Uradni list

Številka 49
Uradni list RS, št. 49/2015 z dne 6. 7. 2015
Uradni list

Uradni list RS, št. 49/2015 z dne 6. 7. 2015

Kazalo

2041. Pravilnik o izbiri in vrednotenju kulturnih dejavnosti, ki se sofinancirajo iz proračuna Občine Cerkno, stran 5506.

  
Na podlagi 25. člena Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo (Uradni list RS, št. 77/07 – UPB1, 56/08, 4/10, 20/11 in 111/13), 2. člena Zakona o javnem skladu Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (Uradni list RS, št. 29/10) in 16. člena Statuta Občine Cerkno (Uradni list RS, št. 112/07 in 94/14) je Občinski svet Občine Cerkno na 5. redni seji dne 18. 6. 2015 sprejel
P R A V I L N I K
o izbiri in vrednotenju kulturnih dejavnosti, ki se sofinancirajo iz proračuna Občine Cerkno
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
S tem pravilnikom se določa pogoje, merila in postopke za izbiro in vrednotenje ter razdelitev sredstev, namenjenih za sofinanciranje kulturnih dejavnosti s področja:
– ljubiteljske dejavnosti kulturnih društev,
– premične in nesnovne kulturne dediščine in
– inovativnih projektov na področju kulture,
ki so lokalnega pomena in se sofinancirajo iz proračuna Občine Cerkno.
Letni obseg razpoložljivih sredstev za sofinanciranje programov se določi v vsakoletnem proračunu Občine Cerkno in letnem izvedbenem programu za kulturo.
2. člen
Opredelitev pojmov po tem pravilniku:
– Kulturni program je kulturna dejavnost izvajalcev, ki niso javni zavodi, je pa njihovo delovanje v javnem interesu do te mere, da ga občina financira. Kulturni program po vsebini predstavlja zaključeno celoto in traja nepretrgoma najmanj eno leto.
– Projekt s področja kulture je posamična kulturna aktivnost izvajalca.
– Društvo s področja kulture je društvo, registrirano po Zakonu o društvih, ki deluje na območju Občine Cerkno in katerega redna kulturna dejavnost je namenjena tudi nečlanom društva in širši javnosti ter prispeva k razvoju kulturnih dejavnosti in dvigu kulturne zavesti.
– Premična kulturna dediščina so posamezni predmeti ali skupine predmetov, ki so nastali kot rezultat ustvarjalnosti človeka in njegovih različnih dejavnosti, družbenega razvoja in dogajanj, značilnih za posamezna obdobja. Premična kulturna dediščina, ki jo hranijo muzeji, arhivi in knjižnice, je z zakonom razglašena za spomenik. Kot narodno bogastvo poleg muzejskih predmetov štejejo še s posebnimi akti razglašeni kulturni spomeniki državnega in lokalnega pomena, arheološki predmeti, elementi kot sestavni del spomenika, ki je bil razstavljen, predmeti, ki so del opreme ali zbirke cerkva ali cerkvene ustanove in tisti predmeti, ki imajo za državo kulturno vrednost zaradi zgodovinskega, umetnostnega znanstvenega ali splošnega človeškega pomena.
– Nesnovna kulturna dediščina »pomeni prakse, predstavitve, izraze, znanja, veščine in z njimi povezani orodja, predmeti, izdelki in kulturni prostori, ki jih skupnosti, skupine in včasih tudi posamezniki prepoznavajo kot del svoje kulturne dediščine. Skupnosti in skupine nesnovno kulturno dediščino, preneseno iz roda v rod, nenehno poustvarjajo kot odziv na svoje okolje, naravo in zgodovino, in zagotavlja občutek za identiteto in neprekinjenost s prejšnjimi generacijami, s čimer spodbuja spoštovanje do kulturne raznolikosti in človeške ustvarjalnosti.
– Inovativni projekti so projekti z idejno dobro zasnovano vsebino, koristni za promocijo kraja, zanimivi za kulturni turizem in koristijo bogato kulturno vsebino na lokalni ravni.
II. VSEBINSKE DOLOČBE
3. člen
Iz proračuna Občine Cerkno se sofinancirajo naslednje vsebine, ki so nekomercialnega značaja:
– dejavnost kulturnih društev in njihovih sekcij ter drugih organizacij, ki so registrirane za izvajanje kulturne dejavnosti,
– kulturna dejavnost drugih društev, ki imajo v svoji dejavnosti registrirano tudi kulturno dejavnost,
– izobraževanje strokovnih kadrov ljubiteljskih kulturnih dejavnosti,
– sodelovanje na občinskih, regijskih, državnih prireditvah in na prireditvah v tujini,
– kulturna dejavnost predšolske in osnovnošolske populacije – izključno le v delu, ki presega šolske obvezne izbirne vsebine,
– v primeru inovativnih projektov: dejavnost posameznikov samozaposlenih v kulturi, vpisanih v razvid samostojnih ustvarjalcev pri ministrstvu za kulturo in uveljavljenih umetnikov z referencami ter javnih zavodov, ki delujejo na področju kulture.
Na osnovi tega pravilnika se ne sofinancira profesionalna kultura (samozaposleni = profesionalci) ter vzdrževanje in investicije v prostore in opremo za kulturno dejavnost.
4. člen
Izvajalci programov/projektov na področju kulture morajo izpolnjevati naslednje pogoje:
– imajo sedež oziroma stalno bivališče na območju Občine Cerkno,
– so registrirani za izvajanje kulturnih dejavnosti,
– imajo zagotovljene materialne, prostorske, kadrovske in organizacijske možnosti za uresničitev načrtovanih aktivnosti na področju kulture,
– imajo urejeno evidenco o članstvu, plačani članarini in ostalo dokumentacijo, kot to določa Zakon o društvih,
– poslujejo v skladu z zakonskimi predpisi in statutom društva,
– občinski upravi vsako leto redno predložijo poročilo o realizaciji programov, poročila o doseženih uspehih na občinskih, regionalnih in državnih tekmovanjih, če so se jih udeležili ter načrt aktivnosti za prihodnje leto.
V sofinanciranje se ne sprejme programov/projektov društev, katerih osnovna dejavnost je dejavnost mladih, šport oziroma ostale neprofitne dejavnosti, razen v primeru, da so programi/projekti, ki jih izvajajo izključno kulturni programi/projekti in prijavljeni po vsebini ne bi sodili v njihovo osnovno dejavnost.
5. člen
Pravico do sofinanciranja kulturnih programov imajo izvajalci, ki so izbrani na podlagi javnega razpisa.
Skupni obseg sredstev za sofinanciranje kulturnih dejavnosti potrdi Občinski svet Občine Cerkno s sprejemom proračuna za posamezno proračunsko leto.
6. člen
Župan pred objavo javnega razpisa sprejme sklep o začetku postopka za izbiro kulturnih programov in projektov na področjih kulturne dejavnosti.
7. člen
Vrednotenje programov in projektov, prispelih na javni razpis, opravi največ pet-članska komisija, ki jo s sklepom imenuje župan. Največ tri člane se imenuje izmed strokovnjakov s področja kulture, največ dva pa iz občinske uprave. Kot član strokovne komisije ne more biti odgovorna oseba društva ali sekcije, ki kandidira na razpisu. Kot član strokovne komisije ne more biti imenovana oseba, ki sama ali njen družinski član, kot ga definira zakon, ki ureja integriteto in preprečevanje korupcije, kandidira na razpisu.
8. člen
Postopek dodeljevanja finančnih sredstev izvajalcem poteka vsako leto po sprejemu proračuna in letnega programa za kulturo in sicer po naslednjem zaporedju:
– predlog besedila javnega razpisa za zbiranje predlogov kulturnih programov in kulturnih projektov, pripravi pristojna strokovna služba občinske uprave,
– objava besedila javnega razpisa na spletnem portalu Občine Cerkno ter objava povzetka javnega razpisa v lokalnem časopisu in/ali na lokalnem radiu,
– zbiranje vlog vlagateljev kulturnih programov in projektov,
– komisija obravnava, uskladi in strokovno oceni prispele vloge,
– občinska uprava izda odločbo o številu doseženih točk in višini dodeljenih sredstev,
– sklepanje pogodb,
– spremljanje izvajanja pogodb, nakazilo prvega obroka pripadajočih finančnih sredstev,
– obravnava poročil o izvedbi programov in projektov ter ocena skladnosti s pogodbenimi obveznostmi.
9. člen
Komisija za pripravo predloga razdelitve sredstev za sofinanciranje kulturnih programov in projektov, občinska uprava ter predlagatelji programov ter projektov se pri pripravljanju, sprejemanju in izvajanju odločitev o izbiri kulturnih programov, ki jih iz občinskega proračuna sofinancira občina, ravnajo po merilih in kriterijih, ki so sestavni del tega pravilnika.
Občina lahko sofinancira tudi kulturna društva oziroma njihove sekcije, ki imajo sedež v drugi občini, pod pogojem, da je v tem društvu oziroma sekciji vključenih več kot polovica vseh članov občanov Občine Cerkno oziroma njihova dejavnost bistveno pripomore k popestritvi kulturne dejavnosti v občini.
10. člen
Objava javnega razpisa mora vsebovati:
– podatke o naročniku,
– področja kulturnih dejavnosti, ki so predmet sofinanciranja,
– pogoje, ki jih morajo izpolnjevati vlagatelji, kulturni programi in projekti,
– merila in kriterije za sofinanciranje kulturnih programov,
– okvirno višino sredstev, ki so na razpolago za predmet javnega razpisa,
– določitev obdobja za porabo sredstev,
– razpisni rok,
– način dostave vlog (zaprte kuverte s pripisom »Ne odpiraj, prijava na razpis«),
– navedbo oseb, pooblaščenih za dajanje informacij v zvezi z razpisom,
– informacijo o razpisni dokumentaciji,
– rok, v katerem bodo predlagatelji obveščeni o izidu javnega razpisa.
Rok za oddajo prijav ne sme biti krajši od 30 dni.
11. člen
Po preteku razpisnega roka komisija za odpiranje vlog odpre prispele vloge in ugotovi njihovo popolnost. Tričlansko komisijo za odpiranje vlog imenuje župan izmed zaposlenih na občinski upravi.
Vlagatelji, ki v razpisanem roku oddajo formalno nepopolne vloge, lahko le-te dopolnijo v roku 5 dni od prejema pisnega obvestila.
Nepopolnih vlog komisija po tem roku ne obravnava in jih s sklepom zavrže.
12. člen
Komisija na podlagi meril in kriterijev pravilnika pripravi poročilo, ki vsebuje oceno posameznih programov s področja kulture v skladu z določbami meril in kriterijev.
13. člen
O višini zneska sofinanciranja programov občinska uprava izda odločbo. Na odločbo je dovoljena pritožba v roku 15 dni od prejema odločbe. O pritožbi odloča župan. Njegova odločitev je dokončna.
14. člen
Če se med letom po že izvedenem razpisu letni obseg sredstev v proračunu za kulturne dejavnosti spremeni, se sorazmerno zmanjšajo/povečajo tudi sredstva izvajalcem programov in projektov. Sklepi se izdajo po uradni dolžnosti takoj po uveljavitvi spremembe v proračunu.
15. člen
Po dokončnosti odločb župan sklene z izbranimi vlagatelji – izvajalci kulturnih programov ali projektov pogodbo, s katero se uredijo vsa medsebojna razmerja v zvezi z zagotavljanjem sredstev za sofinanciranje predmeta pogodbe.
Izvajalec mora vrniti podpisano pogodbo v roku 10 dni od vročitve, sicer se šteje, da je odstopil od zahteve za sofinanciranje.
16. člen
Sestavine pogodbe so:
– pogodbene stranke (naziv, naslov, davčna številka, št. računa),
– vsebina in obseg programa / projekta,
– čas realizacije programa / projekta,
– višina dodeljenih sredstev,
– način nadzora nad namensko porabo sredstev,
– določilo o sankcijah, če izvajalec nenamensko porabi dodeljena sredstva ali ne izpolni predmeta pogodbe,
– določilo, da mora izvajalec sproti obveščati občino o spremembah, ki lahko vplivajo na izpolnitev pogodbenih obveznosti,
– navedbo skrbnikov pogodbe,
– podpis, datum, žig,
– druge medsebojne pravice in obveznosti.
17. člen
O izvedbi sofinanciranih programov oziroma projektov morajo izvajalci v pogodbenem roku občinski upravi predložiti:
– zaključno finančno in vsebinsko poročilo o namenski porabi sredstev, pridobljenih na podlagi javnega razpisa.
Občinska uprava ali po njej pooblaščeni organ lahko kadarkoli preveri namensko porabo sredstev.
18. člen
Izvajalci ljubiteljske kulturne dejavnosti so dolžni spoštovati določila pogodbe.
Če občinska uprava ugotovi, da izvajalec ne izpolnjuje pogodbe, mu lahko zadrži izplačilo še neizplačanih sredstev ali zahteva vrnitev v ta namen že dodeljenih sredstev.
Če izvajalec sredstev ne porabi namensko, Občina Cerkno prekine pogodbo in zahteva vrnitev nenamensko porabljenih sredstev.
Izvajalec, ki krši določila drugega in tretjega odstavka tega člena, ne more kandidirati za sredstva iz proračuna ob naslednjem razpisu.
19. člen
Če sredstva ob izvedbi javnega razpisa po sklenjenih pogodbah ostanejo neporabljena oziroma društva ne realizirajo prijavljenih programov, za kar imajo sklenjene pogodbe o sofinanciranju programov oziroma projektov na področju ljubiteljskih kulturnih dejavnosti v Občini Cerkno za tekoče leto, lahko komisija ta sredstva s posebnim sklepom razporedi med prijavljene programe, projekte ali izobraževanja, ki so jih društva dejansko izvedla. Občina Cerkno z izvajalci kulturnih programov in projektov sklene aneks k pogodbi.
20. člen
Merila, ki so priloga tega pravilnika, se uporabljajo kot izhodišče za financiranje v skladu z dejanskim obsegom in kakovostjo dejavnosti in z višino proračunskih sredstev za delovanje kulturnih dejavnosti.
Merila so določena v točkah. Vrednost točke se izračuna za vsako proračunsko leto posebej in je odvisna od višine sredstev, ki so v proračunu določena za izvajanje posamezne kulturne dejavnosti in skupne točkovne vrednosti ponujenih programov.
V proračunu Občine Cerkno so posebej zagotovljena sredstva za ljubiteljsko kulturo, posebej za premično in nesnovno kulturno dediščino in posebej za inovativne projekte.
Po merilih se ocenjujejo programi in projekti ljubiteljske kulturne dejavnosti, ki delujejo na področju glasbene, gledališke, plesne, likovne, fotografske, literarne dejavnosti, intermedijske, video in filmske dejavnosti.
Namen podpiranja premične in nesnovne kulturne dediščine je predvsem izobraževanje in prenašanje znanja na mlajše rodove, prirejanje dogodkov z namenom predstavitve teh veščin in širjenje prepoznavnosti izven domačega kraja.
Pod inovativnimi projekti je mišljeno spodbujanje in podpiranje idejno dobro zasnovanih vsebin, mednarodnih projektov, projektov, ki so zanimivi za kulturni turizem in pa motiviranje javnosti, da izkoristijo bogato kulturno ponudbo.
A) LJUBITELJSKA KULTURNA DEJAVNOST
Izvajalcu, ki izvaja kulturni program se lahko po sledečih kriterijih sofinancira:
1. Program redne dejavnosti društva:
– število vaj oziroma letni program društva,
– število članov društva, sekcije, skupine,
– udeležba na tekmovanjih,
– sodelovanje na preglednih prireditvah,
– strokovne sodelavce,
– ocena kakovosti izvedenega programa društva v zadnjem letu.
V primeru, da v okviru društva deluje kulturna sekcija, ki se prijavlja na ta razpis, se upošteva število članov, ki jih šteje sekcija. Izvajalca, ki se v letu pred razpisom ne udeležuje preglednih prireditev, se uvrsti v zadnjo kakovostno skupino.
2. Predstavitveni koncerti, predstave, razstave, izdaja publikacij in prireditve.
3. Doseženi rezultati na tekmovanjih.
4. Obletnice delovanja kulturnih društev.
Za posamezno vrsto dejavnosti se upošteva maksimalno število vaj in srečanj na leto:
– pevski zbori in instrumentalne skupine 45 vaj,
– gledališke, lutkovne, plesne skupine 45 vaj,
– recitacijske in literarne skupine 25 srečanj,
– likovne, intermedijske in fotografske skupine 30 srečanj,
– filmske in video skupine 45 srečanj.
Društvom se lahko glede na dejavnost in kakovostno skupino sofinancira stroške strokovnih sodelavcev, zborovodij, mentorjev, skupin. Obseg se določi v točkovniku, ki je sestavni del pravilnika.
Udeležbo na tekmovanjih in prireditvah na območju občine se točkuje kot redna dejavnost društva.
B) PREMIČNA IN NESNOVNA KULTURNA DEDIŠČINA
Kriteriji za ocenjevanje nesnovne kulturne dediščine so:
– število aktivnih članov,
– pomembnost nesnovne kulturne dediščine za občino in širše,
– letni program dela,
– predvideno sofinanciranje dejavnosti,
– priznanost na regionalnem in državnem nivoju,
– promocija na državni in mednarodni ravni,
– inovativne vsebine, povezane z nesnovno kulturno dediščino Cerkljanske,
– izobraževanje in prenašanje na mlajše rodove,
C) INOVATIVNI KULTURNI PROJEKTI
Kriteriji za vrednotenje inovativnih kulturnih projektov so:
– pomembnost projekta za občino,
– inovativnost projekta,
– da je predlagatelj že organiziral kulturne projekte, ki so doživeli velik odziv s strani javnosti,
– kvaliteta in zahtevnost predloženega projekta,
– da je projekt namenjen večjemu številu uporabnikov,
– delež sredstev iz lastnih virov,
– promocija projekta na regionalni in državni ravni,
– da je finančna konstrukcija realna oziroma da je možno s prispevkom, ki se ga običajno nameni podobnim projektom, predlagani projekt tudi uresničiti.
Vsako spremembo projekta je potrebno javiti vsaj 15 dni pred izvedbo.
21. člen
Za javni kulturni program, ki se izvaja v občini in katerega ni možno ocenjevati po merilih in kriterijih določenih v pravilniku, se merila določijo v razpisni dokumentaciji ali pa javni kulturni program oceni strokovna komisija s smiselno uporabo točkovnika.
III. PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA
22. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o izbiri in vrednotenju ljubiteljskih kulturnih programov, ki se sofinancirajo iz proračuna Občine Cerkno (Uradni list RS, št. 18/13).
23. člen
Ta pravilnik začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Cerkno, dne 18. junija 2015
Župan
Občine Cerkno
Jurij Kavčič l.r.
 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti