Uradni list

Številka 55
Uradni list RS, št. 55/2016 z dne 19. 8. 2016
Uradni list

Uradni list RS, št. 55/2016 z dne 19. 8. 2016

Kazalo

2413. Sklep o začetku priprave četrtih sprememb in dopolnitev občinskega prostorskega načrta Občine Idrija SD OPN4, stran 8117.

  
Na podlagi 46. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07 in spremembe; v nadaljnjem besedilu ZPNačrt) ter 16. in 39. člena Statuta Občine Idrija (Uradni list RS, št. 75/10 – UPB, 107/13) je župan Občine Idrija sprejel
S K L E P 
o začetku priprave četrtih sprememb in dopolnitev občinskega prostorskega načrta Občine Idrija SD OPN4 
1. člen 
Uvodne določbe 
S tem sklepom se začne postopek sprememb in dopolnitev občinskega prostorskega načrta Občine Idrija št. 4 (v nadaljevanju SD OPN4), ki je bil sprejet z Odlokom o občinskem prostorskem načrtu Občine Idrija (Uradni list RS, 38/11, 107/13, 53/14; v nadaljevanju: OPN).
2. člen 
Ocena stanja in razlogi za pripravo sprememb in dopolnitev OPN 
OPN je stopil v veljavo 1. junija 2011. Prve (1.) spremembe in dopolnitve OPN, sprejete konec leta 2013, so se nanašale le na prostorsko izvedbene pogoje odloka, in niso spreminjale z v grafičnem delu OPN določene namenske rabe prostora. V letu 2014 je Občina Idrija izpeljala kratek postopek sprememb in dopolnitev OPN (2. spremembe in dopolnitve OPN), ki je odpravil neskladja med posameznimi določbami znotraj izvedbenega ali strateškega dela kot posledica očitnih napak.
Občina Idrija je sprejela Sklep o pričetku postopka tretjih (3.) sprememb in dopolnitev OPN po skrajšanem postopku, ki se izvaja istočasno s SD OPN4. S postopkom SD OPN4 Občina Idrija se bodo presodile na občino vložene pobude za spremembo namembnosti zemljišč oziroma druge pobude, ki so jih podale fizične osebe, Občina Idrija in gospodarstvo. Presoja pobud vključuje presojo glede na usmeritve in razvoj občine ter presojo morebitnih varstvenih režimov nosilcev urejanja prostora. SD OPN4 bodo usklajevale tudi določila izvedbenega dela OPN ter druge spremembe na podlagi strokovnih podlag tekom postopka.
Izhodišča za opredelitev do pobud
– Občina Idrija ima evidentiranih preko 160 pobud občanov in pravnih oseb. Večina pobud fizičnih oseb je vezanih na spremembo namenske rabe za gradnjo enostanovanjske stavbe (cca 70 % vseh pobud), 10 % je pobud za izvzem zemljišč iz namenske rabe stavbnih zemljišč. Med ostalimi pobudami so pobude za gradnjo gospodarskih poslopij, malih HE.
– Lokalna skupnost je za svoje kompleksne pobude naročila študije, ki se evidentirajo kot strokovne podlage v postopku sprememb in dopolnitev OPN.
– Morebitne dodatne študije, ki se bodo izkazale kot potrebne tekom postopka zaradi smernic nosilcev urejanja prostora ali druge strokovne podlage, bodo izdelave tekom postopka izdelave sprememb in dopolnitev OPN.
– Pobude bodo obravnavane in vrednotene v skladu s predpisi s področja urejanja prostora in varstva okolja, v skladu s sektorskimi predpisi, v skladu s splošnimi in posebnimi smernicami nosilcev urejanja nosilcev urejanja prostora in v skladu s strateškim delom OPN.
– Postopek sprememb in dopolnitev OPN Občine Idrija se na podlagi sprejetih stališč do pobud in strokovnih podlag izpelje v skladu z zakonodajo.
3. člen 
Območje, predmet načrtovanja in vrsta postopka za izvedbo sprememb in dopolnitev OPN 
1. SD OPN4 vključuje vse pobude fizičnih oseb, Občine Idrija in gospodarstva, ki so bile podane na Občino Idrija in so prostorsko razdeljene po območju celotne Občine Idrija. Nekatere pobude se nanašajo na splošna določila OPN in tako veljajo na celotnem območju Občine Idrija.
2. Spreminjata se tekstualni in grafični del OPN. Grafični del se spreminja pri namenski rabi prostora, kjer bodo pozitivna stališča do podane pobude. Tekstualni del se spreminja glede na zahtevo podanih razvojnih pobud ter zaradi usklajevanj z nosilci urejanja prostora, odpravljajo se pomanjkljivosti prostorskega akta.
3. SD OPN4 se izvedejo po rednem postopku priprave občinskega prostorskega načrta v skladu z zakonodajo.
4. člen 
Način pridobitve strokovnih rešitev 
Strokovne rešitve temeljijo na analizi dejanskega stanja, izdelanih strokovnih podlagah, razvojnih potrebah občine, javnega in zasebnega sektorja in varstvenih zahtevah nosilcev urejanja prostora ob upoštevanju nadrejenih prostorskih aktov.
Morebitne potrebne dodatne strokovne analize, podlage ter obrazložitve in utemeljitve bodo pridobljene v skladu z zakonskimi določili.
Za pridobivanje smernic in mnenj poskrbi izdelovalec akta.
5. člen 
Okvirni roki za pripravo OPN in njegovih posameznih faz 
 
Faza
Nosilec
Rok
Sklep o začetku priprave akta in objava sklepa v uradnem glasilu in na svetovnem spletu
Občina Idrija, župan
Julij 2016
Analiza pobud, poziv pobudo dajalcem za dopolnitve 
Načrtovalec, občina
Julij–avgust 2016
Priprava stališč do pobud in obravnava na Odboru za urejanje prostora in varstvo okolja
Načrtovalec, občina
September 2016
Objava stališč do pobud na krajevno običajen način
Občina Idrija
September 2016
Priprava osnutka sprememb in dopolnitev prostorskega akta
Načrtovalec
September 2016
Poziv nosilcem urejanja prostora za pridobitev 1. mnenja in opredelitev pristojnih ministrstev o potrebnosti izdelave celovite presoje vplivov na okolje
Načrtovalec
Oktober 2016 
(rok 30 dni)
Analiza 1. mnenj, izdelava strokovnih podlag in dopolnitev osnutka akta
Načrtovalec
November–december 2016
Javno razgrnitev in javna obravnava dopolnjenega osnutka akta; objava v svetovnem spletu ter pisna seznanitev lastnikov parcel na območju akta
Občina Idrija
Januar 2017
Priprava stališč do pripomb predlogov iz javne razgrnitve in javne obravnave
Načrtovalec, Občina Idrija, župan
Februar, marec 2017
Objava stališč do pripomb na krajevno običajen način, pisna seznanitev lastnikov parcel na območju akta
Občina Idrija
Marec 2017
Oblikovanje predloga akta na podlagi stališč do pripomb javnosti 
Načrtovalec
April 2016
Pridobitev 2. mnenja nosilcev urejanja prostora 
Načrtovalec
Maj 2017 
(rok 30 dni)
Priprava usklajenega predloga akta in programa opremljanja
Načrtovalec
Julij 2017
Prvo branje akta na občinskem svetu Občine Idrija
Občinski svet
September 2017
Drugo branje akta na občinskem svetu Občine Idrija
Občinski svet
Oktober 2017
Objava odloka akta v Uradnem listu RS
Občina Idrija
November 2017
Predvideni roki za spremembe in dopolnitev OPN so okvirni in se lahko spremenijo zaradi nepredvidenih okoliščin, pogojev in zahtev vseh, ki so vključeni v postopek.
Roki izdelave sprememb in dopolnitev SD OPN4 se lahko podaljšajo tudi v primeru pridobitve odločbe o obveznosti izdelave celovite presoje vplivov na okolje in izdelavi okoljskega poročila.
6. člen 
Nosilci urejanja prostora, ki podajo smernice in mnenja na načrtovane prostorske ureditve 
Državni in lokalni nosilci urejanja prostora, ki bodo skladno s predpisi sodelovali pri pripravi SD OPN4, vsak s svojega delovnega področja, so:
1. Ministrstvo za okolje in prostor, Direktorat za prostor, graditev in stanovanja, Dunajska 48, 1000 Ljubljana (za področje razvoja poselitve)
2. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Direktorat za kmetijstvo, Dunajska 22, 1000 Ljubljana (za področje kmetijstva)
3. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Direktorat za gozdarstvo, lovstvo in ribištvo, Dunajska 22, 1000 Ljubljana (za področje gozdarstva, lovstva in ribištva)
4. Zavod za gozdove Slovenije, Večna pot 2, 1000 Ljubljana (za področje gozdarstva, lovstva in ribištva)
5. Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Vojkova 1b, 1000 Ljubljana (za področje rabe in upravljanja z vodami)
6. Zavod RS za varstvo narave, Tobačna ulica 5, 1000 Ljubljana (za področje ohranjanja narave)
7. Ministrstvo za kulturo, Direktorat za kulturno dediščino, Maistrova 10, 1000 Ljubljana (za področje varstva kulturne dediščine)
8. Ministrstvo za infrastrukturo, Direktorat za infrastrukturo, Langusova ulica 4, 1000 Ljubljana (za področje cestnega prometa)
9. Ministrstvo za infrastrukturo, Direktorat za promet, Langusova ulica 4, 1000 Ljubljana (za področje trajnostne mobilnosti)
10. Ministrstvo za infrastrukturo, Direktorat za energijo, Langusova ulica 4, 1000 Ljubljana (za področje rudarstva)
11. Ministrstvo za infrastrukturo, Direktorat za energijo, Langusova ulica 4, 1000 Ljubljana (za področje energetike)
12. Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje, Vojkova 61, 1000 Ljubljana (za področje zaščite in reševanja)
13. Ministrstvo za obrambo, Direktorat za logistiko, Vojkova 61, 1000 Ljubljana (za področje obrambe)
14. Ministrstvo za zdravje, Direktorat za zdravstveno varstvo, Štefanova ulica 5, 1000 Ljubljana (za področje zdravstvenega varstva)
15. Elektro Ljubljana d.d., Slovenska ulica 58, 1516 Ljubljana
16. Elektro Primorska d.d., Erjavčeva ulica 22, 5000 Nova Gorica,
17. Petrol d.d., Dunajska 50, 1000 Ljubljana
18. Javna razsvetljava d.d., Litijska cesta 263, 1000 Ljubljana
19. Plinovodi d.o.o., Cesta Ljubljanske brigade 11b, 1000 Ljubljana
20. Telekom Slovenije d.d., Cigaletova ulica 15, 1000 Ljubljana
21. Komunala d.o.o. Idrija, Carl Jakoba 4, 5280 Idrija
22. Občina Idrija, Mestni trg 1, 5280 Idrija.
Osnutek akta SD OPN4 se posreduje tudi Ministrstvu RS za okolje in prostor, Direktorat za okolje, sektor za celovito presojo vplivov na okolje, ki odloči, ali je za SD OPN4 potrebno izdelati celovito presojo vplivov na okolje.
Če nosilci urejanja prostora v 30 dneh ne dajo mnenj, se šteje, da na osnutek ali predlog akta nimajo pripomb. Pripravljavec mora kljub podaji mnenja po roku zahteve, ki jih za načrtovanje predvidenih prostorskih ureditev določajo veljavni predpisi, upoštevati.
V postopek se lahko vključijo tudi drugi nosilci urejanja prostora, če se v postopku priprave izkaže, da ureditve posegajo v njihovo delovno področje.
7. člen 
Obveznosti v zvezi s financiranjem 
Stroške priprave prostorskega akta in postopka nosi Občina Idrija.
8. člen 
Objava in začetek veljavnosti sklepa 
Sklep se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati naslednji dan po objavi, objavi pa se tudi na spletni strani Občine Idrija.
Št. 3500-0004/2015-80
Idrija, dne 25. julija 2016
Župan 
Občine Idrija 
Bojan Sever l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti