Uradni list

Številka 71
Uradni list RS, št. 71/2016 z dne 15. 11. 2016
Uradni list

Uradni list RS, št. 71/2016 z dne 15. 11. 2016

Kazalo

3057. Pravilnik o sredstvih za delo svetniških skupin in samostojnih svetnikov Mestnega sveta Mestne občine Nova Gorica, stran 9995.

  
Na podlagi četrtega odstavka 35. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93 in spremembe) ter 19. in 22. člena Statuta Mestne občine Nova Gorica (Uradni list RS, št. 13/12) je Mestni svet Mestne občine Nova Gorica na seji dne 20. oktobra 2016 sprejel
P R A V I L N I K 
o sredstvih za delo svetniških skupin in samostojnih svetnikov Mestnega sveta Mestne občine Nova Gorica 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
S tem pravilnikom se določajo pogoji in sredstva za delo svetniških skupin in samostojnih svetnikov, ki jih za njihovo delo zagotavlja Mestna občina Nova Gorica (v nadaljevanju: MONG), ter njihove pravice in obveznosti.
S tem pravilnikom se ureja tudi način določanja sredstev iz prejšnjega odstavka tega člena, namene, za katere se lahko uporabijo ter nadzor nad namenskostjo porabe teh sredstev.
2. člen 
Svetniške skupine in samostojni svetniki imajo pravico do porabe sredstev, ki so v proračunu MONG namenjena za delo svetniških skupin in samostojnih svetnikov, MONG pa jim za opravljanje njihovega dela zagotavlja tudi primerne prostore, druga osnovna sredstva, potrebne materialne pogoje za delo ter strokovno in administrativno pomoč.
3. člen 
Svetniške skupine in samostojni svetniki so dolžni s sredstvi iz prejšnjega člena tega pravilnika ravnati kot dober gospodar in jih uporabljati namensko v skladu z določili tega pravilnika ter veljavno zakonodajo.
4. člen 
Za opredelitev, ustanovitev ter druga vprašanja, ki se nanašajo na pojem svetniške skupine in samostojnega člana mestnega sveta v smislu določb tega pravilnika se uporabljajo določbe Poslovnika Mestnega sveta MONG.
II. FINANČNA SREDSTVA 
5. člen 
MONG zagotavlja sredstva za delo svetniških skupin in samostojnih svetnikov z odlokom o proračunu za tekoče leto in sicer na posebni proračunski postavki, pri čemer se sredstva vodijo za vsako svetniško skupino in za vsakega samostojnega svetnika posamezno po stroškovnih mestih.
Po konstituiranju mestnega sveta in svetniških skupin župan predlaga mestnemu svetu v sprejem predlog sklepa, v katerem se določi letni bruto znesek porabe na svetnika, ki velja za posamezno mandatno obdobje mestnega sveta.
Višina sredstev, ki pripada svetniški skupini, se določi glede na število mest, ki jih ima svetniška skupina v mestnem svetu.
V primeru, da svetnik izstopi iz svetniške skupine, pripada novemu samostojnemu svetniku ali novi svetniški skupini, kateri se je priključil, sorazmerni del finančnih sredstev, ki jih je prejemala svetniška skupina, iz katere je izstopil. Pravica pripada z naslednjim mesecem po mesecu, v katerem se je pisno izjavil o izstopu iz določene svetniške skupine.
Pri pripravi odloka o proračunu pripravijo vodje svetniških skupin in samostojni svetniki za posamezno proračunsko leto predlog plana porabe sredstev, ki jih glede na pripadajočo kvoto razdelijo po namenih porabe ter pisno obrazložijo.
6. člen 
Finančna sredstva, ki se zagotavljajo na podlagi tega pravilnika, se lahko uporabljajo za namene, ki so navedeni v tem odstavku ter le za stroške, ki so povezani z izvrševanjem funkcije mestnega svetnika:
– nakup pisarniškega materiala,
– nakup in vzdrževanje pisarniške, računalniške in druge opreme,
– plačilo stroškov fotokopiranja gradiv,
– plačilo tiska,
– nakup strokovne literature,
– plačilo izobraževanja in dodatne strokovne pomoči (študentsko delo, podjemna ali avtorska pogodba), vendar le za namene, ki presegajo zmogljivosti administrativno-tehnične pomoči oziroma strokovne pomoči, ki jo nudi MONG na podlagi tega pravilnika in če je na podlagi argumentiranega zahtevka svetniške skupine oziroma samostojnega svetnika izkazana verjetnost, da bo namen svetovanja izboljšal kakovost njihovega dela,
– stroške seminarjev, predavanj, okroglih miz, posvetov z občani, konferenc in simpozijev, neposredno povezanih z delom mestnega sveta, vključno s potnimi stroški in stroški organizacije le-teh,
– plačilo drugih operativnih stroškov (odhodkov).
Svetniške skupine in samostojni svetniki so do vseh v prvem odstavku tega člena navedenih sredstev upravičeni le, v kolikor jim povrnitev sredstev ne pripada na podlagi predpisa, ki ureja sejnine mestnih svetnikov MONG.
Za srečanja svetniških skupin in samostojnih svetnikov MONG prvenstveno zagotavlja prostore v občinski stavbi in sicer na način, da se takšna uporaba predhodno najavi pri pristojnem javnem uslužbencu občinske uprave. Zgolj v primeru, da MONG v občinski stavbi nima na razpolago prostega prostora v zaprošenem terminu, MONG za ta termin krije stroške uporabe ustreznega prostora, ki mora biti predlagan z argumentiranim zahtevkom iz 7. člena tega pravilnika.
7. člen 
Vodja svetniške skupine oziroma samostojni svetnik poda argumentiran pisni zahtevek za porabo sredstev za namene iz prejšnjega člena tega pravilnika, iz katerega nedvoumno izhaja, da gre za porabo, ki je neposredno povezana z izvrševanjem funkcije mestnega svetnika, oddelku občinske uprave, pristojnemu za delo mestnega sveta (v nadaljevanju: pristojnemu oddelku), in sicer po elektronski pošti, po navadni pošti (priporočeno s povratnico) ali osebno.
V primeru, da pristojni oddelek oceni, da je potrebna dopolnitev zahtevka svetniške skupine oziroma samostojnega svetnika, mora od vodje svetniške skupine oziroma samostojnega svetnika praviloma v roku 7 dni od dneva prejema zahtevka zahtevati njegovo dopolnitev.
Če dopolnitev zahtevka ni potrebna ter v primeru podaje skladno s prejšnjim odstavkom tega člena tega Pravilnika dopolnjenega zahtevka, mora pristojni oddelek vodji svetniške skupine oziroma samostojnemu svetniku praviloma v roku 7 dni od dneva prejema zahtevka sporočiti, ali zahtevek izpolnjuje pogoje za financiranje na podlagi tega pravilnika.
Naročila in odredbe v breme proračuna izda župan oziroma s strani župana pooblaščeni javni uslužbenec v občinski upravi na podlagi argumentiranega zahtevka svetniške skupine oziroma samostojnega svetnika, ob upoštevanju veljavne zakonodaje, internih aktov o finančnem poslovanju občine in izvrševanju proračuna ter določil tega pravilnika.
V primeru, če pristojni oddelek, župan ali s strani župana pooblaščeni javni uslužbenec v občinski upravi ne bo ravnal skladno z določbami prejšnjih odstavkov tega člena tega pravilnika, lahko vodja svetniške skupine oziroma samostojni svetnik o tem obvesti kršitelju neposredno nadrejenega.
Vodja svetniške skupine oziroma samostojni svetnik je dolžan praviloma v roku 7 delovnih dni po opravljeni storitvi oziroma dobavi blaga pristojnemu oddelku dostaviti poročilo o opravljeni storitvi in potrjeno dobavnico.
8. člen 
Pristojni oddelek občinske uprave je dolžan na zahtevo vodje svetniške skupine oziroma samostojnega svetnika le temu omogočiti vpogled v finančno dokumentacijo o porabi sredstev svetniške skupine in mu dostaviti zahtevane podatke.
9. člen 
Finančna sredstva se smejo uporabljati le za namene, ki so določeni s tem pravilnikom in proračunom. Če svetniška skupina ali samostojni svetnik finančnih sredstev, ki so bila odobrena na njen oziroma njegov predlog na podlagi argumentiranega zahtevka, ne uporabi za namene, določene s tem pravilnikom, se o tem obvesti župana, mestni svet, nadzorni odbor ter druge morebitne pristojne organe, ki nadzirajo javno porabo.
10. člen 
Ob zaključku proračunskega leta se pravica do porabe neporabljenih finančnih sredstev iz 6. člena tega pravilnika ne prenaša v proračun naslednjega leta.
Pravica do uporabe finančnih sredstev na podlagi tega pravilnika preneha z zadnjim dnem v mesecu, v katerem poteče mandat članov mestnega sveta.
III. OSNOVNA SREDSTVA 
12. člen 
Osnovna sredstva, ki jih občina zagotavlja svetniškim skupinam in samostojnim svetnikom za njihovo delo, so last občine in jih svetniške skupine in samostojni svetniki uporabljajo v času trajanja mandata njihovih članov za potrebe izvrševanja funkcije mestnega svetnika.
IV. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
13. člen 
Prvi predlog sklepa iz drugega odstavka 5. člena tega pravilnika predloži župan mestnemu svetu na prvi naslednji seji po uveljavitvi tega pravilnika. Sprejeti sklep se upošteva pri prvem rebalansu proračuna za leto 2016 oziroma pri sprejemu proračuna za naslednji dve leti.
14. člen 
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-1/2015-16
Nova Gorica, dne 20. oktobra 2016
Podžupan 
Mestne občine Nova Gorica 
Marko Tribušon l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti