Uradni list

Številka 106
Uradni list RS, št. 106/2015 z dne 30. 12. 2015
Uradni list

Uradni list RS, št. 106/2015 z dne 30. 12. 2015

Kazalo

4380. Pravilnik o dodeljevanju enkratne denarne pomoči pri odpravi posledic naravnih in drugih nesreč iz sredstev proračuna Občine Šmartno pri Litiji, stran 13997.

  
Na podlagi 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF in 14/15 – ZUUJFO) ter 16. člena Statuta Občine Šmartno pri Litiji (Uradni list RS, št. 33/03, 106/03 in 34/04 – popr.) je Občinski svet Občine Šmartno pri Litiji na 2. izredni seji dne 23. 12. 2015 sprejel
P R A V I L N I K 
o dodeljevanju enkratne denarne pomoči pri odpravi posledic naravnih in drugih nesreč iz sredstev proračuna Občine Šmartno pri Litiji 
I. UVOD 
1. člen 
(1) S tem pravilnikom se določijo upravičenci do dodelitve enkratne denarne pomoči pri odpravi posledic naravnih in drugih nesreč, pogoji in razlogi za dodelitev te pomoči, oblika in višina pomoči, kriteriji in postopek dodeljevanja ter izplačevanje pomoči upravičencem v Občini Šmartno pri Litiji.
(2) Občina Šmartno pri Litiji sredstva za enkratno denarno pomoč upravičencem zagotavlja iz sredstev proračuna Občine Šmartno pri Litiji.
II. UPRAVIČENCI 
2. člen 
Do enkratne denarne pomoči so upravičeni občani s stalnim prebivališčem v Občini Šmartno pri Litiji, ki so se zaradi naravne ali druge nesreče trenutno znašli v težki materialni situaciji oziroma jim je bila povzročena škoda na premoženju, ki leži na območju Občine Šmartno pri Litiji.
III. NAMEN ENKRATNE DENARNE POMOČI 
3. člen 
(1) Enkratna denarna pomoč je namenjena za trenutno premostitev nastalih težav pri občanih, povezanih z naravno ali drugo nesrečo.
(2) Po tem pravilniku se denarna pomoč izplača upravičencem v primerih, ko pojav ali dogodek ni del splošne naravne nesreče ali katastrofe, ki je razglašena s strani države ali občine.
4. člen 
(1) Naravna nesreča je dogodek ali vrsta dogodkov, povzročenih po nenadzorovanih naravnih in drugih silah, ki prizadenejo oziroma ogrozijo življenje in zdravje ljudi, živali ter premoženje. Med naravne nesreče po tem pravilniku spadajo poplava, zemeljski plaz, močan veter, neurje, udar strele, požar kot posledica udara strele in podobno.
(2) Druge nesreče so dogodki, ki izvirajo iz dejanj ljudi, predmetov ali drugih nenaravnih dejavnikov, ki povzročajo škodo. Mednje spadajo ekološke nesreče, požari ter druge podobne nesreče, medtem ko se za druge nesreče po tem pravilniku ne štejejo kraje, tatvine in druge običajne poslovne škode.
IV. MERILA ZA DODELITEV POMOČI 
5. člen 
(1) Do dodelitve denarne pomoči pri odpravi posledic naravnih in drugih nesreč je upravičen posameznik oziroma družina, ki izpolnjuje pogoje iz 2. člena tega pravilnika in je na Občino Šmartno pri Litiji podal vlogo za dodelitev enkratne denarne pomoči pri odpravi posledic naravnih in drugih nesreč.
(2) Višina enkratne denarne pomoči v primeru nesreče, ki je poškodovala stanovanjsko stavbo, znaša do 1.500,00 €, za druge nestanovanjske stavbe (npr. gospodarska poslopja) pa do 1.000,00 €.
V. POSTOPEK 
6. člen 
Postopek za uveljavitev pomoči se uvede na pisno zahtevo stranke. Postopek se lahko ob soglasju upravičenca uvede tudi na vlogo Centra za socialno delo Litija, humanitarnih organizacij in društev, zdravstvenih in vzgojno-izobraževalnih ter drugih zavodov.
7. člen 
(1) Upravni organ obravnava vlogo in poda oceno o upravičenosti in višini denarne pomoči. Upravičenost do denarne pomoči in njena višina se ugotavlja na podlagi v vlogi navedenih dejstev in predloženih dokazil, ogleda mesta nesreče, kadar je to izvedljivo, ter drugih verodostojnih virov.
(2) Na podlagi pridobljenih dokazil in mnenj upravni organ izda sklep o dodelitvi enkratne denarne pomoči pri odpravi posledic naravnih in drugih nesreč. Zoper sklep je dovoljena pritožba pri županu Občine Šmartno pri Litiji.
8. člen 
(1) Denarna pomoč pri odpravi posledic naravnih in drugih nesreč se ne dodeli, če je bilo ugotovljeno, da je bil vzrok za nastalo škodo neodgovorno ravnanje oškodovanca.
(2) Pri ravnanju z vlogami se upoštevajo določila zakona, ki ureja varstvo osebnih podatkov.
(3) Kolikor se ugotovi, da je vlagatelj v vlogi navajal neresnične podatke, mora prejemnik pridobljena sredstva vrniti skupaj z zakonitimi zamudnimi obrestmi.
VI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
9. člen 
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o dodeljevanju enkratnih izrednih denarnih pomoči v Občini Šmartno pri Litiji (Uradni list RS, št. 18/14).
10. člen 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 843-1/2015-1
Šmartno pri Litiji, dne 23. decembra 2015
 
Župan 
Občine Šmartno pri Litiji 
Rajko Meserko l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti