujejo objavo osebnih podatkov z namenom objave rezultatov razpisa na spletni strani MOL, skladno z Zakonom o dostopu do informacij javnega značaja (Uradni list RS, št. 51/06 – uradno prečiščeno besedilo, 117/06 – ZDavP-2, 23/14, 50/14, 72/14 – skl. US in 19/15 – odl. US) in Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Uradni list RS, št. 94/07 – UPB1),
– da se strinjajo s pogoji, kriteriji in razpisno dokumentacijo.
Za področji G/Ljubljana bere in H/mladike – prvi projekti veljajo posebni razpisni pogoji.
5.2. G/Ljubljana bere
Na razpis za G/Ljubljana bere se lahko prijavijo prijavitelji projektov (upravičene osebe), ki izpolnjujejo naslednje pogoje:
– so pravne osebe, samostojni podjetniki, nevladne kulturne organizacije in samozaposleni v kulturi, ki so registrirani za opravljanje založniške dejavnosti (obvezno dokazilo: izjava, da je prijavitelj registriran za opravljanje založniške dejavnosti; v primeru, da se naknadno zahteva originalno potrdilo, ga mora prijavitelj dostaviti v zahtevanem roku; obvezna priloga Izjava G),
– imajo sedež na območju Mestne občine Ljubljana (obvezna priloga Izjava G),
– da kandidirajo z izvirnim slovenskim leposlovnim delom za otroke, katerega pisec in ilustrator sta živeča sodobna slovenska ustvarjalca in je bilo prvič izdano v obdobju 2010–2015 ter je po literarni in likovni zasnovi namenjen učencem in učenkam četrtih razredov osnovnih šol (obvezna priloga Izjava G),
– da bodo v primeru izbora njihovega projekta stimulativno ovrednotili delo avtorja besedila/avtorja ilustracij (obvezna priloga Izjava G),
– da bodo zagotovili odkupno ceno izvoda knjige pri nakladi 7.000 izvodov do največ 2,50 EUR z DDV (obvezna priloga Izjava G),
– da so se glede odkupne cene na izvod pripravljeni pogajati z MOL (obvezna priloga Izjava G),
– da bodo v primeru izbor njihovega projekta izvedli javno predstavitev knjige po dogovoru z MOL (obvezna priloga Izjava G),
– da je predlagana knjiga dosegljiva v večini Ljubljanskih knjigarn, splošnih in šolskih knjižnicah in spletnih knjigarnah (obvezna priloga izjava G),
– da posamezni prijavitelj sodeluje z največ 3 izdanimi naslovi izvirnih slovenskih mladinskih leposlovnih del; vsak naslov mora biti oddan kot samostojna vloga,
– da je prijavitelj v celoti in v pogodbenem roku izpolnil vse svoje morebitne druge pogodbene obveznosti do MOL (obvezna priloga Izjava G),
– da so prijavili isti projekt le na enem sklopu razpisa (obvezna priloga Izjava G),
– da je prijavljeni projekt finančno uravnotežen – odhodki = prihodki (obvezna priloga Izjava G)
– dovoljujejo objavo osebnih podatkov z namenom objave rezultatov razpisa na spletni strani MOL, skladno z Zakonom o dostopu do informacij javnega značaja (Uradni list RS, št. 51/06 – uradno prečiščeno besedilo, 117/06 – ZDavP-2, 23/14, 50/14, 72/14 – skl. US in 19/15 – odl. US) in Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Uradni list RS, št. 94/07 – UPB1),
– da se strinjajo s pogoji, kriteriji in razpisno dokumentacijo.
5.3. H/mladike – prvi projekti
Na razpis se lahko kot prijavitelji projektov na področju H/mladike – prvi projekti prijavijo posamezniki in samozaposleni v kulturi, ki izpolnjujejo naslednje splošne pogoje:
– da imajo stalno prebivališče na območju Mestne občine Ljubljana (obvezna priloga Izjava H),
– da prijavitelj še ni izvedel samostojnega avtorskega projekta ob javnofinančni podpori, ki bi bil namenjen širši javnosti, in sicer na področju, na katerem kandidira (obvezna priloga Izjava H),
– da bo prijavljeni projekt izvedel v letu 2016 na območju MOL, in sicer v prostorih javne kulturne infrastrukture ali na javnih površinah ali v prostorih, ki se uporabljajo za izvajanje kulturnih dejavnosti in so javno dostopni (obvezna priloga Izjava H),
– da zaprošeni znesek sofinanciranja za posamezni projekt ne presega 70 % celotne predvidene vrednosti prijavljenega projekta in hkrati ne presega 3.000 evrov,
– da so prijavili največ en projekt na tem razpisnem področju (obvezna priloga Izjava H),
– dovoljujejo objavo osebnih podatkov z namenom objave rezultatov razpisa na spletni strani MOL, skladno z Zakonom o dostopu do informacij javnega značaja (Uradni list RS, št. 51/06 – uradno prečiščeno besedilo, 117/06 – ZDavP-2, 23/14, 50/14, 72/14 – skl. US in 19/15 – odl. US) in Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Uradni list RS, št. 94/07 – UPB1),
– da se strinjajo s pogoji, kriteriji in razpisno dokumentacijo.
Prispele vloge posameznih prijaviteljev bodo ocenjevale strokovne komisije za področje, ki ga bodo prijavitelji navedli v svojih prijavah.
5.4. Na razpisu ne morejo kandidirati tisti prijavitelji, ki imajo omejitve poslovanja na podlagi Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (uradno prečiščeno besedilo) /ZIntPK-UPB2 (Uradni list RS, št. 69/11).
5.5. Izpolnjevanje razpisnih pogojev
V primeru naknadne ugotovitve o neizpolnjevanju pogojev, in po že izdani dokončni odločbi o izboru projekta, lahko MOL spremeni odločitev ter z izvajalcem ne sklene pogodbe. Prav tako lahko MOL v primeru naknadne ugotovitve o neizpolnjevanju pogodbenih obveznosti (če projekt ni bil izveden) v tekočem pogodbenem letu razveže že sklenjeno pogodbo; če so bila sredstva že izplačana, pa zahteva povračilo sredstev, skupaj z zakonitimi zamudnimi obrestmi, in sicer od dneva prejetja sredstev do dneva vračila. V primeru zmanjšanja proračunskih sredstev MOL, namenjenih za področje kulture, lahko MOL spremeni ali prekine že sklenjeno pogodbo.
5.6. Strokovna komisija bo iz obravnave izločila vse vloge, ki niso skladne z 2. točko tega javnega razpisa (Opredelitev razpisnih področij) ter te vloge umestila med zavrnjene.
5.7. V primeru, če se prijavitelj prijavi na ta javni razpis z več vlogami, kot jih določajo pogoji na posameznem prijavljenem razpisnem področju, bomo upoštevali v nadaljnji obravnavi zgolj največje predvideno število vlog, kot je tam navedeno, pri čemer bo vrstni red vlog, vzetih v nadaljnjo obravnavo, temeljil na evidentiranju s strani MOL.
5.8. V primeru, če več prijaviteljev prijavi na ta javni razpis isti projekt, se vloge prijaviteljev tega projekta zavržejo.
6. Razpisni kriteriji
6.1. Razpisni kriteriji na področju A/uprizoritvene umetnosti:
KRITERIJ:
Število možnih točk
1. Izvirna zasnova in celovitost projekta
do 35 točk
2. Reference:
– prijavitelja v obdobju od 2013-2015 (10):
a/kakovost in zahtevnost izvedenih projektov na področju uprizoritvenih umetnosti (do 7 točk)
b/promocija doslej izvedenih projektov in odziv pri občinstvu (do 3 točke)
– avtorjev in izvajalcev, ki so vključeni v izvedbo projekta na področju uprizoritvenih umetnosti (do 15 točk)
do 25 točk
3. Dostopnost projekta prebivalcem in obiskovalcem MOL (10):
– večjemu številu obiskovalcev (do 5 točk)
– cenovna dostopnost projekta (do 5 točk)
do 10 točk
4. Produkcijska zahtevnost in večji obseg (število sodelujočih) produkcije
do 10 točk
5. Večji obseg ponovitev in referenčnost prostorov, v katerih se odvija postprodukcija
do 8 točk
6. Projekt nagovarja širše občinstvo in pridobiva nove obiskovalce gledališč
do 6 točk
7. Družbeno angažiran in/ali raziskovalen projekt
do 4 točk
8. Realno ovrednotena finančna konstrukcija
do 2 točki
SKUPAJ
100 točk
6.2. Razpisni kriteriji na področju B/glasbene umetnosti:
KRITERIJ:
Število možnih točk
1. Izvirna zasnova in celovitost projekta
do 35 točk
2. Reference:
– prijavitelja v obdobju od 2013-2015 (10):
a/kakovost in zahtevnost izvedenih projektov na področju glasbenih umetnosti (do 7 točk)
b/promocija doslej izvedenih projektov in odziv pri občinstvu (do 3 točke)
– avtorjev in izvajalcev, ki so vključeni v izvedbo projekta na področju glasbenih umetnosti (do 15 točk)
do 25 točk
3. Dostopnost projekta prebivalcem in obiskovalcem MOL (10):
– večjemu številu obiskovalcev (do 5 točk)
– cenovna dostopnost projekta (do 5 točk)
do 10 točk
4. Projekt, ki vključuje glasbene ustvarjalce in poustvarjalce z mednarodnim ugledom
do 8 točk
5. Visok delež slovenske glasbene ustvarjalnosti ali poustvarjalnosti
do 5 točk
6. Organizacijska zahtevnost projekta
do 5 točk
7. Projekt, ki mu ni mogoče pripisati namena ustvarjanja dobička
do 4 točk
8. Deficitarnost glasbene zvrsti
do 1 točka
9. Izvedba predkoncertnih pogovorov in razlag ali refleksij po izvedenem koncertu oziroma glasbenem dogodku
do 1 točka
10. Vključenost mladih ustvarjalcev v projekt
do 2 točki
11. Realno ovrednotena finančna konstrukcija
do 4 točke
SKUPAJ
100 točk
6.3.1. Razpisni kriteriji na področju C/vizualne umetnosti:
KRITERIJ:
Število možnih točk
1. Izvirna zasnova (25), celovitost (10) in obseg projekta (10)
do 45 točk
2. Reference:
– prijavitelja v obdobju od 2013-2015 (10):
a/kakovost in zahtevnost izvedenih projektov na področju likovnih umetnosti (do 7 točk)
b/promocija doslej izvedenih projektov in odziv pri občinstvu (do 3 točke)
– avtorjev in izvajalcev, ki so vključeni v izvedbo projekta na področju likovnih umetnosti (do 15 točk)
do 25 točk
3. Projekt, ki predvideva izplačilo razstavnin avtorjem, vključenim v produkcijo
do 10 točk
4. Primernost in kakovost prezentacije projekta
do 8 točk
5. Dostopnost projekta prebivalcem in obiskovalcem MOL (7):
– večjemu številu obiskovalcev (do 5 točk)
– cenovna dostopnost projekta (do 2 točk)
do 7 točk
6. Realno ovrednotena finančna konstrukcija
do 5 točk
SKUPAJ
100 točk
6.3.2. Razpisni kriteriji na področju C/sekcija arhitektura in oblikovanje:
KRITERIJ:
Število možnih točk
1. Izvirna zasnova (25), celovitost (10) in obseg projekta (10)
do 45 točk
2. Reference:
– prijavitelja v obdobju od 2013-2015 (10):
a/kakovost in zahtevnost izvedenih projektov na področju arhitekture in oblikovanja (do 7 točk)
b/promocija doslej izvedenih projektov in odziv pri občinstvu (do 3 točke)
– avtorjev in izvajalcev, ki so vključeni v izvedbo projekta na področju arhitekture in oblikovanja (do 15 točk)
do 25 točk
3. Projekt, ki na inovativen način raziskuje urbano problematiko in je usmerjen v sinergijo družbenih aktivnosti ter ustvarjalnih praks
do 10 točk
4. Predvideni konkretni učinki projekta (socialni, funkcionalni, estetski)
do 8 točk
5. Dostopnost projekta prebivalcem in obiskovalcem MOL (7):
– večjemu številu obiskovalcev (do 5 točk)
– cenovna dostopnost projekta (do 2 točki)
do 7 točk
6. Realno ovrednotena finančna konstrukcija
do 5 točk
SKUPAJ
100 točk
6.4. Razpisni kriteriji na področju D/intermedijske umetnosti:
KRITERIJ:
Število možnih točk
1. Izvirna zasnova in celovitost projekta
do 30 točk
2. Reference:
– prijavitelja v obdobju od 2013-2015 (10):
a/kakovost in zahtevnost izvedenih projektov na področju intermedijskih umetnosti (do 7 točk)
b/promocija doslej izvedenih projektov in odziv pri občinstvu (do 3 točke)
– avtorjev in izvajalcev, ki so vključeni v izvedbo projekta na področju intermedijskih umetnosti (do 15 točk)
do 25 točk
3. Dostopnost projekta prebivalcem in obiskovalcem MOL (15):
– projekt, ki ustrezno komunicira s ciljnimi skupinami in javnostmi (do 5 točk)
– dostopnost projekta večjemu številu obiskovalcev (do 5 točk)
– cenovna dostopnost projekta (do 5 točk)
do 15 točk
4. Spodbujajo akterje na področju intermedijskih umetnosti k vzajemni rabi prostorskih in tehničnih virov, k racionalizaciji upravljalskega oziroma organizacijskega deleža v proračunih programov
do 15 točk
5. Spodbujajo širšo zastopanost manj ali še neuveljavljenih umetnikov ter drugih deležnikov (npr. raziskovalcev ali poklicnih sodelavcev drugih disciplin) v prijavljenih programih
do 15 točk
SKUPAJ
100 točk
6.5. Razpisni kriteriji na področju E/kulturno-umetnostna vzgoja:
KRITERIJ:
Število možnih točk
1. Izvirna zasnova (10), celovitost (15) in obseg projekta (5)
do 30 točk
2. Reference:
– prijavitelja v obdobju od 2013-2015 (10):
a/kakovost izvedenih projektov na področju kulturno-umetnostne vzgoje (do 7 točk)
b/promocija doslej izvedenih projektov in odziv pri občinstvu (do 3 točke)
– avtorjev in izvajalcev, ki so vključeni v izvedbo projekta na področju kulturno-umetnostne vzgoje
(do 15 točk)
do 25 točk
3. Integralni del projekta je spodbujanje ustvarjalnosti in aktivnosti otrok in mladine (delavnice, refleksija in pedagoško gradivo)
do 20 točk
4. Primernost in kakovost pedagoško didaktičnega pristopa glede na starostno stopnjo
do 15 točk
5. Dostopnost projekta prebivalcem in obiskovalcem MOL (8):
– večjemu številu obiskovalcev (do 4 točke)
– cenovna dostopnost projekta (do 4 točke)
do 8 točk
6. Realno ovrednotena finančna konstrukcija
do 2 točki
SKUPAJ
100 točk
6.6. Razpisni kriteriji na področju F/knjiga in mesto:
KRITERIJ:
Število možnih točk
1. Celovitost programske zasnove projekta ter inovativni pristop pri spodbujanju branja za različne ciljne skupine
do 35 točk
2. Projekt, ki je usmerjen v oživljanje javnih odprtih površin in povezovanje javnega prostora s knjigo,
literaturo in branjem
do 33 točk
3. Reference predlagatelja, avtorjev in izvajalcev v obdobju 2013–2015
do 15 točk
4. Večanje dostopnosti knjige v MOL, glede na število dogodkov in obiskovalcev ter trajanje projekta
do 15 točk
5. Realno ovrednotena finančna konstrukcija
do 2 točki
SKUPAJ
100 točk
6.7. Razpisni kriteriji za področje G/Ljubljana bere:
KRITERIJ:
Število možnih točk
1. Literarno-recepcijska primernost vsebinske in literarne ter likovne zasnove za ciljno starostno skupino
do 25 točk
2. Izvirnost literarnega besedila – izvirna zasnova zgodbe, dinamičnost naracije
do 17 točk
3. Kakovost in estetskost literarnega in likovnega izraza, slogovna dovršenost ter privlačnost
do 15 točk
4. Jezikovna odličnost, izvirnost in bogastvo jezikovnega izražanja ter lektorska neoporečnost
do 10 točk
5. Reference:
– odmevnost knjige v strokovni in širši javnosti (kritike, nagrade in drugo) (do 10 točk)
– reference in prepoznavnost pisca in ilustratorja na področju otroškega leposlovja (nagrade in odmevi v strokovni javnosti) (do 10 točk)
do 20 točk
6. Kakovost uredniškega dela
do 5 točk
7. Kakovost tehnične izvedbe – oblikovanje, kakovost tiska, papirja in vezave
do 5 točk
8. Dosegljivost knjige na knjižnem trgu (knjigarne, spletne knjigarne, šolske in splošne knjižnice)
do 3 točke
SKUPAJ
100 točk
6.8. Razpisni kriteriji za področje H/mladike – prvi projekti:
KRITERIJ:
Število možnih točk
1. Izvirna zasnova projekta in ustvarjalni pristop (izvirnost ideje, aktualnost izbrane teme, sodobnost predstavitve)
do 50 točk
2. Izkazana posebna nadarjenost avtorja
do 25 točk
3. Produkcijska zahtevnost projekta
do 10 točk
4. Realno ovrednotena finančna konstrukcija
do 10 točk
5. Dostopnost projekta prebivalcem in obiskovalcem MOL
do 5 točk
SKUPAJ
100 točk
7. Uporaba kriterijev
Razpisni kriteriji za posamezna razpisna področja so ovrednoteni s točkami. Najvišje število točk je 100. Ocenjevanje projektov bo potekalo opisno po naslednji vrednostni lestvici: vrhunsko (od 96 do 100 točk), kakovostno (od 81 do 95 točk) in nezadovoljivo (do 80 točk). Sofinancirani bodo tisti projekti prijaviteljev, ki bodo v postopku ocenjevanja na podlagi razpisnih kriterijev prejeli najmanj 81 točk ter bodo glede na razpoložljiva sredstva MOL in kvote, določene po posameznih področjih v razpisu, uvrščeni višje.
Višina odobrenih sredstev za projekt je odvisna od skupne višine prejetih točk, obsega in zahtevnosti projekta. Med izbranimi projekti prijaviteljev ni primerljivosti glede višine odobrenih sredstev v sorazmerju z višino prejetih točk.
MOL bo v letu 2016 sofinanciral na področju uprizoritvenih umetnosti predvidoma 15 projektov, na področju glasbenih umetnosti predvidoma 15 projektov, na področju vizualnih umetnosti predvidoma 15 projektov, od tega za sekcijo arhitektura in oblikovanje predvidoma 5 projektov, na področju intermedijskih umetnosti predvidoma 8 projektov in na področju kulturno-umetnostne vzgoje predvidoma 5 projektov, na področju F/knjiga in mesto predvidoma 6 projektov, na področju H/mladike – prvi projekti predvidoma 5 projektov. Na področju G/Ljubljana bere bo MOL odkupil predvidoma 7.000 izvodov knjige za starostno skupino četrtošolcev.
MOL bo nevladnim kulturnim organizacijam (točka 4 tega javnega razpisa) sofinanciral največ 2 projekta na posameznem razpisnem področju, samozaposlenim v kulturi in posameznikom pa največ 1 projekt na posameznem razpisnem področju, na področju G/Ljubljana bere pa 1 projekt v obliki odkupa izbrane knjige.
MOL bo odločal o sofinanciranju prijavljenega projekta na posameznem področju na podlagi mnenja pristojne strokovne komisije in pristojne strokovne službe, veljavnih kriterijev ter ob upoštevanju razpoložljivih proračunskih sredstev za leto 2016.
8. Okvirna vrednost sredstev
Okvirna vrednost vseh razpoložljivih sredstev za javni razpis v letu 2016 znaša 410.000 EUR.
MOL si pridržuje pravico do spremembe okvirne višine sredstev v primeru, da se razpoložljiva sredstva spremenijo v postopku sprejemanja rebalansa proračuna MOL za leto 2016.
9. Obdobje za porabo dodeljenih sredstev
Dodeljena proračunska sredstva za izbrane projekte morajo biti porabljena v proračunskem letu 2016, skrajni rok za predložitev zadnjega zahtevka za izplačilo je 10. november 2016.
MOL bo z izbranim prijaviteljem projekta sklenil pogodbo o sofinanciranju projekta v letu 2016.
10. Razpisni rok: razpis se prične 22. januarja 2016 in zaključi 29. februarja 2016.
11. Razpisna dokumentacija
Razpisna dokumentacija obsega:
– besedilo razpisa,
– prijavni obrazec za posamezno razpisno področje,
– izjava prijavitelja (obvezna priloga) na področjih A/uprizoritvene umetnosti, B/glasbene umetnosti, C/vizualne umetnosti (vključno s sekcijo arhitektura in oblikovanje), D/ intermedijske umetnosti, E/kulturno-umetnostna vzgoja in F/knjiga in mesto, na področju G/Ljubljana bere Izjava G (obvezna priloga), na področju H/mladike – prvi projekti Izjava H (obvezna priloga),
– vzorec pogodbe o sofinanciranju projekta.
Prijavitelj mora ob prijavi posameznega projekta na javni razpis priložiti naslednjo dokumentacijo:
– v celoti izpolnjen in podpisan prijavni obrazec za posamezni sklop javnega razpisa,
– izpolnjeno in podpisano Izjavo prijavitelja oziroma Izjavo G na področju G/Ljubljana bere oziroma Izjavo H na področju H/mladike – prvi projekti,
– zahtevana obvezna dokazila, navedena pod točko 5.1. za:
A/uprizoritvene umetnosti, B/glasbene umetnosti, C/vizualne umetnosti (vključno s sekcijo arhitektura in oblikovanje), D intermedijske umetnosti, E/kulturno-umetnostna vzgoja, F/knjiga in mesto:
– dokazilo, da so v obdobju 2013-2015 izvedli najmanj en projekt na področju, na katerem kandidirajo (kopija medijskega odziva in/ali vabil, najave ipd.) – največ 5 dokazil,
G/Ljubljana bere:
– fotokopije največ treh referenčnih kritik, recenzij ali odzivov o prijavljeni knjigi,
– dva izvoda knjige.
Prijavitelji naj za dokazovanje referenc in odzivov v strokovni javnosti ne prilagajo natisnjenih spletnih strani, pač pa naj navedejo natančne spletne naslove, ki omogočajo ogled na spletu.
Dokumentacije, ki je priložena vlogi, MOL ne bo vračal prijaviteljem.
12. Oddaja in dostava vlog
12.1. Prijavitelj mora vlogo vnesti v spletno aplikacijo, ki je objavljena na e-naslovu: http://erazpisisubvencije.Ljubljana.si, povezava pa je objavljena tudi na spletni strani MOL (www.Ljubljana.si).
Po končanem izpolnjevanju elektronske vloge mora prijavitelj prijavni obrazec za vsako vlogo posebej iz navedene spletne aplikacije natisniti in ga lastnoročno podpisati ter žigosati. Natisnjenemu obrazcu mora priložiti vse zahtevane priloge.
Prijavitelj mora izpolnjen prijavni obrazec, ki ga natisne iz spletne aplikacije, z vsemi zahtevanimi prilogami, poslati s priporočeno pošto na naslov: Mestna občina Ljubljana, Mestni trg 1, 1000 Ljubljana, z obvezno navedbo razpisnega področja (npr. A/UPRIZORITVENE UMETNOSTI ipd.) – odvisno od tega, za katero razpisno področje prijavitelj oddaja vlogo. Vsako vlogo je potrebno oddati v posamezni ovojnici. Na ovojnici mora biti naveden naziv in naslov prijavitelja. Prijavitelj mora vlogo oddati najkasneje do vključno 29. februarja 2016 do 24. ure. Vloga mora biti poslana kot priporočena pošiljka v zaprti ovojnici z oznako na sprednji strani: »Ne odpiraj – vloga: Kultura – projekti«.
Podrobnejša navodila za uporabo spletne aplikacije in izpolnjevanje vlog so objavljena na spletnem naslovu http://erazpisisubvencije.Ljubljana.si/si/pomoc/.
V primeru tehničnih težav na spletni strani MOL, ki bi pomenile daljše nedelovanje spletne aplikacije in prijave ne bi bilo mogoče oddati na predpisan način, lahko prijavitelj svojo vlogo v celoti izpolni v dokumentu, ki bo objavljen na spletnem naslovu, navedenem v prejšnjem odstavku, in jih MOL pošlje s priporočeno pošiljko tako, kot je opredeljeno v razpisni dokumentaciji. Samo v tem primeru bodo na tak način oddane vloge pravilne in pravočasne in jih bo MOL upošteval. O morebitnih tehničnih težavah bodo prijavitelji obveščeni na spletni strani MOL.
12.2. Dopolnjevanje vlog:
12.2.1 Prijavitelj lahko vlogo dopolnjuje v razpisnem roku na način kot velja za pošiljanje vlog, in sicer s priporočeno pošiljko v zaprti ovojnici z oznako na prednji strani: »Ne odpiraj – Dopolnilna vloga: Kultura« – z obvezno navedbo, na katero vlogo se dopolnitev nanaša. Prijavitelj mora vlogo dopolniti v spletni aplikaciji, jo v celoti natisniti in ponovno poslati, kot je določeno v točki 12.1.
12.2.2. Če bo vloga formalno nepopolna, bo prijavitelj pozvan, da jo dopolni. Prijavitelj mora vlogo dopolniti v petih dneh. Če prijavitelj vloge ne dopolni v zahtevanem roku, bo vloga zavržena s sklepom.
12.3. Vloge, ki ne bodo poslane v roku in na način, ki je določen v 12.1 točki tega besedila razpisa, oziroma ki ne bodo pravilno opremljene, ne bodo elektronsko oddane, hkrati pa tudi natisnjene in poslane po pošti s priporočeno pošiljko v predpisanem roku in na predpisan način, bodo zavržene. Zavržene bodo tudi vloge, ki ne bodo podane na prijavnem obrazcu, natisnjenem iz spletne aplikacije. Prav tako bodo zavržene vloge, ki ne bodo vsebovale obveznih prilog ter ne bodo dopolnjene v roku za dopolnitev vloge (nepopolne vloge).
12.4. Oddaja vloge pomeni, da se prijavitelj strinja z vsemi pogoji in kriteriji tega razpisa.
13. Obvezne priloge k vlogi
Obvezne sestavine in priloge vsake vloge na vseh razpisnih področjih so:
– pravilno izpolnjeni prijavni obrazci MOL v elektronski in natisnjeni obliki,
– dokazilo o izvedbi projekta v obdobju 2013–2015 na področju, na katerem kandidirajo (kopija medijskega odziva in/ali vabil, najave ipd.) (največ 5 dokazil), – na področjih A, B, C, D, E, F (razen na področju H),
– fotokopije največ 3 referenčnih kritik, recenzij ali odzivov o prijavljeni knjigi ter 2 izvoda knjige – na področju G.
14. Odpiranje vlog in obveščanje o izidu
14.1. Komisija za odpiranje vlog bo začela odpirati vloge predvidoma 2. marca 2016. Če se zaradi števila prejetih vlog odpiranje ne zaključi isti dan, se nadaljuje naslednji dan.
14.2. Za formalno nepopolno se šteje vloga:
– ki ne bo vsebovala dokazila (5. točka besedila razpisa) o izvedbi najmanj 1 projekta na področju, na katerem prijavitelj kandidira (kopija medijskega odziva in/ali vabil, najave ipd.), na področju G/Ljubljana bere pa kopije kritik, recenzij oziroma odzivov o knjigi in dveh izvodov prijavljene knjige in ne bo dopolnjena v roku 5 dni po prejetju poziva za dopolnitev,
– ki ne bo vsebovala vseh dokazil in drugih sestavin, ki jih zahteva besedilo razpisa in razpisna dokumentacija in kljub pozivu ne bo dopolnjena v roku za dopolnitev vloge (nepopolne vloge).
Za prepozno se šteje vloga, ki ne bo oddana kot priporočena pošiljka do vključno 29. februarja 2016 do 24. ure.
Za neupravičeno osebo se šteje tisti prijavitelj, ki ne sodi v skupino upravičenih oseb (točka 4).
Po odpiranju vlog bodo iz nadaljnjega postopka izločene vse vloge prijaviteljev, ki jih niso vložile upravičene osebe ali niso bile pravočasne.
14.3. Pristojni uslužbenec MOL za posamezno razpisno področje bo najkasneje v roku dveh mesecev od zaključka odpiranja vlog obvestil prijavitelje projektov o predlogu področne strokovne komisije in določil rok, do katerega bo imel prijavitelj možnost, da se o predlogu komisije pisno izjavi. V roku prispele izjave prijaviteljev bodo obravnavale področne strokovne komisije in oblikovale končne predloge sofinanciranja projektov, na podlagi katerih bo izdana odločba.
15. Informacije o razpisu
Dodatne informacije o razpisu lahko dobite vsak ponedeljek, sredo in petek med 9. in 12. uro, ob sredah tudi med 14. in 16. uro, pri naslednjih uslužbencih MOL:
– A/uprizoritvene umetnosti: Nina Kalčič (nina.kalcic@Ljubljana.si, tel. 306 48 39),
– B/glasbene umetnosti: Vanda Straka Vrhovnik (vanda.straka@Ljubljana.si, tel. 306-48-42),
– C/vizualne umetnosti (vključno s sekcijo arhitektura in oblikovanje): Lena Jevnik (lena.jevnik@Ljubljana.si, tel. 306-48-54),
– D/intermedijske umetnosti: Semira Osmanagić (semira.osmanagic@Ljubljana.si, tel. 306-48-65),
– E/kulturno-umetnostna vzgoja: Saša Ogrizek (sasa.ogrizek@Ljubljana.si, tel. 306-48-16),
– F/knjiga in mesto: Saša Ogrizek (sasa.ogrizek@Ljubljana.si, tel. 306-48-16) in Manja Ravbar (manja.ravbar@Ljubljana.si, tel. 306-48-38),
-G/Ljubljana bere: Saša Ogrizek (sasa.ogrizek@Ljubljana.si, tel. 306-48-16) in Manja Ravbar (manja.ravbar@Ljubljana.si, tel. 306-48-38),
– H/mladike – prvi projekti: Davor Buinjac (davor.buinjac@Ljubljana.si, tel. 306-48-40).
Informativni dan bo v sredo, 3. februarja 2016 od 10. do 12. ure na Oddelku za kulturo MU MOL, Ambrožev trg 7, Ljubljana.
Mestna občina Ljubljana 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti