Uradni list

Številka 1
Uradni list RS, št. 1/2016 z dne 8. 1. 2016
Uradni list

Uradni list RS, št. 1/2016 z dne 8. 1. 2016

Kazalo

10. Sklep o letnem poročilu in trimesečnih računovodskih izkazih zavarovalnic, stran 21.

  
Na podlagi 2. in 3. točke prvega odstavka 254. člena, četrtega odstavka 255. člena in 2. točke prvega odstavka 501. člena Zakona o zavarovalništvu (Uradni list RS, št. 93/15) ter drugega odstavka 292. člena v povezavi z 212. členom Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list RS, št. 96/12 in 39/13) Agencija za zavarovalni nadzor izdaja
S K L E P 
o letnem poročilu in trimesečnih računovodskih izkazih zavarovalnic 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(1) Ta sklep določa vrste in sheme računovodskih ter konsolidiranih računovodskih izkazov zavarovalnic in pozavarovalnic (v nadaljnjem besedilu: zavarovalnica), podrobnejšo vsebino letnega poročila in konsolidiranega letnega poročila zavarovalnic ter način in roke poročanja.
(2) Ta sklep določa tudi vrste in sheme trimesečnih računovodskih izkazov ter način in roke poročanja.
(3) Določila tega sklepa se na podlagi petega in šestega odstavka 580. člena Zakona o zavarovalništvu (Uradni list RS, št. 93/15, v nadaljnjem besedilu: ZZavar-1) uporabljajo tudi za pokojninske družbe.
(4) Določila tega sklepa se smiselno uporabljajo tudi za zavarovalne in pozavarovalne pool-e in za Slovensko zavarovalno združenje, GIZ v delu, ki se nanaša na poslovanje škodnega sklada in odškodninskega urada.
2. člen 
(1) Letno oziroma konsolidirano letno poročilo zavarovalnice obsega računovodsko poročilo in poslovno poročilo. Vsebuje podatke in pojasnila v obsegu, ki je predpisan z zakonom, ki ureja poslovanje gospodarskih družb, z mednarodnimi standardi računovodskega poročanja, določenimi z Uredbo (ES) št. 1606/2002 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 19. julija 2002 o uporabi mednarodnih računovodskih standardov (UL L št. 243 z dne 11. septembra 2002, str. 609) ter Uredbo Komisije (ES) št. 1126/2008 z dne 3. novembra 2008 o sprejetju nekaterih mednarodnih računovodskih standardov v skladu z Uredbo (ES) št. 1606/2002 Evropskega parlamenta in Sveta (UL L št. 320 z dne 29. novembra 2008, str. 1), s spremembami (v nadaljnjem besedilu: mednarodni standardi računovodskega poročanja) in tem sklepom.
(2) V uvodna poglavja revidiranega letnega oziroma konsolidiranega letnega poročila zavarovalnica vključi izjavo o upravljanju družbe. (2) Letno poročilo oziroma konsolidirano letno poročilo zavarovalnice s podpisom potrdijo vsi člani uprave oziroma upravnega odbora.
II. RAČUNOVODSKO POROČILO 
3. člen 
Računovodsko poročilo obsega računovodske izkaze in pojasnila k računovodskim izkazom.
1. Vrste in sheme računovodskih izkazov
4. člen 
(1) Letne računovodske izkaze zavarovalnic, ki so vključeni v letno računovodsko poročilo, sestavljajo:
1.1. bilanca stanja,
1.2. izkaz poslovnega izida,
1.3. izkaz vseobsegajočega donosa,
1.4. izkaz denarnih tokov,
1.5. izkaz sprememb lastniškega kapitala.
(2) Zavarovalnice letne računovodske izkaze izdelajo po shemah iz Priloge 1, ki je sestavni del tega sklepa (v nadaljnjem besedilu: Priloga 1).
(3) Zavarovalnice po stanju na zadnji dan obdobij, navedenih v nadaljevanju, sestavljajo računovodske izkaze, ki jih predložijo Agenciji za zavarovalni nadzor (v nadaljnjem besedilu: trimesečni računovodski izkazi), in sicer od 1. januarja do 31. marca, od 1. januarja do 30. junija, od 1. januarja do 30. septembra in od 1. januarja do 31. decembra.
(4) Trimesečni računovodski izkazi obsegajo:
1. bilanco stanja,
ki jih zavarovalnice izdelajo po shemi 1.1. Bilanca stanja iz Priloge 1 ter
2. izkaz poslovnega izida in
3. izkaz vseobsegajočega donosa,
ki jih zavarovalnice izdelajo po predpisani shemi 2.1. iz Priloge 2, ki je priloga in sestavni del tega sklepa (v nadaljnjem besedilu: Priloga 2).
(5) Zavarovalnice k revidiranemu letnemu poročilu zavarovalnice priložijo tudi predlog uporabe bilančnega dobička oziroma obravnavanja bilančne izgube, kot samostojen dokument.
2. Sestavljanje računovodskih izkazov
2.1. Sestavljanje računovodskih izkazov
5. člen 
(splošne določbe) 
(1) V računovodskih izkazih se v stolpce za zneske predhodnega leta vnašajo podatki iz revidiranih računovodskih izkazov. Denarni zneski se v računovodskih izkazih izkazujejo zaokroženi na en euro.
(2) Kadar zavarovalnica uporabi računovodsko usmeritev za nazaj, oziroma preračuna ali prerazvrsti posamezne postavke v računovodskih izkazih, ustrezno prilagodi tudi zneske prejšnjega leta oziroma zgodnejših let na način, da so primerljivi z zneski obravnavanega obdobja. V tem primeru za stolpcem prejšnjega leta oziroma zgodnejšega leta doda tudi stolpec za začetek prvega primerjalnega obdobja, na katerega se zadevna sprememba nanaša in v pojasnilih k izkazu doda ustrezno obrazložitev.
(3) Zavarovalnica v računovodskih izkazih prikaže dodatno vrstično postavko, naslov in vmesen seštevek, če je takšna predstavitev koristna za razumevanje računovodskih izkazov.
(4) Zavarovalnica lahko v računovodskih izkazih za stolpcem »znesek prejšnjega leta« doda stolpce za zgodnejša poslovna leta in v pojasnilih k računovodskim izkazom tudi pojasnila za ta primerjalna obdobja.
(5) Zavarovalnica se mora pri pomembnejših postavkah v bilanci stanja, izkazu poslovnega izida, izkazu vseobsegajočega donosa, izkazu denarnih tokov ter izkazu sprememb lastniškega kapitala sklicevati na ustrezno informacijo v pojasnilih.
(6) Zavarovalnici v računovodskih izkazih ni potrebno prikazati postavk, katerih znesek je enak nič, razen če je to potrebno zaradi primerjave z zneskom teh postavk v prejšnjem poslovnem letu.
(7) Za sestavljanje izkazov po tem sklepu se za premoženjska zavarovanja štejejo zavarovanja iz 1. točke četrtega odstavka 7. člena ZZavar-1, za življenjska zavarovanja pa zavarovanja iz 2. točke četrtega odstavka 7. člena ZZavar-1.
6. člen 
(statusne spremembe) 
Zavarovalnica v primeru združitve ali delitve sestavi bilanco stanja in izkaz celotnega vseobsegajočega donosa po stanju na dan pred vpisom združitve oziroma delitve v sodni register. Zavarovalnica predloži računovodska izkaza Agenciji za zavarovalni nadzor najpozneje v roku dveh mesecev po vpisu združitve oziroma delitve v sodni register.
2.2. Sestavljanje letnih računovodskih izkazov
7. člen 
(bilanca stanja) 
(1) Zavarovalnica sestavi bilanco stanja na podlagi podatkov iz knjigovodskega stanja računov, predpisanih s kontnim okvirom za zavarovalnice.
(2) Postavke v bilanci stanja se izkazujejo ločeno za premoženjska, življenjska in dopolnilna zdravstvena zavarovanja ter skupno za zavarovalnico kot celoto.
(3) Znotraj razdelitve, navedene v drugem odstavku tega člena, se ločeno prikažejo podatki tekočega in predhodnega poslovnega leta.
8. člen 
(izkaz poslovnega izida) 
(1) Zavarovalnica sestavi izkaz poslovnega izida na podlagi knjigovodskih podatkov o prihodkih in odhodkih v obdobju, za katerega se sestavljajo računovodski izkazi.
(2) Postavke v izkazu poslovnega izida se izkazujejo ločeno za premoženjska, življenjska in dopolnilna zdravstvena zavarovanja ter skupno za zavarovalnico kot celoto.
(3) Znotraj razdelitve, navedene v drugem odstavku tega člena, se ločeno prikažejo podatki tekočega in predhodnega poslovnega leta.
9. člen 
(izkaz vseobsegajočega donosa) 
(1) V izkazu vseobsegajočega donosa zavarovalnica prikaže čisti dobiček ali izgubo obdobja ter postavke drugega vseobsegajočega donosa v obdobju, ki morajo biti ločene na:
a) postavke, ki pozneje ne bodo prerazvrščene v poslovni izid in
b) postavke, ki bodo pozneje lahko prerazvrščene v poslovni izid.
(2) Zavarovalnica sestavi izkaz vseobsegajočega donosa ločeno za premoženjska, življenjska in dopolnilna zdravstvena zavarovanja ter skupno za zavarovalnico kot celoto.
(3) Znotraj razdelitve, navedene v drugem odstavku tega člena, se ločeno prikažejo podatki tekočega poslovnega leta in podatki predhodnega poslovnega leta.
10. člen 
(izkaz denarnih tokov) 
(1) Zavarovalnica sestavi izkaz denarnih tokov po posredni metodi.
(2) Izkaz denarnih tokov je računovodski izkaz, v katerem so prikazane spremembe stanja denarnih sredstev in njihovih ustreznikov za poslovno leto ali medletna obdobja, za katera se sestavlja.
(3) Podatki v izkazu denarnih tokov se zaradi primerjave prikazujejo v dveh stolpcih, pri čemer se v prvem stolpcu izkažejo uresničeni podatki v obravnavanem poslovnem letu obdobju, v drugem stolpcu pa uresničeni podatki v prejšnjem poslovnem obdobju.
11. člen 
(izkaz sprememb lastniškega kapitala) 
Zavarovalnica sestavi izkaz sprememb lastniškega kapitala za predhodno in tekoče poslovno leto v obliki sestavljene razpredelnice, v katero vnese stanja posameznih sestavin kapitala predhodnega poslovnega leta, zneske sprememb posameznih sestavin kapitala v poslovnem letu, vključno z uporabo čistega dobička in pokrivanjem izgube v poslovnem letu ter stanja posameznih sestavin kapitala na koncu poslovnega leta.
2.3. Sestavljanje trimesečnih računovodskih izkazov
12. člen 
(bilanca stanja) 
(1) Zavarovalnica po stanju na zadnji dan vsakega trimesečja sestavi bilanco stanja po shemi 1.1. iz Priloge 1, v skladu s 7. členom tega sklepa.
(2) Postavke bilance stanja se izkazujejo v treh stolpcih, pri čemer se v prvem stolpcu izkažejo podatki na zadnji dan obdobja, za katerega se sestavljajo računovodski izkazi, v drugem stolpcu podatki na zadnji dan prejšnjega poslovnega leta, v tretjem stolpcu pa indeks rasti.
13. člen 
(izkaz poslovnega izida) 
(1) Zavarovalnica za vsako trimesečno obdobje, določeno s tretjim odstavkom 4. člena sestavi izkaz poslovnega izida po shemi 2.1. iz Priloge 2, v skladu z 8. členom tega sklepa.
(2) Zavarovalnica prenese donos naložb (prihodki od naložb zmanjšani za odhodke od naložb) v višini, ki ne pripada zavarovalno-tehničnim rezervacijam življenjskih zavarovanj, iz izkaza izida iz življenjskih zavarovanj v izračun čistega izida zavarovalnice.
(3) Zavarovalnica prenese donos naložb, ki pripada zavarovalno-tehničnim rezervacijam premoženjskih zavarovanj, iz izračuna čistega izida zavarovalnice v izkaz izida iz premoženjskih zavarovanj.
14. člen 
(izkaz vseobsegajočega donosa) 
Zavarovalnica za vsako trimesečno obdobje, določeno s tretjim odstavkom 4. člena sestavi izkaz vseobsegajočega donosa po shemi 2.1. iz Priloge 2, v skladu z 9. členom tega sklepa.
3. Pojasnila k računovodskim izkazom
15. člen
(splošne določbe) 
(1) Zavarovalnica v pojasnilih k letnim računovodskim izkazom razkrije uporabljene temeljne računovodske usmeritve, pojasni posamezne rešitve in uporabljene metode vrednotenja postavk v računovodskih izkazih, morebitne spremembe računovodskih usmeritev in vrednotenja z oceno vpliva na sredstva, obveznosti do virov sredstev, poslovni izid in finančni položaj zavarovalnice, pomembnejše dogodke po datumu bilance stanja, ki vplivajo na izdelane računovodske izkaze ter davčne obveznosti zavarovalnice.
(2) Zavarovalnica v pojasnilih k letnim računovodskim izkazom razkrije vse informacije, ki jih predpisuje zakon, ki ureja poslovanje gospodarskih družb, ter vsa razkritja, ki jih za posamezne postavke računovodskih izkazov kot potrebna razkritja navajajo mednarodni standardi računovodskega poročanja, in ta sklep.
(3) Zavarovalnica v pojasnilih k letnim računovodskim izkazom razkrije seznam vseh skladov, ki jih vodi ločeno, najmanj pa omejene, notranje iz tretjega odstavka 239. člena ZZavar-1, z naložbenim tveganjem, za dodatno pokojninsko zavarovanje v času izplačevanja rent in pokojninske sklade, oblikovane kot kritni sklad ali skupina kritnih skladov, (v nadaljnjem besedilu: skladi, ki jih vodi ločeno) ter vzajemne pokojninske sklade in krovne pokojninske sklade in druge podatke, ki so pomembni za razumevanje računovodskih izkazov.
16. člen 
(pojasnila k bilanci stanja) 
Zavarovalnica v pojasnilih k posameznim postavkam bilance stanja vsako poslovno leto prikaže vsa razkritja, ki so opredeljena v zakonu, ki ureja poslovanje gospodarskih družb in mednarodnih standardih računovodskega poročanja, poleg teh pa razkrije še:
1. delež finančnih naložb, ki pri izdajatelju predstavljajo podrejene instrumente;
2. celotne dolgove zavarovalnice, pokrite z vrednostnimi papirji, ki jih je zavarovalnica dala kot jamstvo, z navedbo vrste vrednostnega papirja; ti podatki se razkrijejo ločeno za vsako postavko dolgov;
3. podatke o podrejenih obveznostih, in sicer za vsako novo zadolžitev, znesek zadolžitve, valuto, v kateri je obveznost nominirana, obrestno mero, datum zapadlosti, pogoje podrejenosti ter obstoj kakršnihkoli določb za konverzijo podrejene obveznosti v kapital ali v kakšno drugo obveznost;
4. rezervacije za že nastale, a še ne prijavljene škode, ki so vključene v škodnih rezervacijah;
5. podatke o kosmatih zavarovalno-tehničnih rezervacijah za življenjska zavarovanja in podatke o pozavarovalnem delu zavarovalno-tehničnih rezervacij za življenjska zavarovanja, ločeno za vsak sklad, ki ga vodi ločeno;
6. prikaz sredstev in obveznosti za vsak sklad, ki ga vodi ločeno, izdelan po shemah, predpisanih v Prilogi 2, v točki 2.2. Prikaz sredstev in obveznosti, ki se vodijo ločeno, razen za pokojninski sklad, oblikovan kot kritni sklad oziroma skupina kritnih skladov;
7. prikaz sredstev in obveznosti pokojninskega sklada, oblikovanega kot kritni sklad oziroma skupine kritnih skladov, izdelan po predpisani shemi iz podzakonskega predpisa, ki ureja letno poročilo in medletne računovodske izkaze pokojninskega sklada, oblikovanega kot kritni sklad ter skupine kritnih skladov;
8. terjatve iz naslova upravljanja vzajemnega pokojninskega sklada in obveznosti za plačilo razlike do zajamčenega donosa vzajemnega pokojninskega sklada;
9. pojasnila k zunajbilančnim postavkam.
17. člen 
(pojasnila k izkazom poslovnega izida in vseobsegajočega donosa) 
(1) Zavarovalnica v pojasnilih k posameznim postavkam izkaza poslovnega izida in izkaza vseobsegajočega donosa prikaže vsa razkritja, ki so opredeljena v zakonu, ki ureja poslovanje gospodarskih družb in mednarodnih standardih računovodskega poročanja, poleg tega pa razkrije tudi:
1. prihodke in odhodke ter finančni rezultat poslovnih enot v tretjih državah;
2. izkaz izida za vsak sklad, ki ga vodi ločeno, izdelan po shemah, predpisanih v Prilogi 2, v točki 2.3. Izkazi izida skladov, ki se vodijo ločeno, razen za pokojninski sklad, oblikovan kot kritni sklad oziroma skupina kritnih skladov;
3. izkaz izida pokojninskega sklada, oblikovanega kot kritni sklad oziroma skupine kritnih skladov, izdelan po predpisani shemi iz podzakonskega predpisa, ki ureja letno poročilo in medletne računovodske izkaze pokojninskega sklada, oblikovanega kot kritni sklad ter skupine kritnih skladov;
4. prihodke in odhodke iz naslova upravljanja vzajemnih pokojninskih skladov, ki jih je zavarovalnica prikazala v izračunu čistega izida zavarovalnice.
(2) Zavarovalnica, ki opravlja zavarovalne posle sklepanja in izvrševanja pogodb o premoženjskem in življenjskem pozavarovanju v skladu s petim odstavkom 118. člena ZZavar-1, prikaže ločeno tudi kosmate obračunane premije iz pozavarovalnih poslov, razvrščene na zavarovalne posle premoženjskih in življenjskih zavarovanj.
(3) Pozavarovalnica prikaže kosmate obračunane premije, razvrščene na zavarovalne posle premoženjskih in življenjskih zavarovanj.
18. člen 
(trimesečni računovodski izkazi s pojasnili) 
(1) Zavarovalnica za poročanje o trimesečnih računovodskih izkazih prikaže poleg trimesečnih izkazov za zavarovalnico v skladu s četrtim odstavkom 4. člena tega sklepa še izkaz sredstev in obveznosti ter izkaz izida za sklade, ki jih vodi ločeno.
(2) Zavarovalnica k polletnim računovodskim izkazom dodatno priloži tudi pojasnila, predpisana z mednarodnim računovodskim standardom 34.
III. POSLOVNO POROČILO ZAVAROVALNICE 
1. Vsebina poslovnega poročila zavarovalnice
19. člen 
(1) Poslovno poročilo mora vsebovati uravnoteženo in celovito analizo razvoja in izidov poslovanja zavarovalnice ter njenega finančnega položaja, ki ustreza obsegu in kompleksnosti njenega poslovanja.
(2) Poslovno poročilo zavarovalnice mora vsebovati poročilo o poslovanju zavarovalnice za poslovno leto ter izbrane računovodske in finančne kazalnike poslovanja.
2. Poročilo o poslovanju zavarovalnice za poslovno leto
20. člen 
(1) Poročilo o poslovanju zavarovalnice obsega zlasti opis splošnega gospodarskega okolja, poslovne usmeritve, pregled poslovanja, finančni rezultat, finančni položaj, opis glavnih tveganj, s katerimi se zavarovalnica sooča, podatke o delniškem kapitalu in delničarjih oziroma kapitalu in številu članov družbe za vzajemno zavarovanje, opis dosedanjega razvoja in pričakovani razvoj zavarovalnice, druge podatke, ki so pomembni za njeno delovanje in podatke oziroma opis vseh pomembnejših dogodkov, ki so nastopili po koncu poslovnega leta.
(2) Zavarovalnica v opisu splošnega gospodarskega okolja oriše glavne dejavnike, ki so posredno ali neposredno vplivali na uspešnost poslovanja. Če zavarovalnica posluje v pomembnejšem obsegu tudi v državah članicah in tretjih državah, potem predstavi tudi značilnosti gospodarskih gibanj v teh državah in njihov vpliv na posle zavarovalnice.
(3) V okviru poslovnih usmeritev zavarovalnica predstavi dolgoročne cilje poslovne strategije in navede načrtovane aktivnosti za doseganje poslovnih usmeritev v naslednjem letu. Zavarovalnica navede, v kolikšni meri so se predvidevanja v poslovnem letu uresničila.
(4) V pregledu poslovanja zavarovalnica podrobno oriše posamezne zavarovalne vrste ter navede število zavarovancev in število sklenjenih zavarovanj v okviru zavarovalne vrste.
(5) V predstavitvi finančnega rezultata zavarovalnica razčleni prihodke in odhodke poslovnega leta po zavarovalnih vrstah.
(6) Zavarovalnica prikaže finančni položaj s strukturo aktive in pasive bilance stanja po posameznih vrstah sredstev oziroma kapitala in obveznosti ter pojasni spremembe posameznih postavk v primerjavi s predhodnim letom. Zavarovalnica pojasni tudi vse pomembnejše zunajbilančne postavke.
(7) V opisu glavnih tveganj s katerimi se sooča, zavarovalnica prikaže izpostavljenost tržnim, kreditnim, likvidnostnim in operativnim tveganjem, ostalim pa, če je to pomembno za presojo premoženja in obveznosti zavarovalnice, njenega finančnega položaja ter poslovnega izida. Poleg tega zavarovalnica v tem opisu prikaže tudi ukrepe in cilje na področju upravljanja s temi tveganji.
(8) Zavarovalnica, ki je organizirana kot delniška družba, prikaže podatke o glavnih delničarjih, njihovem deležu in številu izdanih delnic, družba za vzajemno zavarovanje pa prikaže število zavarovalnih pogodb, ki jih imajo člani z družbo.
(9) Nadalje zavarovalnica v poročilu o poslovanju opiše svoj dosedanji in pričakovani razvoj ter podatke o investicijskih vlaganjih.
(10) Zavarovalnica v poročilu o poslovanju prikaže tudi druge podatke, ki so pomembni za njeno delovanje, kot so organizacijska shema, podatki o poslovni mreži in shematičen prikaz poslovne mreže, aktivnosti podružnic zavarovalnice v državah članicah in tretjih državah, podatki o zaposlenih in izobrazbeni strukturi, podatki o članih uprave in članih nadzornega sveta oziroma upravnega odbora, podatki o informacijski podpori, informacije povezane z varstvom okolja, predloži izjavo o skladnosti s kodeksom upravljanja ter druge podatke, za katere ocenjuje, da prispevajo k boljši predstavitvi.
(11) Zavarovalnica v poročilu o poslovanju prikaže tudi vse pomembnejše dogodke, ki so nastopili po koncu poslovnega leta.
(12) Poslovno poročilo zavarovalnice, katere vrednostni papirji so uvrščeni na organizirani trg, mora vsebovati izjavo o upravljanju družbe, kot jo predpisuje zakon, ki ureja gospodarske družbe.
(13) Zavarovalnica hkrati z letnim poročilom posreduje tudi poročilo o razmerjih s povezanimi družbami kot določa zakon, ki ureja gospodarske družbe, s pisnim poročilom revizorja na poročilo zavarovalnice o razmerjih s povezanimi družbami.
3. Izbrani računovodski in finančni kazalniki poslovanja
21. člen
(1) Zavarovalnica prikaže najmanj naslednje kazalnike poslovanja:
– rast kosmate obračunane premije (indeks),
– čista obračunana zavarovalna premija v % od kosmate obračunane zavarovalne premije,
– gibanje (indeks) kosmatih obračunanih odškodnin,
– škodni rezultat,
– stroški poslovanja v % od kosmate obračunane zavarovalne premije,
– stroški pridobivanja zavarovanj v % od kosmate obračunane zavarovalne premije,
– čisti škodni kazalnik,
– sestavljeni škodni kazalnik,
– stroškovni kazalnik,
– kazalnik koristnosti,
– učinki naložb v % od povprečnega stanja naložb (iz stanja na začetku in koncu leta),
– čiste škodne rezervacije v % od čistih prihodkov od zavarovalnih premij,
– kosmati dobiček oziroma izguba tekočega leta v % od čiste obračunane premije,
– kosmati dobiček oziroma izguba tekočega leta v % od povprečnega kapitala,
– kosmati dobiček oziroma izguba tekočega leta v % od povprečne aktive,
– kosmati dobiček oziroma izguba tekočega leta na delnico,
– terjatve iz pozavarovanja in zavarovalno-tehnične rezervacije, ki odpadejo na pozavarovatelje v % od kapitala zavarovalnice,
– čista obračunana zavarovalna premija glede na povprečno stanje kapitala in povprečno stanje zavarovalno-tehničnih rezervacij,
– povprečno stanje čistih zavarovalno-tehničnih rezervacij glede na čiste prihodke od zavarovalnih premij,
– kapital glede na obveznosti do virov sredstev,
– čiste zavarovalno-tehnične rezervacije glede na obveznosti do virov sredstev,
– čiste zavarovalno-tehnične rezervacije za življenjska zavarovanja glede na čiste zavarovalno-tehnične rezervacije,
– kosmata obračunana zavarovalna premija glede na število redno zaposlenih.
(2) V poslovnem poročilu se prikažejo kazalniki za zadnje zaključeno poslovno leto in predhodno poslovno leto.
(3) Izračun kazalnikov je sestavni del tega sklepa (Priloga 3). Agencija z navodili predpiše enotno metodologijo za izračun kazalnikov.
IV. KONSOLIDIRANO LETNO POROČILO 
1. Konsolidirano letno poročilo
22. člen 
(1) Konsolidirano letno poročilo je sestavljeno iz konsolidiranega računovodskega poročila in konsolidiranega poslovnega poročila družb, ki so vključene v konsolidacijo.
(2) Za pripravo konsolidiranega letnega poročila je zadolžena zavarovalnica, ki je nadrejena družba eni ali več družbam (v nadaljevanju: nadrejena zavarovalnica).
2. Konsolidirano računovodsko poročilo
23. člen 
(1) Konsolidirano računovodsko poročilo sestoji iz konsolidiranih računovodskih izkazov, sestavljenih po shemah, predpisanih s Prilogo 1, in pojasnil h konsolidiranim računovodskim izkazom. Zavarovalnica v bilanci stanja doda vrstici, v katerih prikaže podatek o kapitalu lastnikov obvladujoče družbe in neobvladujočih deležih v okviru lastniškega kapitala. V izkazu poslovnega izida zavarovalnica doda vrstici, v katerih razkrije podatek o poslovnem izidu obravnavanega obdobja, ki se nanaša na neobvladujoči delež oziroma na lastnike obvladujoče družbe. V izkazu vseobsegajočega donosa zavarovalnica doda vrstice, v katerih razkrije čiste dobičke ali izgube, ki izhajajo iz pretvorbe računovodskih izkazov družb, katerih funkcijska valuta ni euro, kot tudi prilagoditev te sestavine zaradi prerazvrstitve in podatek o vseobsegajočem donosu poslovnega leta, ki se nanaša na neobvladujoči delež oziroma na lastnike obvladujoče družbe. V izkazu sprememb lastniškega kapitala zavarovalnica doda stolpec za rezerve iz naslova prevedbe računovodskih izkazov družb v tujini, stolpec za namen razkritja kapitala lastnikov obvladujoče družbe, stolpec za namen razkritja kapitala lastnikov neobvladujočega deleža, ter vrstico za namen razkritja spremembe deležev v lastniškem kapitalu odvisnih podjetjih, ki ne povzročijo izgube obvladovanja.
(2) Pri sestavljanju konsolidiranih računovodskih izkazov nadrejena zavarovalnica upošteva določbe zakona, ki ureja gospodarske družbe, določila mednarodnih standardov računovodskega poročanja in tega sklepa.
(3) Nadrejena zavarovalnica je dolžna poskrbeti, da vse zavarovalnice in druge družbe v skupini uporabljajo enotne računovodske usmeritve za podobne poslovne dogodke, enake metode vrednotenja postavk, in da so postavke v ločenih računovodskih izkazih vseh zavarovalnic in drugih družb v skupini enako formalno predstavljene oziroma da v nasprotnem primeru odvisne in pridružene zavarovalnice in druge družbe v skupini, sestavijo posebne računovodske izkaze za potrebe uskupinjenja, ki se razlikujejo od njihovih uradnih računovodskih izkazov.
3. Priloga s pojasnili h konsolidiranim računovodskim izkazom
24. člen 
(1) Zavarovalnica v pojasnilih h konsolidiranim računovodskim izkazom razkrije pomembnejše računovodske smernice, na katerih so zasnovani računovodski izkazi skupine.
(2) Zavarovalnica v pojasnilih h konsolidiranim računovodskim izkazom zagotovi dodatna pojasnila za vse postavke v konsolidiranih računovodskih izkazih. Za vsebino in obseg pojasnil se smiselno uporabljajo določbe od 15. do 17. člena tega sklepa. Poleg pojasnil, ki so zahtevana v omenjenih členih, zavarovalnica navede še:
1. podatke o nazivu in sedežu zavarovalnice in družb, ki so vključene v konsolidacijo, deležih v kapitalu zavarovalnice in družb ter nominalnih zneskih kapitalskih deležev v zavarovalnicah in družbah, vključenih v konsolidiranje;
2. podatke o nazivu in sedežu družb, ki niso vključene v konsolidiranje in deležih v kapitalu ter nominalnih zneskih kapitalskih deležev v teh družbah z utemeljitvijo, zakaj niso vključene v konsolidiranje;
3. celotni znesek, ki je v konsolidirani bilanci stanja prikazan kot dolg, pokrit z vrednostnimi papirji, ki so jih družbe dale kot jamstvo, vključene v konsolidacijo, z navedbo vrednostnega papirja;
4. celotni znesek vseh finančnih obveznosti, ki niso vključene v konsolidirano bilanco stanja, tako da so podatki v pomoč pri ocenjevanju finančnega stanja družb, vključenih v konsolidacijo;
5. podatke o zneskih izplačil, ki so bila med poslovnim letom odobrena članom uprave, in nadzornih svetov oziroma upravnih odborov nadrejene zavarovalnice za opravljanje njihovih nalog v nadrejeni zavarovalnici in podrejenih družbah;
6. povprečno število zaposlenih v poslovnem letu ter število zaposlenih na zadnji dan leta, glede na stopnjo izobrazbe, v družbah, vključenih v konsolidacijo.
4. Konsolidirano poslovno poročilo
25. člen 
(1) Konsolidirano poslovno poročilo mora vsebovati vsaj pošten pregled razvoja in poslovne usmeritve družb, vključenih v konsolidacijo ter predstavitev poslovanja skupine in njenega položaja, z opisom temeljnih tveganj, ki jim je skupina izpostavljena. Kolikor je potrebno za razumevanje takega razvoja, uspešnosti ali položaja, analiza vključuje finančne, in kjer je to ustrezno tudi nefinančne kazalnike uspešnosti.
(2) V okviru navedenega mora nadrejena zavarovalnica predstaviti tudi osnovne podatke o družbah v skupini. Podatki o družbah v skupini morajo obsegati shematski prikaz, firmo družbe, vrsto dejavnosti, delež v kapitalu in delež glasovalnih pravic, nominalno vrednost kapitalskega deleža po stanju na zadnji dan poslovnega leta in organe upravljanja.
V. ROKI IN NAČIN POROČANJA 
26. člen 
(1) Zavarovalnice predložijo nerevidirane letne računovodske izkaze za poslovno leto v obsegu, predpisanem s tem sklepom, razen prikaza uporabe bilančnega dobička ali bilančne izgube in izbranih kazalcev poslovanja iz 21. člena tega sklepa, najkasneje v dveh mesecih po preteku poslovnega leta.
(2) Zavarovalnice predložijo izbrane kazalnike poslovanja iz 21. člena tega sklepa v okviru revidiranega letnega poročila v roku, določenem z 257. členom ZZavar-1. Prikaz uporabe bilančnega dobička oziroma obravnavanja bilančne izgube predložijo zavarovalnice najkasneje v roku osmih dni po sprejemu sklepov na seji skupščine. K revidiranemu letnemu poročilu in revizijskemu poročilu morajo predložiti mnenje pristojnega organa v roku osmih dni po prejemu tega mnenja, oziroma najkasneje v štirih mesecih po izteku poslovnega leta.
(3) Nadrejena zavarovalnica v skupini predloži nerevidirane konsolidirane računovodske izkaze v treh mesecih po preteku poslovnega leta.
(4) Zavarovalnice predložijo trimesečne računovodske izkaze za prvo trimesečje do 30. aprila, za polletje do 31. julija in za devet mesecev do 31. oktobra tekočega leta, za celo leto skupaj pa najkasneje v dveh mesecih po preteku poslovnega leta.
(5) Zavarovalnica posreduje Agenciji za zavarovalni nadzor računovodske izkaze, izdelane po predpisani shemi:
– iz Priloge 2 – vsako trimesečje,
– iz Priloge 1 – vsako trimesečje bilanco stanja,
– iz Priloge 1 – v okviru letnega poročila,
v elektronski obliki, združljivi z informacijskim sistemom Agencije za zavarovalni nadzor.
(6) Polletno poročilo in revidirano letno poročilo oziroma revidirano konsolidirano letno poročilo skupaj z zahtevanimi poročili, zavarovalnica pošlje v rokih, določenih v prejšnjih odstavkih tega člena, v elektronski »pdf« obliki v informacijski sistem Agencije za zavarovalni nadzor.
(7) Zavarovalnica mora revidirano letno oziroma revidirano konsolidirano letno poročilo objaviti na svoji spletni strani v petnajstih dneh po tem, ko ga sprejme pristojni organ oziroma najkasneje v šestih mesecih po koncu poslovnega leta.
VI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
27. člen 
Določila tega sklepa se smiselno uporabljajo tudi za Kritni sklad Sklada obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja do njegove likvidacije v skladu z 38. členom Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list RS, št. 102/15).
28. člen 
Računovodske izkaze v skladu s tem sklepom je potrebno prvič izdelati za prvo trimesečje leta 2016.
29. člen 
(1) Ta sklep začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
(2) Ne glede na določbe prvega odstavka tega člena zavarovalnice izdelajo letno poročilo za poslovno leto 2015 v skladu z določbami Sklepa o letnem poročilu in trimesečnih računovodskih izkazih zavarovalnic – SKL 2009 (Uradni list RS, št. 47/09, 57/09, 99/10, 47/11, 62/13 in 89/14).
Št. 00701-8/2015-13
Ljubljana, dne 22. decembra 2015
EVA 2015-1611-0139
Predsednik strokovnega sveta 
Agencije za zavarovalni nadzor 
Sergej Simoniti l.r.
 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti