Uradni list

Številka 69
Uradni list RS, št. 69/2015 z dne 25. 9. 2015
Uradni list

Uradni list RS, št. 69/2015 z dne 25. 9. 2015

Kazalo

2785. Sklep o začetku priprave Občinskega podrobnega prostorskega načrta za del območja EUP BI 42 – Zgornje Bitnje, stran 7842.

  
Na podlagi določil 57. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07, 70/08 – ZVO-1B, 108/09, 80/10 – ZUPUDPP, 106/10 – ZUPUDPP – popr., 43/11 – ZKZ-C, 57/12, 57/12 – ZUPUDPP-A, 109/12, 76/14 – odl. US) in 44. člena Statuta Mestne občine Kranj (Uradni list RS, št. 33/07) je župan Mestne občine Kranj sprejel
S K L E P
o začetku priprave Občinskega podrobnega prostorskega načrta za del območja EUP BI 42 – Zgornje Bitnje
1. člen
(predmet in vsebina sklepa)
S tem sklepom se začne postopek priprave Občinskega podrobnega prostorskega načrta za del območja EUP z oznako BI 42 (v nadaljnjem besedilu: OPPN).
Sklep o začetku priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) za del območja EUP z oznako BI 42 obsega:
– oceno stanja in razloge za pripravo OPPN,
– pravno podlago za pripravo OPPN,
– opis območja OPPN in program,
– način pridobitve strokovnih rešitev,
– roki za pripravo OPPN in njegovih posameznih faz,
– seznam nosilcev urejanja prostora ter
– obveznosti.
2. člen
(ocena stanja in razlogi za pripravo)
Mestna občina Kranj je v septembru 2014 sprejela nov Občinski prostorski načrt Mestne občine Kranj – OPN MOK, ki je bil objavljen v Uradnem listu RS, št. 74/14 z dne 17. 10. 2014. Za območje z oznako BI 42 je v OPN MOK predpisana izdelava občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN). Območje EUP BI 42 je razdeljeno na troje manjših območij – podenote BI 42/1, BI 42/2 in BI 42/3. Podenoti BI 42/1 in BI 42/2 sta v OPN MOK opredeljeni kot stavbno zemljišče, podenota BI 42/3 (parc. št. 532, k.o. Bitnje) pa je namenjena kmetijski rabi (ohranjanje kmetijskih zemljišč).
Za območje še ni izdelan prostorski akt (OPPN), ki bi omogočal pridobivanje gradbenih dovoljenj za gradnjo objektov. Z namenom gradnje na območju stavbnih zemljišč so lastniki zemljišč / investitorji pristopili k izdelavi OPPN.
Osnovni namen priprave OPPN je, da se na podlagi usmeritev iz OPN MOK določijo urbanistične in krajinske rešitve, lokacijski in tehnični pogoji in usmeritve za projektiranje in gradnjo objektov ter drugi pogoji, zahteve in ukrepi za izvedbo prostorskih ureditev.
EUP z oznako BI 42 predstavlja eno izmed večjih razvojnih območij na območju Zgornjih Bitenj. Naselje Bitnje že ima zagotovljeno vso osnovno podporno infrastrukturo – »projekt GORKI«.
3. člen
(pravna podlaga za pripravo OPPN)
Pravna podlaga za pripravo OPPN je:
– 57. člen ZPNačrt (Uradni list RS, št. 33/07, 70/08 – ZVO-1B, 108/09, 80/10 – ZUPUDPP, 43/11 – ZKZ-C, 57/12, 57/12 – ZUPUDPP-A, (109/12) in 76/14 – odl. US)
– točka 3.3. 48. člena Odloka o izvedbenem prostorskem načrtu Mestne občine Kranj (Uradni list RS, št. 74/14).
4. člen
(opis območja OPPN in program)
Območje OPPN bo, glede na izkazan investicijski interes, v skladu s tretjim odstavkom 2. člena Pravilnika o vsebini, obliki in načinu priprave OPPN, izdelano za manjše območje znotraj EUP BI 42 (zmanjšano na južnem delu za zemljišče parc. št. 529, k.o. Bitnje, v osrednjem delu za zemljišče parc. št. 532 k.o. Bitnje in na severnem delu za zemljišči parc. št. 534/5 in 534/6, k.o. Bitnje). Obravnavano območje predstavlja del predmestnega naselja in spada k območju mesta Kranj, ki predstavlja središče Gorenjske statistične regije. Predmestno naselje Bitnje se nahaja na ravninskem delu, ki na zahodu meji na gozdne površine Škofjeloškega hribovja, na severu in jugu meji na obstoječo poselitev, na vhodu pa meji na kmetijska zemljišča.
Območje obsega zemljišča s parcelnimi številkami: 536/1, 536/7, 2723-del, 534/4-del, 531/1-del, 530/1-del in 2724-del, vse v katastrski občini Bitnje. Površina območja znaša okvirno 1,4 ha zemljišč.
Za priključevanje območja na obstoječo gospodarsko javno infrastrukturo se dovoljujejo tudi posegi izven zgoraj naštetih zemljiških parcel.
Podenoti BI 42/1 in BI 42/2 sta v OPN MOK namenjeni eno- in dvostanovanjskim stavbam, ki so namenjene bivanju brez spremljajočih dejavnosti (namenska raba SSe).
Pri izdelavi OPPN je potrebno smiselno upoštevati usmeritve za pripravo OPPN, ki so določene v OPN MOK.
5. člen
(način pridobitve strokovnih rešitev)
Strokovne rešitve OPPN temeljijo na prikazu stanja prostora, OPN, izdelanih strokovnih podlagah za OPN in investicijskih namerah investitorjev v območju urejanja.
Za območje OPPN, za potrebe načrtovanja, so lastniki zemljišč/investitorji pridobili geodetski načrt obstoječega stanja v ustreznem merilu v skladu z veljavno zakonodajo.
Izdelava dodatnih strokovnih podlag, če to izhaja iz smernic nosilcev urejanja prostora, se določi med postopkom priprave OPPN, pridobijo jih lastniki zemljišča/investitorji.
6. člen
(roki za pripravo OPPN in njegovih posameznih faz)
OPPN se izdela po naslednjem okvirnem terminskem planu:
– izdelava osnutka OPPN v 20-ih delovnih dneh po sprejemu sklepa o začetku priprave
– pridobivanje smernic nosilcev urejanja prostora in odločbe o izvedbi celovite presoje vplivov na okolje 30 dni
– izdelava dopolnjenega osnutka OPPN in priprava gradiva za javno razgrnitev v 20-ih delovnih dneh po pridobitvi smernic
– objava ter javna razgrnitev in javna obravnava dopolnjenega osnutka OPPN 38 dni
– prva obravnava na Svetu MOK v času javne razgrnitve
– priprava stališč do pripomb in predlogov javnosti na dopolnjeni osnutek OPPN 14 delovnih dni
– izdelava predloga OPPN 14 delovnih dni po sprejemu stališč
– pridobivanje mnenj nosilcev urejanja prostora 30 dni
– priprava usklajenega predloga OPPN v 10-ih delovnih dneh po pridobitvi mnenj
– druga obravnava na Svetu MOK
– priprava končnega dokumenta v 14-ih dneh po sprejemu dokumenta na Svetu MOK.
V primeru, da bo potrebna izvedba celovite presoje vplivov na okolje, bo le-ta potekala sočasno z izdelavo OPPN, zgoraj navedeni roki izdelave pa se bodo ustrezno prilagodili.
7. člen
(seznam nosilcev urejanja prostora)
Nosilci urejanja prostora, ki v postopku priprave OPPN predložijo smernice za načrtovanje glede načrtovanih prostorskih ureditev iz svoje pristojnosti in k predlogu OPPN mnenje glede upoštevanja smernic so:
1. Republika Slovenija, Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje, Ljubljana
2. Agencija RS za okolje, Sektor za porečje reke Save, Oddelek za območje zgornje Save, Kranj
3. Zavod Republike Slovenije za varstvo narave, Območna enota Kranj; Kranj
4. Mestna občina Kranj, Urad za gospodarstvo in gospodarske javne službe, Kranj
5. Mestna občina Kranj, Urad za družbene dejavnosti, Kranj
6. KOMUNALA KRANJ, javno podjetje, d.o.o., Področje oskrbe z vodo, Kranj
7. KOMUNALA KRANJ, javno podjetje, d.o.o., Področje odvajanja odpadnih voda, Kranj
8. KOMUNALA KRANJ, javno podjetje, d.o.o., Področje ravnanja z odpadki, Kranj
9. Elektro Gorenjska, podjetje za distribucijo električne energije, d.d., Kranj
10. Telekom Slovenije, d.d., Center za dostopovna omrežja Ljubljana – Kranj, Kranj
11. Domplan d.d. Kranj, Kranj.
Drugi udeleženci v postopku priprave:
12. Republika Slovenija, Ministrstvo za okolje in prostor, Direktorat za okolje, Sektor za celovito presojo vplivov na okolje, Ljubljana.
V postopek se lahko vključijo tudi drugi nosilci urejanja prostora, če se v postopku priprave dokumenta izkaže, da ureditve posegajo v njihovo delovno področje.
8. člen
(obveznosti financiranja)
Stroške za izdelavo vseh potrebnih strokovnih podlag in izdelavo prostorskega akta (OPPN) nosijo pobudniki oziroma lastniki zemljišč v območju. Postopek sprejema vodi občinska uprava Mestne občine Kranj.
9. člen
(uveljavitev sklepa)
Ta sklep se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije ter na svetovnem spletu in začne veljati z dnem objave v uradnem glasilu.
Št. 350-5/2015
Kranj, dne 25. avgusta 2015
Župan
Mestne občine Kranj
Boštjan Trilar l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti