Uradni list

Številka 48
Uradni list RS, št. 48/2016 z dne 4. 7. 2016
Uradni list

Uradni list RS, št. 48/2016 z dne 4. 7. 2016

Kazalo

2090. Pravilnik o sofinanciranju investicij v zasebne vodovode na območju Občine Gorenja vas - Poljane, stran 7061.

  
Na podlagi tretjega odstavka 7. člena Odloka o oskrbi s pitno vodo na območju Občine Gorenja vas - Poljane (Uradni list RS, št. 48/15) in 17. člena Statuta Občine Gorenja vas - Poljane (Uradni list RS, št. 85/13, 48/15) je Občinski svet Občine Gorenja vas - Poljane na 11. redni seji dne 16. 6. 2016 sprejel
P R A V I L N I K 
o sofinanciranju investicij v zasebne vodovode na območju Občine Gorenja vas - Poljane 
1. člen 
Ta pravilnik določa pogoje, postopek in višino sofinanciranja investicij v zasebne vodovode na območju Občine Gorenja vas - Poljane.
2. člen 
(1) Sredstva za sofinanciranje investicij občina zagotovi v proračunu občine. Sredstva se upravičencem pod pogoji tega pravilnika izplačajo iz občinskega proračuna do skupnega zneska (višine), kot so predvidena za tekoče proračunsko leto (razpoložljiva sredstva).
(2) Razpoložljiva sredstva se dodelijo upravičencem na podlagi javnega razpisa, ki ga občina po sprejemu proračuna objavi na krajevno običajen način. Javni razpis je odprt do porabe razpoložljivih sredstev.
(3) Ta pravilnik se uporablja za sofinanciranje zasebnih vodovodov (lastna oskrba s pitno vodo), ki ležijo na območju Občine Gorenja vas - Poljane, kjer oskrba s pitno vodo ni zagotovljena z javnim vodovodnim omrežjem.
3. člen 
Upravičenci do sofinanciranja so fizične osebe, ki:
– so lastniki zasebnih vodovodov,
– samostojno urejajo lastno oskrbo s pitno vodo,
– njihovi stanovanjski objekti ležijo na območju Občine Gorenja vas - Poljane,
– nimajo možnosti priključitve na javno vodovodno omrežje oziroma njihovi objekti ležijo na poselitvenih območjih, na katerih z aktualnim načrtom razvojnih programov ni predvidena gradnja javnega vodovoda ter s to investicijo urejajo oskrbo iz lastnih zajetij,
– imajo izbranega upravljavca vodovoda, če je ta s predpisi zahtevan,
– so za rabo vode iz vodnega vira pridobili dovoljenje po predpisih o vodah,
– v preteklih štirih letih za isti vodovod niso pridobili subvencije po tem pravilniku.
4. člen 
(1) Občina Gorenja vas - Poljane bo posamezni projekt investicije na zasebnem vodovodu sofinancirala v višini 25 % zaključne vrednosti investicije brez DDV, kot bo dokazana z originalnimi računi, vendar ne več kot 10.000 EUR brez DDV na investicijo.
(2) Investicija, ki je predmet sofinanciranja, mora biti zaključena najkasneje do vložitve zahtevka za izplačilo v tekočem letu. Za zaključek investicije se šteje dokončno uporabno dovoljenje, če se je investicija izvajala na podlagi gradbenega dovoljenja in je ta s predpisi o gradnji objektov potreben, oziroma prenos investicije v obratovanje (zapisnik o finančnem in kvalitetnem prevzemu objekta).
(3) Predmet sofinanciranja so naslednje investicije:
– investicije, ki so obvezne po predpisih o vodah,
– investicije, povezane z gradnjo in obnovo omrežja, objektov in naprav,
– investicije, povezane z vgradnjo naprav in objektov za izboljšanje kvalitete vode.
(4) Predmet sofinanciranja niso investicije, povezane s hišnimi priključki in priključevanjem objektov na omrežje.
5. člen 
(1) Upravičencem, ki izpolnjujejo pogoje iz 3. in 4. člena tega pravilnika ter javnega razpisa, se razpoložljiva sredstva dodelijo glede na vrstni red prispelih popolnih vlog po javnem razpisu do zneska razpoložljivih sredstev javnega razpisa.
(2) Za dodelitev sredstev prosilec zaprosi s pisno vlogo. Če vloga ob vložitvi ni popolna, se prosilca pozove, naj vlogo v roku 15 dni dopolni. Če tega ne stori, oziroma je vloga kljub dopolnitvi še vedno nepopolna, se vloga s sklepom zavrže.
(3) V vlogi upravičenci vrednost investicije dokazujejo z računi, ki niso starejši od 2 let od oddaje vloge. Za posamezen projekt investicije v zasebni vodovod, ki še ni bil sofinanciran z javnimi sredstvi, se lahko upravičenci prijavijo le enkrat. Vlogi je potrebno priložiti tudi:
– poročilo o izvedeni investiciji,
– dokazila o zaključku investicije (projektna dokumentacija, uporabno dovoljenje, fotografije …) ter
– dokazila o višini investicije (originalni računi in situacija).
(4) Upravičence v postopku dodelitve sredstev zastopa predstavnik upravičencev ali upravljavec, kadar je le-ta po predpisih o vodah obvezen.
(5) O dodelitvi sredstev odloči občinska uprava z odločbo. V odločbi se navede odobreni delež sofinanciranja ter odobreni znesek sofinanciranja, ki se določi glede na vrednost investicije brez DDV in delež sofinanciranja.
(6) Upravičencem, ki izpolnjujejo pogoje iz 3. in 4. člena tega pravilnika ter javnega razpisa, in se jim sredstva glede na vrstni red prispelih popolnih vlog, zaradi izčrpanih razpoložljivih sredstev javnega razpisa tekočega leta, ne dodelijo, se sredstva dodelijo iz sredstev proračuna prihodnjega leta, vendar le do zneska vsakokrat razpoložljivih sredstev na financiranju zasebnih vodovodov namenjeni proračunski postavki po vsakokratno sprejetem načrtu razvojnih programov, ki je sestavni del proračuna vsakokratnega leta.
6. člen 
(1) Po dokončnosti odločb iz zadnjega odstavka prejšnjega člena, se z upravičenci, ki so jim bila odobrena sredstva, sklene pogodba o sofinanciranju.
(2) Pogodba o sofinanciranju mora vsebovati navedbo pogodbenih strank, višino sofinanciranja (odobreni delež in odobreni znesek), predmet sofinanciranja, druge pravice obveznosti pogodbenih strank.
(3) Če se kasneje ugotovi, da so bila sredstva odobrena in izplačana na podlagi neresničnih podatkov, je upravičenec dolžan izplačana sredstva vrniti v celoti, skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi.
7. člen 
(1) Izplačilo odobrenih sredstev se izvede po podpisu pogodbe.
(2) Nadzor nad namensko porabljenimi sredstvi vrši občinska uprava, ki preverja ustreznost porabe odobrenih sredstev.
8. člen 
(1) Postopek dodeljevanja sredstev vodi tričlanska komisija, ki jo s sklepom imenuje župan.
(2) Naloge komisije so zlasti:
– priprava javnega razpisa,
– odpiranje in pregled vlog, prispelih na podlagi javnega razpisa,
– priprava predloga dodelitve sredstev,
– pregled zahtevkov za izplačilo in priprava ocene o ustreznosti porabe odobrenih sredstev,
– druge naloge, povezane z razdelitvijo sredstev.
9. člen 
Javni razpis iz 2. člena mora vsebovati:
– namen javnega razpisa,
– znesek razpoložljivih sredstev,
– pogoje iz 3. člena, ki jih morajo izpolnjevati upravičenci do sofinanciranja,
– investicije, ki so predmet sofinanciranja, navedene v tretjem odstavku 4. člena,
– navedbo dokumentacije in dokazil, ki morajo biti priložena vlogi,
– navedbo, do katerega roka je javni razpis odprt.
10. člen 
Zasebni vodovodi, ki so bili sofinancirani z javnimi sredstvi v obdobju od 1. 1. 2012 do 31. 12. 2015, niso upravičeni do sofinanciranja investicij po tem pravilniku do 31. 12. 2019.
11. člen 
Ta pravilnik se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati naslednji dan po objavi.
Št. 354-028/2016-001
Gorenja vas, dne 16. junija 2016
Župan 
Občine Gorenja vas - Poljane 
Milan Janez Čadež l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti