Uradni list

Številka 67
Uradni list RS, št. 67/2016 z dne 28. 10. 2016
Uradni list

Uradni list RS, št. 67/2016 z dne 28. 10. 2016

Kazalo

2866. Splošni Akt o tematskih televizijskih programih, stran 9242.

  
Na podlagi četrtega odstavka 35.a člena Zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah (Uradni list RS, št. 87/11 in 84/15) in v soglasju z Ministrstvom za kulturo št. 014-4/2016/23 z dne 14. 9. 2016, Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije izdaja
S P L O Š N I    A K T 
o tematskih televizijskih programih 
1. člen 
vsebina splošnega akta in pomeni izrazov 
(1) Ta splošni akt določa vrste tematskih televizijskih programov, njihove značilnosti oziroma programske vsebine, ki jih ti programi lahko razširjajo, programske zahteve, ki jih mora izdajatelj določiti v svoji vlogi, in pogoje, pod katerimi jih lahko spreminja.
(2) Za tematske televizijske programe se smiselno uporabljajo določbe zakona, ki ureja medije, o dovoljenju za izvajanje radijske ali televizijske dejavnosti in Splošnega akta o dovoljenju za izvajanje radijske ali televizijske dejavnosti (Uradni list RS, št. 95/06 in 25/07), razen določil od četrte do vključno osme alineje 4. člena (osnovne programske zahteve) ter določil o spremembi, začasnem preklicu in razveljavitvi dovoljenja.
(3) Tema programske vsebine pomeni predmet obravnave programske vsebine oziroma specializirano vsebino, ki je namenjena specifičnemu segmentu gledalcev.
(4) Žanr programske vsebine je značilen in splošno prepoznaven format oddaje ali avdiovizualnega dela, ki na značilen način obravnava ali podaja avdiovizualno vsebino.
2. člen 
vrste in značilnosti tematskih televizijskih programov 
(1) Tematski televizijski program je televizijski program, ki je namenjen specifičnemu segmentu gledalcev, in prek katerega se razširja izključno ena tema ali predvaja izključno istovrstne oziroma sorodne žanre.
(2) Poleg posredovane teme ali istovrstnih oziroma sorodnih žanrov se lahko v tematskem televizijskem programu razširjajo zgolj še avdiovizualna komercialna sporočila, TV prodajna okna, obvestila, ločila, opozorila in podobni programski elementi.
(3) Vrste tematskih televizijskih programov in njune značilnosti so:
– tematski televizijski program, ki razširja izključno tematsko istovrstne vsebine prek različnih zvrsti programskih vsebin in njihovih žanrov. Značilnost tovrstnega tematskega televizijskega programa je, da skozi različne programske vsebine obravnava in predstavlja določeno temo, ki je namenjena specifičnemu segmentu gledalcev. Primer tovrstnega programa je športni tematski televizijski program, ki posreduje šport prek posnetkov in prenosov športnih dogodkov, dnevnoinformativnih oddaj o športu, portretov športov in športnikov in podobno; informativni posreduje informacije prek dnevnoinformativnih oddaj, informativnih magazinov, pogovornih oddaj z intervjuji in omizji, vremenskih poročil, problemskih reportaž in podobno; izobraževalni posreduje razne izobraževalne vsebine prek poljudnoznanstvenih oddaj in serij, dokumentarnih oddaj in serij, reportaž in potopisov, svetovalnih oddaj in podobno.
– tematski televizijski program, ki razširja izključno istovrstne oziroma sorodne žanre. Značilnost tovrstnega tematskega televizijskega programa je, da razširja en žanr (ali njemu sorodne žanre) programske vsebine, ki je namenjena specifičnemu segmentu gledalcev. Primer tovrstnega programa je dokumentarni tematski televizijski program, ki posreduje dokumentarne oddaje in serije s področja znanosti, kulturi, umetnosti, turizma, kulinarike, zgodovine in podobno; filmski posreduje filme; resničnostni posreduje resničnostne šove; animirani posreduje animirane filme, serije, nanizanke.
(4) Značilnosti tematskih televizijskih programov izhajajo iz osnovnih programskih zahtev, navedenih v dovoljenju za izvajanje televizijske dejavnosti, ki se izda na podlagi 105. in 106. člena Zakona o medijih (Uradni list RS, št. 110/06 – uradno prečiščeno besedilo, 36/08 – ZPOmK-1, 77/10 – ZSFCJA, 90/10 – odl. US, 87/11 – ZAvMS, 47/12, 47/15 – ZZSDT, 22/16 in 39/16; v nadaljnjem besedilu: ZMed). Izdajatelj jih mora opredeliti v vlogi za izdajo dovoljenja za izvajanje televizijske dejavnosti za tematski televizijski program.
3. člen 
podlaga in postopek za izdajo dovoljenja za izvajanje televizijske dejavnosti za tematski televizijski program 
Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: agencija) začne postopek za izdajo dovoljenja za izvajanje televizijske dejavnosti za tematski televizijski program na vlogo in ga izda na podlagi zakona, ki ureja medije.
4. člen 
vsebina vloge za izdajo dovoljenja za izvajanje televizijske dejavnosti za tematski televizijski program 
(1) Vloga za pridobitev dovoljenja za izvajanje televizijske dejavnosti za tematski televizijskiprogram mora poleg sestavin iz 105. člena ZMed in sestavin iz 3. člena Splošnega akta o dovoljenju za izvajanje radijske ali televizijske dejavnosti (Uradni list RS, št. 95/06 in 25/07) vsebovati tudi:
– navedbo, da gre za tematski televizijski program,
– navedbo vrste tematskega televizijskega programa: tematski (prva alineja tretjega odstavka 2. člena tega splošnega akta) ali žanrski (druga alineja tretjega odstavka 2. člena tega splošnega akta),
– navedbo temeljne značilnosti tematskega televizijskega programa, ki se navede pod prvo alinejo 3.a točke obrazca o osnovnih programskih zahtevah (npr. športni, dokumentarni, informativni, verski, filmski, otroški, igrani, resničnostni),
– značilnosti tematskega televizijskega programa, ki morajo izhajati iz obrazca o osnovnih programskih zahtevah, ki jih izdajatelj upošteva pri razširjanju programa.
(2) Obrazec iz tretje in četrte alineje prejšnjega odstavka je PRILOGA 2 Splošnega akta o dovoljenju za izvajanje radijske ali televizijske dejavnosti (Uradni list RS, št. 95/06 in 25/07) in ga mora izdajatelj izpolniti od prve do vključno tretje točke. Ostalih točk izdajatelj v primeru vloge za pridobitev dovoljenja za izvajanje televizijske dejavnosti za tematski televizijski program ne izpolni.
5. člen 
vsebina dovoljenja za izvajanje televizijske dejavnosti za tematski televizijski program 
Dovoljenje mora poleg sestavin iz 106. člena ZMed in sestavin iz 5. člena Splošnega akta o dovoljenju za izvajanje radijske ali televizijske dejavnosti (Uradni list RS, št. 95/06 in 25/07) vsebovati tudi:
– navedbo, da gre za tematski televizijski program,
– navedbo vrste tematskega televizijskega programa: tematski (prva alineja tretja odstavka 2. člena tega splošnega akta) ali žanrski (druga alineja tretjega odstavka 2. člena tega splošnega akta),
– navedbo temeljne značilnosti tematskega televizijskega programa, ki izhaja iz obrazca o osnovnih programskih zahtevah (npr. športni, dokumentarni, informativni, verski, filmski, otroški, igrani, resničnostni),
– navedbe značilnosti tematskega televizijskega programa, ki izhajajo iz obrazca o osnovnih programskih zahtevah, ki jih izdajatelj upošteva pri razširjanju programa.
6. člen 
pogoji in postopek za spremembo dovoljenja za izvajanje televizijske dejavnosti za tematski televizijski program 
(1) Na vlogo imetnika dovoljenja za izvajanje televizijske dejavnosti za tematski televizijski program se lahko spremenijo osnovne programske zahteve iz dovoljenja in sestavine iz 5. člena tega splošnega akta.
(2) Vloga iz prejšnjega odstavka za tematski televizijski program, ki po spremembi ne bo več tematski, mora vsebovati naslednje sestavine:
– navedbo, da gre za televizijski program, ki po spremembi ne bo več tematski,
– podatke o izdajatelju (ime vložnika, sedež oziroma naslov vložnika, navedbo zakonitega zastopnika ali morebitnega pooblaščenca, matična številka),
– številko in datum dovoljenja, ki se spreminja,
– navedbo osnovnih programskih zahtev, ki se spreminjajo,
– izpolnjen obrazec o osnovnih programskih zahtevah, ki jih izdajatelj upošteva pri razširjanju programa, z upoštevanimi predlaganimi spremembami,
– razloge za spremembo osnovnih programskih zahtev.
(3) Vloga iz prvega odstavka tega člena za tematski televizijski program, ki bo tudi po spremembi tematski, mora poleg sestavin iz prejšnjega odstavka tega člena, razen navedbe iz prve alineje, vsebovati tudi sestavine iz 4. člena tega splošnega akta.
(4) Obrazec iz pete alineje drugega odstavka tega člena je PRILOGA 2 Splošnega akta o dovoljenju za izvajanje radijske ali televizijske dejavnosti (Uradni list RS, št. 95/06 in 25/07).
(5) Dodatnih programskih zahtev ni mogoče spreminjati.
(6) Agencija po uradni dolžnosti spremeni dovoljenje, če se spremenijo podatki o imetniku dovoljenja ali ime tematskega televizijskega programa. Imetnik dovoljenja je dolžan navedene spremembe sporočiti agenciji najkasneje v tridesetih (30) dneh od njihovega nastanka.
(7) V primeru iz prvega in šestega odstavka tega člena agencija izda novo dovoljenje, staro dovoljenje pa preneha veljati.
7. člen 
veljavnost splošnega akta 
Ta splošni akt začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 0073-10/2016/9
Ljubljana, dne 18. oktobra 2016
EVA 2016-3340-0045
Franc Dolenc l.r.
Direktor 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti