Uradni list

Številka 59
Uradni list RS, št. 59/2015 z dne 7. 8. 2015
Uradni list

Uradni list RS, št. 59/2015 z dne 7. 8. 2015

Kazalo

2462. Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o Občinskem prostorskem načrtu Občine Grosuplje za območje nove Podružnične osnovne šole Polica (SDOPN2), stran 6985.

  
Na podlagi 39. in 52. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07, 108/09, 57/12, 109/12, 35/13 Sklep US in 76/14 Sklep US) in 18. člena Statuta Občine Grosuplje (Uradni list RS, št. 1/10) je Občinski svet Občine Grosuplje na 6. redni seji dne 29. 7. 2015 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah Odloka o Občinskem prostorskem načrtu Občine Grosuplje za območje nove Podružnične osnovne šole Polica (SDOPN2)
I UVODNE DOLOČBE
1. člen
(sprejem odloka)
S tem odlokom se sprejmejo spremembe in dopolnitve Občinskega prostorskega načrta Občine Grosuplje (v nadaljevanju: OPN), Uradni list RS, št. 8/13.
2. člen
(spremembe odloka)
Spremembe OPN se nanašajo na določila izvedbenega dela, in sicer na:
– besedilo odloka,
– kartografski del.
II STRATEŠKI DEL
3. člen
(spremembe tekstualnega dela)
V 63. členu odloka (urbanistični načrt Polica) v poglavju II.8.1.3.1 Koncept razvoja, prenove in širitve naselja se besedilo spremeni tako, da se glasi:
»Zaradi velikega števila prostih zazidljivih površin znotraj naselja širitve za stanovanjsko rabo v bližnji prihodnosti niso potrebne.
Razviti, prenoviti in nadgraditi je potrebno center naselja z družbenimi in centralnimi dejavnostmi. Potrebno je urediti ustrezne površine v javni rabi in zelene površine.
Zaradi dotrajanosti in prostorske stiske v stari podružnični šoli Polica se v naselju, na ustrezni lokaciji, zagotovijo površine za nov objekt šole s spremljajočimi športnimi igrišči.
Osrednje javne površine, ki bodo vključene v okvir centralnih dejavnosti bodo služile tudi kot prostor za druženje in prireditve.
Območje cerkve s pokopališčem in stare šole se uredi kot odprte javne površine v obliki parkovno prireditvenega prostora.«
V poglavju II.8.1.3.4 KONCEPT ZELENEGA SISTEMA NASELJA se besedilo spremeni tako, da se glasi:
»Z dopolnitvijo obstoječih zelenih površin, izgradnjo novih športnih in otroških igrišč v povezavi z novo šolo na južnem delu ter z vzpostavitvijo novih rekreacijskih poti v povezavi z zaledjem (gozdovi Osredka, Steljnika in Stehana, hrib Kucelj, ribnik v Dobju, Magdalenska gora, Grosupeljsko polje – Radensko polje) se uredi omrežje zelenega sistema in rekreacijskih površin.
Območja in povezave so bodisi namensko načrtovane in oblikovane (pešpoti – E 6 in GP) ali pa le dodatno opremljeni prostori večjih ambientalnih kvalitet z velikim deležem naravnih prvin ter s prevladujočo funkcijo rekreacije v odprtem prostoru.«
V poglavju II.8.1.3.5 KONCEPT OPREMLJANJA Z GOSPODARSKO JAVNO INFRASTRUKTURO:
– se za drugim odstavkom doda nov odstavek, ki se glasi:
»Bližnje naselje Peč se oskrbuje z javnim vodovodnim sistemom Grosuplje-naselje. Za potrebe oskrbe s pitno vodo se javni vodovod podaljša od Peci do območja, namenjenega gradnji šole in spremljajočih objektov na Polici. Oskrba z vodo za potrebe zagotavljanja požarne varnosti šole in spremljajočih objektov se zagotovi s priklopom na lokalno vodovodno omrežje ali s požarnim bazenom.«
– tretji odstavek postane četrti odstavek in se spremeni tako, da se glasi:
»V skladu z državnim operativnim programom za odvajanje in čiščenje odpadne vode spada Polica med naselja, kjer je treba urediti javno kanalizacijsko omrežje. Za začasen odvod komunalnih odpadnih vod se za območje, namenjeno gradnji šole in spremljajočih objektov na Polici, do izgradnje javnega kanalizacijskega omrežja izvede malo komunalno čistilno napravo (MKČN). Lokacija le te se predvidi ob cesti Polica–Pec in sicer tako, da se kasneje, ob izgradnji javnega sistema za odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih vod, uporabi za postavitev črpališča.«
V poglavju II.8.1.3.6 Koncept podrobnejše namenske rabe se besedilo spremeni tako, da se glasi:
»Okoli gasilskega doma, cerkve in stare šole ter nove šole na južnem delu so površine, ki so namenjene centralnim dejavnostim in bivanju (vaško središče). Ob centralnem delu so zelene površine različnih namembnosti (pokopališče, površin za oddih, rekreacijo in šport ter druge zelene površine). Na ostalem delu se prepletajo različna območja stanovanj. Deli ob robu naselitvenih jeder bodo ohranili rabo vaški rob.«
III IZVEDBENI DEL
4. člen
(spremembe tekstualnega dela)
V 158. členu odloka (posebni prostorsko izvedbeni pogoji po posameznih ureditvenih enotah) se doda vrstica, ki se glasi:
»
EUP
pnrp
način urejanja
posebni prostorski izvedbeni pogoji
PO 231
CD
OPN
Območje je namenjeno gradnji objektov šole, vrtca in spremljajočih objektov, kot so: večnamenska dvorana, otroška igrišča, parkirišča, avtobusno postajališče, parkovne in zelene površine ter objektov, ki so v povezavi z vzgojo in izobraževanjem.
 
FZ največ 60 %
DOBP najmanj 0.5
Delež javnih površin najmanj 20 %
Višinski gabariti K+P+1
 
Pri zasnovi objektov je potrebno upoštevati prostorsko dominanto lokacije, povezati razmerja v prostoru s krajinskimi in urbanistično arhitekturnimi elementi šolskega kompleksa ter z izbiro materialov šolskega objekta in spremljajočih objektov doseči sporočilnost celote.
Priporočajo se razdrobljeni kubusi in sodobno oblikovanje. Priporoča se uporaba naravnih materialov in naravnih barv. Priporoča se bolj intenzivna ozelenitev območja, predvsem igrišč in parkirnih površin.
Oblikovanje strehe je lahko svobodno (ravna, enokapna, kombinirana ipd.) in naj se podreja zasnovi objekta.
«
IV PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
5. člen
(hramba prostorskega akta)
(1) SDOPN2 je v času uradnih ur na vpogled na sedežu Občine Grosuplje, Urad za prostor, Taborska cesta 2, Grosuplje, ter na sedežu Upravne enote Grosuplje.
(2) Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravljajo pristojne inšpekcijske službe.
6. člen
(začetek veljavnosti)
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 3505-0001/2008
Grosuplje, dne 29. julija 2015
Župan
Občine Grosuplje 
dr. Peter Verlič l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti