Uradni list

Številka 57
Uradni list RS, št. 57/2015 z dne 31. 7. 2015
Uradni list

Uradni list RS, št. 57/2015 z dne 31. 7. 2015

Kazalo

2407. Pravilnik o načinu izvrševanja pooblastil uradnih oseb Finančne uprave Republike Slovenije in označitvi službenih vozil Finančne uprave Republike Slovenije, stran 6814.

  
Na podlagi 45. člena in za izvrševanje 37. člena Zakona o finančni upravi (Uradni list RS, št. 25/14) izdaja minister za finance
P R A V I L N I K
o načinu izvrševanja pooblastil uradnih oseb Finančne uprave Republike Slovenije in označitvi službenih vozil Finančne uprave Republike Slovenije
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(vsebina)
Ta pravilnik določa način izvrševanja pooblastil iz 15., 16., 20., 21., 22. in 37. člena Zakona o finančni upravi (Uradni list RS, št. 25/14; v nadaljnjem besedilu: ZFU) in označitev službenih vozil Finančne uprave Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: Finančna uprava), ki jih uradne osebe Finančne uprave (v nadaljnjem besedilu: uradna oseba) uporabljajo pri opravljanju nalog Finančne uprave.
II. POOBLASTILA
1. Ugotavljanje identitete osebe
2. člen
(ugotavljanje identitete fizične osebe na drug način)
(1) Če fizična oseba, katere identiteta se preverja, nima pri sebi ustrezne javne listine s svojo fotografijo ali se dvomi o pristnosti javne listine, uradna oseba, če okoliščine to dopuščajo, ugotovi njeno identiteto iz obstoječih uradnih evidenc ali s pomočjo drugih oseb ali na drugem kraju ali na način, ki ga predlaga oseba, če je varen in razumen.
(2) Če je oseba zakrita ali zamaskirana, sme uradna oseba pri preverjanju njene identitete zahtevati, da se odkrije.
(3) Če identitete osebe ni mogoče ugotoviti na nobenega od načinov iz prvega in drugega odstavka tega člena, uradna oseba zaprosi za ugotovitev njene identitete policijo.
2. Zbiranje in pridobivanje obvestil in podatkov
3. člen
(zbiranje in pridobivanje obvestil in podatkov)
(1) Če uradna oseba zbira obvestila in podatke v službenih prostorih, povabi osebe ustno, pisno, po telefonu ali elektronski poti.
(2) Uradna oseba lahko pridobiva podatke tudi z neposrednim zaznavanjem in opazovanjem.
3. Ugotavljanje namenske uporabe označenih energentov in vsebnosti sredstev za označevanje energentov
4. člen
(nesodelovanje lastnika, uporabnika ali osebe, ki prodaja energente)
(1) Če lastnik ali uporabnik motornega vozila, plovila ali drugega motorja, drugih delov motornih vozil ali priklopnikov, delovnih naprav ali strojev, v katerih je energent, in vsaka oseba, ki prodaja energente, ne omogoči odvzema vzorcev energentov, se lahko odvzamejo z uporabo tehničnih pripomočkov za odpiranje ali razstavljanje. Pri odpiranju ali razstavljanju se je treba ogibati nepotrebnih poškodb.
(2) Če lastnik, uporabnik ali oseba, ki prodaja energente onemogoči odvzem vzorcev energentov tako, da zbeži ali se skrije in je ni mogoče izslediti v dveh urah, se odvzem izvede v skladu s prejšnjim odstavkom v navzočnosti dveh polnoletnih prič.
4. Zaseg listin, dokumentov, nosilcev zbirk podatkov in stvari
5. člen
(način zasega in predčasna vrnitev)
(1) Uradna oseba zahteva od zavezanca ali druge osebe, ki razpolaga z listinami, dokumenti, nosilci zbirk podatkov ali stvarmi, ki jih je treba zaseči, naj jih izroči.
(2) O zasegu uradna oseba izda potrdilo z natančnim popisom zaseženih listin, dokumentov, nosilcev zbirk podatkov ali stvari. Če natančen popis ni mogoč, se v potrdilo vpišejo taki podatki o zaseženih listinah, dokumentih, nosilcih zbirk podatkov ali stvareh, ki zagotavljajo njihovo istovetnost.
(3) O zahtevku za predčasno vrnitev zaseženih listin, dokumentov, nosilcev zbirk podatkov in stvari odloči direktor finančnega urada, kadar jih je zasegla uradna oseba finančnega urada, ali predstojnik Finančne uprave, kadar jih je zasegla uradna oseba Generalnega finančnega urada.
6. člen
(vrnitev zaseženih listin, dokumentov, nosilcev zbirk podatkov in stvari)
(1) Zasežene listine, dokumenti, nosilci zbirk podatkov in stvari se vrnejo zavezancu ali drugi upravičeni osebi. O vrnitvi zaseženih listin, dokumentov, nosilcev zbirk podatkov in stvari uradna oseba obvesti zavezanca oziroma drugo upravičeno osebo in jo pozove, da jih prevzame na finančnem uradu oziroma drugem kraju, na katerem se hranijo, hkrati pa jo opozori na možnost, da se ji predmeti na njeno željo lahko dostavijo tudi na njen sedež oziroma prebivališče.
(2) Uradna oseba o vrnitvi zaseženih listin, dokumentov, nosilcev zbirk podatkov ali stvari izda potrdilo, ki ga podpiše tudi zavezanec oziroma upravičena oseba. Če zavezanec oziroma upravičena oseba prevzema noče podpisati, lahko uradna oseba dokumentira vrnitev zaseženih listin, dokumentov, nosilcev zbirk podatkov ali stvari na drug način, iz katerega je razvidno, da so bile izročene na primernem mestu. Če se zavezanec oziroma upravičena oseba ne odzove pozivu za vrnitev zaseženih listin, dokumentov, nosilcev zbirk podatkov ali stvari oziroma jih ne želi prevzeti, se vrnejo na drug primeren način.
5. Vstop na zemljišča, v prostore in objekte ter njihov pregled
7. člen
(vstop na zemljišča, v poslovne prostore in objekte ter njihov pregled)
(1) Če zavezanec, lastnik ali posestnik poslovnega prostora, objekta ali zemljišča na kakršen koli način onemogoča uradni osebi vstop na zemljišča, v objekte, poslovne prostore, ki se uporabljajo za opravljanje dejavnosti ali pridobivanje dohodkov, ter njihov ogled ali pregled, uradna oseba izjemoma vstopi, si jih ogleda ali pregleda v navzočnosti dveh polnoletnih prič. Vstop se opravi z uporabo tehničnih pripomočkov za odklepanje, odpiranje ali razstavljanje. Pri odklepanju, odpiranju ali razstavljanju se je treba ogibati nepotrebnih poškodb.
(2) Če je treba nemudoma ukrepati, navzočnosti prič pa ni mogoče takoj zagotoviti, se vstop izjemoma opravi tudi brez njih.
(3) Do zagotovitve vstopa uradni osebi v poslovni prostor, objekt ali na zemljišče se le ta lahko zavaruje.
6. Prepoved opravljanja dejavnosti in zapečatenje poslovnih prostorov, dokumentov in predmetov
8. člen
(zapečatenje spletnih strani)
(1) Če uradna oseba prepove zavezancu opravljanje dejavnosti, lahko zapečati tudi spletne strani, ki jih ta uporablja pri opravljanju dejavnosti, če je to nujno potrebno zaradi preprečitve nadaljnje kršitve zakona ali drugega predpisa, katerega izvajanje nadzoruje.
(2) Zapečatenje spletnih strani iz prejšnjega odstavka se v skladu s prvim odstavkom 37. člena ZFU izvede z odredbo ponudniku storitev informacijske družbe, s katero se omeji dostop do spletnih strani, ki jih zavezanec uporablja pri opravljanju dejavnosti.
(3) Uradna oseba lahko v primerih iz prejšnjega odstavka naloži ponudniku storitev informacijske družbe tudi objavo obvestila o zapečatenju.
III. ZAPISNIK IN URADNI ZAZNAMEK
9. člen
(zapisnik o izvedbi posameznega ukrepa)
Pooblaščena uradna oseba sestavi zapisnik o poteku in vsebini posameznih ukrepov, in sicer o:
– razgovoru, opravljenem z vabljeno osebo;
– ugotavljanju namenske uporabe označenih energentov in vsebnosti sredstev za označevanje energentov;
– pregledu zemljišč, prostorov ali objektov;
– pečatenju poslovnih prostorov, poslovnih knjig in druge dokumentacije;
– v drugih primerih, če je potrebno.
10. člen
(uradni zaznamek)
O drugih izvedenih ukrepih in manj pomembnih dejanjih uradna oseba sestavi uradni zaznamek.
IV. OZNAČITEV SLUŽBENIH VOZIL FINANČNE UPRAVE
11. člen
(splošno)
Uradne osebe uporabljajo pri opravljanju nalog Finančne uprave naslednja službena vozila:
– specialna vozila,
– službena vozila s prednostjo,
– druga službena vozila: vodna plovila, civilna in druga vozila (npr. kolesa).
12. člen
(oznake službenih vozil Finančne uprave)
Službena vozila s prednostjo, specialna vozila in vodna plovila imajo na bočnih straneh napis »FINANČNA UPRAVA«, znak Finančne uprave in posebne odsevne nalepke. Službena vozila s prednostjo imajo napis »FINANČNA UPRAVA« tudi na pokrovu motorja in zadnji strani (vratih prtljažnika).
V. PREHODNA IN KONČNI DOLOČBI
13. člen
Vozila iz 12. člena tega pravilnika so lahko označena z napisi in znaki iz 2. člena Pravilnika o postopku, po katerem pooblaščene uradne osebe carinske službe ustavljajo prevozna sredstva v cestnem in vodnem prometu (Uradni list RS, št. 76/01, 67/07 in 25/14 – ZFU) do najkasneje 31. decembra 2018.
14. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika se prenehajo uporabljati:
– Odredba o uporabi znaka davčne službe na službenih avtomobilih (Uradni list RS, št. 98/09 in 25/14 – ZFU) in
– Pravilnik o načinu izvajanja pooblastil pooblaščenih uradnih oseb carinske službe (Uradni list RS, št. 109/10 in 25/14 – ZFU).
15. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-246/2015/44
Ljubljana, dne 22. julija 2015
EVA 2013-1611-0199
dr. Dušan Mramor l.r.
Minister
za finance

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti