Uradni list

Številka 76
Uradni list RS, št. 76/2015 z dne 9. 10. 2015
Uradni list

Uradni list RS, št. 76/2015 z dne 9. 10. 2015

Kazalo

Št. 35430-7/2015-1, 900-21/2015 Ob-3173/15, Stran 1776
Na podlagi četrtega odstavka 144. člena in prvega odstavka 146.d člena Zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 39/06 – uradno prečiščeno besedilo, 49/06 – ZMetD, 33/07 – ZPNačrt, 57/08 – ZFO-1A, 70/08, 108/09, 108/09 – ZPNačrt-A, 48/12, 57/12, 92/13, 38/14, 37/15 in 56/15), v skladu s Splošnimi pogoji poslovanja Eko sklada, Slovenskega okoljskega javnega sklada, št. 0141-1/2010-5 (objavljeni na spletni strani http://www.ekosklad.si/dokumenti/spp.pdf), na podlagi Programa porabe sredstev Sklada za podnebne spremembe v letih 2015 in 2016, z dne 14. 5. 2015 in na podlagi Rebalansa poslovnega in finančnega načrta Eko sklada, Slovenskega okoljskega javnega sklada, za leto 2015, potrjenega s strani Vlade Republike Slovenije s sklepom št. 47602-8/2015/12, dne 28. 5. 2015 ter Pogodbe št. 2550-15-311000, o izvajanju ukrepov Programa porabe sredstev Sklada za podnebne spremembe v letu 2015 z dne 3. 6. 2015, Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad (v nadaljevanju: Eko sklad), objavlja
javni poziv 35SUB-AVPO15
Nepovratne finančne spodbude občinam za nakup novih vozil za javni potniški promet na območjih občin s sprejetim Odlokom o načrtu za kakovost zraka
1. Predmet in namen javnega poziva
Predmet javnega poziva so nepovratne finančne spodbude za nakup novih vozil, namenjenih mestnemu linijskemu prevozu v občinah, ki so skladno z Uredbo o kakovosti zunanjega zraka (Uradni list RS, št. 9/11 in 8/15), Odredbo o določitvi območja in razvrstitvi območij, aglomeracij in podobmočij glede na onesnaženost zunanjega zraka (Uradni list RS, št. 50/11) in Sklepom o določitvi podobmočij zaradi upravljanja s kakovostjo zunanjega zraka (Uradni list RS, št. 58/11), zaradi prekomerne onesnaženosti zunanjega zraka s PM10 uvrščene v razred največje obremenjenosti in imajo sprejet Odlok o načrtu za kakovost zraka.
Nepovratne finančne spodbude bodo dodeljene za nakup novih vozil za cestni promet, t.i. avtobusov za izvajanje linijskih prevozov v mestnem prometu, ki se lahko uporabljajo izključno za prevoz potnikov (v nadaljevanju: vozilo), in ki bodo nadomestila obstoječa vozila (avtobuse), namenjena linijskemu mestnemu prometu emisijskega razreda EURO III in nižje, ter za katera so izpolnjeni vsi spodaj navedeni pogoji:
– imajo veljavno potrdilo o skladnosti vozila,
– so vozila kategorije M2 ali M3 in emisijskega razreda EURO VI ter
– bodo prvič po proizvodnji registrirana v Republiki Sloveniji.
Opis kategorij vozil:
Kategorija M2: vozila za prevoz potnikov z več kot osmimi sedeži poleg vozniškega sedeža in največjo maso do vključno 5 ton.
Kategorija M3: vozila za prevoz potnikov z več kot osmimi sedeži poleg vozniškega sedeža in največjo maso večjo od 5 ton.
V definiciji opisa kategorij je treba izraz »največja masa« razumeti kot »največja tehnično dovoljena masa obremenjenega vozila«.
Namen nepovratnih finančnih spodbud za nakup novih vozil je izboljšanje kakovosti zraka skladno z ukrepi iz Odlokov o načrtih za kakovost zraka. Cilj nakupa novih vozil po tem javnem pozivu je zamenjati zastarele avtobuse z visokimi izpusti delcev PM10s sodobnimi avtobusi z nizkimi emisijami delcev ter tako neposredno zmanjšati količino emitiranih delcev, posredni cilj pa je tudi s sodobnimi avtobusi povečati število prepeljanih potnikov v mestnem potniškem prometu ter tako izboljšati trajnostno mobilnost prebivalcev na območjih preseganj. Skupni učinek je torej manjša onesnaženost zunanjega zraka s PM10oziroma izboljšanje kakovosti zraka na območjih preseganj, ki bodo zamenjevale obstoječe avtobuse z visokimi emisijami delcev s takšnimi, ki imajo nizke emisije.
2. Vir in višina sredstev, višina nepovratne finančne spodbude ter priznani stroški naložbe
a) vir in višina sredstev
Sredstva za dodeljevanje nepovratnih finančnih spodbud se zagotavljajo na podlagi Programa porabe sredstev Sklada za podnebne spremembe v letih 2015 in 2016.
Skupna višina sredstev po tem javnem pozivu je 1.800.000,00 EUR.
b) višina nepovratne finančne spodbude
Višina nepovratne finančne spodbude znaša 80 % vrednosti cene za posamezno vozilo, ki ne vključuje DDV.
c) priznani stroški naložbe
Priznani stroški naložbe vključujejo strošek nakupa novega vozila brez DDV.
3. Upravičene osebe za kandidiranje na javnem pozivu
Na javnem pozivu lahko kandidirajo občine, ki imajo sprejet Odlok o načrtu za kakovost zraka, ki vključuje tudi namen nakupa avtobusov za izvajanje dejavnosti mestnega linijskega prevoza (v nadaljevanju: občine vlagateljice):
– Mestna občina Celje,
– Občina Hrastnik,
– Mestna občina Kranj,
– Mestna občina Ljubljana,
– Mestna občina Maribor,
– Mestna občina Murska Sobota,
– Mestna občina Novo mesto,
– Občina Trbovlje in
– Občina Zagorje.
Občine vlagateljice morajo imeti sprejet občinski proračun z vključeno postavko nakupa predmetnih vozil – avtobusov in morajo zagotoviti, da bodo vozila uporabljena za namen, določen z javnim pozivom.
4. Dodatne zahteve in pogoji
a) predmet nepovratne finančne spodbude je samo nova naložba
Občina vlagateljica lahko pridobi pravico do nepovratne finančne spodbude za nakup novih vozil, ki bodo prvič po proizvodnji registrirana v Republiki Sloveniji na njeno ime.
Novo vozilo pomeni vozilo, ki je kupljeno s strani občine vlagateljice kot prve lastnice, in sicer po oddaji vloge na javni poziv. Ob oddaji vloge vozilo, ki je predmet nepovratne finančne spodbude, še ne sme biti kupljeno.
b) pravočasna in popolna vloga
Osnovni pogoj za dodelitev nepovratne finančne spodbude je pravočasno oddana in popolna vloga.
Vloga je pravočasna, če je oddana v času trajanja tega javnega poziva.
Vloga je popolna, ko občina vlagateljica predloži v celoti izpolnjen obrazec Vloga in naslednje obvezne priloge:
– kopijo predračuna/ponudbe za nakup vozila;
– podatke proizvajalca vozila, iz katerih so jasno razvidni podatki o vozilu (znamka, tovarniška in komercialna oznaka, kategorija in vrsta vozila ter nazivna moč motorja in vrsta goriva), ki so lahko vključeni v predračun/ponudbo ali podani ločeno v specifikaciji vozila;
– sklep o izbiri najugodnejšega ponudnika oziroma odločitev o oddaji javnega naročila za nakup vozil, ki so predmet vloge, v skladu z Zakonom o javnem naročanju (Uradni list RS, št. 12/13 – uradno prečiščeno besedilo, 19/14, 32/14 – ZPDZC-1 in 90/14 – ZDU-1l).
c) Izvedba naložbe skladno z veljavno zakonodajo
Naložba, za katero bo dodeljena nepovratna finančna spodbuda, mora biti izvedena skladno z vsemi veljavnimi predpisi.
d) kandidiranje za nakup več vozil
Občina vlagateljica lahko z eno vlogo kandidira za nakup več vozil, ki so predmet tega javnega poziva.
Občina vlagateljica lahko pridobi nepovratno finančno spodbudo v skupni višini do največ 835.000,00 EUR.
e) prepoved odtujitve naložbe, ki je bila predmet nepovratne finančne spodbude
Vozilo mora najmanj tri leta po registraciji vozila ostati v lasti občine – prejemnice nepovratne finančne spodbude. Če se ugotovi, da je občina vozilo odtujila prej kot v treh letih, mora prejeta sredstva vrniti Eko skladu z zakonskimi zamudnimi obrestmi in v naslednjih desetih letih od dneva kršitve ne more zaprositi za nepovratno finančno spodbudo. Čas od odjave vozila iz prometa zaradi višje sile do dne ponovne prijave v promet se ne všteva v triletno obdobje prepovedi odtujitve. Pri tem mora biti občina ves čas lastnica vozila.
f) prepoved dodelitve nepovratne finančne spodbude v primeru že dodeljenih spodbud
Nepovratna finančna spodbuda ne more biti dodeljena, če je bila za nakup vozila že dodeljena spodbuda dobaviteljev električne energije, toplote, plina ter tekočih in trdnih goriv po Uredbi o zagotavljanju prihrankov energije (Uradni list RS, št. 96/14).
5. Nadzor
Eko sklad ima pravico kadarkoli, v obdobju od izdaje odločbe o dodelitvi nepovratne finančne spodbude do treh let po registraciji vozila, z ogledi, preverjanjem dokumentacije ali na drug način preveriti namensko porabo prejetih sredstev ter skladnost dokumentacije in izvedbe naložbe z določili javnega poziva in veljavnimi predpisi, kot tudi spoštovanje prepovedi odtujitve predmeta sofinanciranja. V primeru ugotovljene nenamenske porabe sredstev in kršitev določil tega javnega poziva, predpisov in določil pogodbe o izplačilu nepovratne finančne spodbude je prejemnik nepovratne finančne spodbude dolžan Eko skladu vrniti prejeta sredstva skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi, obračunanimi za obdobje od prejema do vračila neupravičeno dodeljene nepovratne finančne spodbude.
6. Pridobitev obrazcev in informacije
Javni poziv in dokumentacija za prijavo z obrazci sta na voljo na spletni strani www.ekosklad.si v rubriki Razpisi. Elektronska oblika dokumentacije za prijavo, ki si jo občine vlagateljice natisnejo same, je enakovredna tiskanim obrazcem. Javni poziv in dokumentacijo za prijavo z obrazci lahko občine vlagateljice naročijo pri Eko skladu na spodaj navedeni telefonski številki in jo prejmejo po pošti. Za navedeno dokumentacijo pa lahko zaprosijo tudi s pisnim zahtevkom, poslanim na naslov: Eko sklad, j.s., Bleiweisova cesta 30, 1000 Ljubljana, ali na e-naslov: ekosklad@ekosklad.si.
Za informacije o javnem pozivu lahko kandidati pokličejo na tel. 01/241-48-20, vsak ponedeljek, sredo in petek, med 13. in 15. uro.
7. Rok in način prijave
Občine vlagateljice se lahko prijavijo na javni poziv od dneva objave v Uradnem listu Republike Slovenije do objave zaključka javnega poziva v Uradnem listu Republike Slovenije.
Občina vlagateljica vloži pisno vlogo na predpisanih obrazcih z vsemi dokazili in prilogami osebno ali po pošti na naslov: Eko sklad, j.s., Bleiweisova cesta 30, 1000 Ljubljana.
8. Postopek obravnave vlog
Pri odločanju o dodelitvi pravice do nepovratne finančne spodbude upravičeni osebi se uporablja postopek, določen z Zakonom o splošnem upravnem postopku (Uradni list RS, št. 24/06 – uradno prečiščeno besedilo, 105/06 – ZUS-1, 126/07, 65/08, 8/10 in 82/13; v nadaljevanju: ZUP), če ZVO-1 ne določa drugače.
Za vlogo in odločbo o dodelitvi pravice do nepovratne finančne spodbude se taksa skladno z drugim odstavkom 2. člena in 1. točko 28. člena Zakona o upravnih taksah (Uradni list RS, št. 106/10 – uradno prečiščeno besedilo in 14/15 – ZUUJFO) ne plačuje.
9. Pogoji za izplačilo nepovratne finančne spodbude
a) sklenitev pogodbe
Nepovratna finančna spodbuda bo izplačana občini prejemnici na podlagi sklenjene pogodbe o izplačilu nepovratne finančne spodbude, skladno z izdano dokončno odločbo, s katero je bila dodeljena pravica do nepovratne finančne spodbude.
b) rok za zaključek naložbe
Rok za zaključek naložbe je šest mesecev od dokončne odločbe o dodelitvi pravice do nepovratne finančne spodbude.
c) predložitev dokumentacije o zaključku naložbe
Dokumentacijo o zaključku naložbe mora občina vlagateljica predložiti najkasneje v dveh mesecih po izteku roka za zaključek naložbe. V primeru objektivnih razlogov se ta rok lahko podaljša. V primeru zamude roka za predložitev dokumentacije o zaključku naložbe, pogoji za izplačilo nepovratne finančne spodbude niso izpolnjeni.
Dokumentacija o zaključku naložbe mora vsebovati:
– podpisano pogodbo o izplačilu nepovratne finančne spodbude s strani občine prejemnice,
– kopijo pravnomočne odločitve o oddaji javnega naročila za nakup vozila,
– kopijo računa za nakup vozila,
– kopijo potrdila o plačilu celotnega zneska računa iz prejšnje alineje,
– kopijo veljavnega potrdila o skladnosti vozila,
– kopijo prometnega dovoljenja vozila, izdanega na ime občine prejemnice nepovratne finančne spodbude,
– dokument, iz katerega bo razvidno, da se vozilo uporablja za namen, določen z javnim pozivom (npr. pogodba med občino prejemnico in javnim podjetjem, koncesionarjem ali pogodbenim izvajalcem mestnega linijskega potniškega prometa),
– dokument, iz katerega bo razvidno, da je bilo vozilo (avtobus), ki je nadomeščeno z novim vozilom, odjavljeno iz prometa in
– dokument odjavljenega vozila, iz katerega bodo razvidni podatki o vozilu (znamka, tovarniška in komercialna oznaka, kategorija in vrsta vozila ter emisijski razred).
d) izplačilo nepovratne finančne spodbude
Izplačilo nepovratne finančne spodbude se izvede v šestdesetih dneh po prejemu in preveritvi vseh zahtevanih dokazil o zaključku naložbe na bančni račun občine prejemnice. Znesek izplačila se uskladi s predloženimi računi ob upoštevanju pogojev javnega poziva.
Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti