Uradni list

Številka 77
Uradni list RS, št. 77/2016 z dne 2. 12. 2016
Uradni list

Uradni list RS, št. 77/2016 z dne 2. 12. 2016

Kazalo

3238. Pravilnik o šolninah in bivanju v javnih študentskih domovih za Slovence brez slovenskega državljanstva in tujce v Republiki Sloveniji, stran 11053.

  
Na podlagi šestega odstavka 7. člena Zakona o visokem šolstvu (Uradni list RS, št. 32/12 – uradno prečiščeno besedilo, 40/12 – ZUJF, 57/12 – ZPCP-2D, 109/12 in 85/14) ministrica za izobraževanje, znanost in šport izdaja
P R A V I L N I K 
o šolninah in bivanju v javnih študentskih domovih za Slovence brez slovenskega državljanstva in tujce v Republiki Sloveniji 
I. SPLOŠNA DOLOČBA 
1. člen
S tem pravilnikom se za Slovence brez slovenskega državljanstva in tujce, državljane držav, ki niso članice Evropske unije, določajo plačevanje šolnin za študij po javnoveljavnih študijskih programih in pogoji za bivanje v študentskih domovih, ki jih je ustanovila Republika Slovenija (v nadaljnjem besedilu: javni študentski domovi).
II. ŠOLNINA 
2. člen
(1) Slovenci brez slovenskega državljanstva, ki se v Republiki Sloveniji izobražujejo na javnih ali zasebnih visokošolskih zavodih, za študij po javnoveljavnih študijskih programih prve, druge in tretje stopnje plačujejo tolikšno šolnino, kot je določena za državljane Republike Slovenije.
(2) Tujci, ki se v Republiki Sloveniji izobražujejo na javnih ali zasebnih visokošolskih zavodih, za študij po javnoveljavnih študijskih programih prve, druge ali tretje stopnje plačujejo šolnino, razen če ni s tem pravilnikom drugače določeno.
3. člen 
Višino šolnine za tujce visokošolski zavod določa tako, kot jo v skladu s Pravilnikom o šolninah in drugih prispevkih v visokem šolstvu (Uradni list RS, št. 40/94 in 45/98) določa za državljane Republike Slovenije za izredni študij.
4. člen 
(1) Ne glede na določbo prejšnjega člena tujci na javnih visokošolskih zavodih ne plačujejo šolnine oziroma plačujejo tolikšno, kot je določena za državljane Republike Slovenije, če:
– je tako določeno z meddržavnimi ali mednarodnimi sporazumi in pogodbami;
– so štipendisti ministrstev, ki štipendiranje tujcev izvajajo preko pooblaščenih izvajalcev, kot sta Center Republike Slovenije za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja ter Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije (v nadaljnjem besedilu: štipendisti ministrstev);
– so študenti izmenjalnih programov med visokošolskimi zavodi v programu ERASMUS+ ali
– so tuji državljani s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji in so sami ali vsaj eden od njihovih staršev ali skrbnikov rezidenti Republike Slovenije za davčne namene.
(2) Prejšnji odstavek velja tudi za študij po javnoveljavnih študijskih programih zasebnih visokošolskih zavodov s koncesijo.
5. člen 
(1) Šolnina se plačuje visokošolskemu zavodu na podlagi izstavljenega računa.
(2) Šolnina se za vsako študijsko leto praviloma plačuje v enkratnem znesku.
(3) Visokošolski zavodi lahko tujega študenta oprostijo plačila celotne šolnine ali njenega dela ali mu omogočijo plačilo v več delih.
III. BIVANJE V JAVNIH ŠTUDENTSKIH DOMOVIH 
6. člen
(1) Za štipendiste ministrstev Republika Slovenija zagotavlja do 250 mest za bivanje v javnih študentskih domovih.
(2) Razdelitev mest, način plačila in druga medsebojna razmerja za bivanje štipendistov ministrstev uredijo ministrstvo, pristojno za visoko šolstvo, izvajalci štipendiranja ter javni študentski domovi z vsakoletno večstransko pogodbo.
(3) Štipendistom ministrstev se zaračunava subvencionirana stanarina.
7. člen 
(1) Javni študentski domovi letno namenijo do 15 odstotkov svojih zmogljivosti tudi drugim tujim študentom, ki prihajajo na visokošolske zavode v okviru izmenjalnih programov (predvsem programa ERASMUS+).
(2) Javni študentski domovi lahko v primeru prostih zmogljivosti poleg študentov iz prejšnjega odstavka namestijo tudi druge tuje študente.
(3) O razdelitvi zmogljivosti iz tega člena se visokošolski zavodi vsako leto dogovorijo neposredno z javnimi študentskimi domovi.
(4) Izbor upravičencev do namestitev iz prvega in drugega odstavka tega člena opravi visokošolski zavod.
(5) Uporabniki teh zmogljivosti plačujejo tržno ceno.
IV. KONČNI DOLOČBI 
8. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o šolninah in bivanju v študentskih domovih za Slovence brez slovenskega državljanstva v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 70/08).
9. člen 
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 0070-56/2016
Ljubljana, dne 12. oktobra 2016
EVA 2016-3330-0043
dr. Maja Makovec Brenčič l.r.
Ministrica 
za izobraževanje, 
znanost in šport 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti