Uradni list

Številka 82
Uradni list RS, št. 82/2016 z dne 20. 12. 2016
Uradni list

Uradni list RS, št. 82/2016 z dne 20. 12. 2016

Kazalo

3561. Sklep o začetku priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje KI 5 del – Borovniško naselje v Kisovcu, stran 12244.

  
Na podlagi 57. člena Zakona o prostorskem načrtovanju – ZPNačrt (Uradni list RS, št. 33/07, 70/08 – ZVO-1B, 108/09, 80/10 – ZUPUDPP, 106/10 – popr., 43/11 – ZKZ-C, 57/12, 57/12 – ZUPUDPP-A, 109/12, 76/14 – odl. US in 14/15 – ZUUJFO) in 28. člena Statuta Občine Zagorje ob Savi (Uradni list RS, št. 30/15) je župan Občine Zagorje ob Savi sprejel
S K L E P 
o začetku priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje KI 5 del – Borovniško naselje v Kisovcu
1. Ocena stanja in razlogi za pripravo občinskega podrobnega prostorskega načrta 
Za enoto urejanja prostora KI 5 velja obstoječi Zazidalni načrt za območje zahodni del naselja KIsovec, odlok št. 352-4/97 (Uradni vestnik Zasavja, št. 8/2001 in Uradni list RS, št. 92/05, 65/11).
Območje zazidalnega načrta zajema zahodni del naselja Kisovec, to je območje, ki severno meji na regionalno cesto Zagorje–Izlake, na vzhodu na del Rudarske ceste, na jugu ga omejujejo travnate in njivske površine Zlatega polja, na zahodu pa območje Ribnika.
Območje je funkcionalno zelo raznoliko. Osrednji del je namenjen centralnim dejavnostim naselja (poslovne, družbene, oskrbne in storitvene dejavnosti) ter večstanovanjsko gradnjo. Na zahodnem delu je večje območje proizvodnih in servisnih dejavnosti. V južnem delu območja pa je v glavnem individualna stanovanjska pozidava in območje okrog podružnične osnovne šole.
Območje, ki je predmet obravnave, se nahaja na zahodnem delu naselja Kisovec in je na vzhodu omejeno z območjem za družbene, storitvene in poslovne dejavnosti ter zazidavo z višjo gostoto naselitve, na južni strani z individualno stanovanjsko gradnjo, ki pa je višinsko ločena od predvidene ureditve z strmo brežino višine cca. 8.00 m, na zahodni strani z območjem za proizvodnjo in servisne dejavnosti in na severu z območjem individualne stanovanjske gradnje.
Za to območje so bile v letu 2011 izdelane spremembe in dopolnitve zazidalnega načrta, ki so opredelile gradnjo dveh po zasnovi enakih stanovanjsko poslovnih objektov, garažno oziroma parkirno hišo, transformatorsko postajo ter pripadajočo infrastrukturo ter zunanjo ureditev, ki je obsegala dovozne in dostopne površine, parkirne površine in zelenice.
Razlog za pripravo sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta oziroma izdelava občinskega podrobnega prostorskega načrta je pobuda družbe TEVEL, TEVE Varnost Elektronika d.o.o., Borovniško naselje 7, Kisovec po izgradnji treh nizov stanovanjskih enot – vrstne hiše z lastno streho in lastnim vhodom z možnostjo tihe dejavnosti (pisarne, storitvene dejavnost, trgovina) ter enota za lekarno. Razlog za pripravo sprememb zazidave je želja po prilagajanju trenutnim bivalnim trendom.
2. Predmet, programska izhodišča in okvirno ureditveno območje 
Ureditveno območje vključuje parcele 227/50, 227/94 in 227/95, vse k.o. 1884 Loke pri Zagorju. Površina obravnavanega območja znaša 4105 m2.
Na vzhodu območje meji na območje z večstanovanjsko gradnjo, na jugu se dviga strma naravna kamnita in delno poraščena stena, na zahodu je industrijski kompleks in na severu cesta ter poteza individualnih stanovanjskih hiš.
Ob lokaciji se nahaja raznolika urbana in arhitekturna struktura gradenj od višjih stanovanjskih blokov preko industrijskih objektov do individualni stanovanjskih hiš.
Dostop do območja, ki je bil načrtovan s prostorsko ureditvijo v letu 2011, ostaja nespremenjen in je načrtovan po delu parcele 227/92, k.o. 1884 Loke pri Zagorju. V okviru širitve obstoječe dostopne poti je bila načrtovana tudi ureditev 25 PM za potrebe obstoječega stanovanjskega objekta, ki je zgrajen na parceli št. 227/21 k.o. 1884 Loke pri Zagorju vključno z pločnikom in javno razsvetljavo.
Načrtovano novo prostorsko ureditev tvori kompleks treh nizov stanovanjskih enot – vrstne hiše z lastno streho in lastnim vhodom z možnostjo tihe dejavnosti (pisarne, storitvene dejavnost, trgovina) ter enota za lekarno. V južnem nizu vrstnih hiš je načrtovanih osem stanovanjskih enot, v zahodnem in severnem nizu pa do pet stanovanjskih enot. Načrtovan maksimalni višinski gabarit je klet, pritličje in nadstropje. Načrtovana je infrastrukturna opremljenost območja.
3. Seznam potrebnih strokovnih podlag in način pridobitve strokovnih rešitev 
Podlaga za izdelavo občinskega podrobnega prostorskega načrta je geodetski načrt izdelan v skladu s Pravilnikom o geodetskem načrtu (Uradni list RS, št. 40/04).
Pred izdelavo predloga občinskega podrobnega prostorskega načrta se izdelajo naslednje strokovne podlage:
– analizo ustvarjenih razmer: namembnost površin in objektov, prometna, komunalna, energetska infrastruktura, motnje v okolju (opredelitev obstoječega stanja);
– idejna zasnova načrtovane prostorske ureditve, izdelana na način, ki vključuje vse funkcionalne, urbanistične, krajinske in arhitekturne rešitve in ureditve z ustreznim poročilom in utemeljitvijo;
– idejna zasnova prometne ureditve, tudi v odnosu do obstoječe (ukinitve, preureditve obstoječih cest, poti ipd.);
– idejna zasnova novih energetskih, vodovodnih, komunalnih in drugih infrastrukturnih priključkov in ureditev;
– morebitne druge strokovne podlage, ki bodo izhajale iz smernic nosilcev urejanja prostora.
Idejne zasnove predlagane prostorske ureditve se izdela v vsebini kot je določena za idejno zasnovo v predpisih, ki določajo vsebino projektne dokumentacije. V fazi izdelave strokovnih podlag naj se preveri vse možne variantne rešitve. Strokovna rešitev vključuje tudi prikaz vplivnega območja pričakovanih posameznih vrst vplivov načrtovanih objektov na okolico, ki se izdela v skladu s predpisi, ki določajo vsebino projektne dokumentacije.
Strokovne rešitve izdela načrtovalec, ki izpolnjuje pogoje za pooblaščenega prostorskega načrtovalca, in ga je izbral investitor.
OPPN mora biti izdelan v obsegu in z vsebinami, ki jih določa Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07, 70/2008 – ZVO-1B, 108/09, 80/10 – ZUPUDPP, 106/10 – popr., 43/11 – ZKZ-C, 57/12, 57/12 – ZUPUDPP-A, 109/12, 76/14 – odl. US in 14/15 – ZUUJFO) in ustrezni podzakonski akti, predvsem Pravilnika o vsebini, obliki in načinu priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta (Uradni list RS, št. 99/2007) in v skladu s tem sklepom. OPPN se izdela tudi v digitalni obliki, tako da je možen vnos v GIS občine. Vsa grafika naj bo v formatu dwf, tif-tfw (geolocirano), dwg in jpg.
4. Rok za pripravo prostorskega akta oziroma njegovih posameznih faz 
– sklep o začetku priprave OPPN;
– objava sklepa v Uradnem listu in na svetovnem spletu;
– priprava osnutka OPPN – 30 dni;
– poziv nosilcem urejanja prostora za pridobitev smernic in pridobitev obvestila ministrstva, pristojnega za varstvo okolja, ali je za OPPN potrebno izvesti celovito presojo vplivov na okolje – 30 dni;
– analiza smernic, izdelava strokovnih podlag in dopolnitev osnutka OPPN – 30 dni;
– javno naznanilo o javni razgrnitvi in javni obravnavi – 7 dni pred začetkom javne razgrnitve;
– objava po svetovnem spletu in na krajevno običajen način;
– javna razgrnitev in obravnava OPPN z evidentiranjem vseh pisnih pripomb – 30 dni;
– priprava stališča do pripomb in predlogov iz javne razgrnitve in javne obravnave – 15 dni;
– prva obravnava na OS;
– pisno posredovanje stališč do pripomb;
– priprava predloga OPPN na podlagi stališč do pripomb – 15 dni;
– pridobitev mnenj nosilcev urejanja prostora na predlog OPPN – 30 dni;
– priprava usklajenega predloga OPPN;
– druga obravnava in sprejem OPPN na občinskem svetu;
– objava odloka v Uradnem listu RS.
5. Nosilci urejanja prostora, ki dajejo smernice in mnenja ter drugi udeleženci, ki bodo sodelovali pri pripravi 
Nosilci urejanja prostora, ki morajo podati smernice na osnutek občinskega podrobnega prostorskega načrta, k dopolnjenemu predlogu pa mnenje, so:
– Elektro Ljubljana, DE Elektro Trbovlje, Gimnazijska 25, 1420 Trbovlje
– Telekom Slovenije, Lava 1, 3000 Celje
– Občina Zagorje ob Savi, Oddelek za gospodarske javne službe, Cesta 9. avgusta 5, 1410 Zagorje ob Savi
– EVJ Elektroprom Kisovec, Loke 22, 1412 Kisovec
– Adriaplin, Dunajska cesta 7, Ljubljana
– Ministrstvo za okolje in prostor, Direkcija RS za vode, Hajdrihova ulica 28c, 1000 Ljubljana
– Ministrstvo za infrastrukturo, Direkcija RS za infrastrukturo, Tržaška 19, 1000 Ljubljana
– ELES d.o.o., Hajdrihova ulica 2A, 1000 Ljubljana
– Ministrstva za obrambo, Uprave RS za zaščito in reševanje, Vojkova cesta 61, 1000 Ljubljana
– Ministrstvo za kulturo, Maistrova 10, 1000 Ljubljana (v vednost: Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Ljubljana, Tržaška 4, 1000 Ljubljana)
– Zavod RS za varstvo narave, OE Ljubljana, Cankarjeva cesta 10, 1000 Ljubljana
Ministrstvo za okolje in prostor, Direktorat za okolje, Sektor za strateško presojo vplivov na okolje, Dunajska 47, 1000 Ljubljana poda obvestilo o potrebnosti izvedbe celovite presoje vplivov na okolje.
Kolikor se v postopku priprave OPPN ugotovi, da je potrebno pridobiti predhodne smernice in mnenja tudi drugih organov, ki zgoraj niso navedeni, se le-ta pridobijo v postopku.
Pristojni organi (nosilci urejanja prostora) morajo v skladu z zakonom podati svoje smernice za načrtovanje in mnenja v roku 30 dni od zahteve.
Načrtovalec občinskega podrobnega prostorskega načrta, ki ga je izbral pobudnik, je ARHIKA, arhitekturno projektiranje, Uroš Krašek s.p., Sp. Rečica 104, 3270 Laško.
Pripravljavec občinskega podrobnega prostorskega načrta je Občina Zagorje ob Savi.
6. Obveznosti financiranja priprave 
Stroške izdelave občinskega podrobnega prostorskega načrta in strokovnih podlag krije pobudnik družba TEVEL, TEVE Varnost Elektronika d.o.o., Borovniško naselje 7, Kisovec.
7. Objava sklepa priprave 
Ta sklep se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in na spletni strani Občine Zagorje ob Savi, veljati pa začne z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 350-7/2016-6
Zagorje ob Savi, dne 19. decembra 2016
Župan 
Občine Zagorje ob Savi 
Matjaž Švagan l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti