Uradni list

Številka 52
Uradni list RS, št. 52/2016 z dne 29. 7. 2016
Uradni list

Uradni list RS, št. 52/2016 z dne 29. 7. 2016

Kazalo

2351. Uredba o pogojih in merilih za dodelitev pomoči letališčem državnega pomena, stran 7856.

  
Na podlagi četrtega odstavka 158. člena Zakona o letalstvu (Uradni list RS, št. 81/10 – uradno prečiščeno besedilo in 46/16) izdaja Vlada Republike Slovenije
U R E D B O 
o pogojih in merilih za dodelitev pomoči letališčem državnega pomena 
1. člen 
(vsebina) 
Ta uredba določa pogoje in merila za dodelitev pomoči za tekoče poslovanje obratovalcu letališča državnega pomena v skladu s Smernicami o državni pomoči letališčem in letalskim prevoznikom (UL C št. 99 z dne 4. 4. 2014, str. 3; v nadaljnjem besedilu: Smernice) in dodelitev pomoči de minimis pod pogoji Uredbe Komisije (EU) št. 1407/2013 z dne 18. decembra 2013 o uporabi členov 107 in 108 Pogodbe o delovanju Evropske unije pri pomoči de minimis (UL L št. 352 z dne 24. 12. 2013, str. 1; v nadaljnjem besedilu: uredba de minimis).
2. člen 
(viri financiranja) 
(1) Obratovanje javnega letališča se praviloma zagotavlja v tržnih pogojih. Obratovalec letališča državnega pomena (v nadaljnjem besedilu: obratovalec letališča) se financira s prihodki od prodanih storitev, ki jih izvaja v okviru svojih dejavnosti.
(2) Obratovanje javnega letališča se lahko financira tudi iz proračunskih sredstev, če prihodki obratovalca letališča ne zadoščajo za pokrivanje stroškov, ki nastanejo zaradi obveznosti izvajanja obveznih letaliških služb v skladu z zakonom, ki ureja letalstvo. Pri tem stroški obratovanja letališča pomenijo osnovne stroške letališča z vidika zagotavljanja letaliških storitev, vključno s stroškovnimi kategorijami, kot so stroški za zaposlene, pogodbene storitve, komunikacije, odpadke, energijo, vzdrževanje, najem in upravljanje itd., vendar ne vključujejo stroškov investicijskega vzdrževanja, podpore za trženje niti vseh drugih spodbud, ki jih letalskim prevoznikom dodeli letališče.
3. člen 
(dodelitev pomoči za tekoče poslovanje) 
(1) Proračunska sredstva iz drugega odstavka prejšnjega člena se v skladu s točko 5.1.2. Smernic dodelijo kot pomoč za tekoče poslovanje letališča.
(2) Pomoč se lahko dodeli za pokritje pričakovane vrzeli v financiranju poslovanja, ki pomeni izgube iz poslovanja letališča, znižane na njihovo sedanjo vrednost z uporabo stroškov kapitala, oziroma primanjkljaj (po neto sedanji vrednosti) med letališkimi prihodki in stroški poslovanja letališča.
(3) Pomoč se lahko dodeli za obdobje do 4. aprila 2024, če je iz poslovnega načrta razvidno, da bo najpozneje po letu 2024 obratovalec letališča sam sposoben pokriti vse stroške poslovanja.
(4) Znesek pomoči se določi kot fiksni znesek, ki predstavlja pričakovano vrzel v financiranju poslovanja, določeno na podlagi predhodnega poslovnega načrta. Za obdobje do leta 2019 lahko znaša najvišji znesek pomoči do 80 % prvotne vrzeli v financiranju poslovanja letališča. Po letu 2019 lahko znaša najvišji znesek pomoči do 50 % prvotne vrzeli v financiranju poslovanja letališča.
(5) Pomoč se lahko dodeli samo po predhodni odobritvi Evropske komisije.
4. člen 
(vloga za dodelitev pomoči) 
(1) Obratovalec letališča vloži za dodelitev pomoči iz prejšnjega člena vlogo pri ministrstvu, pristojnem za promet (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo), na podlagi objavljenega poziva.
(2) Vloga vsebuje predlog poslovnega načrta družbe za obdobje od leta 2016 do leta 2019 in predlog poslovnega načrta družbe za obdobje od leta 2020 do leta 2024, v katera obratovalec letališča vključi informacije o prometu in napovedih prometa, stroških in napovedih stroškov ter finančne podatke v zvezi s stopnjo donosnosti in denarnimi tokovi (sklic na metodologije, ki jih dokazljivo uporablja obratovalec letališča, npr. uporaba metod za ocenjevanje neto sedanje vrednosti naložbe, interne stopnje donosnosti in povprečnega donosa na vloženi kapital).
5. člen 
(pogoji za dodelitev pomoči) 
Na podlagi poziva vloži vlogo za dodelitev pomoči obratovalec letališča, ki izpolnjuje te pogoje:
– ima za izvajanje dejavnosti veljavno obratovalno dovoljenje, pridobljeno skladno z določili zakona, ki ureja letalstvo,
– svojo dejavnost izvaja na javnem letališču državnega pomena z največ 200.000 potniki na leto.
6. člen 
(merila) 
opis – primanjkljaj pri poslovanju od leta 2017 do leta 2019
višina pomoči do leta 2019
1. primanjkljaj pri poslovanju presega 10 % stroškov poslovanja letališča 
80 % vrzeli v financiranju poslovanja
2. primanjkljaj pri poslovanju je enak 10 % stroškov poslovanja letališča ali nižji in presega 5 % stroškov poslovanja letališča
70 % vrzeli v financiranju poslovanja
3. primanjkljaj pri poslovanju je enak 5 % stroškov poslovanja letališča ali nižji
60 % vrzeli v financiranju poslovanja
opis – primanjkljaj pri poslovanju od leta 2020 do leta 2024
višina pomoči po letu 2019 
do 4. aprila 2024
1. primanjkljaj pri poslovanju presega 30 % stroškov poslovanja letališča 
50 % vrzeli v financiranju poslovanja
2. primanjkljaj pri poslovanju je manjši ali enak 30 % in presega 20 % stroškov poslovanja letališča
40 % vrzeli v financiranju poslovanja
3. primanjkljaj pri poslovanju je enak 20 % stroškov poslovanja letališča ali nižji
30 % vrzeli v financiranju poslovanja
7. člen 
(pogodba) 
Ministrstvo z obratovalcem letališča (pravno osebo), ki izpolnjuje pogoje za dodelitev pomoči, ob upoštevanju meril za dodelitev višine pomoči sklene pogodbo o dodelitvi pomoči za izvajanje storitev, povezanih z obratovanjem javnega letališča državnega pomena, s katero se uredijo medsebojna razmerja.
8. člen 
(nakazilo pomoči obratovalcu letališča) 
(1) Ministrstvo nakaže obratovalcu letališča letni znesek pomoči, določen kot fiksni znesek, ki zajema pričakovano vrzel v financiranju poslovanja, do 31. marca tekočega leta.
(2) Sredstva iz tega člena se zagotavljajo s proračunskih postavk ministrstva.
9. člen 
(poročilo o porabi pomoči) 
(1) Obratovalec letališča mora ministrstvu posredovati:
– ob koncu poslovnega leta poročilo o porabi pomoči in
– najpozneje do 30. aprila za preteklo poslovno leto revidirano letno poročilo, s katerim dokazuje, da so letni računovodski izkazi resničen in pošten prikaz računovodskega poročanja.
(2) Obratovalec letališča mora omogočiti vsakokratni pregled finančnega poslovanja.
10. člen 
(nadzor nad porabo pomoči) 
(1) Nadzor nad porabo pomoči izvaja ministrstvo, kar se podrobneje določi v pogodbi iz 7. člena te uredbe.
(2) Ministrstvo lahko za nadzor izbere neodvisnega revizorja, ki opravi nadzor v imenu ministrstva na račun obratovalca letališča.
(3) Obratovalec letališča mora pri nadzoru predložiti podatke, iz katerih je razvidno ločeno računovodstvo.
(4) Če se pri nadzoru ugotovijo kršitve, mora obratovalec letališča najpozneje v treh mesecih odpraviti napake.
11. člen 
(vračilo pomoči za tekoče poslovanje zaradi ugotovljenih nepravilnosti) 
(1) Če ministrstvo na podlagi poročila o porabi pomoči iz 9. člena te uredbe in revidiranega letnega poročila ugotovi, da obratovalec letališča pomoči ni porabil v skladu z določbo drugega odstavka 3. člena te uredbe in sklenjeno pogodbo, je dolžan vrniti sorazmerni del za to prejetih sredstev skupaj s pripadajočimi zamudnimi obrestmi od dneva ugotovljenih nepravilnosti do dneva vrnitve v skladu z Zakonom o predpisani obrestni meri zamudnih obresti (Uradni list RS, št. 11/07 – uradno prečiščeno besedilo). Sredstva je dolžan vrniti najpozneje v petnajstih dneh od prejema pisne zahteve, ki jo poda ministrstvo.
(2) Če je iz revidiranega letnega poročila razvidno, da je primanjkljaj financiranja kumulativno manjši, kot je bil predviden v poslovnem načrtu, na podlagi katerega je bila pomoč dodeljena, mora obratovalec letališča vrniti razliko skupaj z zakonitimi obrestmi.
12. člen 
(razlogi za predčasno prenehanje pogodbe) 
(1) Pogodba iz 7. člena te uredbe predčasno preneha:
– če je proti obratovalcu letališča uveden postopek prisilne poravnave, stečaja ali likvidacijski postopek ali je obratovalec letališča prenehal poslovati na podlagi sodne ali druge prisilne odločbe,
– če se po sklenitvi pogodbe ugotovi, da je obratovalec letališča dal zavajajoče in neresnične podatke, ki so vplivali na dodelitev pomoči,
– če obratovalec letališča izvede kakršne koli statusne spremembe brez soglasja ministrstva.
(2) V primerih iz prejšnjega odstavka mora obratovalec letališča Republiki Sloveniji vrniti vso dodeljeno državno pomoč skupaj s pripadajočimi zamudnimi obrestmi v skladu z določbami prejšnjega člena.
13. člen 
(pomoč de minimis)
Do potrditve pomoči za tekoče poslovanje iz prvega odstavka 3. člena te uredbe se pomoč obratovalcu letališča za izvajanje storitev po tej uredbi lahko dodeli pod pogoji uredbe de minimis.
14. člen 
(vloga za dodelitev pomoči de minimis)
Obratovalec letališča (pravna oseba) vloži pri ministrstvu vlogo za dodelitev pomoči de minimis, kadar dokazuje, da je v težavah. Da je obratovalec letališča v težavah, je mogoče dokazati tudi takrat, ko ne izkazuje izgube kapitala, svoje težave pa dokazuje z drugimi kazalniki: naraščajočimi izgubami, povečanimi terjatvami, zmanjševanjem prodaje, povečevanjem zalog, zmanjšanjem izkoriščenosti proizvodnih sredstev, padanjem denarnih tokov, naraščajočimi dolgovi, naraščajočimi stroški obresti ali zmanjševanjem vrednosti premoženja. Vlogi mora obratovalec letališča priložiti pisno izjavo o:
– vseh drugih pomočeh de minimis, ki jih je prejel na podlagi te ali drugih uredb de minimis v predhodnih dveh letih in tekočem proračunskem letu, in
– drugih že prejetih (ali zaprošenih) pomočeh za iste upravičene stroške,
ter zagotoviti, da z dodeljenim zneskom pomoči de minimis ne bo presežena zgornja meja pomoči de minimis in intenzivnosti pomoči po drugih predpisih.
15. člen 
(merila za dodelitev pomoči de minimis)
(1) Merila za dodelitev pomoči de minimis so:
opis 
višina 
upravičenost
merilo lastniškosti financiranja
delež kapitala v virih sredstev
15 % nižji kot v primerljivih družbah
zaprosilo je upravičeno do višine 200.000 eurov
merilo zadolženosti
EBITDA
vrednost je enaka 0 ali manjša
zaprosilo je upravičeno do višine 200.000 eurov
merilo dobičkonosnosti 
dobičkonosnost sredstev
njegova vrednost je nizka
zaprosilo je upravičeno do višine 200.000 eurov
merilo likvidnosti
likvidnost
vrednost je enaka 1 ali manjša
zaprosilo je upravičeno do višine 200.000 eurov
(2) Ministrstvo z obratovalcem letališča (pravno osebo) na podlagi izpolnjenih pogojev in skladno z merili za dodelitev državne pomoči de minimis sklene pogodbo o pomoči de minimis, kadar je višina vsaj dveh meril enaka določenim v tej uredbi ali nižja.
(3) Skupni znesek pomoči, dodeljen enotnemu podjetju, ne presega 200.000,00 eurov v zadnjih treh proračunskih letih, ne glede na obliko ali namen pomoči in ne glede na to, ali se pomoč dodeli iz sredstev države, občine ali Evropske unije.
16. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta uredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00710-25/2016
Ljubljana, dne 28. julija 2016
EVA 2016-2430-0069
Vlada Republike Slovenije 
Boris Koprivnikar l.r.
Podpredsednik 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti