Uradni list

Številka 4
Uradni list RS, št. 4/2016 z dne 22. 1. 2016
Uradni list

Uradni list RS, št. 4/2016 z dne 22. 1. 2016

Kazalo

191. Sklep o začetku priprave Odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za poslovno-logistično cono Bič (BIČ-003 IG) – južni del, stran 617.

  
Na podlagi 57. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07, 70/08 – ZVO-1B, 108/09, 80/10 – ZUPUDPP, 106/10 – popr. ZUPUDPP, 43/11 – ZKZ-C, 57/12, 57/12 – ZUPUDPP-A, 109/12 in 35/13 – skl. US) in 29. člena Statuta Občine Trebnje (Uradni list RS, št. 29/14 in 65/14 – popr.) je župan Občine Trebnje dne 6. 1. 2016 sprejel
S K L E P 
o začetku priprave Odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za poslovno-logistično cono Bič (BIČ-003 IG) – južni del 
1. člen 
(splošno) 
S tem sklepom župan Občine Trebnje določa način priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta (v nadaljevanju: OPPN) za del poslovne cone Bič, katerega bo izdelovalo podjetje Matrika svetovanje, prostorske storitve d.o.o., Letališka 16, Ljubljana.
Za območje zemljišč s parc. št. 908/1, 910 in 911/4-del, vse k.o. 1428 – Zagorica se začne postopek priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta.
OPPN in strokovne podlage morajo biti izdelane v skladu z določili Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07, 70/08 – ZVO-1B, 108/09, 80/10 – ZUPUDPP, 43/11 – ZKZ-C, 57/12, 57/12 – ZUPUDPP-A, (109/12), 76/14 – odl. US in 14/15 – ZUUJFO) ter v obliki in vsebini v skladu s Pravilnikom o vsebini, obliki in načinu priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta (Uradni list RS, št. 99/07), Odlokom o Občinskem prostorskem načrtu Občine Trebnje (Uradni list RS, št. 50/13, 35/14 – popr.) ter drugih veljavnih zakonskih in podzakonskih aktih.
2. člen 
(ocena stanja in razlogi za pripravo OPPN) 
Območje urejanja se nahaja na zahodnem delu Občine Trebnje v naselju Bič. Območje obsega zemljišča s parcelno številko 908/1, 910 in 911/4-del vse k.o. 1428 – Zagorica. Območje obsega površino cca 8.250 m2. Predmetno območje predstavlja južni del širšega območja Poslovno-logistične cone Bič, to je južni del območja urejanja BIČ-003 IG, določenega v OPN Trebnje. Po podrobnejši namenski rabi je območje predvideno kot območje proizvodnih dejavnosti, za katerega je z OPN Trebnje določen način urejanja izdelava občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN). Območje leži v območju poplavnih vod in bo potrebno izvesti omilitvene ukrepe v skladu s smernicami pristojnega nosilca urejanja prostora. Na območju se nahaja tudi območje arheološke dediščine.
Kolikor se pokaže kot potrebno, se v območje obravnave vključijo tudi vsi koridorji infrastrukture, za katero bo potrebno izvesti priključke izven območja urejanja.
Območje urejanja leži vzporedno z avtocesto, v neposredni bližini obstoječega objekta, v katerem se odvija poslovna dejavnost. Namen ureditve območja je omogočiti razširitev obstoječega objekta in s tem omogočiti razširitev poslovne dejavnosti za konkreten projekt. Z širitvijo območja bo zagotovljenih dodatnih 50 delovnih mest v Občini Trebnje.
3. člen 
(vsebina in oblika OPPN) 
V OPPN je predvidena nova parcelacija in preureditev komunalne, energetske in prometne infrastrukture, katera se bo izvedla v skladu s pogoji smernic posameznih pristojnih nosilcev urejanja prostora. Območje, oziroma nov načrtovani objekt, se bo komunalno navezal na obstoječe komunalne sisteme, ki potekajo v neposredni bližini območja.
Načrtovalec OPPN-ja bo moral predati pripravljavcu, to je Občini Trebnje, šest izvodov akta v analogni obliki in en izvod v digitalni obliki, tako tekstualni kot grafični del.
4. člen 
(način pridobitve strokovnih rešitev) 
Strokovne rešitve bo izdelal izbrani prostorski načrtovalec na podlagi prikaza stanja prostora. Strokovna rešitev mora biti izdelana v skladu z določili Pravilnika o vsebini obliki in načinu priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta (Uradni list RS, št. 99/07).
Kolikor bo za predviden OPPN potrebno izvesti celovito presojo vplivov na okolje, bo potrebno za dopolnjeni osnutek zagotoviti okoljsko poročilo in ga skupaj z dopolnjenim osnutkom akta poslati pristojnemu ministrstvu.
Pri izdelavi OPPN je treba upoštevati vse predhodno izdelane strokovne podlage in druga gradiva s področja prostorskega razvoja, varstva okolja in ohranjanja narave za predmetno območje.
Strokovne podlage, na katerih bodo temeljile rešitve, ki jih pripravi načrtovalec, so:
– idejna zasnova načrtovane prostorske ureditve izdelane na način, ki vključuje vse funkcionalne, urbanistične, krajinske, arhitekturne in okoljevarstvene rešitve in ureditve z ustreznim poročilom in utemeljitvijo;
– idejno zasnovo nove prometne ureditve tudi v odnosu do obstoječe, vključno z ureditvami mirujočega prometa;
– idejna zasnova novih energetskih, vodovodnih, komunalnih in drugih infrastrukturnih priključkov in ureditev;
– geodetske podlage v digitalni obliki za izdelavo OPPN;
– podatke iz zemljiške knjige o lastnikih in imetnikih drugih stvarnih pravicah;
– druge morebitne dodatne strokovne podlage.
Kolikor se bo v postopku priprave OPPN izkazala potreba po izdelavi dodatnih strokovnih podlag, se bodo le-te pripravile tekom postopka. Izbrani prostorski načrtovalec bo izdelal ali vsaj koordiniral izdelavo vseh potrebnih strokovnih podlag za izdelavo OPPN. Strokovne podlage na podlagi svojih področnih predpisov posredujejo tudi pristojni nosilci urejanja prostora za področje svoje pristojnosti.
5. člen 
(postopek in roki priprave OPPN) 
Izvedejo se naslednji nadaljnji postopki:
Faze
Roki
Objava Sklepa o začetku priprave OPPN
januar 2015
Izdelava osnutka OPPN
januar 2015
Pridobitev smernic nosilcev urejanja prostora v roku 30 dni
januar 2016
Priprava dopolnjenega osnutka OPPN v skladu z zahtevami iz smernic
februar 2016
I. obravnava na seji Občinskega sveta Občine Trebnje
februar 2016
Javna razgrnitev dopolnjenega osnutka OPPN in javna obravnava
februar, marec 2016
Priprava stališč do pripomb iz javne razgrnitve in javne obravnave
marec 2016
Priprava predloga OPPN za pridobitev mnenj nosilcev urejanja prostora
marec 2016
Pridobitev mnenj nosilcev urejanja prostora
marec, april 2016
Priprava usklajenega predloga OPPN za II. obravnavo na Občinskem svetu Občine Trebnje
april 2016
Priprava končnega predloga po sprejemu OPPN na Občinskem svetu Občine Trebnje in objava Odloka o OPPN v Uradnem listu RS
april 2016
Če se na podlagi obvestila MKO ugotovi, da je potrebno izdelati okoljsko poročilo, se na podlagi veljavne zakonodaje celotni postopek ustrezno podaljša.
Pri realizaciji terminskega plana lahko pride do časovnega zamika tudi zaradi drugih objektivnih okoliščin, ki lahko vplivajo na potek sprejemanja prostorskega akta.
6. člen 
(nosilci urejanja prostora) 
Pristojni nosilci urejanja prostora za izdajo smernic in mnenj na osnutek in predlog OPPN so:
– Ministrstvo za okolje in prostor, Direktorat za okolje, Sektor za CPVO, Dunajska 48, 1000 Ljubljana
– Zavod RS za varstvo narave, Območna enota Novo mesto, Adamičeva ul. 2, 8000 Novo mesto
– Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, Agencija RS za okolje, Oddelek območja spodnje Save, Novi trg 9, 8000 Novo mesto
– Ministrstvo za obrambo, Direktorat za logistiko, Sektor za gospodarjenje z nepremičninami, Vojkova cesta 61, 1000 Ljubljana
– Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje, Oddelek za prostorske, urbanistične in druge tehnične ukrepe, Vojkova cesta 61, 1000 Ljubljana
– Družba za avtoceste v RS d.d., Ulica XIV. Divizije 4, 3000 Celje
– Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Novo mesto, Skalickega 1, 8000 Novo mesto
– Elektro Ljubljana d.d., DE Novo mesto, Ljubljanska cesta 7, 8000 Novo mesto
– Občina Trebnje, Goliev trg 5, 8210 Trebnje
– Komunala Trebnje, Goliev trg 9, 8210 Trebnje (za področje oskrbe s pitno vodo, za področje odvajanja odpadnih in meteornih voda)
– Telekom Slovenije d.d., Novi trg 7a, 8000 Novo mesto
– Gradnja in vzdrževanje telek. omrežij d.o.o., Cigaletova 10, 1000 Ljubljana.
V skladu z določili 58. člena ZPNačrt in 40. člena Zakona o varstvu okolja se poda vloga na ministrstvo, pristojno za okolje, za pridobitev odločbe o morebitni obveznosti izdelave celovite presoje vplivov na okolje (CPVO).
Kolikor se izkaže, da se predvideni posegi na predmetnem območju dotikajo tudi morebitnih drugih področij, kot jih pokrivajo zgoraj navedeni nosilci urejanja prostora, se jih mora vključiti in od njih pridobiti smernice in mnenja.
Nosilci urejanja prostora so dolžni v 30 dneh od prejema poziva na predloženi osnutek OPPN podati smernice za načrtovanje. V primeru, da v 30 dneh nosilci urejanja prostora ne podajo smernic, se šteje, da smernic nimajo. V tem primeru mora načrtovalec prostorske ureditve upoštevati vse veljavne predpise in druge pravne akte.
Na usklajen predlog OPPN morajo nosilci urejanja prostora v 30 dneh podati svoje mnenje. V primeru, da nosilci urejanja prostora v 30 dneh svojega mnenja niso podali, se šteje, da soglašajo s predlagano prostorsko ureditvijo.
7. člen 
(obveznosti v zvezi s financiranjem priprave OPPN) 
Finančna sredstva za izdelavo OPPN in strokovnih podlag zagotovi podjetje Eurotek Trebnje, d.o.o. iz Biča pri Trebnjem.
8. člen 
(razveljavitev veljavnega sklepa) 
Z uveljavitvijo tega sklepa preneha veljati Sklep o začetku priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta za Poslovno-logistično cono Bič (Uradni list RS, št. 58/09).
9. člen 
(začetek veljavnosti sklepa) 
Ta sklep se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in na svetovnem spletu ter začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-30/2015
Trebnje, dne 6. januarja 2016
Župan 
Občine Trebnje 
Alojzij Kastelic l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti