Uradni list

Številka 98
Uradni list RS, št. 98/2015 z dne 18. 12. 2015
Uradni list

Uradni list RS, št. 98/2015 z dne 18. 12. 2015

Kazalo

Ob-3622/15, Stran 2158
Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Kotnikova 5, 1000 Ljubljana, ki jo zastopa Urad za evropsko teritorialno sodelovanje in finančne mehanizme, Sektor za upravljanje čezmejnih programov, na podlagi 219. člena Pravilnika o postopkih za izvrševanje proračuna Republike Slovenije, objavlja
javni razpis 
za predložitev projektov v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Madžarska (Referenčna številka: 4300-116/2015)
1. Organ upravljanja
Organ upravljanja je Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Kotnikova 5, 1000 Ljubljana, ki jo zastopa Urad za evropsko teritorialno sodelovanje in finančne mehanizme, Sektor za upravljanje čezmejnih programov.
Organ upravljanja je pogodbeni organ za sredstva Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR).
2. Pravna podlaga
– Uredba (EU) št. 1303/2013 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 17. decembra 2013 o skupnih določbah o Evropskem skladu za regionalni razvoj, Evropskem socialnem skladu, Kohezijskem skladu, Evropskem kmetijskem skladu za razvoj podeželja in Evropskem skladu za pomorstvo in ribištvo, o splošnih določbah o Evropskem skladu za regionalni razvoj, Evropskem socialnem skladu, Kohezijskem skladu in Evropskem skladu za pomorstvo in ribištvo ter o razveljavitvi Uredbe (ES) št. 1083/2006 (z dne 11. julija 2006) z vsemi spremembami,
– Uredba Komisije (EU) št. 1299/2013 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 17. decembra 2013 o posebnih določbah za podporo cilju »evropsko teritorialno sodelovanje« iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, z vsemi spremembami,
– Uredba Komisije (EU) št. 1301/2013 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 17. decembra 2013 o Evropskem skladu za regionalni razvoj in o posebnih določbah glede cilja »naložbe za rast in delovna mesta« ter o razveljavitvi Uredbe št. 1080/2006 z dne 5. julija 2006, z vsemi spremembami,
– Uredba Komisije (EU) št. 1302/2013 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 17. decembra 2013 o spremembi Uredbe (EU) št. 1082/2006 o ustanovitvi evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS), kar zadeva razjasnitev, poenostavitev in izboljšanje ustanavljanja in delovanja takih združenj, z vsemi spremembami,
– Program sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Madžarska št. CCI 2014TC16RFCB053, ki je bil odobren s Sklepom Komisije št. C (2015)6551 dne 18. septembra 2015, z vsemi spremembami.
3. Javni razpis za predložitev projektov
Ta javni razpis za predložitev projektov objavlja organ upravljanja in velja za vse prijavitelje, opredeljene v 7. točki tega dokumenta.
Program sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Madžarska (Interreg SI-HU) za programsko obdobje 2014–2020 vabi vse upravičence posameznih prednostnih naložb iz upravičenega programskega območja, da predložijo svoje vloge v okviru tega javnega razpisa za predložitev projektov.
Razpisna dokumentacija, ki vsebuje Priročnik o izvajanju projektov za upravičence, predloge Izjave vodilnega partnerja, Izjave projektnega partnerja, Pogodbe o sofinanciranju in Sporazuma o partnerstvu ter Program sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Madžarska, je na voljo na spletni strani, www.si-hu.eu.
4. Predmet javnega razpisa
Program čezmejnega sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Madžarska se financira iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR) v okviru cilja evropskega teritorialnega sodelovanja. Predmet tega javnega razpisa je sofinanciranje projektov iz ESRR, ki učinkovito prispevajo k splošnemu cilju programa, ki je:
na eni strani postati privlačno območje za življenje, delo, naložbe, podjetništvo z boljšim izkoriščanjem obstoječih naravnih in kulturnih vrednot v turizmu in tako spodbujati razvoj celotne regije, ter na drugi strani vzajemno obravnavati in reševati tiste skupne probleme, ki zahtevajo skupne rešitve na ravni čezmejnega sodelovanja.
Predmet tega javnega razpisa je sofinanciranje projektov, ki ustrezajo naslednjim prednostnim osem in ustreznim specifičnim ciljem:
Prednostna os 1: Privlačna regija
Prednostna naložba 6(c): Ohranjanje, varstvo, promocija ter razvoj naravne in kulturne dediščine
Specifični cilj: Povečati privlačnost z diverzifikacijo in čezmejnim povezovanjem trajnostne turistične ponudbe na programskem območju na podlagi zaščite elementov kulturne in naravne dediščine ter razvoja produktov in storitev na manj razvitih podeželskih območjih, ki se povezujejo s turističnimi magneti.
Prednostna os 2: Regija sodelovanja
Prednostna naložba 11(b): Izboljšanje institucionalne zmogljivosti javnih organov in deležnikov ter učinkovite javne uprave s spodbujanjem pravnega in upravnega sodelovanja ter sodelovanja med prebivalci in institucijami.
Specifični cilj: Povečanje sposobnosti sodelovanja z namenom doseganja višje ravni zrelost v čezmejnih odnosih.
V projektih mora biti uporabljena usmerjenost k rezultatom. Jasno mora biti prikazana soodvisnost projektne logike interveniranja (tj. specifičnih ciljev projekta, njegovimi dejavnostmi, kazalnikov neposrednega učinka in pričakovanih rezultatov projekta) in ciljnimi specifičnim ciljem programa.
Podrobne informacije o opisu vsake prednostne osi in specifičnih ciljev programa, vključno z možnimi ukrepi, upravičenci in ciljnimi skupinami, so na voljo v 2. poglavju Programa sodelovanja Interreg SI-HU. Da bo projekt skladen s programom, je treba prebrati in upoštevati opis vsake prednostne osi in pripadajočega specifičnega cilja.
V skladu s pogoji tega javnega razpisa se mora projekt nanašati le na eno izmed zgoraj navedenih prednostnih osi in na en specifični cilj programa, tudi v primeru, v katerih bi lahko določene dejavnosti sodile pod drugo prednostno os.
Dejavnosti morajo izkazovati čezmejni vpliv na upravičenem območju tega programa.
Izpolnjena morajo biti vsaj tri merila čezmejnega sodelovanja: skupno načrtovanje (obvezno merilo), skupno izvajanje (obvezno merilo), skupno osebje ter skupno financiranje. Projektni partnerji morajo sodelovati pri načrtovanju in izvajanju projekta. Poleg tega lahko sodelujejo pri zagotavljanju osebja za izvajanje in tudi pri financiranju projekta, ali oboje.
5. Razpoložljiva sredstva, delež sofinanciranja in velikost projekta
Za financiranje projektov je na voljo 13.295.015,00 EUR iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR).
Sredstva so razdeljena po prednostnih oseh, kot sledi:
Prednostne osi
Sredstva iz ESRR v EUR
Privlačna regija 
10.000.000,00
Regija sodelovanja 
3.295.015,00
Skupaj
13.295.015,00
Iz sredstev programa se lahko sofinancirajo le upravičeni izdatki, pri čemer lahko znaša sofinanciranje iz sredstev ESRR največ 85 % skupnih upravičenih stroškov; vsaj 15 % sredstev je treba zagotoviti iz drugih virov.
V programu lahko sodelujejo projekti, katerih zaprošeni znesek sredstev ESRR znaša vsaj 50.000,00 EUR za prednostno os 1 in vsaj 20.000,00 EUR za prednostno os 2, ter manj kot 2.000.000,00 EUR za prednostno os 1 in manj kot 350.000,00 EUR za prednostno os 2.
6. Programsko območje
Programsko območje Programa sodelovanja Interreg SI-HU vključuje naslednje teritorialne enote na ravni NUTS 3:
– v Republiki Sloveniji: regiji Pomurje in Podravje,
– na Madžarskem: županiji Zala in Vas.
7. Upravičeni prijavitelji
V sklopu programa Interreg SI-HU so upravičeni prijavitelji:
Prednostna os 1 (prednostna naložba 6c):
– Lokalne, regionalne, javne in državne javne uprave/institucije in njihove organizacije, kot na primer uprave nacionalnih/naravnih parkov, organi za upravljanje z gozdovi, kulturne institucije, muzeji, lokalne akcijske skupine, organizacije, ki so kompetentne na področju transporta itd.;
– Podjetja v državni lasti;
– Nevladne organizacije, neprofitne organizacije (vključno s pravnimi osebami, ki so ustanovljene v skladu z zasebnim pravom in imajo neprofitni status ter namen delovanja), turistična društva, organizacije za upravljanje turističnih destinacij;
– Cerkvene institucije/organizacije na Madžarskem;
– Zbornice in strokovna združenja;
– EZTS.
Prednostna os 2 (prednostna naložba 11b):
– Lokalne, regionalne in državne javne uprave/institucije in njihove organizacije;
– Nevladne organizacije;
– Izobraževalne ustanove, vključno z rehabilitacijskimi centri;
– Zdravstvene ustanove, ponudniki socialnih storitev;
– Uradi za zaposlovanje, različne oblike strokovnih zbornic;
– Kulturne institucije in organizacije;
– Akterji na področju preprečevanja tveganj in obvladovanja izrednih razmer;
– EZTS.
Minimalna zahteva je, da v projektu sodeluje vsaj en projektni partner iz Slovenije in eden iz Madžarske ali EZTS (Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje), registriran v eni od sodelujočih držav, v kateri so člani iz obeh držav članic.
Vodilni partnerji morajo imeti sedež na programskem območju, institucije, ki imajo sedež izven programskega območja, vendar znotraj Evropske unije, lahko sodelujejo le kot projektni partnerji. Sodelovanje vodilnega partnerja izven programskega območja je upravičeno, če je partner zakonito imenovan in edini pooblaščen za strokovne naloge, in je zagotovljeno, da ima zakonsko opredeljene kompetence ali področja funkcij za nekatere dele upravičenega območja.
Prijavitelji, ki imajo sedež izven programskega območja, toda znotraj Evropske unije, lahko postanejo projektni partnerji le v ustrezno utemeljenih primerih. V primeru odobritve projekta mora biti za dejansko sodelovanje partnerjev iz regij EU, ki so izven programskega območja, izpolnjen pogoj, da države članice, v katerih imajo omenjeni partnerji sedež, na svojih lokacijah sprejmejo vse izvedbene določbe v povezavi z upravljanjem, nadzorom in revizijo.
Vsi partnerji morajo imeti pravne, finančne in operativne zmogljivosti za sodelovanje v programu.
8. Upravičeno obdobje sofinanciranja: najzgodnejši datum pričetka obdobja upravičenosti izdatkov je 1. januar 2015. Datum zaključka projekta je datum, določen v Pogodbi o sofinanciranju, vendar ne kasnejši kot 31. december 2022.
9. Trajanje: projekti, upravičeni do sodelovanja v programu, so projekti, katerih obdobje izvajanja traja največ 36 mesecev.
10. Upravičeni stroški:
1. Stroški osebja 
2. Pisarniški in administrativni izdatki 
3. Potni in namestitveni stroški 
4. Stroški za zunanje strokovnjake in storitve 
5. Izdatki za opremo 
6. Izdatki za infrastrukturo in gradnje 
Podroben opis upravičenih stroškov je vključen v Priročnik o izvajanju projektov za upravičence (četrti del).
Izdatki se lahko štejejo za upravičene šele od 1. januarja 2015. Izdatki so upravičeni le v času trajanja projekta (z izjemo pripravljalnih stroškov in izdatkov, ki se naberejo v zadnjem obdobju poročanja in morajo biti poravnani v roku 30 dni od končnega datuma projekta).
11. Podpora pri pripravi projekta
Prijavitelji naj pred predložitvijo vloge preberejo vso razpisno dokumentacijo. V času trajanja javnega razpisa se vprašanja lahko pošljejo po elektronski pošti na Skupni Sekretariat (SS).
Skupni sekretariat zagotavlja naslednje informacije in podporo pri razvoju projekta in pripravi vlog:
– Informacije o programu in javnem razpisu;
– Informacije v zvezi s pripravo in predložitvijo vlog
Podporo pri posebnih temah vezanih na vsebino projekta, vključno z informacijami o državnih pomočeh in iskanju projektnih partnerjev, zagotavljajo predstavniki obeh držav članic (nacionalni organi).
Kontaktni podatki so navedeni v poglavju 2.1 drugega dela Priročnika o izvajanju projektov za upravičence ter na spletni strani programa.
Informacije o načrtovanih informativnih delavnicah in najpogosteje zastavljena vprašanja bodo objavljena na spletni strani, www.si-hu.eu.
12. Predložitev vlog
Prijavitelji lahko svoje vloge predložijo kadar koli od datuma objave do zaključka javnega razpisa oziroma dokler so na voljo sredstva. Projektne vloge se lahko predložijo neprekinjeno od objave javnega razpisa.
Prvi rok za predložitev vlog je 12. februar 2016. Naslednji roki za predložitev vlog bodo objavljeni na spletni strani programa www.si-hu.eu vsaj dva meseca pred postavljenim rokom. Sprejem vlog v navedenem roku in izpolnitev vseh zahtev pomeni zagotovilo, da bo Odbora za spremljanje (OzS), odločal o vlogi na svoji naslednji seji.
Vlogo mora predložiti vodilni partner, in sicer izključno preko elektronskega sistema za spremljanje -eMS. Predložena vloga mora vsebovati vse zahtevane podatke in podpisane skenirane priloge, kot je navedeno v Priročniku o izvajanju projektov za upravičence.
Razpisna dokumentacija je na voljo na naslednji spletni strani: www.si-hu.eu.
13. Izbor projektov
Izbor projektov temelji na oceni prejetih vlog po standardnem postopku v skladu z načeli transparentnosti in enake obravnave. Veljavna je samo vloga, oddane preko sistema eMS.
Postopek izbora projektov bo potekal v dveh fazah:
Preverjanje administrativne ustreznosti in upravičenosti
Vsak predlog projekta mora izpolnjevati merila administrativne ustreznosti in upravičenosti. Tiste projektne vloge, ki v celoti izpolnjujejo merila administrativne ustreznosti in upravičenosti, bodo predmet ocenjevanja kakovosti.
V primeru, da administrativni pregled razkrije neskladnost ali če manjka kateri od dokumentov, bo vloga zavrnjena v sistemu eMS kot vloga, ki ni primerna z administrativnega vidika, brez zahteve po pojasnilih ali dopolnitvi. Prijavitelji lahko popravljeno vlogo ponovno oddajo do enega izmed naslednjih rokov.
Ocenjevanje kakovosti
Projekti, ki bodo ocenjeni kot administrativno ustrezni in upravičeni, se ocenjujejo glede na kakovost po naslednjih merilih (podrobnejši opis v poglavju 1.5.1 tretjega dela Priročnika o izvajanju projektov za upravičence):
– merila strateškega ocenjevanja
– merila operativnega ocenjevanja
Posebna pozornost bo namenjena tudi ocenjevanju specifičnih meril upravičenosti in specifičnih vodilnih načel za posamezno prednostno naložbo.
Skupno število razpoložljivih točk v okviru ocenjevanja kakovosti je 107 (100 %). Vsak projekt mora doseči vsaj 60 % oziroma 64 točk. Projekti, ki ne dosežejo 64 točk, bodo zavrnjeni. Projekti, ki bodo dosegli od 64 do 74 točk, bodo obravnavani na seji Odbora za spremljanje z možnostjo odložitve ali zavrnitve, projekti, ki bodo dosegli 70 % oziroma 75 točk in več, pa bodo obravnavani na seji Odbora za spremljanje z možnostjo odobritve, odložitve, zavrnitve ali uvrstitve na rezervni seznam.
Podrobnejši opis ocenjevanja je v poglavju 1.5.1 tretjega dela Priročnika o izvajanju projektov za upravičence, ki je del razpisne dokumentacije.
Projekti, ki bodo s strani Odbora za spremljanje po ocenjevanju kakovosti zavrnjeni, se ne smejo več prijaviti za sredstva Interreg SI-HU v sklopu iste projektne ideje in partnerstva.
14. Odobritev projekta: končno odločitev o projektu sprejme Odbor za spremljanje Programa sodelovanja Interreg V-A SI-HU. Odbor za spremljanje formalno odloči o odobritvi ali zavrnitvi projekta in o višini prispevka ESRR, in sicer z upoštevanjem kakovosti projektov in prispevka k ciljem programa.
15. Obvestilo o izboru projekta: skladno z odločitvijo Odbora za spremljanje bo organ upravljanja v roku 30 koledarskih dni po odločitvi Odbora za spremljanje obvestil Vodilnega partnerja o odobritvi/odložitvi/zavrnitvi/uvrstitvi vloge na rezervni seznam.
16. Spremembe javnega razpisa
V primeru sprememb ali popravkov javnega razpisa za izbor projektov ali razpisne dokumentacije, bodo te spremembe in popravki objavljeni na spletnih straneh: www.si-hu.eu in www.szechenyi2020.hu.
Spremembe tega javnega razpisa bodo objavljene v Uradnem listu Republike Slovenije.
Prijavitelji so dolžni upoštevati morebitne spremembe javnega razpisa in razpisne dokumentacije, ki bodo objavljeni na zgoraj naveden način.
17. Jezik
Javni razpis in razpisna dokumentacija sta objavljena v slovenskem, madžarskem in angleškem jeziku. V primeru neskladij med slovenskim in madžarskim besedilom javnega razpisa in razpisne dokumentacije, se kot orodje za skupno razumevanje uporablja usklajena angleška različica.
Vloga mora biti predložena v dvojezični obliki, v slovenskem in madžarskem jeziku, razen povzetek projekta, ki mora biti predložen v slovenščini, madžarščini in angleščini. V primeru neskladnosti prevlada jezik vodilnega partnerja.
Prijavitelji se morajo prepričati, da je besedilo v slovenskem in madžarskem jeziku enako in razumljivo.
18. Druge določbe: rezultati javnega razpisa so informacije javnega značaja in bodo po podpisu Pogodbe o sofinanciranju ESRR z izbranimi vodilnimi partnerji objavljeni na spletni strani, www.si-hu.eu.
Služba vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti