Uradni list

Številka 85
Uradni list RS, št. 85/2016 z dne 28. 12. 2016
Uradni list

Uradni list RS, št. 85/2016 z dne 28. 12. 2016

Kazalo

3763. Odlok o osnovah in merilih za financiranje krajevnih skupnosti Občine Zagorje ob Savi, stran 12925.

  
Na podlagi Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF in 14/15 – ZUUJFO) in Statuta Občine Zagorje ob Savi (Uradni list RS, št. 30/15) je Občinski svet Občine Zagorje ob Savi na 15. seji dne 19. 12. 2016 sprejel
O D L O K 
o osnovah in merilih za financiranje krajevnih skupnosti Občine Zagorje ob Savi 
1. člen 
S tem odlokom se določajo osnove in merila za financiranje krajevnih skupnosti v Občini Zagorje ob Savi iz sredstev, ki so določena v proračunu občine za financiranje krajevnih skupnosti, in sicer za:
– organizacijo oziroma so-organizacijo prireditev,
– funkcionalne stroške delovanja,
– tekoče vzdrževanje komunalne in druge infrastrukture,
– investicijsko vzdrževanje komunalne in druge infrastrukture.
2. člen 
Kvota sredstev za financiranje vseh krajevnih skupnosti se določi in razdeli med krajevne skupnosti ob vsaki pripravi proračuna oziroma rebalansa proračuna. Med krajevne skupnosti se razdeli na način, da se celotna kvota sredstev zniža za:
– sredstva dodeljena krajevnim skupnostim za prireditve in
– sredstva dodeljena KS Jože Marn, KS Franc Farčnik in KS Rudnik Toplice za funkcionalne stroške.
Vsota sredstev iz prve in druge alineje prejšnjega odstavka predstavlja fiksni del.
Preostanek sredstev (variabilni del) pa se med krajevne skupnosti razdeli upoštevaje kriterije vezane na dolžino, vrsto in nadmorsko višino cest v krajevnih skupnostih in je namenjen financiranju funkcionalnih stroškov in stroškov tekočega vzdrževanja komunalne in druge infrastrukture v krajevnih skupnostih, razen v KS Jože Marn, KS Franc Farčnik in KS Rudnik Toplice.
3. člen 
Za organizacijo oziroma so-organizacijo prireditev se vsem krajevnim skupnostim dodeli enaka višina sredstev.
4. člen 
Funkcionalne stroške predstavljajo stroški, ki so neposredno povezani z delovanjem krajevne skupnosti (stroški poslovnih prostorov, stroški strokovnih in administrativnih nalog krajevnih skupnosti in drugi materialni stroški).
Obseg sredstev za pokrivanje funkcionalnih stroškov predlaga vsaka krajevna skupnost zase v postopku priprave finančnega načrta oziroma proračuna.
Strošek najemnine poslovnih prostorov, namenjenih opravljanju administrativnih nalog krajevnih skupnosti, krije Občina Zagorje ob Savi iz posebne proračunske postavke proračuna.
5. člen 
Skupen obseg sredstev za financiranje nalog iz druge in tretje alineje 1. člena tega odloka (variabilni del) se krajevnim skupnostim, razen KS Jože Marn, KS Franc Farčnik in KS Rudnik Toplice, določi na naslednjih osnovah:
– dolžina kategoriziranih javnih poti na območju krajevne skupnosti,
– dolžina nekategoriziranih cest na območju krajevne skupnosti in
– nadmorska višina javnih poti in nekategoriziranih cest (pod 500 m n.m.v. in nad 500 m n.m.v.).
Podatki o dolžini cest in poti se črpajo iz uradne evidence, ki jo vodi pristojni oddelek občinske uprave Občine Zagorje ob Savi.
Vsak meter cest in poti predstavlja pri izračunu sredstev eno točko. Glede na vrsto cest in poti ter glede na nadmorsko višino, pa se uporabijo različni korekcijski faktorji ne glede na nagib:
– 0,90
za kategorizirane asfaltne javne poti pod 500 m n.v.,
– 1,00
za kategorizirane asfaltne javne poti nad 500 m n.v.,
– 1,00
za kategorizirane makadamske javne poti pod 500 m n.v.,
– 1,10
za kategorizirane makadamske javne poti nad 500 m n.v.,
– 0,95
za nekategorizirane ceste pod 500 m n.v. in
– 1,05
za nekategorizirane ceste nad 500 m n.v.
Višina sredstev variabilnega dela, ki pripada posamezni krajevni skupnosti, razen KS Jože Marn, KS Franc Farčnik in KS Rudnik Toplice, se izračuna po naslednji formuli:
CEUR = (0,9*ACPOD + 1,0*ACNAD + 1,0*MCPOD + 1,1*MCNAD + 0,95*NCPOD + 1,05*NCNAD) * vrednost točke,
pri čemer je:
CEUR
višina sredstev variabilnega dela
ACPOD
dolžina asfaltne JP pod 500 m n.v.
ACNAD
dolžina asfaltne JP nad 500 m n.v.
MCPOD
dolžina makadamske JP pod 500 m n.v.
MCNAD
dolžina makadamske JP nad 500 m n.v.
NCPOD
dolžina nekategoriziranih cest pod 500 m n.v.
NCNAD
dolžina nekategoriziranih cest nad 500 m n.v.
Vrednost točke se določi tako, da se preostanek sredstev iz drugega odstavka 2. člena tega odloka deli s skupno vsoto vseh točk.
Vrednost točke se nato pomnoži s številom dobljenih točk za posamezno KS, kar predstavlja višino sredstev za variabilni del.
Posamezni krajevni skupnosti tako pripada vsota sredstev fiksnega in variabilnega dela.
6. člen 
V proračunu se lahko vsako leto zagotovijo tudi sredstva za investicijsko vzdrževanje komunalne in druge infrastrukture v krajevnih skupnostih, ki se določijo zlasti na podlagi naslednjih kriterijev:
– možnost realizacije programov,
– možnost zagotovitve finančnih virov,
– pomembnost investicije za KS in občino,
– angažiranje krajevnih skupnosti ob večjih investicijskih delih.
Višina sredstev za posamezno krajevno skupnost se na podlagi dogovora med predstavniki KS, županom in strokovnimi službami občine določi ob sprejemu proračuna občine.
7. člen 
KS Jože Marn, KS Franc Farčnik in KS Rudnik Toplice niso upravičene do sredstev iz naslova tekočega vzdrževanja komunalne in druge infrastrukture.
Tekoče vzdrževanje komunalne in druge infrastrukture na območju mesta Zagorje ob Savi je v celoti pristojnost javnega podjetja kot upravljavca.
8. člen 
Krajevne skupnosti lahko načrtujejo porabo sredstev, ki so jim dodeljena na podlagi tega odloka tudi za financiranje drugih nalog in pristojnosti krajevne skupnosti določenih v Odloku o krajevnih skupnostih v Občini Zagorje ob Savi in Statutu Občine Zagorje ob Savi.
9. člen 
Ob vsaki pripravi oziroma spremembi proračuna se preverijo vsi podatki iz evidenc, ki predstavljajo podlago tega odloka ter dejstva in okoliščine, ki bi lahko kakorkoli vplivale na drugačen izračun.
10. člen 
V primeru, da je v finančnem načrtu krajevne skupnosti predvidena investicija, ki jo vodi krajevna skupnost sama, je potrebno za investicijo pridobiti ustrezno investicijsko dokumentacijo, jo uvrstiti v načrt razvojnih programov ter pri tem upoštevati vso veljavno zakonodajo.
11. člen 
Finančni načrti so sestavni del proračuna Občine Zagorje ob Savi. Krajevne skupnosti so dolžne predložiti predlog svojega finančnega načrta v roku, ki je določen za pripravo proračuna. V kolikor krajevna skupnost finančnega načrta ne dostavi, se nakazila iz proračuna zadržijo.
12. člen 
Sredstva proračuna za pokrivanje stroškov v krajevnih skupnosti za namene iz 1. člena tega odloka bo občina krajevnim skupnostim nakazala praviloma štirikrat letno za obdobje treh mesecev oziroma v skladu z medsebojnim dogovorom.
13. člen 
Odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne s 1. 1. 2017 oziroma ob pripravi proračuna za leto 2017.
14. člen 
Z dnem uveljavitve tega Odloka preneha veljati Odlok o osnovah in merilih za financiranje krajevnih skupnosti Občine Zagorje ob Savi (Uradni list RS, št. 62/04).
Št. 007-5/2016
Zagorje ob Savi, dne 19. decembra 2016
Župan 
Občine Zagorje ob Savi 
Matjaž Švagan l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti