Uradni list

Številka 38
Uradni list RS, št. 38/2016 z dne 27. 5. 2016
Uradni list

Uradni list RS, št. 38/2016 z dne 27. 5. 2016

Kazalo

1627. Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o Kobilarni Lipica (ZKL-C), stran 5661.

  
Na podlagi druge alinee prvega odstavka 107. člena in prvega odstavka 91. člena Ustave Republike Slovenije izdajam
U K A Z 
o razglasitvi Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o Kobilarni Lipica (ZKL-C) 
Razglašam Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o Kobilarni Lipica (ZKL-C), ki ga je sprejel Državni zbor Republike Slovenije na seji dne 17. maja 2016.
Št. 003-02-4/2016-2
Ljubljana, dne 25. maja 2016
Borut Pahor l.r.
Predsednik 
Republike Slovenije
Z A K O N 
O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O KOBILARNI LIPICA (ZKL-C) 
1. člen
V Zakonu o Kobilarni Lipica (Uradni list RS, št. 107/06 – uradno prečiščeno besedilo, 33/07 – odl. US in 19/14) se v drugem odstavku 11. člena za besedo »razen« črta dvopičje in doda besedilo »kmetijskih zemljišč in gozdov v zavarovanem območju, s katerimi upravlja in razpolaga Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije v skladu z zakonom, ki ureja Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije.«.
Prva in druga alineja se črtata.
Za drugim odstavkom se doda nov tretji odstavek, ki se glasi:
»Nepremično premoženje z zavarovanega območja, ki je v lasti Republike Slovenije in je namenjeno izvajanju tržne dejavnosti iz 11.č člena tega zakona, upravlja in odplačno uporablja Kobilarna Lipica.«.
Dosedanji tretji, četrti in peti odstavek postanejo četrti, peti in šesti odstavek.
2. člen 
Za 11.c členom se doda nov 11.č člen, ki se glasi:
»11.č člen 
Ob javni službi iz 11.a in 11.b člena tega zakona in gospodarski dejavnosti, povezani z javno službo, iz 11.c člena tega zakona, lahko Kobilarna Lipica opravlja tudi tržno dejavnost.
Tržna dejavnost po tem zakonu je tista, ki ustrezno tržno vrednoti dejavnost javne službe Kobilarne Lipica na način, da celostno ohranja vrednost Kobilarne Lipica kot zgodovinsko pomembne in izvorne kobilarne konj lipicanske pasme ter kulturno funkcijo varovanega območja s kultivirano kraško krajino, da jo uveljavlja kot vrhunski konjerejski in konjeniški center, in da povezuje naravne danosti in kulturne vrednote Kobilarne Lipice s sodobnim življenjem ter postane generator razvoja turizma na Krasu in širše, dopolnjuje in nadgrajuje dejavnosti iz 11.a, 11.b in 11.c člena tega zakona, prispeva h gospodarnejšemu in učinkovitejšemu opravljanju primarne dejavnosti javne službe in pridobiva stabilne vire financiranja za delovanje vseh dejavnosti, ki jih izvaja Kobilarna Lipica.«.
3. člen 
Drugi odstavek 12. člena se spremeni tako, da se glasi:
»Ministrstvo, pristojno za turizem, lahko odda nepremično premoženje z zavarovanega območja, ki ni namenjeno dejavnostim iz 11.a, 11.b, 11.c in 11.č člena tega zakona, v najem v skladu s predpisi, ki urejajo ravnanje s stvarnim premoženjem države.«.
4. člen 
V prvem odstavku 13. člena se za drugo alinejo doda nova tretja alineja, ki se glasi:
»– s prihodki od prodaje blaga in storitev pri opravljanju tržne dejavnosti,«.
Dosedanja tretja alineja postane četrta alineja.
V tretjem odstavku se beseda »kmetijstvo« nadomesti z besedo »turizem«.
Četrti in peti odstavek se spremenita tako, da se glasita:
»Kobilarna Lipica vodi računovodstvo ločeno po nalogah javne službe iz 11.a in 11.b člena tega zakona, gospodarskih dejavnostih, povezanih z javno službo, iz 11.c člena tega zakona in tržnih dejavnosti iz 11.č člena tega zakona, pri čemer skupne stroške razmeji med različne dejavnosti na podlagi sodil, ki jih potrdi ministrstvo, pristojno za turizem.
Presežki prihodkov nad odhodki iz gospodarskih dejavnosti, povezanih z javno službo, iz 11.c člena tega zakona in tržne dejavnosti iz 11.č člena tega zakona se namenijo za izvajanje in razvoj javne službe Kobilarne Lipica iz 11.a in 11.b člena tega zakona.«.
PREHODNE IN KONČNA DOLOČBA 
5. člen 
Vlada v roku 30 dni od uveljavitve tega zakona uskladi Sklep o organizaciji in delu javnega zavoda Kobilarna Lipica (Uradni list RS, št. 1/08) s tem zakonom.
Vlada najpozneje v treh mesecih od uveljavitve tega zakona na novo imenuje člane sveta Kobilarne Lipica, do takrat pa funkcijo organa upravljanja opravlja svet Kobilarne Lipica, katerega člani so bili imenovani s sklepom Vlade Republike Slovenije št. 01415-43/2013/11 dne 24. julija 2014. Tem mandat preneha z dnem imenovanja novih članov sveta Kobilarne Lipica.
Vlada v 15 dneh od uveljavitve tega zakona s sklepom prenese vse nepremičnine in osnovna sredstva z zavarovanega območja, katerih upravljavec je ministrstvo, pristojno za kmetijstvo, v upravljanje ministrstvu, pristojnemu za turizem, kar vključuje tudi prenos vseh nepremičnin in osnovnih sredstev z zavarovanega območja ter tistih, ki jih Kobilarna Lipica upravlja in uporablja zunaj zavarovanega območja, v premoženjske knjige ministrstva, pristojnega za turizem.
Ministrstvo, pristojno za turizem, vstopi v vse najemne pogodbe, ki jih je sklenilo ministrstvo, pristojno za kmetijstvo, na podlagi 6. člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o Kobilarni Lipica (Uradni list RS, št. 19/14).
6. člen 
Ministrstva v skladu s tem zakonom izvedejo dejavnosti za prenos in prevzem nalog, opreme, prostorov, dokumentacije in pravic proračunske porabe v 15 dneh od uveljavitve tega zakona.
Ministrstvo, pristojno za turizem, najpozneje v šestih mesecih po pridobitvi vseh potrebnih podatkov pripravi analizo in predlog reorganizacije izvajanja dejavnosti na območju Kobilarne Lipica.
Z dnem, na katerega družba Lipica turizem d.o.o. preneha opravljati dejavnost na območju Kobilarne Lipica, začne Kobilarna Lipica izvajati tržno dejavnost iz 11.č člena tega zakona.
7. člen 
Ta zakon začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 322-09/16-4/19
Ljubljana, dne 17. maja 2016
EPA 1138-VII
Državni zbor 
Republike Slovenije 
dr. Milan Brglez l.r.
Predsednik 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti