Uradni list

Številka 1
Uradni list RS, št. 1/2016 z dne 8. 1. 2016
Uradni list

Uradni list RS, št. 1/2016 z dne 8. 1. 2016

Kazalo

22. Sklep o začetku priprave Občinskega prostorskega načrta Občine Braslovče, stran 90.

  
Na podlagi 46. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07, 108/09, 57/12) ter na podlagi 30. člena Statuta Občine Braslovče (Uradni list RS, št. 69/12) je župan Občine Braslovče dne 18. 12. 2015 sprejel
S K L E P 
o začetku priprave Občinskega prostorskega načrta Občine Braslovče 
1. člen 
1) S tem sklepom se podrobneje določajo:
– ocena stanja, razlogi in pravna podlaga za pripravo Občinskega prostorskega načrta Občine Braslovče;
– območje Občinskega prostorskega načrta Občine Braslovče, predmet načrtovanja in vrsto postopka, po katerem se pripravlja prostorski akt;
– način pridobitve strokovnih rešitev;
– roki za pripravo Občinskega prostorskega načrta in njegovih posameznih faz;
– državni in lokalni nosilci urejanja prostora, ki predložijo prva mnenja za načrtovanje in druga mnenja glede načrtovanih prostorskih ureditev iz njihove pristojnosti.
2. člen 
1. Ocena stanja, razlogi ter pravna podlaga za pripravo Občinskega prostorskega načrta Občine Braslovče 
1.1. Ocena stanja
1) Občina Braslovče je na podlagi Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02, 8/03 – popravek; v nadaljevanju: ZUreP-1) v letu 2008 sprejela Odlok o Strategiji prostorskega razvoja Občine Braslovče (Uradni list RS, št. 16/08; v nadaljevanju: SPRO) inOdlok o Prostorskem redu Občine Braslovče (Uradni list RS, št. 16/08, 46/11; v nadaljevanju: PRO).
2) Leta 2012 je PRO bil v določenih delih odpravljen z odločbo št. U-I-151/11-21 z dne 5. 7. 2012 Ustavnega sodišča RS (v nadaljevanju: odločba US), zato je Občina Braslovče dne 21. 12. 2012 s Sklepom o začetku priprave sprememb in dopolnitev Prostorskega reda Občine Braslovče (US), pričela s postopkom sprememb in dopolnitev PRO, ki se je nanašal zgolj na posamezne uskladitve PRO za parcialna območja, za katere zaradi odločbe US ni veljal noben prostorski akt. Občina je spremembe in dopolnitve PRO (US) sprejela dne 6. 2. 2015 in Odlok o spremembah in dopolnitvah PRO (US) objavila v Uradnem listu RS, št. 8/15.
3) Župan Občine Braslovče pa je dne 21. 12. 2012 sprejel tudi Sklep o začetku priprave sprememb in dopolnitev Strategije prostorskega razvoja Občine Braslovče in Prostorskega reda Občine Braslovče (Spremembe in dopolnitve SPRO in PRO) št. 3504-2/2013-1, ki je bil objavljen v Uradnem listu RS št. 4 z dne 18. 1. 2013. S katerim pa je Občina Braslovče pristopila k pripravi celovitega prostorskega akta, ki bi tako po vsebini kot obliki sledil določbam novega Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07, 108/09, 57/12; v nadaljevanju: ZPNačrt).
4) S tem sklepom so bili določeni razlogi, pravna podlaga, ocena stanja, območje, način pridobitve strokovnih rešitev, roki in nosilci urejanja prostora v postopku priprave sprememb in dopolnitev SPRO in PRO.
5) S tem sklepom je bilo v 2. členu, točki 1.1. (Ocena stanja in razlogi za pripravo sprememb in dopolnitev SPRO in PRO) tako določeno, da se Spremembe in dopolnitve SPRO in PRO izvedejo tako, da se pripravi enovit prostorski akt z vsebino, kot jo določa ZPNačrt za občinski prostorski načrt, SPRO postane njegov strateški del, PRO pa njegov izvedbeni del, celovita sprememba in dopolnitev SPRO in PRO pa poteka na način prilagoditve vsebine (besedila in kartografskega dela ter prilog in vseh tehničnih zahtev) novim vsebinam občinskega prostorskega načrta.
6) Na podlagi navedenega je izbran prostorski načrtovalec pripravil gradivo za pridobitev posebnih smernic, in sicer Spremembe in dopolnitve SPRO in PRO, št. 104-2013, Urbanisti, d.o.o., datum izdelave 21. 8. 2015, »gradivo pred osnutkom_1 (za posebne smernice MOP)«.
7) Občina Braslovče je z dopisom št. 3504-2/2013-56 z dne 21. 8. 2015 na Direktorat za prostor, graditev in stanovanja pri Ministrstvu za okolje in prostor (MOP) naslovila poziv za pridobitev posebnih smernic v postopku Sprememb in dopolnitev SPRO in PRO, kot podlago za pripravo gradiva za pridobitev prvih mnenj nosilcev urejanja prostora. Občina je ob tem seznanila MOP, da želi s spremembami obeh dokumentov opraviti temeljito spremembo prostorskih aktov na način prilagoditve vsebine in oblike le-teh novi zakonodaji, ob proučitvi novih prejetih pobud glede prostorskega razvoja občine.
8) Dne 8. 10. 2015 je Občina Braslovče prejela dopis MOP pod št. 35032-26/2015/2-1092-02 z dne 5. 10. 2015, v katerem je navedeno, da se sprejet SPRO sicer šteje za občinski strateški prostorski načrt in PRO za občinski prostorski načrt in se tudi spreminja in dopolnjuje po določbah Zakona o prostorskem načrtovanju – ZPNačrt (Uradni list RS, št. 33/07, 108/09, 57/12, 109/12). Vendar pa ZPNačrt skladno z mnenjem MOP ne predvideva možnosti, da bi se sprejeta SPRO in PRO v postopku njunih sprememb in dopolnitev lahko preoblikovala oziroma preimenovala v občinski prostorski načrt (OPN). Lahko sicer smiselno prevzameta njegovo vsebino, nikakor pa ne tudi naziva.
9) Rešitev, kot je bila predvidena v gradivu iz šestega odstavka tega člena, tako po mnenju MOP ni bila ustrezna.
10) Zato je MOP nadalje predlagal Občini Braslovče, da kolikor želi namesto SPRO in PRO sprejeti in uveljaviti OPN, da mora skladno z ZPNačrt voditi postopek priprave OPN. V tem postopku lahko prevzame vse vsebine, ki so zdaj vsebovane v SPRO in PRO in obenem ustrezajo zahtevam iz ZPNačrt in podzakonskih aktov, pri čemer se v prehodnih in končnih določbah predvidi način prenehanja veljavnosti SPRO in PRO. Vendar pa je v celoti potrebno pripraviti OPN na način in z vsebino, skladno z ZPNačrt in Pravilnikom o vsebini, obliki in načinu priprave OPN ter pogojih za določitev območij sanacij razpršene gradnje in območij za razvoj in širitev naselij (Uradni list RS, št. 33/07).
11) ZPNačrt določa drugačno vsebino prostorskih aktov, ki je, predvsem v izvedbenem delu OPN, strokovno ustreznejša kot je vsebina veljavne SPRO in PRO, zato sprememba SPRO in PRO ni smiselna, kolikor ni mogoča njuna celovita prilagoditev standardom prostorskih aktov po ZPNačrt. Poleg tega je Občina Braslovče ena redkih občin v Sloveniji s sprejetima SPRO in PRO, kar bi oteževalo delo z nosilci urejanja prostora, ki so se pri izdaji svojih smernic in mnenj prilagodili vsebini OPN.
12) Zato se postopek sprememb in dopolnitev SPRO in PRO, začet na podlagi sklepa iz tretjega odstavka 1.1. točke tega člena, spremeni in dopolni tako, da Občina Braslovče v celoti pripravi enovit prostorski akt skladno z ZPNačrt, in sicer OPN. Pri tem bo smiselno prevzela vsebine, ki so zdaj vsebovane v SPRO in PRO, in smiselno uporabila in dopolnila gradivo iz šestega odstavka tega člena tako, da nadaljuje s postopkom priprave OPN skladno z vsebino, kot jo za ta akt določa ZPNačrt.
1.2. Razlogi za pripravo OPN
1) Razlogi za pripravo OPN oziroma predvidene pobude so tako strateške kot izvedbene narave, med drugim so razlogi naslednji:
– pripravi se enovit prostorski akt z vsebino kot jo ZPNačrt določa za občinski prostorski načrt, SPRO postane njegov strateški del, PRO pa njegov izvedbeni del;
– v skladu s šestim odstavkom 47. člena ZPNačrt se proučijo prejete izražene razvojne potrebe drugih oseb, ki so podane kot pobude; občina jih vključi v osnutek, če izpolnjujejo pogoje glede skladnosti s cilji prostorskega razvoja občine, upoštevanja varstvenih in varovalnih omejitev v prostoru, ustreznosti z vidika urbanističnih meril in možnosti opremljanja zemljišč za gradnjo;
– prostorske enote strnjenih naselij se načrtujejo tako, da se znotraj enot, kolikor je to smiselno, določijo vsa zemljišča kot stavbna zemljišča, ali pa se meje enot racionalizirajo tako, da se zmanjšajo;
– vsebina aktov se uskladi s spremenjenimi zakonskimi podlagami, med drugim se uskladijo določbe glede postavitve enostavnih in nezahtevnih objektov (pomožnih objektov);
– določijo se podrobnejša merila glede gradnje gospodarske javne infrastrukture, in sicer predvsem glede minimalnih odmikov od mej zemljiških parcel ipd.;
– določijo se pogoji glede možnih posegov na objektih razpršene gradnje;
– za obstoječe objekte izven strnjenih naselij, ki so v javnem interesu, se določijo stavbna zemljišča, npr. za mrliško vežico v Braslovčah, Dom krajanov na Dobrovljah ipd.
2) Pri pripravi OPN bo Občina Braslovče ohranjala vzdržen in trajnostni prostorski razvoj in varovala kulturno dediščino ter naravno okolje in naravne vrednote v občini. Razvoj bo načrtovan tako, da se nove prostorske ureditve predvidoma ne bodo umeščale v območja ohranjanja narave.
1.3. Pravna podlaga
1) Pravna podlaga za pripravo OPN je ZPNačrt in njegovi podzakonski akti.
3. člen 
2. Območje OPN, predmet načrtovanja in vrsto postopka, po katerem se izvede priprava OPN 
2.1. Območje in predmet načrtovanja OPN 
1) Območje OPN je celotno območje Občine Braslovče.
2.2. Vrsta postopka, po katerem se izvede priprava OPN
1) Priprava OPN se na podlagi ZPNačrt izvedejo po postopku, kot je predviden za prvo pripravo občinskega prostorskega načrta.
2) OPN se izvede tako, da:
– se pripravi enovit prostorski akt z vsebino kot jo ZPNačrt določa za občinski prostorski načrt, SPRO postane njegov strateški del, PRO pa njegov izvedbeni del;
– celovita sprememba in dopolnitev SPRO in PRO poteka na način prilagoditve vsebine (besedila in kartografskega dela ter prilog in vseh tehničnih zahtev) novim vsebinam občinskega prostorskega načrta.
4. člen 
3. Način pridobitve strokovnih rešitev 
1) Občina pripravi osnutek OPN na podlagi stanja prostora, splošnih smernic državnih nosilcev urejanja prostora, usmeritev iz državnega strateškega prostorskega načrta, lastnih razvojnih potreb občine, izraženih razvojnih potreb nosilcev urejanja prostora in izraženih razvojnih potreb drugih oseb, ki so obrazložene in dokumentirane.
2) Pri pripravi OPN se uporabijo vse strokovne podlage, ki so bile izdelane že v postopku priprave SPRO in PRO leta 2008, in sicer:
– Strokovne podlage za strategijo prostorskega razvoja in prostorski red Občine Braslovče (Urbanisti Gorazd Furman Oman s.p., Celje, št. proj. 05-14, 05-13, datum: julij, 2005–september, 2006)
– Strokovne podlage za gospodarsko cono Trnava – vzhod v Občini Braslovče (Urbanisti Gorazd Furman Oman s.p., Celje, št. proj. 05-13, datum: 19. 6. 2007)
– Posebne strokovne podlage za območje pobud v postopku priprave SPRO in PRO Braslovče z interno št. (iz občinske evidence) 275, 318 in 329, 260 in 277 in 337, 324 in 326, 4 in 5 in 331, 6, 122 in 165 in 169 (Urbanisti Gorazd Furman Oman s.p., Celje, št. proj. 05-13, 05-14, datum: 24. 8. 2007)
– Strokovne podlage za golf igrišče v Občini Braslovče za potrebe izdelave SPRO in PRO (Arhitektura d.o.o., Ljubljana, datum: september 2006)
– Razvojne pobude za poseg v prostor na območju Občine Braslovče v postopku priprave SPRO in PRO; Strokovne podlage s področja kmetijstva (VIZURA Matko d.o.o., februar 2007).
3) Poleg navedenih strokovnih rešitev niso predvidene nobene druge strokovne podlage. Kolikor se tekom postopka izkaže, da je potrebna pridobitev dodatnih strokovnih podlag, jih zagotovi Občina Braslovče.
5. člen 
4. Roki za pripravo OPN in njegovih posameznih faz
1) S pripravo OPN se nadaljuje od vključno 2. faze 5. člena sprejetega sklepa št. 3504-2/2013-1 z dne 21. 12. 2012.
2) Roki za pripravo OPN in njegovih posameznih faz so podani glede na ZPNačrt, po katerem se bo vodil postopek. Roki so informativni in odvisni predvsem od sodelovanja s pristojnimi nosilci urejanja prostora.
3) Ob upoštevanju zgoraj navedenega so roki in faze nadaljevanja priprave OPN naslednji:
1. faza:
1.a faza: sklep o začetku postopka sprememb in dopolnitev SPRO in PRO, ki ga sprejme župan ter potrebne objave
/ december 2012 / ŽE IZVEDENA
1.b faza: poziv za posredovanje razvojnih potreb drugih oseb, ki se podajo kot pobude
/ Občina prouči, če razvojne potrebe izpolnjujejo pogoje glede skladnosti s cilji prostorskega razvoja občine, upoštevanja varstvenih in varovalnih omejitev v prostoru, ustreznosti z vidika urbanističnih meril in možnosti opremljanja zemljišč za gradnjo; občina poda pisne opredelitve glede pobud; rok za posredovanje razvojnih potreb drugih oseb do marec 2013, rok za opredelitev 60 dni / ŽE IZVEDENA – občina bo v pripravo osnutka OPN vključila vse pobude drugih oseb, ki bodo na občino prispele do 31. 12. 2015
1.c faza: morebiten poziv za posredovanje posebnih smernic
/ Občina presodi, ali je glede na obseg in vsebino izraženih razvojnih potreb drugih oseb, potrebno pridobiti posebne smernice državnih in smernice lokalnih nosilcev urejanja prostora; rok za izdajo posebnih smernic je 30 dni / ŽE IZVEDENA
1.č faza: razveljavitev veljavnega sklepa o začetku priprave sprememb in dopolnitev SPRO in PRO št. 3504-2/2013-1 z dne 21. 12. 2012, ki je bi objavljen v Uradnem listu RS, št. 4/13 in sprejem novega sklepa o začetku priprave OPN, ki ga sprejme župan ter potrebne objave
/ december 2015 /
2. faza: priprava osnutka OPN
/ 90 dni od pridobitve posebnih smernic iz 1.c faze /
3. faza: posredovanje osnutka OPN iz 2. faze te točke na ministrstvo, pristojno za prostor (v nadaljevanju: MOP)
/ MOP v 7 dneh od prejema gradiva preveri, ali je digitalno gradivo pripravljeno na način in v obliki, ki omogoča neposredno uporabo pri pripravi mnenj in zagotovi, da je gradivo dostopno na svetovnem spletu /
4. faza: občina pozove nosilce urejanja prostora, da predložijo prva mnenja k načrtovanim ureditvam v osnutku OPN
/ rok za prvo mnenje je 30 dni; v roku 21 dni ministrstvo, pristojno za varstvo okolja tudi sporoči, ali je potrebno izvesti celoviti presojo vplivov na okolje – nadaljnji postopek je opisan ob predvidevanju, da presoje ne bo potrebno izvajati; kolikor bo odločeno drugače, se roki od te faze dalje ustrezno prilagodijo postopku /
5. faza: morebitno usklajevanje z nosilci
/ kolikor zaradi mnenj iz 4. faze občina ne more pripraviti dopolnjenega osnutka OPN iz 6. faze, o tem obvesti MOP, ki v 15 dneh zagotovi usklajevanje med občino in nosilci /
6. faza: priprava dopolnjenega osnutka OPN
/ 90 dni od pridobitve vseh mnenj iz 4. faze oziroma od zadnje uskladitve iz 5. faze /
7. faza: javna razgrnitev in javna obravnava, priprava stališč do pripomb in predlogov, pisno seznanjanje lastnikov s stališči občine
/ trajanje javne razgrnitve 30 dni; priprava stališč do pripomb in predlogov – 30 dni po končani javni razgrnitvi /
8. faza: priprava predloga OPN
/ 60 dni po potrditvi stališč do pripomb in predlogov iz 7. faze s strani Občine Braslovče /
9. faza: posredovanje predloga OPN iz 8. faze te točke na MOP
/ MOP v 7 dneh od prejema gradiva preveri, ali je digitalno gradivo pripravljeno na način in v obliki, ki omogoča neposredno uporabo pri pripravi mnenj in zagotovi, da je gradivo dostopno na svetovnem spletu /
10. faza: občina pozove nosilce urejanja prostora, da predložijo druga mnenja k načrtovanim ureditvam v predlogu OPN
/ rok za drugo mnenje je 30 dni /
11. faza: uskladitev predloga OPN
/ 30 dni od pridobitve vseh mnenj iz 10. faze /
12. faza: sprejem OPN na občinskem svetu, objava v uradnem glasilu in na spletnih straneh občine.
6. člen 
5. Državni in lokalni nosilci urejanja prostora, ki predložijo smernice za načrtovanje in mnenja glede načrtovanih prostorskih ureditev iz njihove pristojnosti 
5.1. Sodelovanje z nosilci v postopku priprave OPN 
1) Občina Braslovče pripravi osnutek OPN na podlagi splošnih smernic državnih nosilcev urejanja prostora skladno s 47. členom ZPNačrt. Po proučitvi izraženih razvojnih potreb drugih oseb in opredelitvi glede njihove skladnosti, občina glede na obseg in vsebino skladnih razvojnih potreb presodi, ali pristopi k pridobivanju posebnih smernic skladno s 47. členom ZPNačrt. K pridobivanju posebnih smernic pristopi, če na podlagi razvojnih potreb oceni, da splošne smernice državnih nosilcev ne zadoščajo za pripravo osnutka ali če to narekujejo posebnosti, ki jih je treba upoštevati pri načrtovanju posameznih prostorskih ureditev. Na enak način tudi presodi, ali je za pripravo osnutka potrebno pridobiti tudi smernice lokalnih nosilcev urejanja prostora.
2) Državne in lokalne nosilce urejanja prostora pozove k predložitvi prvih mnenj k načrtovanim ureditvam v osnutku OPN (4. faza 4. točke tega sklepa) in k predložitvi drugih mnenj k načrtovanim ureditvam v predlogu OPN (10. faza 4. točke).
5.2. Nosilci urejanja prostora v postopku priprave OPN 
1) Državni nosilci so naslednja ministrstva s svojimi zavodi in z drugimi organi v sestavi:
– Ministrstvo za okolje in prostor, Direktorat za prostor, graditev in stanovanja (za področje razvoja poselitve)
– Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Direktorat za kmetijstvo (za področje kmetijstva)
– Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano z Zavodom za gozdove Slovenije in Zavodom za ribištvo Slovenije (za področje gozdarstva, lovstva in ribištva)
– Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje z Oddelkom območja Savinje (za področje rabe in upravljanja z vodami)
– Ministrstvo za okolje in prostor z Zavodom RS za varstvo narave (za področje ohranjanja narave)
– Ministrstvo za kulturo, Direktorat za kulturno dediščino z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije (za področje varstva kulturne dediščine)
– Ministrstvo za infrastrukturo, Direktorat za infrastrukturo z Družbo RS za avtoceste in s Slovenskimi železnicami (za področje cestnega prometa s pomorskim, železniškim in zračnim prometom ter za področje avtocest)
– Ministrstvo za infrastrukturo, Direktorat za promet (za področje trajnostne mobilnosti)
– Ministrstvo za infrastrukturo, Direktorat za energijo (za področje rudarstva in energetike)
– Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje (za področje zaščite in reševanja)
– Ministrstvo za obrambo, Direktorat za logistiko (za področje obrambe)
5.3. Lokalni nosilci urejanja prostora 
1) Lokalni nosilci urejanja prostora so naslednji organi lokalnih skupnosti, izvajalci javnih služb ter nosilci javnih pooblastil:
– Občina Braslovče, Braslovče 22, 3314 Braslovče
– Elektro Celje d.d., javno podjetje za distribucijo električne energije, Celje, Vrunčeva 2a, 3000 Celje
– Simbio d.o.o., Teharska cesta 49, 3000 Celje
– Javno komunalno podjetje Žalec d.o.o., Ulica Nade Cilenšek 5, 3310 Žalec
– Pošta Slovenije d.o.o., PE Celje, Krekov trg 9, 3000 Celje
– Eles Elektro Slovenija, javno podjetje za prenos električne energije d.o.o., Ljubljana, Hajdrihova 2, 1000 Ljubljana
– Geoplin d.o.o.
– Telemach d.o.o., Cesta Ljubljanske brigade 21, 1000 Ljubljana
– Telekom Slovenije d.d., PE Celje, Lava 1, 3000 Celje.
2) Kolikor se v postopku priprave ugotovi, da je potrebno vključiti tudi druge nosilce urejanja prostora, ki niso našteti v tem členu, se jih po potrebi vključi v pridobitev smernic.
7. člen 
Z dnem uveljavitve tega sklepa preneha veljati Sklep o začetku priprave sprememb in dopolnitev Strategije prostorskega razvoja Občine Braslovče in Prostorskega reda Občine Braslovče št. 3504-2/2013-1 z dne 21. 12. 2012, ki je bil objavljen v Uradnem listu RS, št. 4 z dne 18. 1. 2013.
8. člen 
(objava) 
1) Ta sklep začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
2) Občina Braslovče objavi ta sklep tudi na svetovnem spletu (http://www.braslovce.si) in ga pošlje Ministrstvu za okolje in prostor ter sosednjim občinam: občini Polzela, Prebold, Tabor, Vransko, Šmartno ob Paki, Mozirje in občini Nazarje.
Št. 3504-2/2013-58
Braslovče, dne 18. decembra 2015
 
Župan 
Občine Braslovče 
Branimir Strojanšek l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti