Uradni list

Številka 33
Uradni list RS, št. 33/2016 z dne 9. 5. 2016
Uradni list

Uradni list RS, št. 33/2016 z dne 9. 5. 2016

Kazalo

1436. Odlok o pokopališki in pogrebni dejavnosti, pogrebnih svečanostih, urejanju pokopališč in koncesijskemu aktu za podelitev koncesije v Občini Dolenjske Toplice, stran 4891.

  
Na podlagi 3. člena Zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93, 30/98 in 127/06), 12. in 25. člena Zakona o pokopališki in pogrebni dejavnosti ter o urejanju pokopališč (Uradni list SRS, št. 34/84, Uradni list SFRJ, št. 83/89, Uradni list SRS, št. 5/90 in Uradni list RS, št. 26/90, 10/91, 17/91, 13/93 in 66/93), 61. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – UPB2, 27/08, 76/08, 100/08) in 16. člena Statuta Občine Dolenjske Toplice (Uradni list RS, št. 93/07 in 42/10) je Občinski svet Občine Dolenjske Toplice na 10. redni seji dne 20. 4. 2016 sprejel
O D L O K 
o pokopališki in pogrebni dejavnosti, pogrebnih svečanostih, urejanju pokopališč in koncesijskemu aktu za podelitev koncesije v Občini Dolenjske Toplice 
1. člen 
S tem odlokom se določa izvajanje pokopališke in pogrebne dejavnosti, izvajanje pogrebnih svečanosti, urejanje pokopališč in način podelitve koncesije za območje Občine Dolenjske Toplice.
Pokopališka in pogrebna dejavnost sta obvezni občinski gospodarski javni službi, ki se lahko izvajata ločeno.
S tem odlokom se določi način oblikovanja cen grobnin, osnovnih pokopaliških in pogrebnih storitev ter uporabo pokopaliških objektov in naprav.
2. člen 
Posamezni izrazi, uporabljeni v tem odloku, imajo naslednji pomen:
1. Pokopališka dejavnost obsega naslednje storitve: upravljanje, urejanje in vzdrževanje pokopališč ter pokopaliških objektov in naprav ter druge pokopališke infrastrukture, obratovanje mrliških vežic
2. Pogrebna dejavnost obsega naslednje storitve: ureditev in prevoz pokojnika, pripravo in izvedbo pogreba in njegov pokop, storitve grobarjev
3. Upravljanje s pokopališčem obsega postopke upravljanja pokopališč, skupnih pokopaliških objektov in naprav ter druge pokopališke infrastrukture, oddajanje grobov v najem, vodenje katastrov in drugih evidenc ter izdajanje soglasij in mnenj v zvezi s posegi v območjih pokopališč ter nadzor nad pokopališčem
4. Urejanje pokopališča obsega razdelitev pokopališča na posamezne zvrsti grobov in opustitev pokopališča
5. Storitve grobarjev obsegajo izkop groba, zasutje groba in prvo ureditev groba (aktivnosti po pogrebni slovesnosti) ter izkop in prekop posmrtnih ostankov
6. Pokop obsega dejanja, ki omogočajo položitev posmrtnih ostankov, oziroma upepeljenih ostankov pokojnika v grobni prostor ali raztros pepela.
3. člen 
Na območju Občine Dolenjske Toplice so naslednja pokopališča: Dolenjske Toplice, Gorenje Sušice, Kočevske Poljane, Loška vas, Podturn pri Dolenjskih Toplicah in Soteska.
Posamezno pokopališče tvori pokopališki okoliš, z območja katerega se nanj praviloma pokopavajo umrli. Pokopališki okoliši posameznih pokopališč so navedeni v pokopališkem redu, ki ga sprejme občinski svet.
4. člen 
Pokop prijavi izvajalcu javne službe izvajanje pogrebne dejavnosti družinski član pokojnika ali oseba, ki je z njim stalno živela oziroma ga je morala po posebnih predpisih vzdrževati in zanj skrbeti ali njihov pooblaščenec, če takih oseb ni, prijavi pokop občina, kjer je imel umrli zadnje stalno ali začasno prebivališče.
Prijavi pokopa je potrebno priložiti listino, ki jo izda pooblaščeni zdravnik oziroma zdravstvena organizacija ali matičar matičnega registra, kjer je bila smrt prijavljena.
Po prejemu prijave smrti prevzame pokojnika iz bolnišnice, doma starejših občanov ali na kraju, kjer je pokojnik umrl, le koncesionar. Koncesionar pokojnika oziroma njegove posmrtne ostanke prepelje samo s prirejenimi vozili v mrliško vežico, potem ko je ugotovljen nastop smrti po predpisih o mrliški pregledni službi.
5. člen
Pokop pokojnika se opravi na podlagi zdravniškega potrdila o smrti in poročila o vzroku smrti, ki ga izda pooblaščena oseba po predpisih o mrliški pregledni službi.
Pokop se opravi, ko je preteklo najmanj 36 ur od nastopa smrti. Ob večjih naravnih in drugih nesrečah, v vojni in izrednih razmerah, ko se opravi skupen pokop, lahko pristojni območni zavod za zdravstveno varstvo ta rok skrajša.
6. člen 
Pokojnik se do pokopa oziroma prevoza do kraja pokopa čuva v mrliški vežici.
Uporabo mrliške vežice in njen obratovalni čas določi občina (režijski obrat – kot upravljalec) s pokopališkim redom, ki ga sprejme občinski svet. V času, ko je mrliška vežica zaprta, se lahko vstopi vanj samo z dovoljenjem upravljalca.
Mrliško vežico je možno najeti za en dan ali več dni. Najemnino za mrliško vežico plača oseba, ki je pokop prijavila, po izstavitvi računa upravljalca. Višino najemnine predlaga upravljalec, soglasje k njej pa poda občinski svet.
Vsa pokopališča v Občini Dolenjske Toplice koristijo mrliško vežico v Dolenjskih Toplicah.
7. člen 
Pogreb obsega:
– prijavo pokopa in naročilo pogreba
– pogrebno svečanost
– pokop pokojnika.
Če ni drugače dogovorjeno, mora stroške pogreba, vključno z že prej nastalimi stroški prevoza priprave in čuvanje pokojnika, poravnati naročnik pogreba oziroma dediči pokojnika. V primeru, da dedičev ni ali ti niso sposobni poravnati stroškov pogreba, jih poravna občina, v kateri je imel pokojnik stalno bivališče. Občina ima pravico do povračila pogrebnih stroškov iz zapuščine pokojnika.
Pogrebne storitve, ki so opravljene na zahtevo državnih organov ali drugih nosilcev javnih pooblastil, plača naročnik teh storitev.
8. člen 
Čas pogrebne slovesnosti in pokopa določi koncesionar v dogovoru z naročnikom pogreba in predstavnikom verske skupnosti, če gre za verski obred.
Pogrebna slovesnost ima javni značaj, o javni pogrebni svečanosti koncesionar obvesti. Na željo pokojnika, njegovih svojcev ali naročnika, se lahko pokop opravi v družinskem krogu.
Pokop in pogrebna slovesnost se opravijo skladno z voljo pokojnika in na način, določen s pokopališkim redom in v skladu s pieteto do umrlega. Če pokojnik ni izrazil svoje volje o načinu pokopa in pogrebne slovesnosti, odloča o tem naročnik pogreba. Če pokojnik nima svojcev in je naročnik pogreba občina, le-ta odloča o načinu pokopa in pogrebnem obredu.
V pogrebni slovesnosti lahko sodelujejo tudi predstavniki verskih skupnosti in društev.
Če pokop in pogrebno slovesnost organizira občina, društvo ali združenje, se umrli pred pokopom izjemoma lahko položi tudi na določen kraj izven pokopališča.
Verske skupnosti lahko v skladu s pokopališkim redom položijo umrlega stanovskega predstavnika do pokopa v objekt, ki je namenjen opravljanju verskih obredov.
9. člen 
Pokop pokojnika ali raztros pepela se praviloma opravi na pokopališču, izven pokopališča je pokop dovoljen le kot raztros pepela. Slovesnost v zvezi z raztrosom pepela se določi s pokopališkim redom.
Zadrževanje žare na domu ni dopustno.
Kraj pokopa se določi po volji pokojnika. Če je ni izrazil, o kraju pokopa odločajo svojci pokojnika oziroma naročnik pogreba.
Pokop lahko opravi le izvajalec pogrebne dejavnosti v skladu s pokopališkim redom. Pokop pokojnika obsega izkop groba in njegovo zasutje.
10. člen
Vrste pokopov:
– pokop s krsto, kjer se pokojnik položi v krsto in pokoplje v grob ali v grobnico (klasičen pokop)
– pokop z žaro, kjer se upepeljeni ostanki pokojnika shranijo v žaro in pokopljejo v grob ali v grobnico (žarni pokop)
– raztros pepela, ki se opravi na posebej določenem prostoru na pokopališču.
11. člen 
Pokop zunaj pokopališča je dovoljen le na podlagi dovoljenja občinskega upravnega organa, le kot raztros pepela. Pepel iz žare se lahko raztrosi na določenem kraju zunaj pokopališča ali na morju.
12. člen 
Anonimni pokop se opravi po volji pokojnika ali naročnika pogreba. Anonimen pokop se opravi s pokopom krste ali žare oziroma z raztrosom pepela na posebej za to določenem prostoru brez označbe imena in priimka pokojnika.
13. člen
Na zahtevo svojcev ali drugih fizičnih ali pravnih oseb, ki imajo za to upravičen interes, se lahko pokojnik izkoplje in prenese na drugo pokopališče ali v drug grob na istem pokopališču, in sicer po predhodnem soglasju najemnika groba. Prekop pokojnika se lahko izvede v skladu s predpisom, ki ureja prevoz posmrtnih ostankov.
Prekop pokojnika izvede koncesionar.
Za prekop pokojnika je potrebno pridobiti dovoljenje pristojnega občinskega upravnega organa.
14. člen 
Prekop groba in pokop pokojnika na isto mesto v grobu, kjer je bil kdo pokopan, se sme opraviti po preteku mirovalne dobe.
Mirovalna doba je čas, ki mora preteči od zadnjega pokopa na istem mestu v istem grobu. Mirovalna doba za pokop s krsto ne sme biti krajša od 10 let, pri čemer je potrebno upoštevati značilnosti zemljišča, na katerem je pokopališče.
15. člen
Upravljalec pokopališča je režijski obrat Občine Dolenjske Toplice.
16. člen
Grobove oddaja v najem upravljalec pokopališča.
17. člen 
Občina Dolenjske Toplice odda izvajanje pogrebne dejavnosti in storitve grobarjev na podlagi javnega razpisa s podelitvijo koncesije za obdobje pet let.
Izvajalec javne službe pogrebne dejavnosti je lahko pravna ali fizična oseba, ki izpolnjuje pogoje, določene s tem odlokom in drugimi veljavnimi predpisi, s katerimi se ureja način opravljanja javne službe.
Izvajalec javne službe opravlja dejavnost z dostojanstvom in spoštovanjem do pokojnikov, svojcev pokojnikov in obiskovalcev pokopališč ter pokopališkega prostora.
18. člen 
Izvajanje pogrebne dejavnosti kot obvezne gospodarske javne službe obsega naslednje storitve: priprava in prevoz pokojnika, zagotavljanje stalne dežurne službe, priprava in izvedba pogreba in storitve grobarjev.
19. člen 
Izvajalec pogrebne dejavnosti mora izpolnjevati naslednje minimalne pogoje:
– da je registriran za opravljanje pogrebne dejavnosti in ima za to potrebna soglasja in dovoljenja pristojnih organov
– da ima izvajalec zaposleni najmanj dve osebi za poln delovni čas, ki sta strokovno usposobljeni (ustrezna znanja in izkušnje s področja pogrebnih storitev) in razpolaga z zadostnim številom strokovno usposobljenih delavcev
– da ima najmanj eno specialno vozilo, ki služi prevozu pokojnikov in se uporablja izključno v te namene (da ima zadostne tehnične zmogljivosti)
– da ima primerne prostore za poslovanje s strankami, ki zagotavljajo pieteto umrlih in ne povzročajo motenje okolice
– da zagotavlja ustrezen prostor za oskrbo pokojnikov in vsaj en hladilni prostor za pokojnika
– da ima na zalogi najmanj dve transportni neprepustni krsti
– da ni v postopku prisilne poravnave, stečaja ali likvidacije
– da ima poravnane vse davke in prispevke
– da ima poravnane vse finančne in druge obveznosti do koncedenta
– da se koncesionar obveže zavarovati proti odgovornosti za škodo, ki jo z opravljanjem javne službe lahko povzroči tretji osebi ali občini.
20. člen 
Pogrebne dejavnosti se izvajajo izven pokopališča, na pokopališču in v poslovilnem objektu (mrliški vežici) ter obsegajo:
– urejanje dokumentacije
– priprava oziroma ureditev mrliške vežice ali drugega kraja, kjer pokojnik leži
– prevoz pokojnika (po potrebi)
– skrb za organizacijo in izvajanje pogrebnih slovesnosti
– oskrba oziroma ureditev pokojnika
– izvajanje pogrebne dežurne službe
– položitev posmrtnih ostankov pokojnika v grobni prostor ali raztros pepela
– izkop in zasip jame ter zaščita sosednjih grobov
– prva ureditev groba
– opravljanje izkopov posmrtnih ostankov umrlih
– prekop grobov.
Koncesionar mora glede pogrebnih slovesnosti oziroma prenosa pokojnika od mrliške vežice ali drugega mesta, kjer pokojnik leži, upoštevati želje svojcev pokojnika in prepustiti spremstvo krste ali žare spremljevalcem, ki jih izberejo svojci (prenos pokojnika prepusti društvu ali drugemu pogrebnemu moštvu).
21. člen 
Koncesionarja pridobi občina na podlagi javnega razpisa, ki ga izda župan Občine Dolenjske Toplice. Javni razpis se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in vsebuje predvsem naslednje sestavine:
– podrobnejše pogoje za pridobitev koncesije v skladu s tem odlokom in drugimi veljavnimi predpisi, ki urejajo področje gospodarskih javnih služb
– rok za prijavo na razpis in način prijave
– dokumentacijo, ki jo mora vsebovati prijava
– rok za izbiro koncesionarja
– merila za izbor koncesionarja
– določbe v primeru neuspešnega javnega razpisa.
Ponudbe odpira in ocenjuje s strani župana imenovana tričlanska strokovna komisija.
O izbiri koncesionarja odloči občina z upravno odločbo. Zoper izdano odločbo lahko neizbrani kandidat vloži tožbo na upravni spor.
22. člen 
Merila za izbiro koncesionarja občina določi v javnem razpisu.
23. člen 
S koncesijsko pogodbo koncesionar in občina uredita medsebojna razmerja v zvezi z opravljanjem pogrebne dejavnosti, zlasti pa: obseg in vrsta izvajanje del, način nadzora s strani občine, sodelovanje z režijskim obratom Občine Dolenjske Toplice, pogodbene sankcije zaradi neizvajanja ali nepravilnega izvajanja dejavnosti, določenih s tem odlokom in z upoštevanjem drugih predpisov, način in roke plačil, nadzor občine nad izvajanjem dejavnosti koncesionarja, prenehanje koncesijske pogodbe, način financiranja dejavnosti koncesionarja, potrditev cen koncesionarja s strani občinskega sveta.
24. člen
Za upravljalca vseh pokopališč v Občini Dolenjske Toplice je s tem odlokom določen režijski obrat Občine Dolenjske Toplice.
Upravljalec pokopališča oddaja nove grobove v najem, najemnikom grobov zaračunava grobnino, vodi evidenco o pokojnih, pokopanih na posameznih pokopališčih, ki jih upravlja, evidenco anonimnih pokopov, evidenco prekopov, evidenco najemnikov grobov, daje soglasja za prekop grobov, izvaja nadzor nad pokopališči.
25. člen
Grobove oddaja v najem režijski obrat na podlagi neposredne pogodbe v skladu s predpisi občine in pokopališkim redom.
26. člen 
Najemnik groba je lahko samo ena pravna ali fizična oseba.
Če naročnik pogreba ob prijavi pogreba nima v najemu groba, mu ga dodeli v najem režijski obrat, s katerim je naročnik pogreba dolžan pred naročilom pogreba skleniti pisno najemno pogodbo.
27. člen
Ob smrti najemnika groba, se morajo dediči najemnika groba dogovoriti, kateri izmed njih bo prevzel pravico do najema groba.
Najemna pogodba vsebuje predvsem: osebe najemnega razmerja, čas najema oziroma uporabe groba, vrsto najetega groba, višino letne najemnine in način plačevanja, obveznosti upravljalca glede urejanja pokopališča, ukrepe v primeru, da se obveznosti iz pogodbe ne izvršujejo.
28. člen 
Najemniki grobov so dolžni vzdrževati grobove in spoštovati pokopališki red ter določbe najemne pogodbe.
29. člen 
Višino letne najemnine (grobnine) predlaga upravljalec (režijski obrat), sprejme jo Občinski svet Občine Dolenjske Toplice. Najemnina za grobno polje se plačuje enkrat letno. Sredstva zbrana iz najemnin morajo pokriti obratovalne stroške in stroške rednega vzdrževanja pokopališč ter pokopaliških objektov in naprav ter druge pokopališke infrastrukture in obratovanja mrliških vežic.
30. člen
Grob se odda najemniku v najem za nedoločen čas.
Najem se lahko prekine v naslednjih primerih:
– če najemnik groba ne poravna najemnine za preteklo leto po predhodnem opozorilu
– če najemnik ne vzdržuje groba v skladu s pokopališkim redom in določbami najemne pogodbe
– ob opustitvi pokopališča
– kadar to zahteva načrt preureditve pokopališča.
V primeru, da želi najemnik groba odstopiti od najemne pogodbe pred potekom mirovalne dobe, mora plačati grobnino do konca poteka mirovalne dobe.
Na izrecno željo najemnika, lahko le-ta plača najemnino za obdobje daljše od enega leta, ki pa ne sme biti daljše od desetih let.
Po prekinitvi najema se šteje grob kot opuščen do konca mirovalne dobe (10 let) in se po preteku te dobe lahko prekoplje in odda drugemu v najem. Najemnik groba je v primeru prekinitve najema dolžan na lastne stroške odstraniti vso nagrobno obeležje, v nasprotnem primeru to na njegove stroške stori upravljalec pokopališča.
31. člen 
Pri oddaji novih grobov, ki se prvič oddajajo v najem, lahko najemnik dobi v najem samo en grob.
32. člen 
Upravljalec pokopališča (režijski obrat) mora voditi trajno evidenco o pokojnikih, ki so ali so bili pokopani na posameznih pokopališčih, evidenco najemnikov grobov in evidenco grobov – kataster.
V evidenci o pokojnikih se vodijo naslednji podatki: ime in priimek pokojnika, datum rojstva pokojnika, datum smrti pokojnika in datum pokopa ter datum prekopa.
Če pokojnik za časa življenja in naročnik pogreba nista pisno prepovedala posredovanja svojih osebnih podatkov, so podatki iz prvega in drugega odstavka tega člena javni in se lahko javnosti posredujejo brez omejitev. V primeru prepovedi posredovanja osebnih podatkov, se lahko osebni podatki pokojnika posredujejo le tistim uporabnikom, ki so za obdelavo osebnih podatkov pooblaščeni z zakonom.
Evidenca najemnikov grobov vsebuje podatke o imenu in priimku ter naslovu najemnika ter datumu in številki sklenitve najemne pogodbe za grob.
33. člen 
Upravljalec pokopališča daje soglasja za postavitev, popravilo in odstranitev spomenikov in drugih nagrobnih obeležij in za druga dela na območju pokopališča. O zavrnitvi soglasja odloči z odločbo.
Soglasje za prekop pokojnika izda pristojni občinski organ v skladu z zakonom in odlokom občine z odločbo.
34. člen 
Za vsako pokopališče mora biti narejen načrt razdelitve na pokopališke oddelke in vzpostavljena evidenca grobov – kataster.
Z načrtom razdelitve se določijo zvrsti grobov na posameznih oddelkih.
35. člen 
Na pokopališčih so lahko naslednje zvrsti grobov in prostorov za pokope:
– enojni, dvojni, otroški grobovi, povečani grobni prostor, vrstni grobovi in grobnice
– žarni grobovi
– skupna grobišča
– prostor za raztros pepela
– prostor za anonimne pokope.
36. člen 
Dimenzije grobnih polj:
– klasični enojni grob 100 x 230 cm,
– klasični dvojni grob 200 x 230 cm,
– žarni grob 100 x 120 cm,
– vrstni grobovi 100 x 230 cm.
Globina klasičnih grobov je najmanj 180 cm.
37. člen 
Skupna grobišča so prostori za skupen pokop ob morebitnih naravnih nesrečah in drugih izrednih razmerah.
V skupna grobišča se prenesejo posmrtni ostanki iz klasičnih in žarnih grobov, če zanje ni podaljšana najemna pogodba, grobno polje pa se odda v najem novemu najemniku.
Na skupnih grobiščih je nagrobnik z imeni pokopanih ter skupen urejen prostor za polaganje cvetja in prižiganje sveč.
38. člen 
Za anonimni pokop gre, kadar se ne opravi pogrebna svečanost in ne obeleži grob. Na prostoru za anonimne pokope se lahko na željo pokojnika ali svojcev izvrši anonimni pokop tudi tako, da se na tem prostoru raztrese pepel pokojnika. Upravljavec vodi posebno knjigo o anonimnih pokopih.
39. člen 
Pokopališče mora biti ograjeno z ograjo. Če je pokopališče ograjeno z zidom, se nanj na novo ne smejo pritrjevati nagrobne plošče.
Vsako pokopališče mora imeti shrambo za orodje, urejen prostor za odlaganje odpadkov, prostor za odlaganje odstranjenih spomenikov ter prostor za pričetek pogrebnih svečanosti.
40. člen 
Za obdobje od pokopa do postavitve spomenika in v primerih, ko spomenik iz določenih razlogov ne bo postavljen, določi in postavi izvajalec enotno obeležje na stroške najemnika groba.
Za razširitev obstoječih pokopališč in za pokopališča na novih lokacijah so dovoljena le enotna obeležja v predpisanih izmerah in odstopanjih skladno z načrtom pokopališča in pravilniku o pokopališkem redu.
41. člen 
V območju pokopališča ni dovoljeno:
– nedostojno vedenje, kot je vpitje, glasno smejanje, razgrajanje,
– hoja po grobovih oziroma prostorih za grobove,
– odlaganje smeti in odpadkov izven za to določenega prostora,
– druge vrste onesnaževanja pokopališkega prostora in objektov v območju pokopališča,
– poškodovanje mrliške vežice, grobov, nasadov in drugih naprav in predmetov v območju pokopališča,
– vodenje živali na pokopališče,
– vožnja s kolesom ali motornim vozilom in shranjevanje le-teh na pokopališču,
– odtujevanje predmetov s tujih grobov, pokopaliških prostorov in iz objektov v območju pokopališča,
– trganje zelenja in cvetja na tujih grobovih.
Zidarska, kamnoseška in druga dela, ki so namenjena urejanju pokopališč in s tem povezani prevozi, se lahko opravljajo le z dovoljenjem upravljavca.
V neposredni bližini območja pokopališča v času pogrebnih svečanosti niso dovoljene dejavnosti, ki motijo potek pogrebnih svečanosti (npr. povzročanje hrupa, vpitje, moteči zvoki in podobno). Izvajalec oziroma tisti, ki vodi pogrebne svečanosti, povzročitelja nedovoljenih dejavnosti na to opozori pred začetkom pogrebnih svečanosti.
42. člen 
Pokopališke poti, zgradbe, ograje, žive meje, spomenike in obeležja splošnega pomena ter druge komunalne naprave mora vzdrževati upravljavec. Za sakralne objekte v sklopu pokopališča skrbi lastnik.
Za red in vzdrževanje pokopališča je odgovoren upravljavec.
Za red in vzdrževanje grobov in prostorov med grobovi so odgovorni najemniki grobov. Izvajalec in uporabnik oziroma najemnik groba lahko skleneta posebno pogodbo o vzdrževanju groba.
43. člen 
Pokopališka in pogrebna dejavnost ter urejanje pokopališč se financira iz naslednjih virov:
– prihodkov od plačanih storitev,
– najemnin za grobove in za uporabo mrliške vežice,
– sredstva proračuna za vzdrževanje objektov, ki so javno dobro v lasti občine,
– dotacij in donacij,
– drugih virov.
44. člen 
Nadzor nad izvajanjem določb tega odloka opravlja občinska uprava Občine Dolenjske Toplice, pristojna občinska inšpekcija ter druge pristojne inšpekcijske službe.
45. člen 
Z globo 300 € se kaznuje za prekršek pravna oseba ali posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti, če:
– opravi kamnoseška in druga obrtniška dela pri ureditvi grobov v času poteka pogreba,
– odlaga odstranjene nagrobne spomenike in drugo opremo na pokopališču.
Z globo 150 EUR se kaznuje za prekršek iz prvega odstavka tega člena odgovorna oseba pravne osebe.
46. člen 
Z globo 50 EUR, ki se izterja na kraju samem, se za prekršek kaznuje posameznik za:
– nedostojno vedenje, kot so vpitje, glasno smejanje, razgrajanje in hoja po grobovih oziroma prostorih za grobove,
– odlaganje smeti in odpadkov izven za to določenega prostora,
– druge vrste onesnaževanja pokopališkega prostora in objektov v območju pokopališča,
– vodenje živali na pokopališče,
– vstop s kolesom, kolesom z motorjem ali motornim vozilom in njihovo shranjevanje na pokopališču,
– odtujevanje predmetov s tujih grobov, pokopaliških prostorov in iz objektov v območju pokopališča,
– lepljenje plakatov, reklamnih obvestil in podobnega.
47. člen 
S pravilnikom o pokopališkem redu se podrobneje določi izvajanje tega odloka za vsako pokopališče posebej.
48. člen 
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati Odlok o pokopališki in pogrebni dejavnosti ter o urejanju pokopališč na območju Občine Dolenjske Toplice (Uradni list RS, št. 34/00) in Odlok o spremembi Odloka o pokopališki in pogrebni dejavnosti ter o urejanju pokopališč na območju Občine Dolenjske Toplice (Uradni list RS, št. 38/06).
49. člen 
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Zadeva: 032-10/2016
Dolenjske Toplice, dne 20. aprila 2016
 
Župan 
Občine Dolenjske Toplice 
Jože Muhič l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti