Uradni list

Številka 37
Uradni list RS, št. 37/2016 z dne 23. 5. 2016
Uradni list

Uradni list RS, št. 37/2016 z dne 23. 5. 2016

Kazalo

1607. Odlok o programu opremljanja in merilih za odmero komunalnega prispevka za območje Občinskega podrobnega prostorskega načrta Industrijska cona Godovič, stran 5639.

  
Na podlagi 74. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07, 70/08 – ZVO-1B, 108/09, 80/10 – ZUPUDPP, 43/11 – ZKZ-C, 57/12, 57/12 – ZUPUDPP-A, 109/12, 76/14 – odl. US in 14/15 – ZUUJFO), Pravilnika o merilih za odmero komunalnega prispevka (Uradni list RS, št. 95/07), Uredbe o vsebini programa opremljanja zemljišč za gradnjo (Uradni list RS, št. 80/07), Odloka o programu opremljanja stavbnih zemljišč in merilih za odmero komunalnega prispevka na območju Občine Idrija (Uradni list RS, št. 84/11, 26/14) ter 15. in 23. člena Statuta Občine Idrija (Uradni list RS, št. 75/10 – uradno prečiščeno besedilo, 107/13) je Občinski svet Občine Idrija na 11. seji dne 12. 5. 2016 sprejel
O D L O K 
o programu opremljanja in merilih za odmero komunalnega prispevka za območje Občinskega podrobnega prostorskega načrta Industrijska cona Godovič 
1. člen
(predmet odloka) 
(1) S tem odlokom se sprejme Program opremljanja stavbnih zemljišč – Občinski podrobni prostorski načrt Industrijska cona Godovič (v nadaljevanju: program opremljanja), izdelan pod številko projekta 1106, v marcu 2016, ter merila za odmero komunalnega prispevka na območju Občinskega podrobnega prostorskega načrta Industrijska cona Godovič.
(2) Program opremljanja natančno določa podlage za odmero komunalnega prispevka za Občinski podrobni prostorski načrt Industrijska cona Godovič:
– obračunska območja komunalne opreme,
– skupne in obračunske stroške komunalne opreme,
– preračun obračunskih stroškov na enoto mere,
– podrobnejša merila za odmero komunalnega prispevka.
2. člen 
(predmet obračuna komunalnega prispevka) 
Predmet obračuna komunalnega prispevka so predvideni objekti na območju Občinskega podrobnega prostorskega načrta Industrijska cona Godovič.
3. člen 
(obračunsko območje) 
(1) Obračunsko območje investicije predstavljajo urejevalne enote:
Urejevalna enota
Funkcija enote
Površina enote [m2]
Ue3
območje obstoječih in novih gradenj za industrijo
56.802
Ue4
območje novih gradenj za industrijo
31.671
Ue5
območje novih gradenj za industrijo
35.744
Ue6
območje novih gradenj za industrijo
7.195
Ue7
območje novih gradenj za industrijo
29.890
Ue8
območje obstoječih in novih gradenj za industrijo
64.643
Ue9
območje obstoječih in novih gradenj za industrijo
61.105
Ue11
območje novih gradenj za industrijo
6.398
Ue12
območje novih gradenj za industrijo
19.978
(2) Grafični prikaz območja, ki je predmet odmere komunalnega prispevka, je razviden iz besedilnega dela programa opremljanja, poglavje »6 Grafični del programa opremljanja«.
4. člen 
(skupni in obračunski stroški) 
Prikaz skupnih in obračunskih stroškov predvidene komunalne opreme:
Komunalna oprema
Obračunsko območje
Skupni stroški brez DDV [€]
Obračunski stroški brez DDV [€]
prometno omrežje
CES
1.997.335,78
1.997.335,78
kanalizacijsko omrežje
KAN
536.000,00
536.000,00
vodovodno omrežje
VOD
239.000,00
239.000,00
SKUPAJ
2.772.335,78
2.772.335,78
5. člen 
(stroški opremljanja m2 gradbene parcele objekta [C(pi)] in m2 neto tlorisne površine objekta [C(ti)])
Stroški opremljanja m2 gradbene parcele objekta [C(pi)] in m2 neto tlorisne površine objekta[C(ti)] se obračunajo z upoštevanjem naslednjih vrednosti:
Komunalna oprema
Obračunsko 
območje
C(pi) [€/m2]
C(ti) [€/m2]
prometno omrežje
CES
6,37
5,79
kanalizacijsko omrežje
KAN
1,71
1,55
vodovodno omrežje
VOD
0,76
0,69
SKUPAJ
8,84
8,03
6. člen 
(razmerje med merilom gradbene parcele objekta [D(pi)] in neto tlorisne površine objekta [D(ti)]) 
(1) Razmerje med merilom gradbene parcele[D(pi)] in merilom neto tlorisne površine objekta [D(ti)] znaša D(pi) = 0,5 ter D(ti) = 0,5.
(2) Razmerje med merilom gradbene parcele [D(pi)] in neto tlorisne površine objekta [D(ti)] se spremeni, če se spremeni Odlok o programu opremljanja stavbnih zemljišč in merilih za odmero komunalnega prispevka na območju Občine Idrija v delu, kjer predpisuje razmerje med merilom gradbene parcele [D(pi)] in neto tlorisne površine objektov [D(ti)].
7. člen 
(faktor dejavnosti [K]) 
(1) Faktor dejavnosti [K] se, skladno s Pravilnikom o merilih za odmero komunalnega prispevka (Uradni list RS, št. 95/07) in Uredbo o klasifikaciji vrst objektov in objektih državnega pomena (Uradni list RS, št. 109/11), določi za vso komunalno opremo in je določen skladno z Odlokom o programu opremljanja stavbnih zemljišč in merilih za odmero komunalnega prispevka na območju Občine Idrija.
(2) Faktorji dejavnosti [K] se spremenijo, če se spremeni Odlok o programu opremljanja stavbnih zemljišč in merilih za odmero komunalnega prispevka na območju Občine Idrija v delu, ki predpisuje faktorje dejavnosti [K].
8. člen 
(izračun komunalnega prispevka) 
Komunalni prispevek se izračuna na naslednji način:
KP(i) = (A(p) · C(pi) · D(pi)) + (K · A(t) · C(ti) · D(ti)) 
KP = ΣKP(i)· i
Oznake pomenijo:
KP(i)
komunalni prispevek za posamezno komunalno opremo,
KP
celotni komunalni prispevek,
i
indeks rasti cen,
A(p)
površina gradbene parcele,
A(t)
neto tlorisna površina objekta (NTP),
D(pi)
delež gradbene parcele pri izračunu komunalnega prispevka,
D(ti)
delež objekta pri izračunu komunalnega prispevka,
K
faktor dejavnosti,
C(pi)
stroški opremljanja m2gradbene parceleza posamezno komunalno opremo,
C(ti)
stroški opremljanja m2neto tlorisne površine objekta za posamezno komunalno opremo.
9. člen 
(površine za izračun komunalnega prispevka) 
(1) Površina gradbene parcele in neto tlorisna površina objekta ter vrsta komunalne opreme, na katero se objekt priključuje, se pridobijo iz projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja ter določb odloka.
(2) Površina gradbene parcele in neto tlorisne površine objekta za nezahtevne objekte, za katere ni potrebna izdelava projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja, se pridobi iz zahteve za izdajo gradbenega dovoljenja za gradnjo nezahtevnega objekta.
(3) Če gradbene parcele ni možno določiti, se lahko upošteva stavbišče v velikosti x 1,5.
(4) Če se nezahtevni objekt gradi na gradbeni parceli za katero je že bil plačan komunalni prispevek, se že poravnane obveznosti iz naslova obračuna komunalnega prispevka za obstoječe gradbene parcele ali njen del pri izračunu novega komunalnega prispevka upoštevajo.
(5) Za objekte, za katere se ne more izračunati oziroma določiti neto tlorisna površina objekta, se komunalni prispevek odmeri le od površine gradbene parcele. Tako dobljeno vrednost se ob odmeri pomnoži s faktorjem 2,0.
(6) Če se na območju OPPN gradijo objekti, za katere ni potrebno pridobiti gradbenega dovoljenja, oziroma občina o izdaji gradbenega dovoljenja ni obveščena, objekt pa se samostojno priključuje na komunalno opremo, se površine za izračun komunalnega prispevka lahko pridobijo v ugotovitvenem postopku, odmera komunalnega prispevka pa se izvede po uradni dolžnosti.
(7) V primeru odmere komunalnega prispevka po uradni dolžnosti se smiselno upoštevajo določbe veljavne zakonodaje in odloka.
10. člen 
(indeksiranje stroškov) 
(1) Obračunski stroški opremljanja m2 gradbene parcele z določeno vrsto komunalne opreme [Cpi] in obračunski stroški opremljanja m2 neto tlorisne površine objekta z določeno vrsto komunalne opreme [Cti] se pri odmeri komunalnega prispevka indeksirajo z uporabo povprečnega letnega indeksa za posamezno leto, ki ga pod »Gradbena dela – ostala nizka gradnja« objavlja Združenje za gradbeništvo v okviru Gospodarske zbornice Slovenije.
(2) Kot izhodiščni datum za indeksiranje se uporablja datum uveljavitve programa opremljanja.
11. člen 
(obstoječa komunalna oprema) 
(1) Investitor je dolžan plačati komunalni prispevek za obstoječo že zgrajeno komunalno opremo na podlagi vsakokrat veljavnega Odloka o programu opremljanja stavbnih zemljišč in merilih za odmero komunalnega prispevka na območju Občine Idrija.
(2) Vsakemu investitorju se obračuna del komunalnega prispevka za spodaj navedeno obstoječo komunalno opremo:
– Ceste – delež za obstoječo komunalno opremo,
– Kanalizacija – delež za obstoječo komunalno opremo,
– Vodovod – delež za obstoječo komunalno opremo,
– Javne površine in parkirišča – celotno obstoječo komunalno opremo.
12. člen 
(odmera komunalnega prispevka) 
(1) Komunalni prispevek odmeri občinska uprava z odločbo:
– na zahtevo zavezanca,
– ob prejemu obvestila s strani upravne enote v zavezančevem imenu, da je vloga za izdajo gradbenega dovoljenja, ki jo je vložil zavezanec, popolna,
– po uradni dolžnosti.
(2) Če investitor zahteva, da upravna enota v njegovem imenu vloži zahtevo za odmero komunalnega prispevka, ji mora predložiti dodaten izvod vodilne mape projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja.
(3) Če vlogo za odmero komunalnega prispevka vloži zavezanec sam, mora vlogi predložiti izvod vodilne mape projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja, na podlagi katerega pristojni organ pridobi potrebne podatke za odmero komunalnega prispevka.
13. člen 
(zavezanec za komunalni prispevek) 
Zavezanec za plačilo komunalnega prispevka je investitor na eni od ureditvenih enot, določenih v 3. členu tega odloka oziroma njegov pravni naslednik.
14. člen 
(plačilo komunalnega prispevka) 
(1) Komunalni prispevek zavezanci plačajo v enkratnem (celotnem) znesku.
(2) Skladno z vsakokrat veljavnim Odlokom o programu opremljanja stavbnih zemljišč in merilih za odmero komunalnega prispevka na območju Občine Idrija se lahko dovoli tudi obročno odplačevanje, če so izpolnjeni pogoji iz Odloka o programu opremljanja stavbnih zemljišč in merilih za odmero komunalnega prispevka na območju Občine Idrija.
15. člen 
(odmera komunalnega prispevka po dejanskih stroških) 
(1) Po izgradnji komunalne opreme, ki je predmet tega programa opremljanja na obravnavanem območju, se lahko izdela preračun komunalnega prispevka, v katerem se upoštevajo dejansko izplačani stroški gradnje komunalne opreme ter površine gradbenih parcel in neto tlorisnih površin objektov na obravnavanem območju.
(2) Na podlagi preračuna iz prejšnjega odstavka se zavezancem za plačilo komunalnega prispevka odmeri končni komunalni prispevek.
16. člen 
(pogodbena razmerja med investitorjem in občino) 
(1) Če se občina in investitor dogovorita, da bo investitor sam, na lastne stroške, delno ali v celoti zgradil komunalno opremo na neopremljenem ali delno opremljenem zemljišču, se tak dogovor na podlagi sprejetega programa opremljanja sklene s pogodbo o opremljanju, v kateri se natančno opredelijo pogodbene obveznosti obeh strank.
(2) V primeru sklenitve pogodbe o opremljanju mora investitor poravnati še preostali del komunalnega prispevka za obstoječo komunalno opremo, na katero se bo priključeval.
(3) Ob plačilu komunalnega prispevka ima zavezanec iz 12. člena tega odloka pravico od občine zahtevati sklenitev pogodbe o medsebojnih obveznostih v zvezi s priključevanjem objekta na komunalno opremo.
(4) S pogodbo iz prejšnjega odstavka se določi rok za priključitev objekta na komunalno opremo in druga vprašanja v zvezi s priključevanjem objekta na komunalno opremo.
17. člen 
(obveznost priključevanja) 
(1) Stroški izgradnje zasebnega priključka so dodatni stroški zavezanca in ne vplivajo na višino odmerjenega komunalnega prispevka.
(2) Investitor se mora priključiti na komunalno opremo, ki jo koristi in mu je nanjo omogočena priključitev.
18. člen 
(vpogled v program opremljanja) 
Program opremljanja, vključno s prilogami, je na vpogled na sedežu Občine Idrija.
19. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 350-1/2013
Idrija, dne 12. maja 2016
Župan 
Občine Idrija 
Bojan Sever l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti