Uradni list

Številka 17
Uradni list RS, št. 17/2016 z dne 29. 2. 2016
Uradni list

Uradni list RS, št. 17/2016 z dne 29. 2. 2016

Kazalo

581. Pravilnik o sprejemu otrok v vrtec, stran 2082.

  
Na podlagi 20. člena Zakona o vrtcih (Uradni list RS, št. 100/05 – uradno prečiščeno besedilo, 25/08, 98/09 – ZIUZGK, 36/10, 62/10 – ZUPJS, 94/10 – ZIU, 40/12 – ZUJF in 14/15 – ZUUJFO) in 16. člena Statuta Občine Slovenske Konjice (Uradni list RS, št. 87/15) je Občinski svet Občine Slovenske Konjice na 13. redni seji dne 18. 2. 2016 sprejel
P R A V I L N I K 
o sprejemu otrok v vrtec 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(1) S tem pravilnikom Občina Slovenske Konjice podrobno ureja postopek vpisa in sprejema otrok v Vrtec Slovenske Konjice, sestavo in način dela komisije za sprejem otrok ter določa kriterije za sprejem otrok v vrtec.
(2) Zasebni vrtci s koncesijo so dolžni smiselno upoštevati pogoje in kriterije iz tega pravilnika za sprejem otrok v koncesijski del vrtca in o tem skleniti aneks h koncesijski pogodbi. Zasebni vrtci s koncesijo so dolžni pred sprejemom otrok predložiti občini v potrditev seznam otrok, predvidenih za sprejem in morebitno čakalno listo za koncesijski del vrtca.
II. VPIS OTROK V VRTEC 
2. člen 
(1) Vrtec vpisuje in sprejema predšolske otroke v svoje programe na podlagi prijav in prostih mest vse leto.
(2) Vrtec lahko vpiše oziroma sprejme toliko otrok, kot to dopuščajo prostorski in kadrovski normativi ter normativi za oblikovanje oddelkov.
(3) Vrtec najmanj enkrat letno, praviloma v mesecu februarju, objavi javni vpis novincev za naslednje šolsko leto. Javni vpis objavi vrtec tudi v primeru odprtja novega oddelka vrtca med šolskim letom v soglasju z občino ustanoviteljico.
(4) Pred objavo javnega vpisa mora vrtec z občino ustanoviteljico uskladiti število oddelkov oziroma kapacitet, ki so predmet javnega vpisa. Predlog oblikovanja oddelkov oziroma prostih kapacitet za novo šolsko leto vrtec pripravi do konca koledarskega leta pred novim šolskim letom.
(5) Javni vpis novincev iz prejšnjega odstavka mora biti usklajen z občino ustanoviteljico ter se objavi v sredstvih javnega obveščanja, na oglasni deski sedeža vrtca in vseh enot vrtca, na spletni strani vrtca ter na spletni strani občine.
(6) Vlogo za sprejem otroka v vrtec izpolnijo starši oziroma zakoniti zastopniki otroka (v nadaljevanju: starši) na posebnem obrazcu, ki je na razpolago na sedežu vrtca in na spletni strani vrtca ter jo oddajo prav tako na sedežu vrtca, pri čemer se prijava označi z zaporedno številko in vpiše v evidenco vpisanih otrok.
(7) Ne glede na število oddanih vlog, se šteje, da so starši oddali eno vlogo, pri čemer se za datum vpisa šteje prva oddana vloga v tekočem šolskem letu.
(8) Če starši oddajo nepopolno vlogo ali če vrtec zaradi uporabe kriterijev za sprejem potrebuje še druge podatke, lahko starše pozove k odpravi pomanjkljivosti ali k dopolnitvi vloge tudi po elektronski pošti, telefonu ali ustno, če starši pridejo v vrtec. O tem se napiše uradni zaznamek. Če vloga ni dopolnjena, se jo obravnava in o sprejemu otroka odloči na podlagi podatkov, ki jih vsebuje vloga.
3. člen 
Vrtec lahko sprejme otroka, ko je dopolnil starost najmanj 11 mesecev, če starši ne uveljavljajo več pravice do starševskega dopusta v obliki polne odsotnosti z dela. Za starše otrok, ki so oddali vlogo za vpis otroka v vrtec, komisiji za sprejem otrok na njeno zahtevo pristojni center za socialno delo posreduje podatke o izteku pravice do starševskega dopusta v obliki polne odsotnosti z dela.
4. člen 
Vrtec na spletni strani vrtca objavi informacije o številu mest, ki so na razpolago po posameznih enotah vrtca za predšolske otroke ter o številu prostih mest, ki so na razpolago med šolskim letom po starostnih obdobjih.
5. člen 
(1) Starši, ki želijo otroka vključiti v vrtec z novim šolskim letom, to je od 1. septembra dalje, morajo oddati vlogo za sprejem otroka v vrtec osebno ali po pošti najkasneje do 31. marca tekočega leta.
(2) Vloge za vpis, ki prispejo po roku javnega vpisa novincev, se obravnavajo kot vloge za vstop novinca na prosta mesta, ki bi morebiti nastala v obstoječih oddelkih med šolskim letom, če na čakalnem seznamu vrtca ne bi bilo ustreznega novinca za vključitev na prosto mesto.
(3) Starši že vključenih otrok v vrtec, ki oddajo pisno vlogo za premestitev otroka v drugo enoto vrtca do konca meseca januarja tekočega leta, izjemoma zaradi objektivnih okoliščin do zaključenega vpisnega postopka, imajo prednost pred novinci pri oblikovanju oddelkov za novo šolsko leto, če njihov otrok izpolnjuje ustrezno starost za strukturo želenega oddelka in če je v želenem oddelku prosto mesto.
(4) V primeru potrebnih prerazporeditev otrok glede na normative ima vrtec pravico otroke prerazporediti med oddelki in enotami vrtca.
III. SPREJEM OTROK V VRTEC 
6. člen 
(1) Vrtec z novim šolskim letom sprejme toliko novincev, kot to dopuščajo normativi in prostorski pogoji v posameznih oddelkih v skladu z zakonodajo. Število oddelkov in vrsta programov, k čemur daje svoje soglasje ustanovitelj vrtca, je sestavni del Letnega delovnega načrta (LDN).
(2) Vrtec v začetku novega šolskega leta sprejme novince, ki izpolnjujejo pogoje za vstop v vrtec s septembrom tekočega leta. Ostale otroke sprejema, ko izpolnijo z zakonom določen starostni pogoj za vstop v vrtec in če ima vrtec še prosta mesta v že oblikovanih oddelkih glede na normative.
(3) Če je v vrtcu dovolj prostih mest, odloča o sprejemu otrok v vrtec ravnatelj ali od njega pooblaščena oseba.
(4) Če je v vrtec vpisanih več otrok, kakor je prostih mest, odloča o sprejemu Komisija za sprejem otrok (v nadaljevanju: komisija). V tem primeru vrtec staršem dodeli šifro otroka. Komisija na podlagi kriterijev določi prednostni vrstni red otrok.
IV. SESTAVA IN NAČIN DELA KOMISIJE 
7. člen 
Komisijo iz četrtega odstavka 6. člena tega pravilnika imenuje župan. Sestavljena je iz 3 članov in njihovih namestnikov, in sicer:
– 1 predstavnik strokovnih delavcev vrtca in njegov namestnik, ki ju predlaga ravnatelj;
– 1 predstavnik staršev in njegov namestnik, ki ju predlaga svet zavoda;
– 1 predstavnik ustanovitelja, ki je zaposlen na občini za področje predšolske vzgoje, in njegov namestnik, ki ju predlaga predstojnik organa.
8. člen 
(1) Člani komisije so imenovani za dobo štirih let. Mandat predstavnika staršev je vezan na vključenost otroka v vrtec.
(2) Komisija dela na sejah, ki niso javne. Delo komisije vodi predsednik komisije, v njegovi odsotnosti pa namestnik predsednika, ki ju izvolijo člani komisije izmed sebe na svoji prvi seji.
(3) Prvo sejo komisije skliče ravnatelj. Vse naslednje seje komisije sklicuje predsednik komisije v dogovoru z ravnateljem.
(4) Namestniki predsednika in članov komisije nadomeščajo predsednika in člane komisije v primeru njihove odsotnosti ali zadržanosti. Namestniki imajo v primeru nadomeščanja enake pravice in obveznosti kot predsednik in člani komisije.
(5) Gradiva za seje komisije se zaradi varovanja osebnih podatkov ne razmnožujejo.
(6) Na seji komisije so lahko prisotni samo člani komisije, oseba, ki vodi postopek in zapisnikar. Zapisnikarja imenuje ravnatelj. Prisotni na seji se zavežejo k varovanju osebnih podatkov s podpisano izjavo, pod kazensko in materialno odgovornostjo.
(7) Komisija lahko zahteva pisno mnenje pristojne institucije ali povabi na sejo predstavnike institucij, katerih mnenje je pomembno za odločitev o sprejemu otrok v vrtec (npr. center za socialno delo, patronažno službo in druge).
(8) Komisija na seji obravnava vse vloge v skladu z določili Zakona o splošnem upravnem postopku z uporabo skrajšanega ugotovitvenega postopka.
9. člen 
(1) Na seji komisije za sprejem otrok se piše zapisnik, ki vsebuje:
– ime in sedež vrtca, kjer komisija deluje;
– kraj, datum in uro seje komisije;
– imena članov komisije in drugih navzočih;
– šifriran seznam otrok s številom točk po posameznem kriteriju ter skupnim številom točk;
– prednostni vrstni red otrok, razporejenih po doseženem številu točk, od najvišjega do najnižjega števila, kjer se podatki o novincih objavijo pod šifro;
– kratek opis poteka seje in sprejete sklepe komisije.
(2) Komisija sprejema svoje odločitve s sklepi, ki jih sprejme z večino glasov prisotnih članov.
(3) Zapisnik podpišejo vsi člani komisije.
(4) Zapisnik se hrani v dokumentaciji vrtca, do konca šolskega leta. En izvod zapisnika vrtec posreduje občini ustanoviteljici.
V. POSTOPEK ODLOČANJA IN ODLOČITVE KOMISIJE 
10. člen 
(1) Komisija odloča o sprejemu otrok za naslednje šolsko leto, ki se začne s 1. septembrom tekočega koledarskega leta.
(2) Komisija obravnava vse vloge za sprejem otroka v vrtec, ki so vložene do dneva izteka razpisnega roka javnega vpisa novincev, to je do 31. 3. tekočega koledarskega leta.
VI. POGOJI IN KRITERIJI ZA SPREJEM OTROK V VRTEC 
11. člen 
(1) V skladu z odločbo pristojnega organa ima prednost pri sprejemu v vrtec otrok s posebnimi potrebami. Prednost pri sprejemu v vrtec ima tudi otrok, za katerega starši predložijo mnenje centra za socialno delo o ogroženosti zaradi socialnega položaja družine. Mnenje o ogroženosti otroka zaradi socialnega položaja družine vsebuje navedbe, da je družina v skladu s predpisi, ki urejajo socialno varnost oziroma položaj družine, obravnavana kot socialno ogrožena družina s strani centra za socialno delo, kar je razvidno iz uradnih evidenc, ki jih vodijo centri za socialno delo. Prednosti pri sprejemu ima tudi otrok, ki mu je bil odložen vstop v osnovno šolo. Komisija določi tiste otroke, ki izpolnjujejo pogoje za prednostni vstop v vrtec. Vrtec nato prednostno sprejme otroke, ki izpolnjujejo navedene pogoje.
(2) Preostale vloge za sprejem otroka v vrtec komisija točkuje po naslednjih kriterijih:
Zap. št.
Kriteriji
Št. točk
1.
Starši ali eden od staršev ima skupaj z otrokom stalno prebivališče na območju Občine Slovenske Konjice.
30
2.
Starost otroka na dan, ki je v javnem vpisu opredeljen kot datum sprejema otrok v vrtec.
do 20
3.
Zaposlitev staršev:
a)
Oba starša sta zaposlena ali imata status rednega študenta.
20
b)
Zaposlen je samo eden od staršev oziroma ima status rednega študenta.
10
4.
Sprejem dvojčkov, trojčkov …
7
5.
V vrtec, v katerega se vpisuje otrok, je že vključen njegov brat ali sestra (če bo sorojenec 1. septembra odšel v šolo, se ta kriterij ne upošteva).
20
6.
Otrok ima priporočilo razvojne ambulante, dispanzerja za psihohigieno ali svetovalnega centra z navedbo razlogov za nujnost vključitve otroka v vrtec.
20
7.
Otrok je bil v preteklem šolskem letu uvrščen na čakalni seznam, vendar mu ni bilo ponujeno mesto v vrtcu.
 
10
(3) Starost otroka se šteje v dnevih na dve decimalki. Formula za izračun: starost otroka v dnevih se pomnoži z maksimalnim številom točk (20) in deli z najvišjo možno starostjo (2190 dni = 365 dni krat 6 let).
(4) Če dve ali več vlog doseže enako število točk, se upošteva dodaten kriterij: starost otroka. Prednost pri uvrstitvi na višje mesto na čakalni listi ima starejši otrok. V primeru, če ima več otrok rojenih na isti dan istega leta enako število točk, se upošteva še dodatni kriterij: zadnje tri številke EMŠO otroka, pri čemer ima prednost otrok z nižjo vrednostjo teh treh številk.
(5) Komisija točkuje vloge na podlagi podatkov, ki so navedeni v vlogi oziroma podatkov, ki jih pridobi pri upravljavcih zbirk osebnih podatkov. Komisija lahko preverja pravilnost podatkov, navedenih v vlogah, pri upravljavcih zbirk osebnih podatkov, ki jih vodijo v skladu z zakonom.
(6) Če komisija ugotovi nepravilnost podatkov, navedenih v vlogi, odloči na podlagi podatkov, pridobljenih pri upravljavcih zbirk osebnih podatkov. Komisija odloča na podlagi dejstev, ki veljajo v času zasedanja komisije.
(7) Komisija določi na podlagi kriterijev prednostni vrstni red tako, da razvrsti vse vpisane otroke po doseženem številu točk, od najvišjega do najnižjega števila.
12. člen 
(1) Otroci se vključujejo v vrtec s prednostnega vrstnega reda od najvišjega števila točk do najnižjega ter glede na starost, prosto mesto v posameznem oddelku in glede na program vrtca, ki se izvaja v oddelku. Vrtec v osmih dneh po seji komisije glede na število prostih mest po posameznih enotah vrtca in oddelkih in v skladu s prednostnim vrstnim redom odloči, koliko otrok bo sprejetih v vrtec. Otroci, ki niso sprejeti v vrtec, se v skladu s prednostnim vrstnim redom uvrstijo na čakalni seznam.
(2) Vrtec izda v osmih dneh po seji komisije prednostni vrstni red, iz katerega izhaja seznam sprejetih otrok in čakalni seznam, ki se objavi na oglasni deski sedeža vrtca in na spletni strani vrtca. Podatki o otrocih se objavijo pod šifro.
(3) Seznam sprejetih otrok vsebuje naslednje podatke:
– šifro otroka;
– število točk po posameznih kriterijih za vsakega otroka;
– datum vključitve otroka v vrtec;
– sporočilo staršem, da bodo po končanem vpisnem postopku pozvani k sklenitvi Pogodbe o določitvi medsebojnih pravic in obveznosti staršev in vrtca.
(4) Čakalni seznam otrok vsebuje naslednje podatke:
– šifro otroka;
– število točk po posameznih kriterijih za vsakega otroka;
– sporočilo staršem, da lahko zaradi zavrnitve sprejema otroka v vrtec, v 15 dneh po vročitvi obvestila v skladu s tem zakonom, vložijo ugovor na svet zavoda;
– rok veljavnosti čakalnega seznama.
(5) Vrtec pošlje staršem v osmih dneh po seji komisije obvestilo z izpisom vseh podatkov iz seznama sprejetih otrok ali čakalnega seznama za njihovega otroka z navadno poštno pošiljko in po elektronski pošti, če so starši navedli elektronski naslov, na katerega želijo prejemati obvestila vrtca. V obvestilu o sprejemu otroka v vrtec je navedeno, v katero enoto je otrok sprejet in datum sprejema otroka v vrtec.
(6) Zoper obvestilo o prednostnem vrstnem redu lahko starši v 15 dneh po vročitvi obvestila z navadno poštno pošiljko vložijo ugovor na svet zavoda, ki o ugovoru odloča v 15 dneh po prejemu ugovora v skladu z zakonom, ki ureja vrtce in s smiselno uporabo zakona, ki ureja splošni upravni postopek. Ugovor se lahko vloži zaradi nepravilnega upoštevanja kriterijev. Ugovor na kriterij in težo posameznega kriterija ni dopusten.
(7) O ugovoru odloči svet zavoda ob smiselni uporabi zakona, ki ureja splošni upravni postopek z odločbo, ki se vroči staršem. Zoper odločitev sveta zavoda lahko starši sprožijo upravni spor.
13. člen 
(1) Ko je v vrtcu odločeno o vseh ugovorih staršev zoper obvestilo o prednostnem vrstnem redu otrok, vrtec staršem otrok, ki so sprejeti v vrtec, pošlje poziv k sklenitvi Pogodbe o določitvi medsebojnih pravic in obveznosti staršev in vrtca, v katerem tudi navede rok, v katerem morajo starši oddati potrdilo pediatra o zdravstvenem stanju otroka. V pozivu vrtec izrecno navede, da se šteje, da so starši umaknili vlogo za vpis otroka v vrtec, če v 15 dneh od vročitve poziva ne podpišejo pogodbe z vrtcem.
(2) V primeru, da starši ne podpišejo pogodbe z vrtcem v zgoraj navedenem roku, vrtec pozove k sklenitvi pogodbe starše naslednjega otroka po vrstnem redu s čakalnega seznama.
(3) Obvestilo o sprejemu otroka v vrtec za novo šolsko leto, ki se bo v vrtec vključil v tekočem letu, od septembra dalje, prejmejo starši, ob izpolnjevanju vseh pogojev za vpis otroka v vrtec, najkasneje do 31. maja tekočega leta.
(4) S podpisom pogodbe med vrtcem in starši se šteje, da je otrok vključen v vrtec. S podpisom pogodbe se starši obvezujejo, da bodo otroka vključili v vrtec s tistim dnem, ki je naveden v obvestilu o sprejemu otroka v vrtec in v Pogodbi o določitvi medsebojnih pravic in obveznosti staršev in vrtca.
(5) Uvajanje otrok se prične z dnem, ki je naveden v obvestilu o sprejemu otroka v vrtec in v Pogodbi o določitvi medsebojnih pravic in obveznosti staršev in vrtca. Starši morajo ob vključitvi otroka v vrtec predložiti potrdilo pediatra o zdravstvenem stanju otroka, ki ne sme biti starejše od 30 dni.
(6) Starši otrok, ki so bili uvrščeni na čakalni seznam in želijo otroka vpisati v vrtec naslednje šolsko leto, morajo oddati novo vlogo za sprejem otroka v vrtec, ki jo vrtec izda za novo šolsko leto.
(7) Vrtec mesečno obvešča občino ustanoviteljico glede vpisov in izpisov otrok v vrtec.
(8) Odločitve vrtca in druge listine v postopku sprejemanja otroka v vrtec se vročajo po pošti z navadno poštno pošiljko. Šteje se, da je pošiljka vročena naslovniku osmi dan od odpreme na pošto.
14. člen 
(1) V primeru sprostitve mesta v posameznem oddelku v vrtcu med šolskim letom, pozove vrtec k sprejemu v vrtec starše otroka, ki je na vrsti na čakalnem seznamu za sprejem v vrtec in ki hkrati izpolnjuje starostne pogoje za vključitev na prosto mesto.
(2) Če se starši v roku dveh dni ne odločijo za vključitev, naredi vrtec o tem uradni zaznamek in pozove k sprejemu v vrtec starše naslednjega novinca na čakalnem seznamu.
(3) Čakalni seznam velja do zadnjega dne šolskega leta, za katerega je oblikovan. Če se po vključitvi vseh otrok s čakalnega seznama še pojavijo prosta mesta v vrtcu in je vlog več, kot je prostih mest, mora te vloge obravnavati komisija in določiti še evidenčni čakalni seznam. Enako velja v primeru, če se v vrtcu pojavi prosto mesto in na čakalnem seznamu ni novinca, ki bi ustrezal pogojem za vključitev na prosto mesto, med vlogami, ki so prispele po javnem vpisu novincev, pa je več ustreznih kandidatov za vključitev na prosto mesto. Če na čakalnem seznamu ni ustreznega novinca za vstop na prosto mesto, lahko potem vrtec vključi na prosto mesto novinca z evidenčnega čakalnega seznama.
(4) Vrtec vloge za vpis sprejema tudi med šolskim letom, vendar je vpis možen le v tistih enotah in oddelkih vrtca, kjer je razpoložljivo prosto mesto in ni nobenega čakajočega iz čakalnega seznama, niti iz evidenčnega čakalnega seznama, pri čemer se smiselno uporabljajo določila tega pravilnika.
VII. IZPIS OTROK IZ VRTCA 
15. člen 
(1) Otroci, sprejeti v vrtec, so vključeni v vrtec do vstopa v osnovno šolo oziroma do izpisa otroka iz vrtca.
(2) Starši, katerih otrok je že vključen v vrtec in ga želijo izpisati, morajo upoštevati 15-dnevni odpovedni rok za izpis otroka. Starši izpišejo otroka tako, da izpolnijo in osebno ali po pošti oddajo na sedežu vrtca izpisnico, ki je dostopna na sedežu vrtca in na spletni strani vrtca.
(3) Če starši želijo izpisanega otroka ponovno vključiti v vrtec, morajo oddati novo vlogo za sprejem otroka v vrtec.
(4) Začasen izpis otroka ni možen.
(5) Izpisan otrok pri ponovnem vpisu nima prednosti.
VIII. PREHODNE KONČNE DOLOČBE 
16. člen 
Komisija za sprejem otrok, ki je bila imenovana pred uveljavitvijo tega pravilnika, in mandat članom še ni potekel, nadaljuje s svojim delom do poteka mandata članom komisije.
17. člen 
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o sprejemu otrok v vrtec (Uradni list RS, št. 27/12).
18. člen 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00700-0001/2016(126)
Slovenske Konjice, dne 18. februarja 2016
Župan 
Občine Slovenske Konjice 
Miran Gorinšek l.r.
 
 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti