Uradni list

Številka 49
Uradni list RS, št. 49/2015 z dne 6. 7. 2015
Uradni list

Uradni list RS, št. 49/2015 z dne 6. 7. 2015

Kazalo

2080. Odlok o ustanovitvi in izdajanju javnega glasila Občine Šmartno pri Litiji, stran 5599.

  
Na podlagi 9. člena Zakona o medijih (Uradni list RS, št. 110/06 – uradno prečiščeno besedilo ZMed-UPB1), 16., 106. in 109. člena Statuta Občine Šmartno pri Litiji (Uradni list RS, št. 33/03, 106/03, 34/04) je Občinski svet Občine Šmartno pri Litiji na 6. redni seji dne 18. 6. 2015 sprejel
O D L O K
o ustanovitvi in izdajanju javnega glasila Občine Šmartno pri Litiji
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se ustanavlja in ureja izdajanje javnega glasila Občine Šmartno pri Litiji (v nadaljevanju: glasilo), kot informativnega časopisa občine.
2. člen
Ime glasila je “Krajevne novice”.
3. člen
Ustanovitelj in izdajatelj glasila je Občina Šmartno pri Litiji. Sedež izdajatelja glasila je: Tomazinova 2, 1275 Šmartno pri Litiji.
4. člen
Glasilo se uvršča v informativni periodični tisk. Glasilo izhaja praviloma šestkrat letno.
Glasilo lahko izide tudi kot izredna številka ali kot dvojna številka.
Glasilo izhaja v slovenskem jeziku.
Glasilo izhaja hkrati v tiskani in elektronski obliki. Glasilo v tiskani obliki prejmejo vsa gospodinjstva na območju Občine Šmartno pri Litiji brezplačno, časopis v elektronski obliki pa se objavi na uradnih spletnih straneh Občine Šmartno pri Litiji.
5. člen
Naslov uredništva glasila je Občina Šmartno pri Litiji, Tomazinova 2, 1275 Šmartno pri Litiji.
Naslov uredništva glasila je Občina Šmartno pri Litiji – Uredništvo Krajevnih novic, Tomazinova 2, 1275 Šmartno pri Litiji.
6. člen
Na vsakem izvodu glasila morajo biti poleg imena glasila obvezno navedeni še naslednji podatki:
– ime in sedež izdajatelja glasila,
– kraj in datum izdaje ter številka glasila,
– ime in sedež tiskarne ter naklada,
– ime in priimek odgovornega urednika ter članov uredniškega odbora,
– podatki o vpisu v razvid medijev.
II. GLAVNI NAMEN IN CILJI GLASILA
7. člen
Glasilo obvešča o delu organov Občine Šmartno pri Litiji in drugih organov ter ustanov, katerih ustanovitelj ali soustanovitelj je Občina Šmartno pri Litiji, društev in drugih organizacij, ki opravljajo naloge v javnem interesu ter poroča o aktualnih gospodarskih, političnih, socialnih, kulturnih, športnih in ostalih dogajanjih v občini.
Glasijo je tudi informator in prostor za objave in razpise Občine Šmartno pri Litiji.
Programske vsebine morajo temeljiti na svobodi izražanja, nedotakljivosti in varstvu človekove osebnosti in dostojanstva, na svobodnem pretoku informacij in odprtosti za različna mnenja, prepričanja in raznolike vsebine, avtonomnosti odgovornega urednika in uredniškega odbora ter avtorjev besedil pri ustvarjanju programskih vsebin.
III. UREDNIŠTVO GLASILA
8. člen
Glasilo ureja uredništvo glasila, ki ga sestavljajo odgovorni urednik in uredniški odbor.
Uredniški odbor
9. člen
Uredniški odbor šteje pet članov. Člane uredniškega odbora imenuje in razrešuje občinski svet na predlog komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja. K podaji predlogov za člane se pozove predsednike svetniških skupin. Mandat članov traja štiri leta.
Župan lahko predlaga razrešitev posameznega člana uredniškega odbora, če s svojim delom ne deluje v skladu s programsko zasnovo in uredniško politiko glasila.
Odgovorni urednik in člani uredniškega odbora imajo pravico do nagrade, ki jo s sklepom določi župan Občine Šmartno pri Litiji.
10. člen
Uredniški odbor sodeluje pri oblikovanju programske zasnove glasila, ki ga na njihov predlog potrdi občinski svet.
11. člen
Člani uredniškega odbora so v okviru sprejete programske zasnove in uredniške politike pri svojem delu neodvisni in samostojni. Uredniški odbor se sestaja na sejah, ki jih po potrebi sklicuje in vodi odgovorni urednik.
Prvo sejo uredniškega odbora skliče župan.
Odgovorni urednik
12. člen
Odgovornega urednika imenuje in razrešuje župan na predlog komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja in po predhodnem mnenju uredniškega odbora. K podaji predlogov za odgovornega urednika se pozove predsednike svetniških skupin.
Župan lahko razreši odgovornega urednika, če le-ta ne deluje v skladu s programsko zasnovo in uredniško politiko glasila.
13. člen
Naloge odgovornega urednika so:
– vodi uredništvo,
– odgovarja za uresničevanje uredniške politike,
– zagotavlja redno izhajanje glasila,
– naroča, pripravlja in ureja besedila ter sodeluje v vseh fazah nastajanja glasila,
– angažira zaposlene v občinski upravi, krajevnih skupnostih, javnih zavodih, podjetjih in društvih za pripravo posameznih vsebin in kontinuirano sodelovanje pri nastajanju glasila,
– priprava letnega finančnega načrta za izdajanje glasila,
– pripravi poročilo o realizaciji letnega programa za preteklo leto do konca marca tekočega leta in ga pošlje v vednost županu,
– skrbi za izvajanje kodeksa novinarske poklicne etike,
– opravlja druge naloge v skladu z Zakonom o medijih.
Odgovorni urednik sme zavrniti objavo posameznega prispevka, če ta ni v skladu s programsko zasnovo, vendar je o tem in konkretnih razlogih za zavrnitev dolžan pisno obvestiti avtorja prispevka in člane uredniškega odbora in to najkasneje pred izidom številke glasila, za katero je bil prispevek izdelan.
IV. NAČIN FINANCIRANJA IZDAJANJA GLASILA
14. člen
Občina Šmartno pri Litiji zagotavlja gmotne in druge pogoje za redno izdajanje glasila s sredstvi občinskega proračuna na podlagi letnega finančnega načrta, ki ga predhodno pripravi odgovorni urednik in potrdi župan.
Sredstva za izdajanje glasila se lahko zagotavljajo tudi s prihodki od oglasnih sporočil, plačljivih vsebin in drugih sporočil.
Glasilo sme izhajati samo v okviru zagotovljenih sredstev.
V. OGLAŠEVANJE IN ORGANIZACIJA IZDAJANJA GLASILA
15. člen
Oglaševalske vsebine po tem odloku so oglasi in druge vrste plačanih obvestil (v nadaljevanju: oglasi), katerih objavo naroči pravna ali fizična oseba. Objavljajo se samo plačani oglasi.
Za oglase se po tem odloku ne štejejo:
– obveščanje izdajatelja v zvezi s programskimi vsebinami novic,
– brezplačne objave v zvezi z izvajanjem javnih služb, kulturnih prireditev in dobrodelnih akcij,
– brezplačno navajanje organizatorjev ali sponzorjev kulturno-umetniških prireditev in dobrodelnih akcij.
16. člen
Oglaševati je možno samo na straneh in na način, kot ga določi odgovorni urednik. Pogoje in cenik objav določi župan s sklepom na podlagi predloga uredništva.
17. člen
Opravljanje posameznih tehničnih, strokovnih ali organizacijskih opravil povezanih z izdajanjem glasila se lahko naroči zunanjim izvajalcem in za posamezna dela sklene pogodbo.
18. člen
Avtorji prispevkov odgovarjajo za verodostojnost vsebine prispevkov. Objavljeni prispevki morajo biti podpisani s polnim imenom, razen če posamezen avtor določi drugače.
Odgovorni urednik se lahko dogovori z avtorjem za plačilo honorarja za prispevek, ki ga odgovorni urednik naroči in objavi. Višino avtorskih prispevkov določi župan s sklepom na predlog odgovornega urednika.
19. člen
Organizatorji volilne kampanje lahko v času volilne kampanje objavljajo volilna propagandna sporočila v skladu z zakonom, ki ureja volilno in referendumsko kampanjo. Enako velja za objavljanje referendumskih propagandnih sporočil. Odgovorni urednik mora zagotoviti vsem organizatorjem enake pogoje za objavljanje in pred vsakokratno kampanjo objaviti pravila za izrabo prostora v glasilu. Cenik objav določi župan s sklepom.
VI. KONČNE DOLOČBE
20. člen
Izdajatelj glasila je dolžan pred začetkom izdajanja prijaviti glasilo pristojnemu organu, zaradi vpisa v razvid medijev, prav tako pa je dolžan pristojni organ obveščati o vseh spremembah.
21. člen
Uredniški odbor mora biti imenovan najkasneje v roku 60 dni po uveljavitvi tega odloka; odgovorni urednik pa najkasneje v roku 30 dni po imenovanju uredniškega odbora.
22. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 619-01/2015
Šmartno pri Litiji, dne 18. junija 2015
Župan
Občine Šmartno pri Litiji
Rajko Meserko l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti