Uradni list

Številka 13
Uradni list RS, št. 13/2016 z dne 19. 2. 2016
Uradni list

Uradni list RS, št. 13/2016 z dne 19. 2. 2016

Kazalo

490. Sklep o začetku priprave Sprememb in dopolnitev občinskega prostorskega načrta Občine Mozirje – prve spremembe, stran 1597.

  
Na podlagi 46. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07, 70/08 – ZVO-1B, 108/09, 80/10 – ZUPUDPP, 106/10 – ZUPUDPP – popr., 43/11 – ZKZ-C, 57/12, 57/12 – ZUPUDPP-A, 109/12, 76/16 – odl. US in 14/15 – ZUUJFO) ter 30. člena Statuta Občine Mozirje (Uradni list RS, št. 11/07) je župan Občine Mozirje sprejel
S K L E P 
o začetku priprave Sprememb in dopolnitev občinskega prostorskega načrta Občine Mozirje – prve spremembe 
1. Ocena stanja in razlogi za pripravo sprememb in dopolnitev občinskega prostorskega načrta 
Občinski prostorski načrt Občine Mozirje (v nadaljevanju OPN) je bil sprejet na 5. redni seji Občinskega sveta Občine Mozirje, dne 9. 6. 2015. Objavljen je bil v Uradnem listu RS, št. 46/15 in je začel veljati 11. 7. 2016.
Že med samim postopkom priprave OPN je Občina Mozirje s strani lastnikov zemljišč oziroma investitorjev prejela pobude, ki v času priprave OPN niso mogle biti več obravnavane, saj bi to pomenilo časovni zaostanek pri sprejemu OPN, zato bodo obravnavane v sklopu teh sprememb in dopolnitev. Prav tako bodo predmet obravnave teh sprememb in dopolnitev OPN tudi pobude, ki so na Občino Mozirje prispele po sprejemu OPN, na podlagi poziva Občine Mozirje, v septembru 2015. Skupno je bilo prejetih ca. 70 pobud občanov in drugih pravnih oziroma fizičnih oseb.
Občina Mozirje k spremembam in dopolnitvam OPN pristopa tudi iz razloga, ker so bile v obdobju po uveljavitvi OPN Občine Mozirje pri njegovi uporabi s strani občine, upravne enote, projektantov in lastnikov zemljišč oziroma investitorjev ugotovljene nekatere nejasnosti, neusklajenosti in nova dejstva, ki ob pripravi OPN niso mogla biti več upoštevana, zato bodo posamezne vsebine v sklopu teh sprememb in dopolnitev OPN izboljšane oziroma popravljene.
2. Območje, predmet načrtovanja in vrsta postopka sprememb in dopolnitev občinskega prostorskega načrta
Spremembe in dopolnitve bodo obsegale odpravo neskladij med posameznimi členi odloka ter izboljšave posameznih prostorskih izvedbenih pogojev.
Predmet sprememb in dopolnitev OPN bodo tudi tisti deli OPN, ki jih bo treba spremeniti zaradi vključitve posameznih pobud v osnutek OPN, kolikor se bo izkazalo, da so te skladne s cilji prostorskega razvoja občine, upoštevajo varstvene in varovalne omejitve v prostoru, ustreznost z vidika urbanističnih meril in možnost opremljanja zemljišč za gradnjo. Spremembe in dopolnitev OPN se nanašajo na celotno območje Občine Mozirje.
Postopek Sprememb in dopolnitev Občinskega prostorskega načrta Občine Mozirje bo potekal skladno z 18. členom Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07, 70/08 – ZVO-1B, 108/09, 80/10 – ZUPUDPP, 106/10 – ZUPUDPP – popr., 43/11 – ZKZ-C, 57/12, 57/12 – ZUPUDPP-A, 109/12, 76/16 – odl. US in 14/15 – ZUUJFO), torej po postopku, ki je predpisan za pripravo in sprejem OPN (redni postopek).
3. Način pridobivanja strokovnih rešitev
Pri pripravi sprememb in dopolnitev OPN se upošteva strokovne podlage, izdelane v okviru priprave OPN.
Izdela se strokovna podlaga Analiza pobud, v sklopu katere bodo zbrane pobude analizirane ter preverjena njihova skladnost s cilji prostorskega razvoja občine, varstvenimi režimi in varovalnimi omejitvami v prostoru, ustreznost z vidika urbanističnih meril in možnost opremljanja zemljišč za gradnjo. Vsi posegi za spremembo namenske rabe prostora, ki bodo določeni na podlagi pobud, bodo prikazani in obrazloženi, v skladu z zakonskimi zahtevami.
Kolikor se v postopku priprave sprememb in dopolnitev OPN Občine Mozirje ugotovi, da je za posamezno pobudo ali predlog potrebno izdelati dodatne strokovne podlage, se te izdelajo naknadno.
4. Rok za pripravo sprememb in dopolnitev Občinskega prostorskega načrta oziroma njegovih posameznih faz
Priprava sprememb in dopolnitev je predvidena v skladu s spodaj navedenimi roki:
FAZA
ROK
Objava sklepa o začetku priprave sprememb in dopolnitev OPN 
februar 2016
Analiza pobud 
v 2 mesecih od objave sklepa, prejema vseh pobud in podpisa pogodbe z izdelovalcem sprememb in dopolnitev OPN
Osnutek sprememb in dopolnitev OPN 
v 3 mesecih od potrditve Analize pobud s strani občine in prejema vseh podatkov, potrebnih za izdelavo osnutka OPN
Pridobivanje prvih mnenj nosilcev urejanja prostora in odločitev o celoviti presoji vplivov na okolje
30 dni
Dopolnjen osnutek OPN
v 4 mesecih po pridobitvi vseh prvih mnenj in odločbe glede celovite presoje vplivov na okolje
Javna razgrnitev OPN 
30 dni
Priprava stališč do pripomb in predlogov javnosti
v 2 mesecih od zaključka javne razgrnitve in prejema vseh pripomb
Predlog OPN 
v 2 mesecih od potrditve stališč do pripomb in predlogov javnosti
Pridobivanje drugih mnenj nosilcev urejanja prostora
30 dni
Usklajen predlog OPN za sprejem na Občinskem svetu
v 30 dneh po pridobitvi vseh drugih mnenj
Izdelava končnega dokumenta
10 dni po objavi odloka v Uradnem listu RS
Predviden končni rok za izdelavo sprememb in dopolnitev OPN Občine Mozirje je 18 mesecev od podpisa pogodbe z izdelovalcem sprememb in dopolnitev OPN.
Predvideni roki se lahko, zaradi nepredvidljivih zahtev in pogojev nosilcev urejanja prostora v postopku tudi spremenijo. Kolikor bo ugotovljeno, da je treba izvesti celovito presojo vplivov na okolje, se roki ustrezno dopolnijo.
5. Nosilci urejanja prostora, ki sodelujejo v postopku priprave sprememb in dopolnitev OPN
Nosilci urejanja prostora, ki sodelujejo v postopku priprave sprememb in dopolnitev OPN:
– Ministrstvo za okolje in prostor, Direktorat za prostor, graditev in stanovanja, Dunajska cesta 48, 1000 Ljubljana (za področje razvoja poselitve),
– Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Direktorat za kmetijstvo, Dunajska cesta 22, 1000 Ljubljana (za področje kmetijstva),
– Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Direktorat za gozdarstvo, lovstvo, ribištvo, Dunajska cesta 22, 1000 Ljubljana (za področje gozdarstva),
– Zavod za gozdove Slovenije, OE Nazarje, Savinjska cesta 4, 3331 Nazarje (za področje gozdarstva),
– Ministrstvo za okolje in prostor, Direkcija RS za vode, Hajdrihova ulica 28c, 1000 Ljubljana (za področje rabe in upravljanja z vodami),
– Zavod RS za varstvo narave, Območna enota Celje, Vodnikova ulica 3, 3000 Celje,
– Ministrstvo za kulturo, Direktorat za kulturno dediščino, Maistrova 10, 1000 Ljubljana (za področje varstva kulturne dediščine),
– Ministrstvo za infrastrukturo, Direktorat za infrastrukturo, Langusova ulica 4, 1000 Ljubljana (za področje cestnega prometa),
– Ministrstvo za infrastrukturo, Direktorat za promet, Langusova ulica 4, 1000 Ljubljana (za področje trajnostne mobilnosti),
– Ministrstvo za infrastrukturo, Direktorat za energijo, Langusova ulica 4, 1000 Ljubljana (za področje rudarstva),
– Ministrstvo za infrastrukturo, Direktorat za energijo, Langusova ulica 4, 1000 Ljubljana (za področje energetike),
– Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje, Vojkova 61, 1000 Ljubljana (za področje zaščite in reševanja),
– Ministrstvo za obrambo, Direktorat za logistiko, Vojkova c. 61, 1000 Ljubljana (za področje obrambe),
– Javno podjetje Komunala d.o.o. Mozirje, Praprotnikova ulica 36, 3330 Mozirje,
– Telekom Slovenije, Sektor za dostopovna omrežja, Lava 1, 3000 Celje,
– Elektro Turnšek d.o.o. Celje, Mariborska cesta 86, 3000 Celje.
V zvezi s postopkom celovite presoje vplivov na okolje v postopku sodeluje:
– Ministrstvo za okolje in prostor, Direktorat za okolje, Sektor za strateško presojo vplivov na okolje, Dunajska 47, 1000 Ljubljana.
V primeru, da se v postopku priprave sprememb in dopolnitev OPN ugotovi, da je potrebno sodelovanje tudi ostalih nosilcev urejanja prostora oziroma drugih udeležencev, se jih vključi med postopkom priprave prostorskega akta.
6. Objava sklepa
Ta sklep se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in na spletni strani Občine Mozirje, veljati pa začne z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 3500-0001/2016
Mozirje, dne 10. februarja 2016
Župan 
Občine Mozirje 
Ivan Suhoveršnik l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti