Uradni list

Številka 21
Uradni list RS, št. 21/2016 z dne 18. 3. 2016
Uradni list

Uradni list RS, št. 21/2016 z dne 18. 3. 2016

Kazalo

762. Sklep o uporabi parametrov, specifičnih za posamezno zavarovalnico, stran 2628.

  
Na podlagi 13. točke prvega odstavka 157. člena in 2. točke prvega odstavka 501. člena Zakona o zavarovalništvu (Uradni list RS, št. 93/15) Agencija za zavarovalni nadzor izdaja
S K L E P 
o uporabi parametrov, specifičnih za posamezno zavarovalnico 
1. člen 
(vsebina sklepa) 
Ta sklep predpisuje uporabo specifičnih parametrov, ki jih v oddelku 12 »Parametri, specifični za posamezno podjetje« poglavja V »Zahtevani solventnostni kapital – standardna formula« naslova I »Zahteve glede vrednotenja in kapitalske zahteve na podlagi tveganja (steber I), boljše upravljanje (steber II) in večja preglednost (steber III)« ureja Delegirana uredba Komisije (EU) 2015/35 z dne 10. oktobra 2014 o dopolnitvi Direktive 2009/138/ES Evropskega parlamenta in Sveta o začetku opravljanja in opravljanju dejavnosti zavarovanja in pozavarovanja (Solventnost II) (UL L št. 12 z dne 17. januarja 2015, v nadaljnjem besedilu: Delegirana uredba).
2. člen 
(splošna določba) 
Pojem zavarovalnica se v besedilu sklepa uporablja za zavarovalnice in za pozavarovalnice iz prvega oziroma drugega odstavka 8. člena, pojem skupina pa za zavarovalniško skupino iz 19. člena Zakona o zavarovalništvu (Uradni list RS, št. 93/15, v nadaljnjem besedilu: ZZavar-1).
3. člen 
(strokovna presoja) 
Zavarovalnice lahko za namen določanja specifičnih parametrov uporabijo predpostavke na podlagi strokovne presoje le kot prilagoditev obstoječih podatkov in ne kot nadomestilo za manjkajoče podatke in prilagojeni podatki v večjem obsegu izpolnjujejo pogoje iz 219. člena Delegirane uredbe, pri čemer na zahtevo Agencije za zavarovalni nadzor navedeno dokažejo.
4. člen 
(merila) 
Zavarovalnice zagotovijo, da so merila za popolnost, točnost in ustreznost podatkov iz 219. člena Delegirane uredbe izpolnjena ne glede na pomembnost segmenta, za katerega so uporabljeni specifični parametri, določenega v drugem odstavku poglavja A. Opredelitev pojmov in oznak iz Priloge XVII k Delegirani uredbi.
5. člen 
(prilagoditve za večjo ustreznost podatkov) 
V skladu s 3. členom tega sklepa zavarovalnice pri določanju specifičnih parametrov pretekle podatke po potrebi prilagodijo s ciljem odprave učinkov tveganj, ki niso pomembni vsaj v obdobju prihodnjih dvanajstih mesecev.
6. člen 
(prilagoditev podatkov za odpravo učinka katastrofalnih dogodkov in upoštevanje pozavarovanja) 
(1) Zavarovalnice oblikujejo notranje politike in postopke za:
– opredelitev zavarovalnin (skupnih izgub, kot jih določa točka(a) prvega odstavka poglavja B Priloge XVII k Delegirani uredbi) zaradi katastrofalnih dogodkov;
– prilagoditev podatkov v skladu s točko (e) drugega odstavka poglavja B Priloge XVII k Delegirani uredbi;
– prilagoditev podatkov v skladu s točko (d) drugega odstavka poglavja B, točko (c) drugega odstavka poglavja C in točko (f) drugega odstavka poglavja D Priloge XVII k Delegirani uredbi.
(2) Zavarovalnice zagotovijo, da so spremembe samopridržkov za neproporcionalno pozavarovanje, če vplivajo na nestanovitnost tveganj škodnih rezervacij, ustrezno upoštevane.
7. člen 
(izračun prilagoditve neproporcionalnega pozavarovanja v okviru tveganja premije) 
Zavarovalnice pri določanju prilagoditvenega faktorja za učinek neproporcionalnega pozavarovanja, kot je določeno v iii. alineji točke (a) prvega odstavka in iii. alineji točke (c) prvega odstavka 218. člena Delegirane uredbe, zagotovijo, da so bruto in neto podatki neproporcionalnega pozavarovanja za obdobje prihodnjih dvanajstih mesecev v skladu s 3. do 6. členom tega sklepa.
8. člen 
(stalna skladnost) 
(1) Zavarovalnice v okviru lastne ocene tveganj in solventnosti spremljajo svojo skladnost z zahtevami glede uporabe specifičnih parametrov.
(2) Zavarovalnice v okviru poročila o lastni oceni tveganj in solventnosti Agencijo za zavarovalni nadzor obvestijo, če je prišlo do kakšnih pomembnih sprememb informacij, vključenih v vlogo za odobritev uporabe parametrov, specifičnih za posamezno podjetje, za nadomestitev podskupine parametrov v standardni formuli iz prvega odstavka 1. člena Izvedbene uredbe Komisije (EU) 2015/498 z dne 24. marca 2015 o določitvi izvedbenih tehničnih standardov v zvezi s postopkom za nadzorno odobritev uporabe parametrov, specifičnih za posamezno podjetje, v skladu z Direktivo 2009/138/ES Evropskega parlamenta in Sveta (v nadaljnjem besedilu: vloga), in predložijo ustrezne podrobnosti o kakršnih koli pomembnih spremembah.
(3) Če se zaradi uporabe novih podatkov pomembno spremenijo informacije, vključene v vlogo, zavarovalnice na zahtevo Agencije za zavarovalni nadzor zagotovijo vse podrobnosti o izračunu specifičnih parametrov, ki je bil izveden z uporabo novega nabora podatkov, in vse potrebne informacije, ki dokazujejo, da je izračun ustrezen.
(4) Če zavarovalnice ugotovijo, da za namen izpolnjevanja zahtev o kalibraciji iz četrtega in petega odstavka 203. člena ZZavar-1 druga standardizirana metoda zagotavlja natančnejše rezultate, vložijo novo vlogo za uporabo te alternativne standardizirane metode, kot jih opredeljuje 220. člen Delegirane uredbe.
9. člen 
(odprava neskladnosti) 
(1) V primeru neskladnosti z zahtevami glede uporabe specifičnih parametrov Agencija za zavarovalni nadzor odloči, ali je zavarovalnica neskladnost sposobna odpraviti v treh mesecih.
(2) Pri odločitvi iz prejšnjega odstavka Agencija za zavarovalni nadzor upošteva stopnjo in obseg neskladnosti, čas, ki bo potreben za njeno odpravo, in ukrepe, ki jih namerava zavarovalnica sprejeti za to, da bo ponovno izpolnjevala zahteve glede uporabe specifičnih parametrov.
(3) Kadar neskladnosti ni mogoče odpraviti v treh mesecih, Agencija za zavarovalni nadzor prekliče odobritev uporabe specifičnih parametrov.
(4) V primeru preklica odobritve uporabe specifičnih parametrov zavarovalnice izračunajo zahtevani solventnostni kapital z uporabo standardnih parametrov in v primeru, da želijo uporabljati specifične parametre, vložijo novo vlogo.
10. člen 
(zahteva Agencije za zavarovalni nadzor glede uporabe parametrov, specifičnih za posamezno podjetje) 
(1) V primeru, ko Agencija za zavarovalni nadzor v skladu z 217. členom ZZavar-1 od zavarovalnice zahteva, da uporabi parametre, prilagojene zavarovalnici oziroma njenim privzetim tveganjem, za izračun zahtevanega solventnostnega kapitala, v skladu s šestim odstavkom 206. člena ZZavar-1, mora zavarovalnici sporočiti, katere parametre iz 218. člena Delegirane uredbe je treba nadomestiti, pri čemer Agencija za zavarovalni nadzor določi razumen rok za predložitev vloge.
(2) Zavarovalnica po prejetju zahteve iz prejšnjega odstavka analizira standardizirane metode, ki so na voljo v skladu z 220. členom Delegirane uredbe.
11. člen 
(znatno odstopanje) 
(1) Agencija za zavarovalni nadzor pri ugotavljanju obstoja znatnega odstopanja iz 217. člena ZZavar-1, upošteva:
– ugotovitve, ki izhajajo iz nadzora,
– naravo, vrsto in obseg odstopanja,
– verjetnost in resnost kakršnega koli negativnega učinka na zavarovalce oziroma zavarovance,
– stopnjo občutljivosti predpostavk, s katerimi je povezano odstopanje ter
– pričakovano trajanje in nestanovitnost odstopanja v času trajanja odstopanja.
(2) Agencija za zavarovalni nazor izvede analizo iz prvega odstavka na ravni vsakega segmenta, za katerega je mogoča uporaba specifičnih parametrov, določenega v drugem odstavku poglavja A. Opredelitev pojmov in oznak iz Priloge XVII k Delegirani uredbi.
12. člen 
(vloga za odobritev uporabe parametrov, specifičnih za posamezno skupino) 
(1) Vloga za odobritev uporabe parametrov, specifičnih za posamezno skupino, vsebuje najmanj informacije, zahtevane v tretjem in četrtem odstavku 1. člena Izvedbene uredbe Komisije (EU) 2015/498 z dne 24. marca 2015 o določitvi izvedbenih tehničnih standardov v zvezi s postopkom za nadzorno odobritev uporabe parametrov, specifičnih za posamezno podjetje, v skladu z Direktivo 2009/138/ES Evropskega parlamenta in Sveta (UL L št. 79 z dne 25. marca 2015, str. 8), pri čemer se vsako sklicevanje na „parametre, specifične za posamezno podjetje,“ šteje kot sklicevanje na „parametre, specifične za posamezno skupino“.
(2) Na zahtevo Agencije za zavarovalni nadzor udeležena zavarovalnica, zavarovalni holding ali mešani finančni holding predloži dodatne informacije, kadar je to potrebno za oceno vloge.
13. člen 
(obseg skupine, ki uporablja parametre, specifične za posamezno skupino) 
(1) Kadar se zahtevani solventnostni kapital skupine izračuna na podlagi metode računovodske konsolidacije iz 390. člena ZZavar-1 ali kombinacije metode računovodske konsolidacije iz 390. člena ZZavar-1 in metode odbitkov in združevanja iz 391. člena ZZavar-1, udeležena zavarovalnica, zavarovalni holding ali mešani finančni holding uporabi parametre, specifične za posamezno skupino, samo za konsolidirane podatke, izračunane v skladu s točkami od (a) do (c) prvega odstavka 335. člena Delegirane uredbe.
(2) Kadar se zahtevani solventnostni kapital skupine izračuna na podlagi metode odbitkov in združevanja iz 391. člena ZZavar-1, udeležena zavarovalnica, zavarovalni holding ali mešani finančni holding ne sme uporabiti parametrov, specifičnih za posamezno skupino.
(3) Če zavarovalnica v okviru izračuna solventnosti skupine na podlagi metode odbitkov in združevanja iz 391. člena ZZavar-1 uporablja parametre, specifične za posamezno podjetje, se parametri, specifični za posamezno podjetje, vključijo v izračun zahtevanega solventnostnega kapitala skupine samo za tiste zavarovalnice, ki so dobile odobritev svojih nadzornih organov.
14. člen 
(kakovost podatkov na ravni skupine) 
Udeležena zavarovalnica, zavarovalni holding ali mešani finančni holding so Agenciji za zavarovalni nadzor, kadar je nadzornik skupine, v vsakem trenutku sposobni dokazati, da sta narava poslovanja skupine in njen profil tveganj dovolj podobna naravi poslovanja in profilu tveganj posameznih zavarovalnic ter, da je zagotovljena skladnost med statističnimi predpostavkami, na katerih temeljijo podatki, uporabljeni na ravni posameznih zavarovalnic in na ravni skupine.
15. člen 
(posvetovanje s kolegijem nadzornikov) 
Med posvetovanjem, opredeljenim v tretjem odstavku 356. člena Delegirane uredbe, Agencija za zavarovalni nadzor, kadar je nadzornik skupine, in ostali nadzorni organi znotraj kolegija nadzornikov med drugim analizirajo in obravnavajo reprezentativnost podatkov na ravni skupine ter ustreznost uporabljene standardizirane metode.
16. člen 
(informacije za kolegij nadzornikov) 
(1) V primeru vloge za odobritev uporabe specifičnih parametrov, ki jo predloži zavarovalnica, vključena v izračun solventnosti skupine, Agencija za zavarovalni nadzor o prejemu in o svoji odločitvi obvesti kolegij nadzornikov in ga v primeru zavrnitve obvesti o glavnih razlogih za svojo odločitev.
(2) Pred sprejetjem končne odločitve o vlogi za uporabo parametrov, specifičnih za posamezno skupino, Agencija za zavarovalni nadzor, kadar je nadzornik skupine, preuči odločitve ostalih nadzornih organov o vlogah za uporabo specifičnih parametrov posameznih zavarovalnic, vključenih v izračun solventnosti skupine.
17. člen 
(uveljavitev) 
Ta sklep začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00701-16/2016-6
Ljubljana, dne 8. marca 2016
EVA 2016-1611-0045
Predsednik strokovnega sveta 
Agencije za zavarovalni nadzor 
Sergej Simoniti l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti