Uradni list

Številka 39
Uradni list RS, št. 39/2015 z dne 5. 6. 2015
Uradni list

Uradni list RS, št. 39/2015 z dne 5. 6. 2015

Kazalo

Št. 35430-5/2015-1 Ob-2340/15, Stran 1075
Na podlagi prvega in drugega odstavka 146 c. člena Zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 39/06 – uradno prečiščeno besedilo, 49/06 – ZMetD, 33/07 – ZPNačrt, 57/08 – ZFO-1A, 70/08, 108/09-ZPNačrt-A, 48/12, 57/12, 92/13 in 38/14; v nadaljevanju: ZVO-1), enajste alineje prvega odstavka 25. člena Akta o ustanovitvi Eko sklada, Slovenskega okoljskega javnega sklada (Uradni list RS, št. 112/09, 1/12, 98/12 in 20/13) ter v skladu s Splošnimi pogoji poslovanja Eko sklada, Slovenskega okoljskega javnega sklada, št. 0141-1/2010-5 (objavljeni na spletni strani http://www.ekosklad.si/dokumenti/spp.pdf; v nadaljevanju: splošni pogoji poslovanja), v skladu s Programom porabe sredstev Sklada za podnebne spremembe v letih 2015 in 2016, ki ga je Vlada Republike Slovenije sprejela dne 14. 5. 2015, Rebalansa poslovnega in finančnega načrta Eko sklada, Slovenskega okoljskega javnega sklada, za leto 2015, potrjenega s strani Vlade Republike Slovenije s sklepom št. 47602-8/2015/12 z dne 28. 5. 2015 in v skladu s Pogodbo št. 2550-15-311000 o izvajanju ukrepov Programa porabe sredstev Sklada za podnebne spremembe v letih 2015 in 2016, Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad (v nadaljevanju: Eko sklad), objavlja
javni poziv 33SUB-OB15
Nepovratne finančne spodbude občanom za nove naložbe rabe obnovljivih virov energije in večje energijske učinkovitosti starejših stanovanjskih stavb na območjih s sprejetim odlokom o načrtu za kakovost zraka
1. Predmet in namen javnega poziva
Predmet in namen javnega poziva so nepovratne finančne spodbude občanom za nove naložbe starejših stanovanjskih stavb, katerih namen je poleg zmanjšanja rabe energije tudi zmanjšanje prekomerne onesnaženosti zraka s PM10na območjih Republike Slovenije – na območjih občin Celje, Hrastnik, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Novo mesto, Trbovlje, Zagorje, ki so uvrščena v razred največje obremenjenosti, in za katere je Vlada Republike Slovenije izdala odlok o načrtu za kakovost zraka (v nadaljevanju: območja s sprejetim odlokom o načrtu za kakovost zraka), v okviru naslednjih ukrepov:
A – vgradnja toplotne črpalke za centralno ogrevanje starejše stanovanjske stavbe,
B – priključitev starejše eno- ali dvostanovanjske stavbe na daljinsko ogrevanje na obnovljiv vir energije,
C – vgradnja energijsko učinkovitega lesenega zunanjega stavbnega pohištva v starejši stanovanjski stavbi,
D – toplotna izolacija fasade starejše eno- ali dvostanovanjske stavbe,
E – toplotna izolacija strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru v starejši eno- ali dvostanovanjski stavbi,
F – vgradnja prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka v starejši stanovanjski stavbi,
G – celovita obnova starejše eno- ali dvostanovanjske stavbe.
A – vgradnja toplotne črpalke za centralno ogrevanje starejše stanovanjske stavbe
Pravica do nepovratne finančne spodbude se dodeli za nakup in vgradnjo ogrevalne toplotne črpalke tipa voda-voda, zemlja-voda in zrak-voda. Toplotna črpalka mora dosegati grelna števila pri zahtevanih pogojih, kot izhaja iz spodnje tabele:
tip ogrevalne toplotne črpalke
grelno število (COP)
pogoj
voda/voda
5,2
W10/W35
zemlja/voda
4,4
B0/W35
zemlja/voda (direktni uparjalnik)
4,6
E4/W35
zrak/voda
3,5
A2/W35
Grelna števila morajo biti določena po standardu SIST EN 14511-2, -3.
Pri ogrevalni toplotni črpalki z zvezno regulacijo moči je za določitev grelnega števila pri navedenem pogoju, kot je določeno v zgornji tabeli, še sprejemljiva delna moč, ki je enaka ali večja od 60 % največje moči naprave, oziroma pri toplotni črpalki zrak/voda enaka ali večja 60 % moči pri pogoju A-7/W35.
B – priključitev starejše eno- ali dvostanovanjske stavbe na daljinsko ogrevanje na obnovljiv vir energije
Pravica do nepovratne finančne spodbude se dodeli za nakup in vgradnjo nove toplotne postaje, ki bo zamenjala obstoječo kurilno napravo in bo priključena na sistem daljinskega ogrevanja na obnovljiv vir energije.
C – vgradnja energijsko učinkovitega lesenega zunanjega stavbnega pohištva v starejši stanovanjski stavbi
Pravica do nepovratne finančne spodbude se dodeli za zamenjavo obstoječega zunanjega stavbnega pohištva, t.j. oken, balkonskih vrat in fiksnih zasteklitev, z vgradnjo novega energijsko učinkovitega lesenega zunanjega stavbnega pohištva s toplotno prehodnostjo UW ≤ 1,1 W/m2K, vgrajeno trojno zasteklitvijo in z energijsko učinkovitim distančnikom s ψ ≤ 0,060 W/mK. Lastnosti zunanjega stavbnega pohištva morajo biti določene po standardu SIST EN 14351-1:2006+A1:2010.
Okna, balkonska vrata in fiksne zasteklitve morajo biti vgrajeni skladno z navodili proizvajalca oziroma dobavitelja zunanjega stavbnega pohištva ter skladno z navodili proizvajalca oziroma dobavitelja pritrdilnih in tesnilnih materialov na predhodno pripravljeno odprtino. Tesnjenje med konstrukcijo in okvirjem mora biti izvedeno po načelu tesnjenja v treh ravneh, kot je opredeljeno v smernici RAL za načrtovanje in izvedbo vgradnje zunanjega stavbnega pohištva. Upoštevani bodo le sistemi, izvedeni s paroneprepustnim in zrakotesnim tesnilnim materialom na notranji strani, paroprepustnim, vodotesnim in vetrno zaščitnim materialom na zunanji strani ter toplotno in zvočno izolacijskim materialom med notranjim in zunanjim tesnilnim materialom. Za ostale sistemske rešitve mora biti predloženo poročilo neodvisne institucije o preizkušanju celotnega sistema tesnjenja.
D – toplotna izolacija fasade starejše eno- ali dvostanovanjske stavbe
Pravica do nepovratne finančne spodbude se dodeli za nakup in vgradnjo fasadnega sistema z najmanj 18 cm toplotne izolacije, pri čemer lahko toplotna prevodnost toplotne izolacije znaša λ ≤ 0,045 W/mK. Debelina toplotne izolacije fasadnega sistema je lahko tudi manjša, če je izkazano razmerje λ/d ≤ 0,250 W/m2K. Navedeno razmerje mora biti izkazano tudi v primeru fasadnega sistema s toplotno izolacijo iz naravnih materialov, in sicer ne glede na vrednost toplotne prevodnosti (λ).
V primeru, da je na stanovanjski stavbi že vgrajen fasadni sistem s toplotno izolacijo, se lahko izvede naložba z dodatno toplotno izolacijo. Pri izračunu potrebne dodatne nove toplotne izolacije se upošteva vrednost toplotne prevodnosti obstoječe toplotne izolacije λ = 0,045 W/mK in debelina obstoječe toplotne izolacije (dobst), ki je razvidna iz merilnega traku na fotografiji obstoječega stanja.
Z dodano novo izolacijo je potrebno izpolniti zahteve po naslednji enačbi, s katero se zagotovi zahtevano razmerje λ/d ≤ 0,250 W/m2K:
E – toplotna izolacija strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru v starejši eno- ali dvostanovanjski stavbi
Pravica do nepovratne finančne spodbude se dodeli za nakup in vgradnjo toplotne izolacije strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru z najmanj 30 cm toplotne izolacije, pri čemer lahko toplotna prevodnost toplotne izolacije znaša λ ≤ 0,045 W/mK. Debelina toplotne izolacije (d) strehe je lahko tudi manjša, če je izkazano razmerje λ/d ≤ 0,150 W/m2K. Navedeno razmerje λ/d ≤ 0,150 W/m2K mora biti izkazano tudi v primeru vgradnje naravnih toplotno izolacijskih materialov, in sicer ne glede na vrednost toplotne prevodnosti (λ). Pri navedenem izračunu razmerij se morebitne obstoječe izolacije ne upošteva.
F – vgradnja prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka v starejši stanovanjski stavbi
Pravica do nepovratne finančne spodbude se dodeli za nakup in vgradnjo ene od oblik centralnega sistema prezračevanja ali lokalnih naprav za prezračevanje z vračanjem toplote odpadnega zraka (rekuperacijo). Naprave za centralno prezračevanje morajo skladno z rezultati meritev po standardu SIST EN 308 izkazovati vsaj 80 % energijsko učinkovitost vračanja toplote odpadnega zraka pri povprečnem obratovalnem pretoku centralnega sistema in specifično rabo električne energije za pogon največ 0,45 W/(m3/h). Naprave za lokalno prezračevanje morajo dosegati vsaj 65 % energijsko učinkovitost pri vračanju toplote odpadnega zraka.
G – celovita obnova starejše eno- ali dvostanovanjske stavbe
Pravica do nepovratne finančne spodbude se dodeli za celovito obnovo starejše eno-ali dvostanovanjske stavbe, katere energijska učinkovitost bo v segmentu računske rabe energije za ogrevanje (Qh), izračunane po metodi za pasivne stavbe »PHPP«, manjša ali enaka 35 kWh/m2a. Navedena vrednost Qh se, ne glede na dejansko lokacijo stanovanjske stavbe, izračuna za klimatske podatke mesta Ljubljana (T1996-2005/J1981-2000), ki so objavljeni na spletni strani Eko sklada.
Ustreznost načrtovane obnove starejše eno- ali dvostanovanjske stavbe se preverja na podlagi izračuna »PHPP« za obstoječe in obnovljeno stanje, starega oziroma novega projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja PGD (načrt arhitekture) ter projekta za izvedbo obnove PZI (načrt arhitekture, načrt strojnih inštalacij ogrevanja in prezračevanja, izdelano v merilu 1:50).
Dovoljena je le vgradnja zunanjega stavbnega pohištva (okna, fiksne zasteklitve, balkonska vrata, vhodna vrata, ipd.) s toplotno prehodnostjo U ≤ 1,0 W/m2K, skladno s standardom SIST EN 14351-1:2006+A1:2010, z najmanj trojno zasteklitvijo, in sicer po načelu tesnjenja v treh ravneh, kot je opredeljeno v smernici RAL.
Obvezna je vgradnja ene od oblik centralnega sistema prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka. Naprave za centralno prezračevanje morajo skladno z rezultati meritev po standardu SIST EN 308 izkazovati vsaj 80 % energijsko učinkovitost vračanja toplote odpadnega zraka pri povprečnem obratovalnem pretoku centralnega sistema in specifično rabo električne energije za pogon največ 0,45 W/(m3/h).
Dovoljena je le vgradnja sodobnih generatorjev toplote z visoko energijsko učinkovitostjo. Stavba mora najmanj 25 % toplotnih potreb pokriti iz obnovljivih virov energije. Delež obnovljivih virov energije se pri toplotni oskrbi lahko zagotovi s sprejemniki sončne energije ali drugim sistemom z uporabo obnovljivih virov energije. Neposredno ogrevanje stavbe in sanitarne vode z električno energijo ne sme presegati 10 % skupnih letnih toplotnih potreb stavbe.
Obvezen je preizkus zrakotesnosti stavbe, pri čemer mora znašati izmerjena vrednost pri ugotavljanju tesnosti obodnih konstrukcij po standardu SIST EN 13829: n50 ≤ 1,2 h-1.
2. Vir in višina sredstev, višina nepovratne finančne spodbude ter priznani stroški naložbe
a) Vir in višina sredstev
Sredstva za dodeljevanje nepovratnih finančnih spodbud se zagotavljajo na podlagi Programa porabe sredstev Sklada za podnebne spremembe v letih 2015 in 2016.
Skupna višina sredstev po tem javnem pozivu je 4.000.000 EUR.
b) Višina nepovratne finančne spodbude za posamezne ukrepe
Za posamezen ukrep, ki je predmet javnega poziva in bo izveden na določeni nepremičnini, je možno dodeliti največ eno nepovratno finančno spodbudo.
A – vgradnja toplotne črpalke za centralno ogrevanje starejše stanovanjske stavbe
Višina nepovratne finančne spodbude znaša do 50 % priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot:
– 3.100 EUR za toplotno črpalko tipa voda/voda ali zemlja/voda;
– 1.250 EUR za toplotno črpalko zrak/voda.
Priznani stroški vključujejo:
– nakup in vgradnjo ene ogrevalne toplotne črpalke;
– nakup in vgradnjo hranilnika toplote, toplotnega zbiralnika ter povezavo s toplotno črpalko;
– cevne povezave toplotne črpalke z virom toplote, ustrezno varovalno in krmilno opremo.
B – priključitev starejše eno- ali dvostanovanjske stavbe na daljinsko ogrevanje na obnovljiv vir energije
Višina nepovratne finančne spodbude znaša do 50 % priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 1.250 EUR na posamezno stanovanje.
Priznani stroški vključujejo:
– nakup in vgradnjo toplotne postaje s pripadajočimi inštalacijami;
– ustrezno krmilno in varovalno opremo.
C – vgradnja energijsko učinkovitega lesenega zunanjega stavbnega pohištva v starejši stanovanjski stavbi
Višina nepovratne finančne spodbude znaša do 50 % priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 125 EUR na m2 oken, balkonskih vrat in fiksnih zasteklitev iz lesa, in sicer za največ 30 m2 zamenjanega zunanjega stavbnega pohištva na posamezno stanovanje.
Priznani stroški vključujejo:
– odstranitev obstoječega zunanjega stavbnega pohištva ter nakup in vgradnjo novega;
– nakup in vgradnjo senčil;
– nakup in vgradnjo zunanjih in notranjih okenskih polic;
– popravilo in zaključno obdelavo špalet.
Priznani stroški ne vključujejo odstranitve, nakupa ali vgradnje vhodnih oziroma garažnih vrat, vgradnje dodatnega novega zunanjega stavbnega pohištva in povečanja površine obstoječega zunanjega stavbnega pohištva.
D – toplotna izolacija fasade starejše eno- ali dvostanovanjske stavbe
Višina nepovratne finančne spodbude znaša do 50 % priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 15 EUR na m2 za največ 200 m2 toplotne izolacije fasade enostanovanjske stavbe in za največ 150 m2 toplotne izolacije fasade na posamezno stanovanje pri dvostanovanjski stavbi.
Priznani stroški vključujejo:
– nakup in vgradnjo celotnega fasadnega sistema;
– nakup in vgradnjo toplotne izolacije podzidka (»cokla«);
– postavitev gradbenega odra;
– odstranitev ali izravnavo obstoječega ometa ali ostalih gradbenih materialov, vgradnjo vertikalne hidroizolacije na predelu podzidka (»cokla«), demontažo starih okenskih polic;
– obdelavo špalet;
– nakup in vgradnjo okenskih polic.
E – toplotna izolacija strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru starejše eno- ali dvostanovanjske stavbe
Višina nepovratne finančne spodbude znaša do 50 % priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 12 EUR na m2 za največ 150 m2 toplotne izolacije strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru posameznega stanovanja.
Priznani stroški vključujejo:
– nakup in vgradnjo toplotne izolacije, vključno s parno zaporo;
– nakup in vgradnjo paroprepustne folije oziroma drugih materialov v funkciji sekundarne kritine, vzdolžno letvanje;
– zaključne obloge pri izolaciji strehe, npr. mavčno-kartonske plošče, lesene in druge obloge, pri izolaciji stropa proti neogrevanemu prostoru pa npr. izdelavo betonskega estriha, lesene pohodne obloge;
– pri obnovi ravne strehe tudi strošek odstranitve starih slojev, vgradnjo nove hidroizolacije in izvedbo estriha oziroma druge zaključne obloge.
F – vgradnja prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka v starejši stanovanjski stavbi
Višina nepovratne finančne spodbude znaša do 50 % priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 2.500 EUR za izvedbo centralnega prezračevalnega sistema za posamezno stanovanje oziroma največ 380 EUR na vgrajeno enoto lokalnega sistema prezračevanja.
Priznani stroški vključujejo:
– nakup in vgradnjo naprave za centralno ali lokalno prezračevanje z vračanjem toplote odpadnega zraka;
– nakup in vgradnjo sistema za distribucijo zraka z elementi za vpihavanje in odsesavanje ter krmilnimi elementi;
– nakup in vgradnjo sistema za predgrevanje zraka s toploto zemlje ali vode.
G – celovita obnova starejše eno- ali dvostanovanjske stavbe
Nepovratna finančna spodbuda je določena glede na energijsko učinkovitost Qh, vrsto izolacijskega materiala v toplotnem ovoju stavbe in glede na neto ogrevano površino stavbe, kot je opredeljeno v tabeli:
Obnova starejše eno- ali dvostanovanjske stavbe na območju
s sprejetim odlokom o načrtu za kakovost zraka
Najvišji znesek na enoto EUR/m2
Energijska učinkovitost stavbe Qh (kWh/m2a)
I. skupina
II. skupina
III. skupina
≤ 20
200
156
119
≤ 35
163
125
94
Vrste izolacijskih materialov:
I. skupina: stavba z najmanj 75 % volumskega deleža toplotno izolacijskih materialov (v m3) naravnega izvora iz obnovljivih virov (npr. lesna vlakna, celulozni kosmiči ipd.);
II. skupina: stavba z najmanj 75 % volumskega deleža toplotno izolacijskih materialov (v m3) mineralnega izvora (npr. mineralna volna, penjeno steklo ipd.) in naravnega izvora;
III. skupina: stavba z več kot 25 % volumskega deleža toplotno izolacijskih materialov (v m3) sintetičnega in ostalega izvora (npr. ekspandirani polistiren, ekstrudirani polistiren ipd.).
Spodbuda bo lahko dodeljena za največ:
– 200 m2za samostojno stoječo enostanovanjsko hišo in
– 150 m2 za vrstno hišo ali za eno stanovanje v dvojčku ali za stanovanje v samostojni hiši z dvema stanovanjema.
Pravica do dodatne nepovratne finančne spodbude se dodeli upravičeni osebi za stavbo, ki izpolnjuje pogoje tega ukrepa in v katero bo vgrajeno leseno zunanje stavbno pohištvo, in sicer v višini 50 EUR na m2 vgrajenega zunanjega stavbnega pohištva. Dodatna spodbuda je lahko dodeljena za največ 30 m2 lesenega zunanjega stavbnega pohištva (do 1.500 EUR), pri čemer vhodna in garažna vrata niso predmet dodatne spodbude.
3. Upravičene osebe za kandidiranje na javnem pozivu
Na javnem pozivu lahko sodeluje vsaka fizična oseba, ki je investitor in:
– lastnik ali solastnik s pisnim soglasjem ostalih solastnikov nepremičnine, eno- ali dvostanovanjske stavbe ali stanovanja v tri- in večstanovanjski stavbi, kjer bo izveden ukrep, ki je predmet javnega poziva;
– imetnik stavbne pravice na nepremičnini, kjer bo naložba izvedena;
– družinski član (zakonec, zunajzakonski partner, otrok oziroma posvojenec, starš, posvojitelj, pastorek, vnuk, brat, sestra) lastnika, opredeljenega v prvi alineji te točke, z njegovim pisnim soglasjem;
– najemnik eno- ali dvostanovanjske stavbe ali stanovanjske enote v tri- in večstanovanjski stavbi, kjer bo izveden ukrep, ki je predmet javnega poziva, s pisnim soglasjem lastnika.
4. Dodatne zahteve in pogoji
a) predmet nepovratne finančne spodbude je lahko samo nova naložba
Nova naložba je naložba v/na eno- ali dvostanovanjski stavbi ali v/na posamezni stanovanjski enoti tri- in večstanovanjske stavbe, ki se bo začela izvajati po oddaji vloge za pridobitev nepovratne finančne spodbude po tem javnem pozivu.
Nepovratne finančne spodbude se ne dodeljujejo za naložbe, ki vključujejo dobavo in vgradnjo prototipne in rabljenih strojnih naprav ali opreme.
b) pravočasna in popolna vloga
Osnovni pogoj za dodelitev nepovratne finančne spodbude je pravočasno oddana in popolna vloga.
Vloga je pravočasna, če je oddana v času trajanja tega javnega poziva.
Vloga mora biti oddana pred pričetkom del za izvedbo naložbe, ki je predmet tega javnega poziva.
Vloga za ukrepe A-F je popolna, ko upravičena oseba predloži v celoti izpolnjen obrazec Vloga in obvezne priloge:
– kopijo gradbenega dovoljenja za stavbo, na kateri bo izvedena naložba, razen v primeru izvedbe naložbe v posameznem stanovanju večstanovanjske stavbe;
– kopijo potrdila, da ima stavba uporabno dovoljenje po zakonu, če je bila stavba zgrajena pred letom 1967 in upravičena oseba z gradbenim dovoljenjem ne razpolaga, razen v primeru izvedbe naložbe v posameznem stanovanju večstanovanjske stavbe;
– kopijo ustreznega novega gradbenega ali drugega dovoljenja, če so bili na stavbi izvedeni gradbeno-rekonstrukcijski posegi;
– potrdilo o parcelaciji, iz katerega bo razvidna povezava med parcelo/-ami na gradbenem dovoljenju in današnjim stanjem, če obstaja razhajanje med parcelami na gradbenem dovoljenju in današnjim dejansko evidentiranim stanjem na prostorskem portalu Geodetske uprave Republike Slovenije;
– soglasje lastnika ali solastnika nepremičnine, eno- ali dvostanovanjske stavbe ali stanovanja v tri- in večstanovanjski stavbi, kjer bo izveden ukrep, ki je predmet javnega poziva, če upravičena oseba ni lastnik oziroma je solastnik nepremičnine, eno- ali dvostanovanjske stavbe ali stanovanja v tri- in večstanovanjski stavbi, na predpisanem obrazcu, ki je del razpisne dokumentacije. Soglasje solastnika ni potrebno, če je soupravičena oseba;
– kulturno varstvene pogoje in soglasje pristojne območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, če je stavba, kjer se bo naložba izvajala, kulturno varstveno zaščitena;
– fotografijo stavbe, iz katere bo razvidna hišna številka stavbe;
– veljaven predračun izvajalca (če iz predračuna ni razviden datum veljavnosti, se šteje, da je predračun veljaven 30 dni od datuma izdaje predračuna) za nakup in vgradnjo naprave, opreme ali gradbenih proizvodov, ki vključuje popis del, vrsto in oznako ter proizvajalca naprave, opreme ali gradbenega proizvoda za vsak posamezen ukrep, ki je predmet vloge;
– dodatne obvezne priloge glede na posamezni ukrep:
A – vgradnja toplotne črpalke za centralno ogrevanje starejše stanovanjske stavbe
– fotografija prostora, kamor bo vgrajena toplotna črpalka, z označeno lokacijo namestitve toplotne črpalke;
– fotografije prostorov, kamor bosta nameščeni tako zunanja kot tudi notranja enota oziroma krmilni del toplotne črpalke v primeru vgradnje toplotne črpalke zrak/voda;
– v primeru vgradnje ogrevalne toplotne črpalke voda-voda vodno dovoljenje Agencije Republike Slovenije za okolje, če upravičena oseba z njim že razpolaga;
– merilno poročilo ali certifikat neodvisne evropske inštitucije, akreditirane za izvajanje meritev skladno s standardom SIST EN 14511-2, -3, oziroma potrdilo o kakovosti toplotne črpalke, če ogrevalna toplotna črpalka še ni navedena na informativnem seznamu, objavljenem na spletni strani, www.ekosklad.si. Potrdilo o kakovosti toplotne črpalke lahko izda Fakulteta za strojništvo, Univerze v Ljubljani.
B – priključitev starejše eno- ali dvostanovanjske stavbe na daljinsko ogrevanje na obnovljiv vir energije
– fotografija stare kurilne naprave, ki bo zamenjana, in prostora, kamor bo nameščena toplotna postaja, z označeno lokacijo namestitve toplotne postaje;
– soglasje dobavitelja toplote o priključitvi na daljinsko ogrevanje na obnovljiv vir energije in dokument, iz katerega bo razvidno, da se toplota za daljinsko ogrevanje generira izključno iz obnovljivega vira energije.
C – vgradnja energijsko učinkovitega lesenega zunanjega stavbnega pohištva v starejši stanovanjski stavbi
– fotografije vseh strani stavbe z označitvijo oken, balkonskih vrat in fiksnih zasteklitev, ki bodo zamenjane, in pripisom postavke iz predračuna za vsak posamezen del zunanjega stavbnega pohištva. Če bo naložba izvedena v stanovanjski enoti v tri- in večstanovanjski stavbi, se lahko predloži fotografije zunanjega stavbnega pohištva, posnete v stanovanju;
– izjava o lastnostih zunanjega stavbnega pohištva skladno z Uredbo (EU) št. 305/2011 za trženje gradbenih proizvodov in standardom SIST EN 14351-1:2006+A1:2010, ki mora vsebovati vrednosti toplotne prehodnosti zunanjega stavbnega pohištva (Uw), kot je določeno v točki 4.12 in Tabeli E.1 omenjenega standarda in poročilo o tipskem preskušanju zunanjega stavbnega pohištva, izdelano s strani izbranega preskuševalnega laboratorija, priglašenega pri Evropski komisiji za gradbene proizvode, iz katerega morajo biti razvidne vrednosti toplotne prehodnosti zasteklitve (Ug) in profila (Uf), vrednosti linijske toplotne upornosti distančnika v zasteklitvi (ψ) in geometrijski podatki profila zasteklitve zunanjega stavbnega pohištva, če zunanje stavbno pohištvo še ni navedeno na informativnem seznamu, objavljenem na spletni strani, www.ekosklad.si.
D – toplotna izolacija fasade starejše eno- ali dvostanovanjske stavbe
– izjava o lastnostih toplotne izolacije fasadnega sistema skladno z Uredbo (EU) št. 305/2011 za trženje gradbenih proizvodov ali po Zakonu o gradbenih proizvodih – ZGPro-1 (Uradni list RS, št. 82/13), če bo debelina toplotne izolacije manjša od 18 cm;
– fotografije vseh strani (fasad) stavbe pred izvedbo naložbe;
– fotografije že vgrajene toplotne izolacije, iz katerih bo razvidna debelina obstoječe izolacije, izmerjena z merilnim trakom, ki se predložijo le v primeru, če se bo uveljavljala že vgrajena toplotna izolacija, ki ne bo odstranjena;
– izjava o lastnostih, skladno z Uredbo (EU) št. 305/2011 za trženje gradbenih proizvodov in evropsko tehnično oceno (ETA), izdelano na podlagi ustreznega evropskega ocenjevalnega dokumenta (EAD/ETAG), v primeru, da toplotno-izolacijski fasadni sistem ni naveden na informativnem seznamu, objavljenem na spletni strani www.ekosklad.si.
E – toplotna izolacija strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru v starejši eno- ali dvostanovanjski stavbi
– izjava o lastnostih toplotne izolacije skladno z Uredbo (EU) št. 305/2011 za trženje gradbenih proizvodov ali po Zakonu o gradbenih proizvodih – ZGPro-1 (Uradni list RS, št. 82/13), če bo debelina na novo vgrajene toplotne izolacije manjša od 30 cm;
– fotografije strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru pred izvedbo naložbe, iz katerih bo razvidna površina, kamor bo položena toplotna izolacija.
F – vgradnja prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka v starejši stanovanjski stavbi
– fotografija prostora, kamor bo nameščena prezračevalna naprava, na kateri se označi lokacija namestitve prezračevalne naprave;
– merilno poročilo skladno s standardom SIST EN 308 za centralne prezračevalne naprave oziroma tehnični list za lokalno prezračevalno napravo, če prezračevalna naprava še ni navedena na informativnem seznamu, objavljenem na spletni strani, www.ekosklad.si.
Vloga za ukrep G – celovita obnova starejše eno- ali dvostanovanjske stavbe je popolna, ko upravičena oseba predloži v celoti izpolnjen obrazec Vloga in obvezne priloge:
– kopijo gradbenega dovoljenja, opremljenega z žigom o pravnomočnosti oziroma drugo ustrezno dovoljenje v primeru obnove stavbe;
– projekt za gradbeno dovoljenje (PGD): vodilna mapa, načrt arhitekture; projekt za izvedbo (PZI): načrt arhitekture, načrt strojnih inštalacij ogrevanja in prezračevanja, oboje v merilu 1:50 in načrte obstoječega stanja;
– soglasje lastnika ali solastnika nepremičnine, kjer bo izveden ukrep, če upravičena oseba ni lastnik oziroma je solastnik nepremičnine, na predpisanem obrazcu, ki je del razpisne dokumentacije. Soglasje solastnika ni potrebno, če je soupravičena oseba;
– dokazilo o toplotnih karakteristikah zunanjega stavbnega pohištva, skladno s standardom SIST EN 14351-1:2006+A1:2010, iz katerega morajo biti razvidni podatki o toplotni prehodnosti celotnega zunanjega stavbnega pohištva (Uw), zasteklitve (Ug) in profila (Uf) ter o linijski toplotni upornosti distančnika v zasteklitvi (ψ) in geometrijski podatki profila in zasteklitve;
– dokazilo o toplotni prevodnosti (λ) toplotno izolacijskih materialov v toplotnem ovoju stavbe;
– merilno poročilo skladno s standardom SIST EN 308 za centralne prezračevalne naprave, če prezračevalna naprava še ni navedena na informativnem seznamu, objavljenem na spletni strani, www.ekosklad.si;
– tehnični list generatorja toplote (toplotna črpalka, kurilna naprava ipd.), če generator toplote ni naveden na informativnem seznamu, objavljenem na spletni strani, www.ekosklad.si;
– izračuna energijske učinkovitosti po metodi »PHPP« za obstoječe in za obnovljeno stanje (tiskana izpisa in priloženi datoteki MS Excel na zgoščenki), ki se, ne glede na dejansko lokacijo stavbe, podata za klimatske podatke, ki so objavljeni na spletni strani, www.ekosklad.si;
– izračun volumskih deležev toplotno izolacijskih materialov v odstotkih ( %) po skupinah;
– fotografije obstoječe stavbe z vseh strani s hišno številko;
– fotografije posameznih delov stavbe, iz katerih bo razvidno obstoječe stanje strehe, zunanjih zidov, tal, zunanjega stavbnega pohištva (okna, vhodna vrata), ogrevalnega sistema ipd.;
– fotografije že vgrajene toplotne izolacije, iz katerih bo razvidna debelina obstoječe izolacije, izmerjena z merilnim trakom, ki se predložijo le v primeru, če se bo uveljavljala že vgrajena toplotna izolacija, ki ne bo odstranjena.
c) izvedba naložbe v skladu z veljavno zakonodajo
Naložba, za katero bo dodeljena nepovratna finančna spodbuda, mora biti izvedena skladno z vsemi veljavnimi predpisi s področja graditve objektov in energijske učinkovitosti stavb ter drugimi veljavnimi predpisi.
Po 26. 9. 2015 morajo biti ogrevalni sistemi in sistemi za pripravo tople sanitarne vode (strojne naprave ali oprema) skladni z zahtevami Uredbe o tehničnih zahtevah za okoljsko primerno zasnovo proizvodov, povezanih z energijo (Uradni list RS, št. 76/14), Uredbe o označevanju proizvodov, povezanih z energijo, glede rabe energije in drugih virov (Uradni list RS, št. 65/14) in izvedbenimi predpisi:
– Uredbo Komisije (EU) št. 813/2013 (UL EU, št. L239/2013),
– Uredbo Komisije (EU), št. 811/2013 (UL EU, št. L239/2013), spremenjeno z delegirano uredbo Komisije (EU) št. 518/2014 (UL EU, št. L239/2013);
– Uredbo Komisije (EU) št. 814/2013 (UL EU, št. L239/2013),
– Uredbo Komisije (EU), št. 812/2013 (UL EU, št. L239/2013), spremenjeno z delegirano uredbo Komisije (EU) št. 518/2014 (UL EU, št. L239/2013).
d) kandidiranje za enega ali več ukrepov
Upravičena oseba lahko z eno vlogo kandidira in pridobi pravico do nepovratne finančne spodbude tudi za več posameznih ukrepov, ki so predmet tega javnega poziva, razen v primeru ukrepa G, ko upravičena oseba ne more v okviru iste stanovanjske stavbe kandidirati še za ukrepe A-F.
e) gradbeno dovoljenje, izdano pred 1. 1. 2003
Obstoječa stanovanjska stavba in njeni deli, v katerih bodo izvedeni ukrepi tega javnega poziva, morajo biti zgrajeni v skladu z gradbenim dovoljenjem oziroma v skladu z veljavno gradbeno zakonodajo. Skladnost gradnje stanovanjskih stavb bo preverjana na podlagi gradbenega dovoljenja za stavbo in njene dele oziroma potrdila, da ima stavba uporabno dovoljenje po zakonu, ki ga upravičena oseba priloži vlogi za dodelitev nepovratne finančne spodbude. V primeru dvoma o skladnosti gradnje s priloženim gradbenim dovoljenjem, bo Eko sklad upravičeno osebo pozval k predložitvi projektne dokumentacije, na podlagi katere je bilo predmetno gradbeno dovoljenje izdano.
Nepovratna finančna spodbuda je lahko dodeljena le za starejše stanovanjske stavbe, za gradnjo katerih je bilo gradbeno dovoljenje izdano pred 1. 1. 2003, morebitno gradbeno dovoljenje za legalizacijo stavbe, zgrajene pred 1. 1. 2003, pa pred oddajo vloge po tem javnem pozivu. Za dele stanovanjskih stavb, ki so bili zgrajeni po 1. 1. 2003, nepovratna finančna spodbuda ne more biti dodeljena. Do nepovratne finančne spodbude za ukrep G so upravičene tudi osebe, ki morajo zaradi celovite obnove pridobiti novo gradbeno dovoljenje.
f) izvedba naložbe s strani usposobljenega izvajalca z ustrezno registrirano dejavnostjo
Vgradnjo in zagon posameznih naprav oziroma opreme, ki so predmet naložbe, lahko opravi le za to usposobljen izvajalec z ustrezno registrirano dejavnostjo (seznam ustreznih šifer dejavnosti za posamezne ukrepe je objavljen na spletni strani Eko sklada).
Naložbo vgradnje toplotne črpalke lahko izvede le izvajalec oziroma podizvajalec, vpisan v evidenco pooblaščenih podjetij za vzdrževanje in namestitev nepremične opreme za hlajenje, klimatizacijo in toplotnih črpalk pri Agenciji Republike Slovenije za okolje in mu je bilo izdano ustrezno potrdilo o vpisu v evidenco, razen če gre za vgradnjo toplotne črpalke, ki je hermetično zaprta.
g) prepoved odtujitve naložbe, ki je bila predmet nepovratne finančne spodbude
Vgrajenih gradbenih proizvodov, strojnih naprav in opreme, za katere je bila dodeljena nepovratna finančna spodbuda, ni dovoljeno odstraniti najmanj 3 leta po izplačilu nepovratne finančne spodbude. Eno- ali dvostanovanjske stavbe, za katero je bila dodeljena nepovratna finančna spodbuda za ukrep G, ni dovoljeno odtujiti najmanj 3 leta po izplačilu nepovratne finančne spodbude.
h) posebnosti območij s sprejetim odlokom o načrtu za kakovost zraka
Nepovratna finančna spodbuda za ukrep A – vgradnja toplotne črpalke za centralno ogrevanje starejše stanovanjske stavbe ne more biti dodeljena, če občinski akt ali lokalni energetski koncept določa na tem območju drug prednostni način ogrevanja.
i) prepoved dodelitve nepovratne finančne spodbude v primeru že dodeljenih spodbud
Nepovratna finančna spodbuda ne more biti dodeljena za ukrepe, za katere je že bila dodeljena spodbuda s strani dobaviteljev električne energije, toplote, plina ter tekočih in trdnih goriv končnim odjemalcem po Uredbi o zagotavljanju prihrankov energije (Uradni list RS, št. 96/14). Če je upravičena oseba v okviru iste naložbe za posamezen ukrep ali več ukrepov, ki so predmet spodbude po tem javnem pozivu, že prejela nepovratno finančno spodbudo, za izvedbo tega ukrepa ne more več pridobiti pravice do nepovratne finančne spodbude po tem javnem pozivu.
5. Poleg nepovratne finančne spodbude tudi hkratna možnost pridobitve kredita
Upravičena oseba je poleg nepovratne finančne spodbude po tem javnem pozivu upravičena pridobiti tudi kredit Eko sklada po javnem pozivu za kreditiranje okoljskih naložb občanov. Vsota nepovratne finančne spodbude in kredita ne sme presegati priznanih stroškov naložbe, razen v primeru, če se dodeljena nepovratna finančna spodbuda izplača izključno za delno poplačilo odobrenega kredita Eko sklada.
6. Nadzor
Eko sklad ima pravico kadarkoli v obdobju od izdaje odločbe o dodelitvi nepovratne finančne spodbude do treh let po izplačilu nepovratne finančne spodbude z ogledi, preverjanjem dokumentacije ali na drug način preveriti namensko porabo nepovratnih sredstev, skladnost dokumentacije in izvedbe naložbe z določili javnega poziva in veljavnimi predpisi ter spoštovanje prepovedi odstranitve ali odtujitve predmeta nepovratne finančne spodbude. V primeru ugotovljene nenamenske porabe sredstev, kršitev predpisov ali določil pogodbe o izplačilu nepovratne finančne spodbude je prejemnik nepovratne finančne spodbude dolžan Eko skladu vrniti prejeta sredstva skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi za obdobje od prejema do vračila neupravičeno dobljene nepovratne finančne spodbude.
7. Pridobitev obrazcev in vsebina vloge
Javni poziv in dokumentacija za prijavo z obrazci sta na voljo na spletni strani, www.ekosklad.si v rubriki Razpisi. Elektronska oblika dokumentacije za prijavo, ki si jo upravičene osebe natisnejo same, je enakovredna tiskanim obrazcem. Javni poziv in dokumentacijo za prijavo z obrazci lahko kandidati naročijo pri Eko skladu na spodaj navedeni telefonski številki in jo prejmejo po pošti. Za navedeno dokumentacijo pa lahko zaprosijo tudi s pisnim zahtevkom, poslanim na naslov: Eko sklad, j.s., Bleiweisova cesta 30, 1000 Ljubljana.
Za informacije o javnem pozivu lahko kandidati pokličejo na tel. 01/241-48-20, vsak ponedeljek, sredo in petek, med 13. in 15. uro.
8. Rok in način prijave
Upravičene osebe se lahko prijavijo na javni poziv od dneva objave v Uradnem listu Republike Slovenije dalje. Javni poziv velja do objave zaključka javnega poziva v Uradnem listu Republike Slovenije, vendar najkasneje do 31. 12. 2015.
Upravičena oseba vloži pisno vlogo z vsemi dokazili in prilogami osebno ali po pošti na naslov: Eko sklad, j.s., Bleiweisova cesta 30, 1000 Ljubljana.
9. Postopek obravnave vlog
Pri odločanju o dodelitvi pravice do nepovratne finančne spodbude upravičeni osebi se uporablja postopek, določen z Zakonom o splošnem upravnem postopku (Uradni list RS, št. 24/06 – uradno prečiščeno besedilo, 105/06 – ZUS-1, 126/07, 65/08, 8/10 in 82/13; v nadaljevanju: ZUP), če ZVO-1 ne določa drugače.
Za vlogo in odločbo o dodelitvi pravice do nepovratne finančne spodbude se taksa, skladno z drugim odstavkom 2. člena in 1. točko 28. člena Zakona o upravnih taksah (Uradni list RS, št. 106/10 – uradno prečiščeno besedilo), ne plačuje.
10. Pogoji za izplačilo nepovratne finančne spodbude
a) sklenitev pogodbe
Nepovratna finančna spodbuda bo izplačana upravičeni osebi na podlagi sklenjene pogodbe o izplačilu nepovratne finančne spodbude skladno z izdano dokončno odločbo, s katero je bila dodeljena pravica do spodbude.
b) rok za zaključek naložbe
Rok za zaključek naložbe za ukrepe A-F je 6 mesecev od dokončne odločbe o dodelitvi pravice do nepovratne finančne spodbude.
Če je upravičena oseba pridobila pravico do nepovratne finančne spodbude za hkratno izvajanje najmanj treh ukrepov od A-F v okviru iste stanovanjske stavbe ali stanovanja na podlagi iste vloge, je rok za zaključek naložbe 12 mesecev od dokončnosti odločbe o dodelitvi pravice do nepovratne finančne spodbude.
Rok za zaključek naložbe za ukrep G je 18 mesecev od dokončnosti odločbe o dodelitvi pravice do nepovratne finančne spodbude.
Datum izdaje računa, iz katerega nedvoumno izhaja, da je naložba v celoti izvedena, se šteje za datum zaključka naložbe, če iz podatkov na računu oziroma posameznih verodostojnih dokumentov, priloženih dokumentaciji o zaključku naložbe, ne izhaja drugače.
c) predložitev dokumentacije o zaključku naložbe
Dokumentacijo o zaključku naložbe mora upravičena oseba predložiti najkasneje v 2 mesecih po izteku roka za zaključek naložbe. V primeru objektivnih razlogov se ta rok lahko podaljša. V primeru zamude roka za predložitev dokumentacije o zaključku naložbe pogoji za izplačilo nepovratne finančne spodbude niso izpolnjeni.
Dokumentacija o zaključku naložbe za ukrepe od A–F mora obvezno vsebovati:
– pogodbo o izplačilu nepovratne finančne spodbude, podpisano s strani upravičene osebe;
– izjavo o zaključku naložbe za vsak posamezni ukrep na predpisanem obrazcu, ki je del razpisne dokumentacije, podpisano s strani upravičene osebe in izvajalca posameznega ukrepa;
– račun izvajalca naložbe s popisom izvedenih del, gradbenih proizvodov ali strojnih naprav in opreme za celotno naložbo;
– dokazilo o plačilu celotnega računa iz prejšnje alineje;
– fotografije o izvedeni naložbi;
– dodatne obvezne vsebine zaključne dokumentacije glede na posamezni ukrep:
A – vgradnja toplotne črpalke za centralno ogrevanje starejše stanovanjske stavbe
– v primeru vgradnje ogrevalne toplotne črpalke voda-voda, vodno dovoljenje Agencije Republike Slovenije za okolje, če le-to ni bilo predloženo ob vlogi.
B – priključitev starejše eno- ali dvostanovanjske stavbe na daljinsko ogrevanje na obnovljiv vir energije
– podpisano pogodbo o dobavi in odjemu toplote.
C – vgradnja energijsko učinkovitega lesenega zunanjega stavbnega pohištva v starejši stanovanjski stavbi
– fotografije, posnete med vgradnjo, tako da so razvidni vsi vgrajeni materiali, ki zagotavljajo tesnjenje v treh ravneh skladno s smernicami RAL montaže.
D – toplotna izolacija fasade starejše eno- ali dvostanovanjske stavbe
– fotografija, posneta v času izvajanja naložbe, tako da je vidna vrsta in debelina novo vgrajenega toplotno izolacijskega materiala (posnetek merilnega traku ob vgrajenem materialu).
E – toplotna izolacija strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru v starejši eno- ali dvostanovanjski stavbi
– fotografija, posneta v času izvajanja naložbe, tako da je vidna vrsta in debelina novo vgrajenega toplotno izolacijskega materiala (posnetek merilnega traku ob vgrajenem materialu).
Dokumentacija o zaključku naložbe za ukrep G – celovita obnova starejše eno- ali dvostanovanjske stavbe mora obvezno vsebovati:
– pogodbo o izplačilu nepovratne finančne spodbude, podpisano s strani upravičene osebe;
– izjavo o zaključku naložbe za vsak posamezni ukrep na obrazcu, ki je del razpisne dokumentacije, podpisano s strani upravičene osebe in izvajalca posameznega ukrepa;
– račun izvajalca naložbe s popisom izvedenih del, gradbenih proizvodov ali strojnih naprav in opreme za:
– nakup in vgradnjo zunanjega stavbnega pohištva (okna, fiksne zasteklitve, balkonska vrata, vhodna vrata),
– nakup in vgradnjo sistemov toplotne zaščite tal, obodnih zidov in strehe pri izvedbi celotnega toplotnega ovoja stavbe;
– nakup in vgradnjo centralnega sistema prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka;
– nakup in vgradnjo ogrevalnega sistema z generatorjem toplote;
– račun za izvedbo meritev zrakotesnosti;
– dokazila o plačilu celotnih računov iz prejšnjih alinej;
– fotografije izvedbe toplotne zaščite celotnega toplotnega ovoja stavbe (vgradnja toplotne zaščite v tla, obodne zidove, streho ipd., vse posneto med vgradnjo z merilnim trakom ter rešitve toplotnih mostov), vgradnje zunanjega stavbnega pohištva, in sicer oken in vhodnih vrat (posnete med vgradnjo, tako da so razvidni vsi vgrajeni materiali, ki zagotavljajo tesnjenje v treh ravneh, kot je opredeljeno v smernici RAL),
– fotografije vgrajenega centralnega sistema prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka (razvodi, naprave);
– fotografije ogrevalnega sistema z generatorjem toplote;
– fotografijo dokončane stavbe;
– fotografije meritev zrakotesnosti stavbe, posnete med izvajanjem postopka, in fotografijo izmerjene vrednosti na napravi;
– merilno poročilo o zagotavljanju zrakotesnosti stavbe po standardu SIST EN 13829 in fotografija izmerjene vrednosti na napravi, posneta med meritvijo;
– izjavo o skladnosti izvedenih del in obratovalni sposobnosti stavbe, ki se nahaja na obrazcu, ki je sestavni del razpisne dokumentacije, podpisano s strani upravičene osebe, odgovornega nadzornika gradnje in odgovornega vodje projekta.
d) izplačilo nepovratne finančne spodbude
Nepovratna finančna spodbuda se izplača v 60 dneh po prejemu in preveritvi vseh zahtevanih dokazil o zaključku naložbe na osebni bančni račun upravičene osebe, razen v primeru, ko se dodeljena nepovratna finančna spodbuda izplača za delno poplačilo odobrenega kredita Eko sklada. Znesek izplačila se uskladi s predloženimi računi ob upoštevanju pogojev javnega poziva.
Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti