Uradni list

Številka 43
Uradni list RS, št. 43/2016 z dne 20. 6. 2016
Uradni list

Uradni list RS, št. 43/2016 z dne 20. 6. 2016

Kazalo

1902. Pravilnik o oddaji prostorov na lokaciji Partizanski trg 4, Metlika v najem, stran 6436.

  
Na podlagi 19. člena Statuta Občine Metlika (Uradni list RS, št. 14/09 in 38/10) je Občinski svet Občine Metlika na 12. seji dne 9. junija 2016 sprejel
P R A V I L N I K 
o oddaji prostorov na lokaciji Partizanski trg 4, Metlika v najem 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
S tem pravilnikom se določa postopek za oddajanje v najem ter pogoje za sklenitev najemne pogodbe za prostore na lokaciji Partizanski trg 4, Metlika, ki so v lasti Občine Metlika.
Oddaja v najem po tem pravilniku se izvaja v skladu z zakonom in uredbo, ki urejata stvarno premoženje države in samoupravne lokalne skupnosti.
2. člen 
Prostori se oddajo v najem za izvajanje aktivnosti na področju izobraževalnega, kulturnega, športnega, socialnega, humanitarnega, raziskovalnega, kreativnega dela in kreativnega preživljanja prostega časa ter povezovanja nevladnih organizacij z namenom oživljanja starega mestnega jedra.
3. člen 
Občina Metlika bo oddala posameznemu uporabniku v najem en prostor ali več prostorov, možna pa je tudi souporaba istega prostora s strani večih uporabnikov.
4. člen 
V pritličju objekta se del prostorov odda v souporabo Zavodu za izobraževanje in kulturo Črnomelj, ki bo v njih izvajal program izobraževanja odraslih za potrebe občanov Občine Metlika.
5. člen 
Prostori so primerni za takojšno vselitev, niso opremljeni s pisarniško opremo in imajo možnost ureditve telefonske linije.
6. člen 
Občina Metlika krije del obratovalnih stroškov, ki nastanejo ob uporabi prostorov in v zvezi z njimi, in sicer: ogrevanj prostorov, odvoz smeti, vodo, elektriko in ostale stroške, ki bremenijo najete prostore, razen uporabnikovih stroškov telekomunikacij, ki jih krije sam.
Del obratovalnih stroškov krijejo najemniki.
7. člen 
Cilj pravilnika je, da se z oddajo prostorov:
– spodbudi in poveča družbena angažiranost in družbeno odgovorno delovanje nepridobitnih organizacij v starem mestnem jedru;
– vzpostavi primerne prostorske pogoje za razvojne programe in kreiranje aktivnega okolja za mreženje in sodelovanje;
– poveča število dnevnih obiskovalcev starega mestnega jedra (občani, udeleženci, turisti, kupci);
– poveča prepoznavnost aktivnosti nepridobitnih organizacij in njihovo povezovanje;
– doseže učinek, da postane staro mestno jedro bolj živahno, veselo, zanimivo, drugačno v smislu, da se »Življenje (in povpraševanje) vračata v staro mestno jedro«.
Poleg navedenega Občina Metlika z oddajo prostorov v najem želi zagotoviti prostorske pogoje za redno delovanje subjektom, ki nimajo ustreznih prostorov za delovanje.
II. OBDOBJE ODDAJE PROSTOROV IN POGOJI UPORABE 
8. člen 
Prostori se oddajo v najem za obdobje največ enega leta od sklenitve najemne pogodbe z možnostjo podaljšanja.
Občina Metlika si pridržuje pravico odpovedi pogodbe pred potekom pogodbenega roka z najmanj tri mesečnim odpovednim rokom.
9. člen 
Prostori se oddajo v najem pod naslednjimi pogoji:
– prostori se oddajo enemu ali večim uporabnikom;
– uporabnik prostorov ne sme oddati v podnajem;
– uporabnik mora zagotoviti izvajanje programa, ki bo javno dostopen;
– uporabnik prostorov je dolžan prostore uporabljati za potrebe organizacijskih, administrativnih ipd. ali ustvarjalnih, za okolico nemotečih dejavnosti, če so tovrstne prostorske potrebe povezane z izvajanjem javno dostopnega programa;
– uporabnik ni upravičen do povrnitve vlaganj v prostor niti ne pridobiti nikakršnih pravic na prostoru na podlagi vlaganj;
– oprema, ki jo uporabnik namesti v prostore je njegova last in jo je dolžan na svoje stroške vzdrževati ter po prekinitvi pogodbe odstraniti oziroma prostore povrniti v prvotno stanje;
– uporabniku se dovoljuje uporaba skupnih prostorov: vhod, stopnišče, hodnik, sanitarije, večji skupen prostor (slednji po naprej dogovorjenem urniku);
– uporabnik si mora prizadevati za dobro sodelovanje z ostalimi uporabniki v objektu in sodelovati v skupnih promocijskih in drugih aktivnostih;
– uporabnik dovoljuje objavo svojih podatkov v promocijske namene;
– uporabnik si na svoje stroške uredi telefon in priklop na telekomunikacijska omrežja;
– uporabnik je dolžan s prostori ravnati kot dober gospodar in jih redno vzdrževati;
– uporabnik mora začeti opravljati svojo dejavnost najpozneje v enem mesecu od sklenitve pogodbe, če ni drugače dogovorjeno.
III. POGOJI ZA SODELOVANJE 
10. člen 
Za najem prostorov po ceni neprofitne najemnine lahko zaprosijo uporabniki: javni zavodi, nevladne organizacije s področja kulture, izobraževanja, športa, socialne in ostalih družbenih dejavnosti s sedežem v Občini Metlika, in sicer za organizacijo in izvedbo programov in projektov.
Za najem prostorov po ceni neprofitne najemnine lahko zaprosijo tudi uporabniki: javni zavodi, nevladne organizacije s področja kulture, izobraževanja, športa, socialne in ostalih družbenih dejavnosti s sedežem izven Občine Metlika, in sicer za izvedbo enkratnih dogodkov, katerih izvedba ni namenjena ustvarjanju profita.
11. člen 
Do brezplačne uporabe prostorov so upravičene osebe javnega prava za opravljanje javnih nalog (razen javna podjetja) in nevladne organizacije, ki delujejo v javnem interesu, za opravljanje dejavnosti, za katere so ustanovljene ter druge osebe, za katere tako določa področna zakonodaja in imajo sedež v Občini Metlika.
12. člen 
Izjemoma se lahko prostori oddajo za ekonomsko rabo, in sicer vsem pravnim in fizičnim osebam, katerih dejavnosti se izvajajo z namenom ustvarjanja dobička, pod pogojem, da v času oddaje prostorov ni izkazanih potreb po uporabi prostorov s strani uporabnikov opredeljenih z 10. in 11. členom tega pravilnika.
13. člen 
Najemnikom prostorov iz 10. člena tega pravilnika se mesečno zaračunava neprofitna najemnina ter del obratovalnih stroškov.
Uporabnikom prostorov iz 11. člena tega pravilnika se mesečno zaračunava del obratovalnih stroškov.
Najemnikom prostorov iz 12. člena tega pravilnika se mesečno zaračunava tržna najemnina ter obratovalni stroški.
Višino najemnine in višino mesečnih obratovalnih stroškov določi župan s sklepom.
14. člen 
Za uporabo prostorov zainteresirani uporabniki na Občino Metlika oddajo prijavo za uporabo prostorov na podlogi javnega poziva.
Razen zgoraj navedenih pogojev morajo prijavitelji izpolnjevati tudi naslednje pogoje:
– poravnane obveznosti do Občine Metlika: prijavitelj ima poravnane vse obveznosti do Občine Metlika;
– objava podatkov: prijavitelj dovoljuje uporabo osebnih podatkov z namenom vodenja razpisa in soglaša z objavo rezultatov razpisa na spletni strani Občine Metlika, skladno s predpisi o dostopnosti informacij javnega značaja in o varstvu osebnih podatkov;
– strinjanje s pogoji: prijavitelj se strinja s pogoji o uporabi prostorov.
Prijavitelj lahko odda največ eno vlogo in v njej navede želeno lokacijo in velikost prostora oziroma prostorov.
IV. KRITERIJI 
15. člen
Kriteriji so ovrednoteni s točkami, pri čemer je pri posameznem kriteriju navedena najvišja možna višina doseženih točk. Najvišje možno število vseh prejetih točk je 120 točk.
KRITERIJ
MAKSIMALNO 
Št. TOČK
1.
KVALITETA PROGRAMA 
IN REFERENCE PRIJAVITELJA
60
– kakovost, odmevnost in razvojna ter družbeno odgovorna naravnanost programa
25
– čas delovanja društva v lokalni skupnosti
25
– povezovanje nevladnih organizacij
10
2.
JAVNA DOSTOPNOST PROGRAMA 
60
– dostopnost in obratovalni čas
10
– načrtovano število javnih dogodkov v tekočem letu
20
– množičnost programa: število članov, zaposlenih, pričakovano število udeležencev
20
– promocijske aktivnosti
10
Podrobnejše točkovanje po posameznih kriterijih določi komisija.
V. UPORABA KRITERIJEV 
16. člen
Komisija, imenovana s strani župana Občine Metlika, bo pravočasne in popolne vloge upravičenih oseb, ki izpolnjujejo s tem pravilnikom določene pogoje, ocenila na podlagi kriterijev iz predhodnega člena ter jih razvrstila po upravičenosti najemnikov.
Ne glede na določbo prvega stavka 18. člena tega pravilnika imajo prednost pri oddaji v najem oziroma v brezplačno uporabo prostorov upravičenci iz 11. člena.
Komisija ima pravico prijavitelja poklicati na razgovor z namenom dodatne obrazložitve.
17. člen 
Občina Metlika si pridružuje pravico končne odločitve glede razdelitve prostorov med uporabnike, z vidika racionalizacije stroškov in sorodnih dejavnosti ter pravico, da vseh (razpisanih) prostorov ne odda v uporabo.
Občina Metlika si pridružuje pravico do spremembe razporeditve prostorov.
18. člen 
Prostori bodo oddani prijaviteljem, katerih vloge bodo dosegle večje število točk, pri čemer mora posamezna vloga doseči najmanj 60 točk. O izbiri bodo prijavitelji pisno obveščeni. Z izbranimi prijavitelji bo sklenjena pogodba.
19. člen 
V primeru večjega števila prijav, bo določena rezervna lista prijaviteljev, za primer odstopa izbranega prijavitelja od podpisa ali predčasne prekinitve pogodbe.
VI. POSTOPEK 
20. člen
Postopek izbire najemnikov poteka po naslednjem zaporedju:
– imenovanje komisije za pripravo predloga razdelitve,
– priprava in objava javnega poziva za oddajo prostorov v najem,
– zbiranje vlog,
– strokovno ocenjevanje prispelih vlog,
– obravnav in potrditev vlog,
– obveščanje predlagateljev o odločitvi,
– sklepanje pogodb,
– spremljanje izvajanja pogodb.
21. člen 
Besedilo javnega poziva, razpisno dokumentacijo, datum objave javnega razpisa in razpisni rok določi na predlog občinske uprave župan s sklepom.
22. člen 
Objava javnega poziva mora vsebovati:
– pogoje za prijavo na razpis,
– kriterije, ki jih bo komisija upoštevala pri izbiri izvajalcev,
– informacijo o razpisni dokumentaciji,
– rok za prijavo,
– način dostave predlogov,
– rok v katerem bodo predlagatelji obveščeni o izidu javnega poziva.
Javni poziv se objavi na spletni strani Občine Metlika.
23. člen 
Postopek izbire najemnikov vodi komisija, ki jo imenuje župan. Komisija bo po odpiranju vlog iz nadaljnjega postopka izločila:
– prepozne vloge,
– vloge, ki jih ne bo vložila upravičena oseba,
– vloge, ki bodo nepopolne.
24. člen 
Prijavitelji bodo za vloge, za katere bo ugotovljeno, da so formalno nepopolne, pozvani k dopolnitvi. Vloge, ki v postavljenem roku ne bodo dopolnjene ali bodo dopolnjene neustrezno, bo komisija izločila iz nadaljnjega postopka.
25. člen 
Prijavitelje, ki so vloge oddali že pred sprejemom tega pravilnika, se o javnem pozivu obvesti in pozove, da jih v postavljenem roku dopolnijo v skladu z razpisnimi pogoji in določili tega pravilnika. Po tem roku se iz nadaljnje obravnave izločijo vse nepopolne vloge.
26. člen 
Za nepopolno se bodo štele vloge, ki ne bodo vsebovale vseh sestavin, kot jih zahtevajo določila tega pravilnika. Za nepopolno se bo štela tudi vloga, ki bo prispela kot formalno nepopolna in je prijavitelj ne bo dopolnil v zahtevanem roku oziroma jo bo dopolnil neustrezno.
27. člen 
Za neupravičeno osebo se šteje tisti prijavitelj, katerega vloga ne bo izpolnjevala pogojev, določenih s tem pravilnikom. Izpolnjevanje pogojev se bo ugotavljalo na osnovi obveznih dokazil in vloge prijavitelja.
28. člen 
O izidu bodo prijavitelji pisno obveščeni in po razdelitvi prostorov med izbrane uporabnike, pozvani k podpisu pogodbe o najemu prostorov.
VII. KASNEJŠE PRIJAVE 
29. člen
Prijave za najem prostorov se lahko vložijo tudi po poteku roka določenega za poziv. Prijavitelj izpolnjeno vlogo za koriščenje prostorov, pošlje, praviloma 14 dni pred želenim začetkom uporabe prostorov na naslov Občine Metlika. Prijave na javni poziv, ki prispejo na Občino Metlika po poteku roka določenega za poziv, se obravnavajo naknadno.
O naknadnih vlogah za uporabo prostorov odloča župan, pri čemer upošteva že potrjen seznam zasedenosti prostorov. Kolikor zainteresirani uporabnik zaprosi za prostor, ki je še prost, in izpolnjuje druge pogoje iz tega pravilnika, se sklene pogodba med Občino Metlika in uporabnikom prostorov.
VIII. ENKRATNI DOGODEK/PROJEKT
30. člen
Prijavitelj izpolnjeno vlogo za koriščenje prostorov, ki je požigosana in podpisana s strani odgovorne osebe, ter podpisana s strani osebe, ki bo izvajala aktivnost, pošlje, praviloma 14 dni pred želenim začetkom uporabe prostorov na naslov Občina Metlika.
O vlogah za uporabo prostorov za potrebe izvedbe posameznega projekta (enkratni dogodek) odloča župan. Župan lahko izda soglasje za uporabo prostorov tudi v času že zasedenega termina. Zasedeni posamezni termin, ki je že dodeljen periodičnim uporabnikom se odpove oziroma prestavi na drugi prosti termin, če je ta termin na razpolago.
Na podlagi soglasja izdanega s strani župana se sklene pogodba med Občino Metlika in uporabnikom prostorov.
IX. KONČNA DOLOČBA 
31. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 3522-1/2016
Metlika, dne 9. junija 2016
Župan 
Občine Metlika 
Darko Zevnik l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti