Uradni list

Številka 69
Uradni list RS, št. 69/2015 z dne 25. 9. 2015
Uradni list

Uradni list RS, št. 69/2015 z dne 25. 9. 2015

Kazalo

2786. Sklep o začetku priprave sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta območja D 02/3 – Šolski center Zlato Polje (oznaka območja po OPN – Kranj Zlato Polje KR Z1), stran 7843.

  
Na podlagi določil 57. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07, 70/08 – ZVO-1B, 108/09, 80/10 – ZUPUDPP, 106/10 – ZUPUDPP – popr., 43/11 – ZKZ-C, 57/12, 57/12 – ZUPUDPP-A, 109/12, 76/14 – odl. US) in 44. člena Statuta Mestne občine Kranj (Uradni list RS, št. 33/07) je župan Mestne občine Kranj sprejel
S K L E P
o začetku priprave sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta območja D 02/3 – Šolski center Zlato Polje (oznaka območja po OPN – Kranj Zlato Polje KR Z1)
1. člen
(predmet in vsebina sklepa)
S tem sklepom se začne postopek priprave sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta za del območja EUP z oznako KR Z1, konkretno funkcionalna celota FC P1 in del FC I, ki se nanaša na priključevanje prometne ureditve območja na Koroško cesto in notranjo zbirno cesto.
Sklep o začetku priprave sprememb in dopolnitev za del območja EUP z oznako KR Z1 obsega:
– oceno stanja in razloge za pripravo sprememb in dopolnitev,
– pravno podlago za pripravo sprememb in dopolnitev,
– opis dela območja, ki je predmet sprememb in dopolnitev ter program,
– način pridobitve strokovnih rešitev,
– roki za pripravo sprememb in dopolnitev ter njegovih posameznih faz,
– seznam nosilcev urejanja prostora ter
– obveznosti.
2. člen
(ocena stanja in razlogi za pripravo)
Mestna občina Kranj je v juniju leta 2012 sprejela Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o zazidalnem načrtu območja D 02/3 – Šolski center Zlato Polje (Uradni list RS, št. 59/12), ki povsem na novo definira programske rešitve celotnega območja upoštevajoč dolgoročne razvojne možnosti tega dela mesta. Kompleksnost načrtovanih programov je zahtevala sočasno urejanje večjih funkcionalnih celot zato se je dosedanja realizacija omejila le na nekaj posegov šolskih dejavnosti, športno-rekreativnih in trgovskih dejavnosti. Nanje je vezana tudi potreba po modifikaciji prometnih navezav območja na Koroško cesto, zato se s temi spremembami in dopolnitvami ureja zahodni del celotnega območja s pripadajočo prometno ureditvijo.
Razlog za pripravo teh sprememb in dopolnitev je v želji po dokončnem urejanju prometnega priključevanja območja na Koroško cesto ter s tem povezanimi konkretizacijami prostorskih posegov, ki so se v vmesnem obdobju od sprejetja prostorskega akta pa do danes pokazale pri potencialnih investitorjih. Skladno zahtevi pristojnega nosilca urejanja prostora s področja prometnih ureditev državnega pomena, Ministrstva za infrastrukturo in prostor, Direkcija RS za ceste, Sektor za upravljanje cest, ki je vnesena v določbe 10. člena veljavnega odloka, je bilo potrebno za realizacijo vseh nadaljnjih gradenj izdelati prometno študijo priključevanja na Koroško cesto. Njene ugotovitve so že vnesene v strokovne podlage in bodo vključene tudi v spremembe in dopolnitve zazidalnega načrta. S takšno rešitvijo bo omogočeno korektno priključevanje glavnine območja zazidalnega načrta, le za najzahodnejši del se predlaga še dodatni razbremenilni priključek desno – desno na Koroško cesto.
Spremembe in dopolnitve poleg zgornjih prometnih ureditev prinašajo tudi variantne prostorske rešitve stavbnih kompleksov v funkcionalni celoti FC P1 ob Koroški cesti, in sicer možnost etapnih gradenj s poudarjeno funkcijo poslovno (trgovskih) programov, družbenih ali stanovanjskih stavb. Konkretneje se določajo maksimalni gabariti pritličnih programov ter možnih (kasnejših) nadgradenj.
3. člen
(pravna podlaga za pripravo sprememb in dopolnitev)
Pravna podlaga za pripravo sprememb in dopolnitev je:
– 57. člen Zakona o prostorskem načrtovanju (ZPNačrt, Uradni list RS, št. 33/07, 70/08 – ZVO-1B, 108/09, 80/10 – ZUPUDPP, 43/11 – ZKZ-C, 57/12, 57/12 – ZUPUDPP-A, (109/12) in 76/14 – odl. US),
– Odlok o izvedbenem prostorskem načrtu Mestne občine Kranj (Uradni list RS, št. 74/14),
– 10. člen Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o zazidalnem načrtu območja D 02/3 – Šolski center Zlato Polje (Uradni list RS, št. 59/12).
4. člen
(opis območja OPPN in program)
Obravnavani segment območja, konkretno funkcionalna celota FC P1 in relevantni del FC I (priključevanje na Koroško cesto ter notranja zbirna cesta ob FC P1) predstavlja zahodni del širšega, pomembnega kompleksa razvoja mesta.
Celotno območje Zlatega Polja leži na, za razvoj mesta Kranj, izjemno pomembni lokaciji stičišča severne mestne obvoznice in severozahodnega vstopa v mesto z Gorenjske avtoceste. Predstavlja enega izmed dveh vstopnih fokusov mesta (drugi je stičišče vzhodne mestne obvoznice in vzhodnega vstopa v mesto z gorenjske avtoceste) in ima zato tudi pomembno programsko funkcijo. Celotno območje obsega 19,4 ha obstoječih stavbnih zemljišč, ki so programsko ločena po nekaj sklopih. Celotno osrednje območje kompleksa Zlato Polje je bilo do sedaj namenjeno razvoju univerzitetnega in srednješolskega središča širšega gravitacijskega območja Gorenjske. Poleg tega je, glede na obstoječe stanje, dopusten tudi razvoj obstoječe energetske infrastrukture ter pripadajočih, oziroma kompatibilnih športnih in rekreativnih dejavnosti. Na vzhodnem, predvsem pa zahodnem delu območja, ki je konkretno predmet sprememb in dopolnitev ter predstavlja stik z mestno vpadnico (ključna, primarna zahodna, Koroška cesta), se poleg možne družbene dejavnosti določa tudi poslovno- trgovsko dejavnost in stanovanja ob hkratnem zagotavljanju zadovoljivega koridorja cestnega in zelenega obcestnega prostora. S temi spremembami in dopolnitvami se obravnava tako primarno enoto urejanja FC P1 kot tudi robna območja prometne infrastrukture, na katerih je izkazan interes urejanja oziroma jih je zaradi smiselnega priključevanja gospodarske javne infrastrukture potrebno modificirati.
Območje sprememb in dopolnitev obsega zemljišča z naslednjimi parcelnimi številkami: 454/3, 467/2, del 820/1, del 821, del 822/1, del 822/2, del 823/1, 823/5, 830/4, del 830/5, del 877/4, 878/1, 878/2, 878/3, 878/4, del 879/34, del 879/43, del 879/44, del 1012/4, del 1025, del 1026/2, del 1286/3 in del 1286/4, vse k.o. Kranj.
Za priključevanje območja na obstoječo ali načrtovano gospodarsko javno infrastrukturo se dovoljujejo tudi posegi izven zgoraj naštetih zemljiških parcel.
Segment območja opredeljen z oznako FC P1 je razdeljen na štiri stavbne sklope, znotraj katerih so predvidene možnosti večih variant gradnje. Stavbni sklopi so opredeljeni z maksimalnimi tlorisnimi gabariti pritličij in eventualno kleti, oboje pa je možno pod določenimi pogoji združevati. Nad pritličji je v vsakem sklopu dopuščena možnost gradnje več-etažnih stavb z etažnostjo in dejavnostjo, kot jo določa že obstoječi prostorski akt; dejavnosti celote so lahko poslovno-trgovske, storitvene, servisne, pa tudi družbene in v etažah stanovanjske.
5. člen
(način pridobitve strokovnih rešitev)
Strokovne rešitve sprememb in dopolnitev temeljijo na prikazu stanja prostora, OPN, veljavnih spremembah in dopolnitvah ZN, izdelanih strokovnih podlagah in investicijskih namerah investitorjev v območju urejanja.
Za območje sprememb in dopolnitev je, za potrebe načrtovanja, že izdelan geodetski načrt obstoječega stanja v ustreznem merilu v skladu z veljavno zakonodajo.
Izdelava dodatnih strokovnih podlag, če to izhaja iz smernic nosilcev urejanja prostora, se določi med postopkom priprave sprememb in dopolnitev, pridobijo jih lastniki zemljišč oziroma zainteresirani investitorji.
6. člen
(roki za pripravo sprememb in dopolnitev ter njegovih posameznih faz)
Spremembe in dopolnitve se izdela po naslednjem okvirnem terminskem planu:
– izdelava osnutka sprememb in dopolnitev v 30-ih delovnih dneh po sprejemu sklepa o začetku priprave
– pridobivanje smernic nosilcev urejanja prostora in odločbe o izvedbi celovite presoje vplivov na okolje 30 dni
– izdelava dopolnjenega osnutka sprememb in dopolnitev ter priprava gradiva za javno razgrnitev v 20-ih delovnih dneh po pridobitvi smernic
– objava ter javna razgrnitev in javna obravnava dopolnjenega osnutka sprememb in dopolnitev 45 dni
– prva obravnava na Svetu MOK v času javne razgrnitve
– priprava stališč do pripomb in predlogov javnosti na dopolnjeni osnutek sprememb in dopolnitev 30 delovnih dni
– izdelava predloga sprememb in dopolnitev v 30 delovnih dni po sprejemu stališč
– pridobivanje mnenj nosilcev urejanja prostora 30 dni
– priprava usklajenega predloga sprememb in dopolnitev v 45-ih delovnih dneh po pridobitvi mnenj
– druga obravnava na Svetu MOK
– priprava končnega dokumenta v 30-ih dneh po sprejemu dokumenta na Svetu MOK.
V primeru, da bo potrebna izvedba celovite presoje vplivov na okolje ali kompleksnejša izdelava dodatnih študij, bodo le-te potekale sočasno z izdelavo sprememb in dopolnitev, zgoraj navedeni roki izdelave pa se bodo ustrezno prilagodili.
7. člen
(seznam nosilcev urejanja prostora)
Nosilci urejanja prostora, ki v postopku priprave sprememb in dopolnitev predložijo smernice za načrtovanje glede načrtovanih prostorskih ureditev iz svoje pristojnosti in k predlogu sprememb in dopolnitev mnenje glede upoštevanja smernic so:
1. Republika Slovenija, Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje, Ljubljana
2. Republika Slovenija, Ministrstvo za obrambo, Direktorat za logistiko, Ljubljana
3. Republika Slovenija, Ministrstvo za kulturo, Direktorat za kulturno dediščino, Ljubljana
4. Republika Slovenija, Ministrstvo za infrastrukturo, Direktorat za infrastrukturo, Sektor za investicije, Ljubljana
5. Republika Slovenija, Ministrstvo za infrastrukturo, Direkcija RS za ceste, Sektor za upravljanje cest, OE Kranj
6. Republika Slovenija, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Direktorat za informacijsko družbo, Ljubljana
7. Mestna občina Kranj, Urad za gospodarstvo in GJS, Kranj
8. KOMUNALA KRANJ, javno podjetje, d.o.o., Področje oskrbe z vodo, Kranj
9. KOMUNALA KRANJ, javno podjetje, d.o.o., Področje odvajanja odpadnih voda, Kranj
10. KOMUNALA KRANJ, javno podjetje, d.o.o., Področje ravnanja z odpadki, Kranj
11. Domplan d.d., PE energetika, Kranj
12. Elektro Gorenjska, podjetje za distribucijo električne energije, d.d., Kranj
13. Telekom Slovenije, d.d., Center za dostopovna omrežja Ljubljana – Kranj, Kranj
Drugi udeleženci v postopku priprave:
14. Republika Slovenija, Ministrstvo za okolje in prostor, Direktorat za okolje, Sektor za celovito presojo vplivov na okolje, Ljubljana.
V postopek je možno vključiti tudi druge nosilce urejanja prostora, če se v postopku priprave dokumenta izkaže, da ureditve posegajo v njihovo delovno področje.
8. člen
(obveznosti financiranja)
Stroške za izdelavo vseh potrebnih strokovnih podlag in izdelavo sprememb in dopolnitev nosijo pobudniki, zainteresirani investitorji oziroma lastniki zemljišč v območju obravnave. Postopek sprejema vodi občinska uprava Mestne občine Kranj.
9. člen
(uveljavitev sklepa)
Ta sklep se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije ter na svetovnem spletu in začne veljati z dnem objave v uradnem glasilu.
Št. 350-8/2015
Kranj, dne 10. septembra 2015
Župan
Mestne občine Kranj
Boštjan Trilar l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti