Uradni list

Številka 49
Uradni list RS, št. 49/2015 z dne 6. 7. 2015
Uradni list

Uradni list RS, št. 49/2015 z dne 6. 7. 2015

Kazalo

2031. Odlok o programu opremljanja za obstoječo komunalno opremo in merilih za odmero komunalnega prispevka za območje Občine Borovnica, stran 5488.

  
Občinski svet Občine Borovnica je na podlagi 74. in 79. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07, spremembe: 70/08 – ZVO-1B, 108/09, 80/10 – ZUPUDPP (106/10 popr.), 43/11 – ZKZ-C, 57/12, 57/12 – ZUPUDPP-A, 109/12, 35/13 Skl.US: U-I-43/13-8), 17. člena Uredbe o vsebini programa opremljanja stavbnih zemljišč (Uradni list RS, št. 80/07), 7. člena Pravilnika o merilih za odmero komunalnega prispevka (Uradni list RS, št. 95/07) ter Statuta Občine Borovnica (Uradni list RS, št. 6/08, 81/09 in 84/11) na 6. redni seji dne 22. 6. 2015 sprejel
O D L O K
o programu opremljanja za obstoječo komunalno opremo in merilih za odmero komunalnega prispevka za območje Občine Borovnica
I. UVODNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se sprejme Program opremljanja za obstoječo komunalno opremo za območje Občine Borovnica, ki ga je izdelalo podjetje MATRIKA Andej Novak s.p., Letališka cesta 16, 1000 Ljubljana, št. projekta PO-003/2015-BOR, v nadaljevanju »program opremljanja«.
2. člen
Program opremljanja je podlaga za odmero komunalnega prispevka za obstoječo komunalno opremo in predvideno komunalno opremo, investicije v katero so določene v občinskem načrtu razvojnih programov za tekoče in naslednje leto na celotnem območju Občine Borovnica.
3. člen
Program opremljanja vsebuje:
– prikaz obstoječe komunalne opreme na območju Občine Borovnica;
– obračunska območja posameznih vrst obstoječe komunalne opreme;
– skupne in obračunske stroške opremljanja po posameznih vrstah komunalne opreme in po obračunskih območjih;
– preračun obračunskih stroškov opremljanja na parcelo oziroma na neto tlorisno površino objekta po posameznih vrstah komunalne opreme in obračunskih območjih;
– podrobnejša merila za odmero komunalnega prispevka.
4. člen
V tem odloku uporabljeni pojmi imajo naslednji pomen:
(1) Komunalna oprema so:
– objekti in omrežja infrastrukture za izvajanje obveznih lokalnih gospodarskih javnih služb varstva okolja po predpisih, ki urejajo varstvo okolja,
– objekti in omrežja infrastrukture za izvajanje izbirnih lokalnih gospodarskih javnih služb po predpisih, ki urejajo energetiko, na območjih, kjer je priključitev obvezna,
– objekti grajenega javnega dobra, in sicer: občinske ceste, javna parkirišča in druge javne površine.
(2) Primarna in sekundarna komunalna oprema: Komunalno opremo v programu opremljanja delimo na primarni del, ki služi delovanju celotnega sistema, in sekundarni del, katerega osnovni namen je distribucija do končnega porabnika.
(3) Obstoječa komunalna oprema je tista komunalna oprema, ki je že zgrajena in predana v upravljanje izvajalcu gospodarske javne službe.
(4) Izboljšanje opremljenosti stavbnega zemljišča s komunalno opremo, pomeni gradnjo tiste vrste komunalne opreme, na katero dotlej lastnik ni mogel priključiti objekta oziroma mu ni bila omogočena njena uporaba.
(5) Predvidena komunalna oprema so objekti in omrežja, ki so načrtovani v prostorskih aktih občine.
(6) Komunalni prispevek je plačilo dela stroškov gradnje komunalne opreme, ki ga zavezanec plača občini.
(7) Obračunsko območje posamezne vrste komunalne opreme je območje, na katerem se zagotavlja priključevanje na to vrsto komunalne opreme, oziroma območje njene uporabe.
(8) Skupni stroški posamezne vrste komunalne opreme obsegajo vse stroške, ki so povezani s projektiranjem in gradnjo posamezne vrste komunalne opreme na obračunskem območju.
(9) Obračunski stroški opremljanja z določeno vrsto komunalne opreme na obračunskem območju so skupni stroški, izračunani po metodi nadomestitvenih stroškov, zmanjšani za delež drugih virov pri financiranju načrtovanih investicij iz načrtov razvojnih programov občinskega proračuna.
(10) Parcela oziroma zemljišče je zemljiška parcela oziroma njen del, na kateri je zgrajen ali je možno zgraditi objekt oziroma gradbena parcela, ki je z veljavnim prostorskim aktom namenjena za graditev objektov.
(11) Stavbišče je tisti del parcele, na katerem je zgrajen objekt oziroma na katerem je predvidena gradnja objekta.
(12) Veljavni prostorski akti po tem odloku je občinski prostorski načrt (OPN), občinski podrobni prostorski načrti (OPPN) sprejeti na podlagi ZPNačrt, zazidalni načrti (ZN) ter ureditveni načrti (URN), sprejeti na podlagi Zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (ZUN) ter občinski lokacijski načrti (OLN), sprejeti na podlagi ZUreP-1.
(13) Prostorski izvedbeni akt (v nadaljevanju: »PIA«) po tem odloku je izvedbeni del OPN iz enajstega odstavka tega člena.
(14) Podrobni prostorski izvedbeni akti (v nadaljevanju: »PPIA«) po tem odloku so ZN, URN, OLN in OPPN iz enajstega odstavka tega člena.
(15) Neto tlorisna površina objekta je seštevek vseh tlorisnih površin objekta in se izračuna po standardu SIST ISO 9836.
(16) Zavezanec za plačilo komunalnega prispevka je investitor oziroma lastnik objekta, ki se na novo priključuje na komunalno opremo, ali ki povečuje neto tlorisno površino objekta ali spreminja njegovo namembnost.
II. PRIKAZ OBSTOJEČE KOMUNALNE OPREME
5. člen
Program opremljanja obravnava naslednjo obstoječo komunalno opremo v Občini Borovnica:
– prometno infrastrukturo z opremo;
– kanalizacijsko omrežje;
– vodovodno omrežje;
– javne zelene ter rekreacijske površine.
Prikaz obstoječe komunalne opreme je razviden iz grafičnih prilog k programu opremljanja.
III. OBRAČUNSKA OBMOČJA POSAMEZNIH VRST OBSTOJEČE KOMUNALNE OPREME
6. člen
(1) Obračunska območja za posamezno komunalno opremo so:
– ceste: 1 obračunsko območje CE_1;
– kanalizacija: 1 obračunsko območje KA_1;
– vodovod: 1 obračunsko območje VO_1;
– javne zelene in rekreacijske površine: 1 obračunsko območje JZ_1.
(2) V primeru, da se objekt, ki se priključuje na posamezno komunalno opremo nahaja izven obračunskega območja te komunalne opreme, se obračunsko območje razširi na stavbno zemljišče tega objekta. Razširitev se izvede na obračunskem območju, na katerega se objekt priključuje.
7. člen
Obračunska območja za posamezno komunalno opremo so:
– prometna infrastruktura: Sistem občinskih cest, s pripadajočo opremo in objekti na omrežju, je razdeljen na eno obračunsko območje, ki obsega vsa območja urejanja, v katerih je dovoljena gradnja;
– kanalizacijsko omrežje: Kanalizacijsko omrežje, s pripadajočimi objekti (čistilne naprave, črpališča ipd.) je razdeljeno na eno obračunsko območje, ki obsega vsa območja urejanja, v katerih je dovoljena gradnja, ki imajo možnost priklopa na omrežje in so od kanalizacijskega omrežja oddaljena največ 50 m;
– vodovodno omrežje: Vodovodno omrežje in objekti so razdeljeni na eno obračunsko območje, ki obsega vsa območja urejanja, v katerih je dovoljena gradnja, in jih je realno možno priklopiti na javno vodovodno omrežje in niso oddaljena od najbližje cevi vodovoda več kot 100 m;
– javne zelene in rekreacijske površine: Območje javnih zelenih in rekreacijskih površin (rekreacijske površine, parki) se upošteva enakomerno na vseh območjih urejanja, v katerih je dovoljena gradnja, na območju Občine Borovnica.
Obračunska območja so prikazana v grafičnih prilogah, ki so sestavni del tega odloka (Priloga 1 – Pregledna karta obračunskih območij – Promet, Priloga 2 – Pregledna karta obračunskih območij – Kanalizacija, Priloga 3 – Pregledna karta obračunskih območij – Vodovod, Priloga 4 – Pregledna karta obračunskih območij – Javne in zelene površine).
IV. SKUPNI TER OBRAČUNSKI STROŠKI OPREMLJANJA PO POSAMEZNIH VRSTAH KOMUNALNE OPREME IN PO OBRAČUNSKIH OBMOČJIH
8. člen
Skupni in obračunski stroški opremljanja po posameznih vrstah komunalne opreme in po obračunskih območjih, so na vpogled v programu opremljanja.
V. PRERAČUN OBRAČUNSKIH STROŠKOV OPREMLJANJA NA STAVBNO ZEMLJIŠČE OZIROMA NA NETO TLORISNO POVRŠINO OBJEKTA PO POSAMEZNIH VRSTAH KOMUNALNE OPREME IN OBRAČUNSKIH OBMOČJIH
9. člen
(1) Stroški opremljanja kvadratnega metra stavbnega zemljišča in kvadratnega metra neto tlorisne površine objekta za določeno komunalno opremo na obračunskih območjih so podani v tabelah 1–4 Predmetni obračunski stroški na enoto mere so povzeti po programu opremljanja.
(2) Stroški opremljanja kvadratnega metra stavbnega zemljišča oziroma kvadratnega metra neto tlorisne površine objekta za določeno komunalno opremo na obračunskem območju, ki se ureja s PIA, so opredeljeni kot seštevek stroškov primarne in sekundarne komunalne opreme.
(3) Stroški opremljanja kvadratnega metra stavbnega zemljišča oziroma kvadratnega metra neto tlorisne površine objekta za določeno komunalno opremo na obračunskem območju, ki se ureja s PPIA, so opredeljeni kot seštevek stroškov primarne komunalne opreme.
Tabela 1: Stroški opremljanja – prometna infrastruktura
CESTE
Obračunska območja
Strošek na m2 stavbnega zemljišča (EUR/m2)
Strošek na m2 neto tlorisne površine objekta (EUR/m2)
Primarna komunalna oprema
Sekundarna komunalna oprema
Skupaj
Primarna komunalna oprema
Sekundarna komunalna oprema
Skupaj
CE_1
2,67
3,48
6,14
4,78
6,23
11,02
Tabela 2: Stroški opremljanja – kanalizacijsko omrežje z objekti
KANALIZACIJA
Obračunska območja
Strošek na m2 stavbnega zemljišča (EUR/m2)
Strošek na m2 neto tlorisne površine objekta (EUR/m2)
Primarna komunalna oprema
Sekundarna komunalna oprema
Skupaj
Primarna komunalna oprema
Sekundarna komunalna oprema
Skupaj
KA_1
2,45
3,00
5,45
4,26
5,23
9,49
Tabela 3: Stroški opremljanja – vodovodno omrežje z objekti
VODOVOD
Obračunska območja
Strošek na m2 stavbnega zemljišča (EUR/m2)
Strošek na m2 neto tlorisne površine objekta (EUR/m2)
Primarna komunalna oprema
Sekundarna komunalna oprema
Skupaj
Primarna komunalna oprema
Sekundarna komunalna oprema
Skupaj
VO_1
0,96
0,78
1,74
1,63
1,32
2,95
Tabela 4: Stroški opremljanja – javne in rekreacijske površine
JAVNE ZELENE IN REKREACIJSKE POVRŠINE
Obračunsko območje
Strošek na m2 stavbnega zemljišča (EUR/m2)
Strošek na m2 neto tlorisne površine objekta (EUR/m2)
JZ_1
1,14
2,04
VI. PODROBNEJŠA MERILA ZA ODMERO KOMUNALNEGA PRISPEVKA
10. člen
Za odmero komunalnega prispevka se upoštevajo naslednja merila:
– površina parcele;
– neto tlorisna površina objekta;
– razmerje med deležem parcele (Dp) in deležem neto tlorisne površine objekta (Dt);
– opremljenost parcele s komunalno opremo;
– faktor dejavnosti glede na vrsto objekta;
– obračunski stroški posameznih vrst komunalne opreme na obračunskem območju, preračunani na enoto mere, tj. na m2 parcele (Cp(i)) in na m2 neto tlorisne površine objekta (Ct(i)), ki so ustrezno indeksirani.
11. člen
(1) Če se komunalni prispevek odmeri za objekt, ki je v fazi izdaje gradbenega dovoljenja, se za površino parcele, ki se upošteva pri odmeri komunalnega prispevka, upošteva površino parcele iz projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja.
(2) Če se komunalni prispevek odmeri za obstoječi objekt, ki se priključuje na novo zgrajeno komunalno opremo oziroma se mu izboljšuje opremljenost stavbnega zemljišča, se za površino parcele upošteva površina stavbišča objekta pomnožena s faktorjem 1,5.
(3) Neto tlorisna površina objekta se za objekte, za katere je potrebno pridobiti gradbeno dovoljenje, povzame iz projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja.
(4) Neto tlorisna površina ter površina stavbišča za obstoječe objekte, se pridobi iz uradnih evidenc Geodetske uprave Republike Slovenije. Kolikor se dejanski podatki ne ujemajo z uradnimi podatki, se zavezanca za plačilo komunalnega prispevka, pred izračunom višine komunalnega prispevka, pozove k ureditvi evidenc.
(5) Za objekte, za katere se ne more izračunati oziroma določiti neto tlorisne površine objekta, se komunalni prispevek odmeri le od površine parcele. Tako dobljeno vrednost se ob odmeri pomnoži s faktorjem 2,0.
12. člen
S tem odlokom se določi naslednje razmerje med deležem parcele in deležem neto tlorisne površine objekta Dp:Dt znaša 0,5:0,5.
13. člen
(1) Opremljenost parcele s komunalno opremo se upošteva tako, da se ugotovi, na katere vrste komunalne opreme lahko zavezanec priključi svoj objekt oziroma mu je omogočena uporaba določene vrste komunalne opreme.
(2) Če se komunalni prispevek odmerja zaradi objekta, za katerega je potrebno gradbeno dovoljenje, se podatki o opremljenosti parcele s komunalno opremo povzamejo iz projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja, izdelanega v skladu z vsemi zahtevami po predpisih o graditvi objektov.
(3) Šteje se, da je parcela opremljena s cestnim omrežjem, če je iz soglasja k projektu za pridobitev gradbenega dovoljenja oziroma soglasja za priključitev pristojnega soglasodajalca razvidno, da je v enoti urejanja prostora zgrajeno in izročeno v upravljanje cestno omrežje in da bo zavezanec za plačilo komunalnega prispevka lahko izvedel priključek na obstoječe cestno omrežje. Kadar mora investitor za pridobitev gradbenega dovoljenja zgraditi ali izboljšati del javnega cestnega omrežja oziroma se po zemljiščih v njegovi lasti ne more direktno priključiti na občinsko javno cesto, se šteje, kot da parcela ni opremljena s sekundarnim cestnim omrežjem.
(4) Šteje se, da je parcela opremljena s kanalizacijskim omrežjem, če je iz soglasja k projektu za pridobitev gradbenega dovoljenja oziroma soglasja za priključitev pristojnega soglasodajalca razvidno, da je v enoti urejanja prostora zgrajeno in izročeno v upravljanje kanalizacijsko omrežje in da bo zavezanec za plačilo komunalnega prispevka lahko izvedel priključek na obstoječe kanalizacijsko omrežje.
(5) Šteje se, da je parcela opremljena z vodovodnim omrežjem, če je iz soglasja k projektu za pridobitev gradbenega dovoljenja oziroma soglasja za priključitev pristojnega soglasodajalca razvidno, da je v enoti urejanja prostora zgrajeno in izročeno v upravljanje vodovodno omrežje in da bo zavezanec za plačilo komunalnega prispevka lahko izvedel priključek na obstoječe vodovodno.
(6) Če se komunalni prispevek odmerja zaradi obstoječega objekta, ki se na novo priključuje na posamezno vrsto komunalne opreme oziroma jo bo uporabljal, se upoštevajo podatki o dejanskem novem priključevanju.
(7) V primeru, da se objekt na obračunskem območju ne more priključiti na določeno vrsto infrastrukture, se komunalni prispevek ne obračuna v celoti, ampak se zmanjša za znesek komunalne opreme, ki je na območju ni. To velja le za sekundarno prometno ter individualno infrastrukturo (vodovod, kanalizacija), medtem ko se za primarno prometno infrastrukturo ter za javne zelene in rekreacijske površine komunalni prispevek vselej obračuna.
14. člen
(1) Namembnost objekta se upošteva z uporabo faktorjev dejavnosti K(dejavnost), ki jih določa ta odlok.
(2) Za opredelitev namembnosti objekta se upoštevajo predpisi s področja graditve objektov, s katerimi je urejena enotna klasifikacija vrst objektov.
(3) Če se komunalni prispevek odmerja zaradi objekta, za katerega je potrebno gradbeno dovoljenje, se podatki o namembnosti objekta povzamejo iz projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja, izdelanega v skladu z vsemi zahtevami po predpisih o graditvi objektov.
(4) Če se komunalni prispevek odmeri za obstoječi objekt, ki se priključuje na novo zgrajeno komunalno opremo oziroma se mu izboljšuje opremljenost stavbnega zemljišča, se podatek o namembnosti objekta povzame iz javno dostopnih uradnih evidenc.
Tabela 6: Faktorji dejavnosti za objekte glede na vrsto objekta:
Šifra kategorije (CC-SI)
Tip objekta
Faktor
dejavnosti
1
STAVBE
11
Stanovanjske stavbe
11100
Enostanovanjske stavbe
0,8
11210
Dvostanovanjske stavbe
0,8
11221
Tri- in večstanovanjske stavbe
1,1
11222
Stanovanjske stavbe z oskrbovanimi stanovanji
1,0
11300
Stanovanjske stavbe za posebne namene
1,0
12
Nestanovanjske stavbe
121
Gostinske stavbe
1,0
122
Upravne in pisarniške stavbe
12201
Stavbe javne uprave
1,0
12202
Stavbe bank, pošt, razstavišča
1,0
12203
Druge upravne in pisarniške stavbe
1,0
123
Trgovske in druge stavbe za storitvene dejavnosti
12301
Trgovske stavbe
1,0
12303
Bencinski servisi
1,0
12304
Stavbe za druge storitvene dejavnosti
1,0
124
Stavbe za promet in stavbe za izvajanje elektronskih komunikacij
12410
Postaje, terminali, stavbe za izvajanje elektronskih komunikacij ter z njimi povezane stavbe
1,0
12420
Garažne stavbe
1,0
125
Industrijske stavbe in skladišča
12510
Industrijske stavbe (proizvodna dejavnost, industrija)
0,7
12510
Industrijske stavbe (obrtna dejavnost, če je skupaj največ 500 m² pokritih površin)
0,7
12510
Industrijske stavbe (dejavnosti, ki nadpovprečno obremenjujejo komunalno infrastrukturo: klavnice, mlekarne itd.)
0,7
12520
Rezervoarji, silosi, skladišča
0,7
126
Stavbe splošnega družbenega pomena
12610
Stavbe za kulturo in razvedrilo
0,9
12620
Muzeji in knjižnice
0,9
12630
Stavbe za izobraževanje in znanstvenoraziskovalno delo
0,9
12640
Stavbe za zdravstvo
0,9
12650
Športne dvorane
0,9
127
Druge nestanovanjske stavbe
1271
Nestanovanjske kmetijske stavbe
0,7
2
GRADBENI INŽENIRSKI OBJEKTI
23
Kompleksni industrijski objekti
1,3
Faktor dejavnosti za tiste dele podzemnih etaž v stavbah, razen za eno ali dvostanovanjske stavbe, ki so namenjeni parkiranju, je 0,70.
Za preostale objekte, ki z ozirom na namembnost niso navedeni v tabeli 6, je faktor dejavnosti enak 1,00.
15. člen
Stroški iz 9. člena tega odloka se indeksirajo za obdobje celih koledarskih let, ki pretečejo od 1. januarja leta po sprejemu programa opremljanja oziroma njegove morebitne zadnje indeksacije do 31. decembra leta pred izdajo odmerne odločbe.
Za indeksiranje se uporabi povprečni letni indeks cen za posamezno leto, ki ga objavlja Združenje za gradbeništvo v okviru Gospodarske zbornice Slovenije, pod »gradbena dela – ostala nizka gradnja«.
16. člen
Komunalni prispevek za določeno vrsto komunalne opreme se izračuna na naslednji način:
Slika 1
Zgornje oznake pomenijo:
KP(ij)
znesek dela komunalnega prispevka, ki pripada posamezni vrsti komunalne opreme na posameznem obračunskem območju [EUR],
A(parcela)
površina parcele [m2]
Cp(ij)
obračunski stroški, preračunani na m2 parcele na obračunskem območju za posamezno vrsto komunalne opreme [EUR/m2],
Dp
delež parcele pri izračunu komunalnega prispevka (min. 0.3, maks. 0.7; vsota Dp + Dt = 1),
K(dejavnosti)
faktor dejavnosti (min. 0.7, maks. 1.3),
Ct(ij)
obračunski stroški, preračunani na m2 neto tlorisne površine objekta na obračunskem območju za posamezno vrsto komunalne opreme [EUR/m2],
A(tlorisna)
neto tlorisna površina objekta [m2],
Dt
delež neto tlorisne površine objekta pri izračunu komunalnega prispevka (min. 0.3, maks. 0.7; vsota Dp + Dt = 1),
i
posamezna vrsta komunalne opreme,
j
posamezno obračunsko območje.
17. člen
Celotni komunalni prispevek je vsota komunalnih prispevkov za posamezno vrsto komunalne opreme na določenem obračunskem območju in se izračuna na naslednji način:
Zgornje oznake pomenijo:
KP(j)
celotni izračunani komunalni prispevek na določenem obračunskem območju,
KP(ij)
izračunani komunalni prispevek za posamezno vrsto komunalne opreme, na katero se objekt priključuje, za določeno obračunsko območje.
18. člen
(1) Zavezancu, ki spreminja neto tlorisno površino objekta ali spreminja njegovo namembnost, se komunalni prispevek odmeri tako, da se izračunata višina komunalnega prispevka po spremembi neto tlorisne površine oziroma namembnosti objekta in višina komunalnega prispevka pred spremembo neto tlorisne površine oziroma namembnosti objekta.
(2) Komunalni prispevek, ki se odmeri zavezancu, predstavlja pozitivno razliko med komunalnim prispevkom po spremembi in komunalnim prispevkom pred spremembo neto tlorisne površine oziroma namembnosti objekta.
(3) Če je izračunana razlika iz prvega odstavka tega člena negativna, se komunalni prispevek ne plača.
19. člen
(1) Komunalni prispevek se ne plača za gradnjo prostovoljnih gasilskih domov, neprofitnih stanovanj, gradnjo stavb za izobraževanje, znanstveno-raziskovalno delo in zdravstvo po predpisih o uvedbi in uporabi enotne klasifikacije vrst objektov ter ostalih objektov, ki se financirajo iz proračuna Občine Borovnica.
(2) V primerih iz drugega odstavka 22. člena, ko fizična oseba kot zavezanec za plačilo komunalnega prispevka za predmet odmere – stanovanjska stavba (šifra (CC-SI) je 1110 oziroma 1121) ne uveljavlja zahtevka za obročno odplačevanje komunalnega prispevka, se mu odmerjeni komunalni prispevek zniža za 11 %. Kolikor pa zavezanec za plačilo komunalnega prispevka le-tega ne plača v roku, določenem z odmerno odločbo, mu občinska uprava z dopolnilno odločbo prekliče oprostitev in naloži plačilo preostanka do polne vrednosti komunalnega prispevka.
(3) V primerih, ko bo fizična oseba, kot zavezanec za plačilo komunalnega prispevka, za predmet odmere – stanovanjska stavba (šifra (CC-SI) je 1110 oziroma 1121), morala izvesti za priklop na javno kanalizacijsko omrežje malo hišno črpališče, se prizna popust v višini 800,00 EUR od zneska komunalnega prispevka.
(4) V primeru, če se ugotovi, da je načrtovana investicija strateškega pomena za občino, lahko občinski svet investitorja, na predlog župana, delno ali v celoti oprosti plačila komunalnega prispevka.
(5) Oproščena sredstva iz drugega, tretjega in četrtega odstavka tega člena mora občina v enaki višini nadomesti iz nenamenskih prihodkov občinskega proračuna.
VII. UPOŠTEVANJE PRETEKLIH VLAGANJ V JAVNO KOMUNALNO INFRASTRUKTURO PRI PLAČILU KOMUNALNEGA PRISPEVKA
20. člen
Vlaganja zavezanca za plačilo komunalnega prispevka, bodisi v obliki finančnih ali drugih sredstev v izgradnjo javne komunalne infrastrukture na območju Občine Borovnica, se upoštevajo kot dobropis pri plačilu komunalnega prispevka in sicer po valorizirani vrednosti na podlagi uradno pridobljenih revalorizacijskih koeficientov Banke Slovenije.
Slika 2
Predmetna vlaganja se upoštevajo, kolikor zavezanec zanje še ni prejel plačila s strani Občine Borovnica oziroma niso bila upoštevana pri katerikoli že izdani odločbi o odmeri komunalnega prispevka.
Zavezanec za plačilo komunalnega prispevka uveljavlja pretekla vlaganja v javno komunalno infrastrukturo s predložitvijo ustrezne dokumentacije, kot so npr. pogodbe, računi, potrdila o plačilu in drugo, iz katere izhaja, da je zavezancu za plačilo nastal strošek z vlaganjem v javno komunalno infrastrukturo.
VIII. ODLOČBA O ODMERI KOMUNALNEGA PRISPEVKA
21. člen
(1) Komunalni prispevek odmeri zavezancu za plačilo komunalnega prispevka občinska uprava Občine Borovnica z odločbo.
(2) Občinska uprava izda odločbo, s katero odmeri komunalni prispevek za gradnjo, na zahtevo zavezanca ali po uradni dolžnosti, ko od upravne enote v zavezančevem imenu prejme obvestilo o popolnosti vloge za pridobitev gradbenega dovoljenja.
(3) Rok za izdajo odločbe je 15 dni od prejema popolne zahteve.
(4) Občinska uprava izda odločbo o odmeri komunalnega prispevka, zaradi izboljšanja opremljenosti stavbnega zemljišča s komunalno opremo, po uradni dolžnosti.
(5) Občinska uprava o izdani odločbi obvesti tudi organ, pristojen za izdajo gradbenega dovoljenja.
22. člen
(1) Če se komunalni prispevek odmerja zaradi gradnje objekta oziroma zaradi objekta, za katerega je potrebno gradbeno dovoljenje, je zavezanec dolžan plačati komunalni prispevek pred izdajo gradbenega dovoljenja. Če zavezanec ne plača komunalnega prispevka v roku 1 leta po pravnomočnosti odločbe, s katero mu je odmerjen komunalni prispevek, se komunalni prispevek na novo odmeri.
(2) Če se komunalni prispevek odmerja zaradi obstoječega objekta, ki se na novo priključuje na posamezno vrsto komunalne opreme, oziroma jo bo uporabljal, je zavezanec dolžan plačati komunalni prispevek v roku 30 dni po pravnomočnosti odločbe, s katero mu je odmerjen komunalni prispevek.
(3) V primerih iz drugega odstavka tega člena, je ne glede na določila drugega odstavka tega člena, mogoče na prošnjo zavezanca določiti tudi obročno odplačevanje komunalnega prispevka, vendar tako, da je celotni komunalni prispevek plačan najkasneje v letu in pol od pravnomočnosti odločbe, s katero je odmerjen komunalni prispevek. Obročno plačevanje je možno v primerih, ko je predmet odmere komunalnega prispevka stanovanjska stavba (šifra (CC-SI) je 1110 oziroma 1121). V primeru obročnega plačevanja se zavezanec in občina ravnata v skladu s Pravilnikom o kriterijih za obročno odplačilo komunalnega prispevka v Občini Borovnica.
IX. POGODBA O OPREMLJANJU
23. člen
(1) S pogodbo o opremljanju se lahko investitor in občina dogovorita, da bo investitor sam zgradil del ali celotno komunalno opremo za zemljišče, na katerem namerava graditi, ne glede na to, ali je gradnja te komunalne opreme predvidena v programu opremljanja.
(2) Stroške izgradnje v pogodbi predvidene komunalne opreme nosi investitor. Investitor nosi tudi stroške izdelave projektne dokumentacije, geodetskih storitev, nadzora, inženiringa in stroškov pridobivanja pravice graditi. Šteje se, da je investitor na ta način v naravi plačal komunalni prispevek za izvedbo komunalne opreme, ki jo je sam zgradil. Investitor je dolžan plačati še preostali del komunalnega prispevka, kolikor bo obremenil že zgrajeno komunalno opremo, na katero bo investitor priključil komunalno opremo zgrajeno po pogodbi o opremljanju. Preostali del komunalnega prispevka se izračuna po cenah, navedenih v 9. členu tega odloka.
(3) Občina je dolžna prevzeti komunalno opremo, zgrajeno skladno s pogodbo, ko je zanjo izdano uporabno dovoljenje.
(4) Ostale vsebine pogodbe o opremljanju izhajajo iz veljavnega Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07, 70/08 – ZVO-1B, 108/09, 80/10 – ZUPUDPP, 43/11 – ZKZ-C, 57/12, 57/12 – ZUPUDPP-A, (109/12), 76/14 – odl. US in 14/15 – ZUUJFO).
24. člen
Program opremljanja je na vpogled na Občini Borovnica.
X. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
25. člen
Na območjih, kjer je potrebna zgraditev nove komunalne opreme, rekonstrukcija ali povečanje zmogljivosti obstoječe komunalne opreme, se komunalni prispevek izračuna na podlagi sprememb in dopolnitev tega programa opremljanja ali novega programa opremljanja. V novem programu opremljanja se stroški obstoječe komunalne opreme prevzamejo po stroških, opredeljenih v 9. členu tega odloka. V novem programu opremljanja se ponovno opredelijo tudi merila za odmero komunalnega prispevka.
26. člen
Odmera komunalnega prispevka se v nedokončanih postopkih, v katerih do začetka veljave tega odloka še niso bile izdane odločbe o odmeri komunalnega prispevka, dokonča po dosedanjih predpisih.
27. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati Odlok o programu opremljanja za obstoječo komunalno opremo in merilih za odmero komunalnega prispevka za območje Občine Borovnica (Uradni list RS, št. 61/14).
28. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 354-0017/2012-17
Borovnica, dne 22. junija 2015
Župan
Občine Borovnica
Bojan Čebela l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti