Uradni list

Številka 76
Uradni list RS, št. 76/2015 z dne 9. 10. 2015
Uradni list

Uradni list RS, št. 76/2015 z dne 9. 10. 2015

Kazalo

3015. Uredba o določitvi načina izračunavanja in plačila pravičnega nadomestila za uporabo del, ki jim preneha status osirotelega dela, stran 8428.

  
Na podlagi 50.d člena Zakona o avtorski in sorodnih pravicah (Uradni list RS, št. 16/07 – uradno prečiščeno besedilo, 68/08, 110/13 in 56/15) izdaja Vlada Republike Slovenije
U R E D B O
o določitvi načina izračunavanja in plačila pravičnega nadomestila za uporabo del, ki jim preneha status osirotelega dela
1. člen
(1) S to uredbo se določata osnova ter način izračunavanja in plačila pravičnega nadomestila za uporabo del, ki jim preneha status osirotelega dela.
(2) S to uredbo se v pravni red Republike Slovenije prenaša Direktiva 2012/28/EU Evropskega parlamenta in Sveta z dne 25. oktobra 2012 o nekaterih dovoljenih uporabah osirotelih del (UL L št. 299 z dne 27. 10. 2012, str. 5).
(3) V skladu s to uredbo ravnajo pravne osebe, ki lahko v skladu z določbami zakona, ki ureja avtorske in sorodne pravice, dajejo na voljo javnosti in reproducirajo osirotela dela.
(4) Avtor po tej uredbi je avtor dela, ki v skladu z določbami zakona, ki ureja avtorske in sorodne pravice, izgubi status osirotelega dela.
2. člen
(1) Osnova za izračun pravičnega nadomestila za uporabo osirotelega dela je povprečna višina nadomestila za reproduciranje in dajanje na voljo javnosti, ki ga je v obdobju zadnjih petih let za posamezno delo izplačala pravna oseba, ki je delo uporabljala.
(2) Če se osnova na podlagi prejšnjega odstavka ne da določiti, se pri določitvi osnove upošteva povprečna višina sredstev, ki jih je pravna oseba izplačala v obdobju zadnjih pet let za storitve, primerljive z reproduciranjem in dajanjem na voljo javnosti.
(3) Pravično nadomestilo se izračuna na način, da se od osnove iz prvega oziroma drugega odstavka tega člena odštejejo stroški, ki so nastali z izvedbo skrbnega iskanja, stroški za tehnično pripravo, digitalizacijo, označevanje, katalogiziranje, ohranjanje, obnavljanje in dajanje na voljo javnosti ter stroški za izvajanje javne službe.
(4) Avtor je upravičen do pravičnega nadomestila za čas, ko je bilo delo v uporabi, vendar največ za pet let.
3. člen
Pravna oseba, ki da osirotelo delo na voljo javnosti oziroma ga reproducira, sprejme stroškovnik, s katerim določi višino stroškov za tehnično pripravo, digitalizacijo, označevanje, katalogiziranje, ohranjanje, obnavljanje in dajanje osirotelih del na voljo javnosti.
4. člen
(1) Podlaga za določitev izplačila pravičnega nadomestila je zahteva avtorja do nadomestila iz naslova dela, ki mu je prenehal status osirotelega dela.
(2) Na podlagi zahteve iz prejšnjega odstavka in ugotovitve o upravičenosti do nadomestila avtor in pravna oseba, ki je osirotelo delo uporabljala, skleneta pogodbo, s katero opredelita dinamiko izplačevanja in višino pravičnega nadomestila, izračunanega v skladu s to uredbo in stroškovnikom iz prejšnjega člena.
(3) Če pravično nadomestilo presega višino sredstev, ki jih ima pravna oseba v finančnem načrtu predvidena za ta namen, se stranki s pogodbo iz prejšnjega odstavka dogovorita za obročno odplačevanje oziroma za odlog plačila.
5. člen
Ta uredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00716-13/2015
Ljubljana, dne 8. oktobra 2015
EVA 2015-3340-0021
Vlada Republike Slovenije
dr. Miroslav Cerar l.r.
Predsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti