Uradni list

Številka 99
Uradni list RS, št. 99/2015 z dne 21. 12. 2015
Uradni list

Uradni list RS, št. 99/2015 z dne 21. 12. 2015

Kazalo

3936. Sklep o začetku priprave sprememb in dopolnitev Lokacijskega načrta za območje športno-rekreacijskega centra Ježa – LR1, stran 12647.

  
Na podlagi 18. in 57. člena ter in sedmega odstavka 96. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07, 70/08 – ZVO-1B, 108/09, 80/10 – ZUPUDPP, 43/11 – ZKZ-C, 57/12, 57/12 – ZUPUDPP-A, (109/12), 76/14 – odl. US in 14/15 – ZUUJFO) in 34. člena Statuta Občine Litija (Uradni list RS, št. 18/04, 33/06, 139/06 in 12/11) je župan Občine Litija sprejel
S K L E P 
o začetku priprave sprememb in dopolnitev Lokacijskega načrta za območje športno-rekreacijskega centra Ježa – LR1
1. člen 
(ocena stanja in razlogi za pripravo sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta Ježa – LR 1)
Območje enote urejanja prostora z oznako LI – 43CU ureja Odlok o lokacijskem načrtu za območje športno-rekreacijskega centra Ježa – LR1 (Uradni list RS, št. 5/06 in 3/08 – obvezna razlaga); v nadaljevanju LN Ježa – LR1, s katerim so določeni pogoji urejanja za gradnjo objektov namenjenih poslovnim, storitvenim, trgovskim, kulturnim, gostinskim in razvedrilnim dejavnosti.
Lokacijski načrt LN Ježa – LR1 je sicer veljal tudi za sosednje območje enote urejanja prostora z oznako LI – 42 ZS, in sicer je za predmetno enoto urejanja prostora določal pogoje za gradnjo objektov, namenjenim športnim in rekreacijskim dejavnostim, vendar je bilo na podlagi lokacijskega načrta LN Ježa – LR1 delno pozidano le območje enote urejanja prostora z oznako LI – 43CU, medtem ko je območje enote urejanja prostora z oznako LI – 42 ZS ostalo v celoti nepozidano.
Po določilih 124. člena Odloka o Občinskem prostorskem načrtu Občine Litija (Uradni list RS, št. 58/10 in 34/11 – obvezna razlaga); v nadaljevanju OPN Litija je Odlok o lokacijskem načrtu za območje športno-rekreacijskega centra Ježa – LR1 (Uradni list RS, št. 5/06) prenehal veljati, razen v delu, ki se nanaša na s tem odlokom opredeljeno območje z oznako LI – 43 CU.
Navedeno v prejšnjem odstavku pomeni, da za enoto urejanja prostora z oznako LI – 43 CU po določilih OPN Litija lokacijski načrt LN Ježa – LR1 še vedno velja, zato ga je še vedno mogoče spreminjati. Podlago za začetek postopka takšne spremembe predstavlja ta sklep.
Investicijsko namero za gradnjo na prostih površinah enote urejanja prostora z oznako LI – 43 CU je podala družba Trgograd trgovina in gradbeništvo d.o.o., Breg pri Litiji 56, Litija, ki želi na prostih površinah v območju enote urejanja prostora z oznako LI – 43 CU zgraditi objekt, v katerem bodo prostori za trgovsko, poslovno-obrtno in gostinsko dejavnost.
2. člen 
(območje sprememb in dopolnitev LN Ježa – LR1 ter vrsta postopka, po katerem se spremembe in dopolnitve izvedejo)
Meja območja predvidenih sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta Ježa – LR1 je določena z veljavnim LN Ježa – LR1, katero je delno prevzel OPN Litija kot enoto urejanja prostora LI – 43 CU. Območje sprememb in dopolnitev LN Ježa – LR1 je predvideno na nepozidanem območju veljavnega LN Ježa – LR1, in sicer na zemljiški parceli 130/57 k.o. 1838 Litija.
Spremembe in dopolnitve LN Ježa – LR1 se izvedejo po postopku priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta (podpoglavje 4.3.2. Postopek priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta v Zakonu o prostorskem načrtovanju). Skladno z 18. členom Zakona o prostorskem načrtovanju se namreč spremembe in dopolnitve prostorskega akta pripravljajo in sprejemajo po postopku, ki je predpisan za njegovo pripravo in sprejem.
3. člen 
(način pridobitve strokovnih rešitev) 
Spremembe in dopolnitve LN Ježa – LR1 se bodo izdelale na podlagi novih in obstoječih strokovnih podlag, ki so bile izdelane v postopku priprave LN Ježa – LR1 in OPN Litija, pri čemer le-te se dopolnijo ob upoštevanju predpisov, ki so se spremenili od uveljavitve LN Ježa – LR1 ter na podlagi smernic nosilcev urejanja prostora.
Strokovne podlage morajo biti izdelane v obsegu, vsebini in obliki, kot je potrebna za določitev sestavin vsebine OPPN ter kot je določena v prvem odstavku 3. člena Pravilnika o vsebini, obliki in načinu priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta (Uradni list RS, št. 99/07) ter drugih veljavnih zakonskih in podzakonskih aktih.
Spremembe in dopolnitve LN Ježa – LR1 morajo biti izdelane po postopku, ki ga določa Zakon o prostorskem načrtovanju ter v obsegu, vsebini in obliki, ki so določene z določbami Pravilnika o vsebini, obliki in načinu priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta (Uradni list RS, št. 99/07) ter drugih veljavnih zakonskih in podzakonskih aktih.
Kolikor bo za predvidene spremembe in dopolnitve LN Ježa – LR1 potrebno izvesti celovito presojo vplivov na okolje, bo potrebno za dopolnjeni osnutek zagotoviti okoljsko poročilo in ga skupaj z dopolnjenim osnutkom akta poslati pristojnem ministrstvu.
Pri izdelavi sprememb in dopolnitev LN Ježa – LR1 je treba upoštevati vse predhodno izdelane strokovne podlage in druga gradiva s področja prostorskega razvoja, varstva okolja in ohranjanja narave za predmetno območje.
Strokovne podlage, na katerih bodo temeljile rešitve, ki jih pripravi načrtovalec, so:
– idejna zasnova načrtovane prostorske ureditve izdelane na način, ki vključuje vse funkcionalne, urbanistične, krajinske, arhitekturne in okoljevarstvene rešitve in ureditve z ustreznim poročilom in utemeljitvijo;
– idejna zasnova novih energetskih, vodovodnih, komunalnih in drugih infrastrukturnih priključkov in ureditev;
– geodetske podlage v digitalni obliki za izdelavo sprememb in dopolnitev LN Ježa – LR1;
– podatke iz zemljiške knjige o lastnikih in imetnikih drugih stvarnih pravic;
– druge morebitne dodatne strokovne podlage.
Strokovne podlage na podlagi svojih področnih predpisov posredujejo tudi pristojni nosilci urejanja prostora za področje svoje pristojnosti.
4. člen 
(faze postopka in okvirni roki za pripravo sprememb in dopolnitev LN Ježa – LR1)
Izvedejo se naslednje faze postopka priprave sprememb in dopolnitev LN Ježa – LR1, in sicer po terminskem planu, ki predstavlja okvirno izhodišče za končno pripravo.
Faze
Okvirni roki
Objava Sklepa o začetku priprave sprememb in dopolnitev LN Ježa – LR1
Izdelava osnutka sprememb in dopolnitev LN Ježa – LR1 na podlagi prikaza stanja prostora, občinskega prostorskega načrta in izraženih investicijskih namer občine ter drugih oseb
60 dni po objavi Sklepa o začetku postopka
Pridobitev smernic nosilcev urejanja prostora (in mnenja ministrstva, pristojnega za varstvo okolja, ali je za spremembe in dopolnitve LN Ježa – LR1 potrebno izvesti celovito presojo vplivov na okolje)
30 dni po izdelanem osnutku
Priprava dopolnjenega osnutka sprememb in dopolnitev LN Ježa – LR1 v skladu z zahtevami iz smernic
 
(Če je to potrebno, priprava okoljskega poročila in posredovanje le-tega skupaj z dopolnjenim osnutkom občinskega prostorskega načrta ministrstvu)
30 dni po pridobitvi smernic NUP
I. obravnava na seji Občinskega sveta Občine Litija in na sejah pristojnih delovnih telesih
60 dni po izdelanem dopolnjenem osnutku
Javna razgrnitev dopolnjenega osnutka sprememb in dopolnitev LN Ježa – LR1 in javna obravnava
30 dni po I. obravnavi na seji Občinskega sveta Občine Litija
Priprava stališč do pripomb iz javne razgrnitve in javne obravnave
30 dni po zaključeni javni obravnavi in javni razgrnitvi
Priprava predloga sprememb in dopolnitev LN Ježa – LR1 za pridobitev mnenj nosilcev urejanja prostora
30 dni po pripravi stališč
Pridobitev mnenj nosilcev urejanja prostora
30 dni po pripravi predloga
Priprava usklajenega predloga sprememb in dopolnitev LN Ježa – LR1 za II. obravnavo na seji Občinskega sveta Občine Litija in na sejah pristojnih delovnih teles
60 dni po pridobitvi mnenj NUP
Priprava končnega predloga po sprejemu sprememb in dopolnitev LN Ježa – LR1 na Občinskem svetu Občine Litija in objava sprememb in dopolnitev LN Ježa – LR1 v Uradnem listu RS
30 dni po II. obravnavi in sprejemu na seji Občinskega sveta Občine Litija
Kolikor bo potrebno izvesti postopek CPVO, se od faze pridobivanja smernic, roki ustrezno spremenijo.
5. člen 
(nosilci urejanja prostora in drugi udeleženci, ki sodelujejo pri pripravi OPPN) 
Pristojni nosilci urejanja prostora za izdajo smernic in mnenj na osnutek in predlog sprememb in dopolnitev LN Ježa – LR1 so:
– Elektro Ljubljana, d.d., Slovenska cesta 58, 1000 Ljubljana;
– Telekom d.d., Sektor za vzdrževanje omrežja in zagotavljanje storitev, Cigaletova 15, Ljubljana (za področje lokalne infrastrukture);
– Javno podjetje Komunalno stanovanjsko podjetje Litija d.o.o., Ponoviška 15, Litija;
– Istrabenz plini, d.o.o. Koper, PE Zahodna Slovenija, Mladinska ulica 89, 1000 Ljubljana (za področje plinske napeljave);
– Občina Litija, Jerebova 14, 1270 Litija;
– Mestna skupnost Litija, Ulica Mire Pregljeve 1, 1270 Litija;
– drugi nosilci urejanja prostora, kolikor bi se v postopku priprave sprememb in dopolnitev LN Ježa – LR1 izkazalo, da so njihove smernice in mnenja potrebni oziroma da rešitve posegajo v njihovo delovno področje in pristojnost.
V postopku priprave sprememb in dopolnitev LN Ježa – LR1 sodeluje skladno s četrtim odstavkom 58. člena ZPNačrt tudi Ministrstvo za okolje in prostor, Direktorat za okolje, Sektor za celovito presojo vplivov na okolje, Dunajska 48, 1000 Ljubljana, ki na podlagi vloge občine odloči ali je za spremembe in dopolnitve LN Ježa – LR1 potrebno izvesti CPVO.
6. člen 
(obveznosti v zvezi s financiranjem priprave sprememb in dopolnitev LN Ježa – LR1)
Vsa finančna sredstva v zvezi s pridobivanjem strokovnih rešitev za izdelavo sprememb in dopolnitev LN Ježa – LR1, vodenjem vseh zakonsko zahtevanih postopkov, objavami le-teh na tiskanih ali digitalnih javnih medijih, pridobivanjem smernic in mnenj ter izdelavo sprememb in dopolnitev LN Ježa – LR1 zagotovi Trgograd trgovina in gradbeništvo d.o.o., Breg pri Litiji 56, Litija kot naročnik in pobudnik za pripravo sprememb in dopolnitev LN Ježa – LR1. Naročnik v ta namen sklene pogodbo o ureditvi medsebojnih odnosov in obveznosti z Občino Litija kot pripravljavcem in izdelovalcem sprememb in dopolnitev LN Ježa – LR1, ki mora izpolnjevati zakonite pogoje za prostorsko načrtovanje.
7. člen 
(začetek veljavnosti sklepa) 
Ta sklep se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in na svetovnem spletu, na spletnem naslovu: http://www.litija.si ter začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 350-1/2015-05
Litija, dne 2. decembra 2015
Župan 
Občine Litija 
Franci Rokavec l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti